Vegan/vegetarian

Χορτόπιτες ή βρουβόπιτες!

Οι πιο αγαπημένες χορτόπιτες της Κρήτης, είναι με άγρια γιαχνερά χόρτα!

Όταν η  γη σου δίνει απλόχερα τόσα χόρτα, οι πίτες έχουν μεγάλη ποικιλία στη γέμισή τους! Και ευτυχώς εμείς βρίσκουμε αρκετά, τόσα που να καταψύχουμε και να φτιάχνουμε τις αγαπημένες μας βρουβόπιτες και το καλοκαίρι.
 
Οι πίτες της Κρήτης είναι κυρίως πίτες τηγανιού (φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το χανιώτικο μπουρέκι , την κρεατότουρτα και τον τζουλαμά, αλλά στο φούρνο  έφτιαχναν κυρίως γλυκά πιτάκια π.χ.καλιτσούνια και πατούδο ). Ίσως αυτό να οφείλεται στην αφθονία του  λαδιού .

Το ελαιόλαδο –όπως έχει πλέον αποδειχθεί – είναι το υγιεινότερο λάδι ακόμη και στο τηγάνισμα, αφού οξειδώνεται δυσκολότερα από τα σπορέλαια ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Περιέχει βλέπετε μονοακόρεστα οξέα, αντιοξειδωτικά και πολύτιμη βιταμίνη Ε.

 

Άλλωστε το άναμμα του φούρνου δεν ήταν εύκολη υπόθεση για να γίνεται συχνά πυκνά. Γιατί , συχνά πυκνά έφτιαχναν πιτάκια τηγανιού ,είτε με μυζήθρα (ξινή ή γλυκιά) είτε με χόρτα. Τεχνικές κατασκευής πάρα πολλές που θα τις δούμε οπωσδήποτε εν καιρώ…

Οι χορτόπιτες ή βρουβόπιτες όπως τις λέγανε παλιότερα, είναι ένα από τα αγαπημένα είδη τηγανητής πίτας στην Κρήτη. Η ποικιλία των άγριων χόρτων είναι τόσο μεγάλη που αμφιβάλλω αν το μείγμα γεμίσματος έχει την ίδια σύσταση σε είδη και σε ποσότητες δυό φορές ακόμη και από την ίδια νοικοκυρά.

Τώρα το καλοκαίρι το μείγμα αυτό βασιζόταν στα βλίτα και προσέθεταν κρεμμυδάκια, μαϊντανό και άλλα ήμερα μυρωδικά. Η πανδαισία όμως αρωμάτων και γεύσεων, είναι στα χόρτα του χειμώνα και της άνοιξης. Μυρώνια, καυκαλίθρες, αγριομάραθα, αγριόπρασα, κουτσουνάδες, γαλατσίδες, αρχατζίκοι, λάπαθα και …τι άλλο να πρωτοθυμηθώ, δημιουργούν γεμίσματα μοναδικής νοστιμιάς και συνθέσεις που εντυπωσιάζουν ακόμη και δύσκολους γευσιγνώστες. Υπήρξε φορά που είχα στο μείγμα μου παραπάνω από είκοσι  λογιών χόρτα! Κι η μάνα μου λέει πως η τέχνη είναι να πετύχεις την ισορροπία! Να μη καλύπτει το ένα το άλλο αλλά να “ακούγονται” όλα…

 

Τα τελευταία χρόνια όλες μας κρατάμε στην κατάψυξη μερικά τέτοια χειμωνιάτικα χόρτα τσιγαρισμένα, για να φτιάξουμε βρουβόπιτες για τους αγαπημένους που ζουν στην Αθήνα και μας έρχονται το καλοκαίρι. Ας δούμε λοιπόν πώς γίνονται :

Παρατηρήσεις

1)Ό,τι κι αν περισσέψει, χόρτα ή ζύμη, φυλάσσεται ωραιότατα στην κατάψυξη.

2)Την ίδια ζύμη την χρησιμοποιούμε και για άλλα πιτάκια γεμισμένα με μυζήθρα, κολοκύθα, κλπ.

3)Μπορούμε να καταψύξουμε και τις ίδιες τις χορτόπιτες.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές