Vegan/vegetarian

Σταφύλι ραζακί (ή άλλης ποικιλίας με κουκούτσια) γλυκό του κουταλιού

Σταφύλι ραζακί (ή άλλης ποικιλίας με κουκούτσια) γλυκό του κουταλιού

Ένα γλυκό σταφύλι …πολυτελείας!

Θαρρώ πώς έχω ξαναγράψει ότι το γλυκό σταφύλι σουλτανί το είχαμε πολύ πρόχειρο στο σπίτι μας όταν ήμουν μικρή. Κι όχι μόνο στο δικό μας σπίτι απ’ ότι ξέρω… Σε όλα τα σπίτια στην περιοχή μας, το σταφύλι γλυκό ήταν για την οικογένεια, για το κολατσιό και το απογευματινό των παιδιών. Μέχρι και πάνω σε φέτες ψωμιού μας το έβαζαν οι γιαγιάδες και ποτέ δεν ήταν από τα επίσημα γλυκά που κρύβονταν στο ντουλάπι.

Και για να μη ξεχνιόμαστε, αυτό το τελευταίο σιρόπι της κατσαρόλας με λιγοστές ρόγες σταφύλι, μουσκεύει τον ελαφρά βρεγμένο ντάκο και είναι άλλη μια εξαιρετική παιδική λιχουδιά... 
Και για να μη ξεχνιόμαστε, αυτό το τελευταίο σιρόπι της κατσαρόλας με λιγοστές ρόγες σταφύλι, μουσκεύει τον ελαφρά βρεγμένο ντάκο και είναι άλλη μια εξαιρετική παιδική λιχουδιά…

Άφθονα τα σταφύλια, άφθονο και το γλυκό και μάλιστα από τα πολύ εύκολα και οικονομικά αφού η αναλογία φρούτου ζάχαρης είναι 2:1. Το σουλτανί έχει αρκετά σάκχαρα ώστε να μη χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη.

dsc_0539

Να το ξεκαθαρίσουμε όμως… Όχι όλα τα σταφύλια γλυκό. Το γλυκό με ποικιλίες σταφυλιών  που είχαν  κουκούτσια ήθελε  κόπο και περισσότερο χρόνο προετοιμασίας γι αυτό κρατιόταν για πιο επίσημες περιπτώσεις.  Η ποικιλία «φράουλα», η ποικιλία «νυχάκι» και το απλό ραζακί δίνουν ωραιότατο γλυκό, αλλά όχι στο μισάωρο πάνω κάτω που φτιάχνουμε το σουλτανί σταφύλι.

dsc_0549

Γιατί είναι βέβαια απαραίτητη η εξαγωγή των κουκουτσιών, και καμιά φορά και το ξεφλούδισμα της ρώγας.  Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα εργαλεία . Ένας συνδετήρας ανοιγμένος ή ένα τσιμπιδάκι για τα μαλλιά μπορούν να κάνουν μια χαρά αυτή τη δουλειά. Κι εντάξει, μπορεί να φαίνεται κοπιαστικό αλλά αν πάρουμε το κολάι γίνεται εύκολο. Μετά όμως από το κόπο και τόσο χρόνο, είναι λογικό το γλυκό σταφύλι με αυτές τις ποικιλίες να γίνεται γλυκό πολυτελείας και να μπαίνει στο ντουλάπι, για ιδιαίτερες περιστάσεις.

dsc_0538

Εξαιρετικά ωραίο σε άρωμα και εμφάνιση ήταν εκείνο με την ποικιλία σταφύλι –φράουλα. Μόλις βρω τέτοια σταφύλια, θα συμπληρώσω τις φωτογραφίες μου. Εγώ ακόμη και στα ραζακιά –πολύ περισσότερο στις φράουλες που το χρώμα είναι εξαιρετικό- δεν ξεφλουδίζω τις ρώγες γιατί μας αρέσουν έτσι καραμελωμένα τα φλούδια αλλά πολλές νοικοκυρές (ανάμεσά τους και η γιαγιά μου) τα έβγαζαν προσεκτικά με ένα μαχαιράκι.

dsc_0544

Αυτές οι ποικιλίες κατά τη γνώμη μου θέλουν περισσότερη ζάχαρη. Έτσι αυξάνω την ποσότητα και  χρησιμοποιώ ζάχαρη όση τα ¾ του βάρους του σταφυλιού. Πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη μισή ζάχαρη σε σχέση με το φρούτο και άλλοι ίσες ποσότητες. Ανάλογα σε ποια σχέση ζάχαρης –φρούτου θα φτιάξουμε το γλυκό μας θα αυξήσουμε ή θα ελαττώσουμε την ποσότητα του νερού (δείτε παρατηρήσεις). Εννοείται ότι με πολλή ζάχαρη και λίγο νερό, το σιρόπι θα δέσει πολύ γρήγορα και δεν θα έχει προλάβει να βράσει καλά το σταφύλι.

dsc_0536

Ας δούμε λοιπόν τις λεπτομέρειες γι αυτά τα εξαιρετικά γλυκά με σταφύλια.

Παρατηρήσεις

1)Επειδή έχω δοκιμάσει πολλές αναλογίες ζάχαρης-σταφυλιού-νερού, μπορώ να πω ότι αν βάλουμε ίση βάρος ζάχαρης και σταφυλιού  (1 κιλό- 1κιλό) πρέπει το νερό να είναι πάνω από 2 κούπες γιατί αλλιώς δένει αμέσως και το σταφύλι είναι σχεδόν ωμό.  Αν βάλουμε μισή ποσότητα ζάχαρης (1 κιλό σταφύλι-1/2 κιλό ζάχαρη) αρκεί 1 κούπα νερό.

2)Η δική μας προτίμηση για τον αρωματισμό των γλυκών με σταφύλια είναι η αμπερόριζα, αλλά ταιριάζει και η βανίλια και η μαστίχα (δείτε γλυκό σουλτανί).

3) Το χρώμα μπορεί να σκουρύνει περισσότερο αν κάνουμε 2-3 βρασίματα και στο ενδιάμεσο σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αν το θέλουμε ανοιχτόχρωμο βράζουμε σε πιο δυνατή θερμοκρασία.

4) Αν η φλούδα είναι πολύ τραχιά (συνήθως συμβαίνει στο νυχάκι) καλό είναι να κάνουμε τον κόπο του ξεφλουδίσματος.

5)Το γλυκό σταφύλι είναι καλύτερο με  όψιμα σταφύλια. Και πιο γλυκά και πιο αρωματικά είναι!

 

Καλή επιτυχία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο