Μια βόλτα στην εξοχή αυτή την εποχή ανοίγει την καρδιά μας και γεμίζει την κατσαρόλα μας! Χαρά Θεού ο Απριλομάης συνήθως. (Φέτος λίγο μας τα χάλασε ο Απρίλης αλλά χρειάζονται και οι βροχές λέει ο κόσμος της υπαίθρου).Αυτή λοιπόν την εποχή πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας τα ξιδόχορτα.
Σε λίγο τα σταχάκια μέχρι να ξεραθούν καλά καλά τα αγριόχορτα και να αρχίσουμε με τα βλίτα και το στίφνο. Δεν υπάρχει εποχή χωρίς χορταρικό στο κρητικό τραπέζι.Τα ξιδόχορτα είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία από τα καθαρώς χειμωνιάτικα χόρτα και συνδυάζονται με καρπούς από χλωροκούκια , αμπελοβλάσταρα και λιανούς βραστούς χοχλιούς.
Τα πιο συνηθισμένα ξιδόχορτα ή ξιδόβρουβες όπως τα λέμε είναι οι o σταφυλίνακας (daucus carota)
Από εδώ |
η χοιρομουρίδα (υποχοιρίς-Hypochoeris cretensis ),
Από εδώ |
η μαντηλίδα (Chrysanthemum coronarium), χωρίς τα λουλούδια της…
Από εδώ |
η αβρωνιά κι άλλα χόρτα, πιο ανθεκτικά στην ξηρασία από τα καθαρώς χειμωνιάτικα.
Υλικά
Α. Ξυδόχορτα βραστά
1 κιλό σταφυλινάκοι, χοιρομουρίδες , μαντηλίδες , κι άλλα χόρτα εποχής
Αμπελοβλάσταρα (προαιρετικά)
2 κούπες καρποί από χλωρά κουκιά (προαιρετικά)
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Β. Αρνίσια ή κατσικίσια κοψιδάκια στο τηγάνι.
1 κιλό αρνάκι (ή κατσικάκι) κομμένο σε μπουκίτσες (από το «χεράκι») ή παϊδάκια αρνίσια
Αλάτι –πιπέρι
2-3 κλαράκια θυμάρι φρέσκο ή ένα κουταλάκι ξερό
1 ποτηράκι χυμό εσπεριδοειδών (λεμόνι και πορτοκάλι) ή κρασί (κόκκινο ή ροζέ)
½ ποτηράκι ελαιόλαδο
Επί το έργον
Α. Για τα χόρτα:
Τα ξυδόχορτα θέλουν καλό καθάρισμα γιατί είναι σχετικά τραχιά. Έτσι αφήνουμε τα πολύ τρυφερά φυλλαράκια της κορφής και κόβουμε τις τραχιές άκρες. Όπως και τα υπόλοιπα χόρτα τα πλένουμε πολύ καλά . Τα αφήνουμε για λίγο σε λεκάνη με νερό αλατισμένο. Έτσι αφήνουν τη σκόνη και τα χώματα που πιθανόν να έχουν.
Βάζουμε μπόλικο νερό με 2 κουταλιές αλάτι να βράσει. Αφού βράσει προσθέτουμε τα χόρτα . Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα και φροντίζουμε να καλύπτονται πάντα από το νερό, σπρώχνοντάς τα με την τρυπητή κουτάλα. Έτσι μένουν πράσινα.
Αν προσθέσουμε καρπούς από κουκιά , διαλέγουμε ώριμα αλλά τρυφερά χλωροκούκια , τα σκίζουμε ώστε οι καρποί να έχουν μια χαρακιά στη μέση .Τους βράζουμε κανένα δεκάλεπτο μόνους και μετά προσθέτουμε τα χόρτα.
Όταν μαλακώσουν τα χόρτα και τα κουκιά, τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε με λάδι και μπόλικο ξύδι.
Αυτή τη φορά τα απολαύσαμε με …κοψιδάκια!
Β. Για τα κοψιδάκια:
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το αλατίζουμε.Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ένα κουταλάκι λάδι και το βάζουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε μέχρι να ξεκολλά μόνο του. Το γυρίζουμε απ’ όλες τις μεριές.
Όταν αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε να το πιεί. Προσθέτουμε συνεχώς νεράκι ως ότου γίνει εντελώς.Περιμένουμε όμως κάθε φορά να το “πίνει” πριν ξαναπροσθέσουμε. Όταν πια είναι έτοιμο, βάζουμε το πιπέρι, το θυμάρι και αφήνουμε να στεγνώσει στο τηγάνι.
Τότε , προσθέτουμε το λάδι και γυρίζουμε απ’ όλες τις μεριές να πάρει χρώμα ψητού. Προσέχουμε να μη πιτσιλιστούμε.Στο τέλος σβήνουμε με το χυμό εσπεριδοειδών ή με το κρασί .Σερβίρεται ζεστό με πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα.
Παρατηρήσεις
1) Το αρνάκι στο τηγάνι είναι πολύ νόστιμο και δεν ξεραίνεται. Επίσης ξαναζεσταίνεται πολύ καλύτερα απ’ ότι το ψητό στα κάρβουνα και φτιάχνεται πολύ πιο γρήγορα.
2) Πολλοί βάζουν στα ξιδόχορτα μια χούφτα λιανούς χοχλιούς στο τελευταίο πεντάλεπτο του βρασμού. Εγώ προτιμώ να τους βράζω χωριστά, ακόμη κι αν τους σερβίρω στο ίδιο πιάτο με τα χόρτα.
Ενα πιατάκι χορταράκια, με λίγο τυράκι από δίπλα, και χωρίς αρνάκι για μένα παρακαλώ πολύ καλή μου Vita!
Με το καλό στην αυριανή!
Καλή Πρωτομαγιά!!
Κάποια από αυτά τα χόρτα νόμιζα ότι δεν ανήκουν στα βρώσιμα.Ευτυχώς που μας τα μαθαίνεις όλα!!
Την τηγανιά αυτή την έκαμνε ο πατέρας μου και τι δε μου θυμίζει!!
Πολλά φιλιά.
Δεν ήξερα ότι όλα αυτά τα χόρτα είναι φαγώσιμα.
Ωραίο το μεζεδάκι για όσους το προτιμούν.
Καλή Πρωτομαγιά.
Καλή Πρωτομαγιά Vita!!!!Tα χόρτα αυτά δεν τα ξέρω, αλλά το τηγανητό αρνάκι θα το τιμούσα οποσδήποτε!!!!(ειμαι του κρέατος εγώ)
Φιλιά!!!
Από όσα έχεις αναφέρει μόνο ένα νομίζω ότι ξέρω!
Τηγανητό το κρεατάκι είναι άλλο πράγμα!!!
Καλή αυριανή και καλό μήνα!!
Καλό μήνα Vita μου, καλή Πρωτομαγιά!
Με πολλές νοστιμιές, σαν αυτές που μας σερβίρεις πάντα!
Καλό και "νόστιμο" μήνα όπως τα πιάτα σου σου εύχομαι!!!
Καλή Πρωτομαγιά!!!
Καλό μήνα να έχεις.Πως θα ήθελα να είχα ένα πιάτο από τα χόρτα σου. Και την συνοδεία τους φυσικά.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!
ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ Η ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ!!…
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!
Ωραία η τηγανιά……..μμμμμμμμμ………..Μέχρι εδώ μύρισε!!!
Καλό μήνα!!!
καλό μήνα!!Πολύ ιδιαίτερες αυτές οι συνταγές!
Αχ και να ξερες τι μου κάνεις!!! πεθαινω για βραστά χόρτα! Δυστυχώς δεν τα αναγνωρίζω πλέον ώστε να πάω να μαζεχω και περίορίζομαι στα αντίδια που βρίσκω στην γορά ή σε αυτά που μαζύουν τα αδελφια μου όταν παίρνουν τα βουνά….
Πηνελόπη μου και τυράκι έχουμε και ψαράκι κι ότι θέλεις. Ελα εσύ και θα τα βρούμε…
Ξανθή αν βρίσκεις χόρτα μόνη σου όπως έχω καταλάβει και τα συναντήσεις, πρεπει να τα δοκιμάσεις. Είναι πολύ μυρωδάτα
Θαλασσένια η αλήθεια είναι ότι στην Κρήτη τρώμε περισσότερα είδη χόρτων από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής μας.
Ριρή θα τα βρεις και στην αγορά. Δοκιμάστε τα με ξύδι. Και με κρεατάκι βέβαια 🙂
Έφη αν δοκιμάσεις τα χόρτα πιστεύω ότι θα αφήσεις το κρεατάκι. Αυτό άλλωστε το βρίσκεις όποτε θέλεις 🙂
Έλενα ευχαριστώ, επίσης. Δεν πηγαίνεις πίσω καλή μου 🙂
painter σ΄ευχαριστώωωωω.
Παράκελσε δεν μπορεί κάποτε θα αρχίσουν οι διαδικτυκές αποστολές 🙂
Λούρδη τώρα θα τα απολαύσεις!Καλώς επιστρέψατε και καλό μήνα!
Μαρίνα ήταν πράγματι νόστιμο το αμαρτωλό 🙂
Αθηνά μου μιλάς εσύ για ιδιαίτερες συνταγές;Ευχαριστώ!
Royal μου καλή αυτά είναι πολύ ευδιάκριτα αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν στα μέρη σου.Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω. Με τις βροχούλες φέτος έχουμε υπεραφθονία!
Από όσα έδειξες, νομίζω ξέρω τη μαντηλίδα! Τα λατρέυω τα χόρτα όμως!
Κική αλήθεια δεν υπάρχουν αυτά τα χόρτα στη Ζάκυνθο ή δεν συνηθίζετε να τα τρώτε;