Μη κατηγοριοποιημένο

Αρνάκι ή κατσικάκι στο τηγάνι και ξιδόχορτα

Μια βόλτα στην εξοχή αυτή την εποχή ανοίγει την καρδιά μας και γεμίζει την κατσαρόλα μας! Χαρά Θεού ο Απριλομάης συνήθως. (Φέτος λίγο μας τα χάλασε ο Απρίλης αλλά χρειάζονται και οι βροχές λέει ο κόσμος της υπαίθρου).Αυτή λοιπόν την εποχή πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας τα ξυδόχορτα.

Σε λίγο τα σταχάκια μέχρι να ξεραθούν καλά καλά τα αγριόχορτα και να αρχίσουμε με τα βλίτα και το στίφνο. Δεν υπάρχει εποχή χωρίς χορταρικό στο κρητικό τραπέζι.Τα ξιδόχορτα είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία από τα καθαρώς χειμωνιάτικα χόρτα και συνδυάζονται με καρπούς από χλωροκούκια , αμπελοβλάσταρα και λιανούς βραστούς χοχλιούς.

Τα πιο συνηθισμένα ξυδόχορτα ή ξυδόβρουβες όπως τα λέμε είναι οι o σταφυλίνακας (daucus carota)

Από εδώ

η χοιρομουρίδα (υποχοιρίς-Hypochoeris cretensis ),

Από εδώ

η μαντηλίδα (Chrysanthemum coronarium), χωρίς τα λουλούδια της…

Από εδώ

η αβρωνιά κι άλλα χόρτα, πιο ανθεκτικά στην ξηρασία από τα καθαρώς χειμωνιάτικα.

Ξυδόχορτα βραστά

Υλικά:
1 κιλό σταφυλινάκοι, χοιρομουρίδες , μαντηλίδες , κι άλλα χόρτα εποχής
Αμπελοβλάσταρα (προαιρετικά)
2 κούπες καρποί από χλωρά κουκιά (προαιρετικά)
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Ξύδι

Επί το έργον:

Τα ξυδόχορτα θέλουν καλό καθάρισμα γιατί είναι σχετικά τραχιά. Έτσι αφήνουμε τα πολύ τρυφερά φυλλαράκια της κορφής και κόβουμε τις τραχιές άκρες. Όπως και τα υπόλοιπα χόρτα τα πλένουμε πολύ καλά . Τα αφήνουμε για λίγο σε λεκάνη με νερό αλατισμένο. Έτσι αφήνουν τη σκόνη και τα χώματα που πιθανόν να έχουν.

Βάζουμε μπόλικο νερό με 2 κουταλιές αλάτι να βράσει. Αφού βράσει προσθέτουμε τα χόρτα . Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα και φροντίζουμε να καλύπτονται πάντα από το νερό, σπρώχνοντάς τα με την τρυπητή κουτάλα. Έτσι μένουν πράσινα.

Αν προσθέσουμε καρπούς από κουκιά , διαλέγουμε ώριμα αλλά τρυφερά χλωροκούκια , τα σκίζουμε ώστε οι καρποί να έχουν μια χαρακιά στη μέση .Τους βράζουμε κανένα δεκάλεπτο μόνους και μετά προσθέτουμε τα χόρτα.
Όταν μαλακώσουν τα χόρτα και τα κουκιά, τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε με λάδι και μπόλικο ξύδι.

Αυτή τη φορά τα απολαύσαμε με …

Αρνίσια ή κατσικίσια κοψιδάκια στο τηγάνι.

Υλικά:

1 κιλό αρνάκι (ή κατσικάκι) κομμένο σε μπουκίτσες (από το «χεράκι») ή παϊδάκια αρνίσια
Αλάτι –πιπέρι
2-3 κλαράκια θυμάρι φρέσκο ή ένα κουταλάκι ξερό
1 ποτηράκι χυμό εσπεριδοειδών (λεμόνι και πορτοκάλι) ή κρασί (κόκκινο ή ροζέ)
½ ποτηράκι ελαιόλαδο

Επί το έργον:

Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το αλατίζουμε.Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ένα κουταλάκι λάδι και το βάζουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε μέχρι να ξεκολλά μόνο του. Το γυρίζουμε απ’ όλες τις μεριές.

Όταν αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε να το πιεί. Προσθέτουμε συνεχώς νεράκι ως ότου γίνει εντελώς.Περιμένουμε όμως κάθε φορά να το “πίνει” πριν ξαναπροσθέσουμε. Όταν πια είναι έτοιμο, βάζουμε το πιπέρι, το θυμάρι και αφήνουμε να στεγνώσει στο τηγάνι.

Τότε , προσθέτουμε το λάδι και γυρίζουμε απ’ όλες τις μεριές να πάρει χρώμα ψητού. Προσέχουμε να μη πιτσιλιστούμε.Στο τέλος σβήνουμε με το χυμό εσπεριδοειδών ή με το κρασί .Σερβίρεται ζεστό με πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα.

Παρατηρήσεις:

1) Το αρνάκι στο τηγάνι είναι πολύ νόστιμο και δεν ξεραίνεται. Επίσης ξαναζεσταίνεται πολύ καλύτερα απ’ ότι το ψητό στα κάρβουνα και φτιάχνεται πολύ πιο γρήγορα.

2) Πολλοί βάζουν στα ξιδόχορτα μια χούφτα λιανούς χοχλιούς στο τελευταίο πεντάλεπτο του βρασμού. Εγώ προτιμώ να τους βράζω χωριστά, ακόμη κι αν τους σερβίρω στο ίδιο πιάτο με τα χόρτα.

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές