Γλυκά

Εκλεκτά παξιμαδάκια αμυγδάλου

Εκλεκτά παξιμαδάκια αμυγδάλου

Εύκολα, νόστιμα, γιορτινά!

Δεν έχω να σας πω πολλά για τούτα τα παξιμαδάκια… Μόνο ότι είναι μια από τις αγαπημένες συνταγές της μαμάς μου που όπως έχω ξαναγράψει είχε μανία με τα βουτήματα. Ποτέ δεν της έλειπαν από το σπίτι κουλουράκια, παξιμαδάκια, μπισκότα! Τώρα που ανακατεύω παλιά της τετράδια (δεν τα έχω βρει όλα…) ανακαλύπτω καινούριες συνταγές, συνταγές που δεν είχα ξαναφτιάξει ούτε είχα αντιγράψει στα δικά μου τετράδια. Μερικές είναι πραγματικά διαμαντάκια! Η μαμά μου δεν πρόσθετε τυχαία τη λέξη «εκλεκτά» σε κάποιες συνταγές, σας το έχω ξαναπεί αυτό

Εκλεκτά παξιμαδάκια αμυγδάλου

Έχω φτιάξει αυτά τα παξιμαδάκια ήδη τρεις φορές από την ώρα που τα «ανακάλυψα». Μια φορά μάλιστα έφτιαξα 4 δόσεις γιατί υπήρχε ειδικός λόγος. Όσοι τα δοκίμασαν με ρώτησαν αν υπήρχε στο site συνταγή κι εγώ υποσχέθηκα ότι θα ανεβεί πριν από τις γιορτές. Μια φίλη μου είπε πως είναι τα καλύτερα παξιμαδάκια που έχει δοκιμάσει. Δεν ξέρω αν ήταν υπερβολή (είναι από τις φίλες που μου λένε αλήθειες 😉 ), είναι όμως όντως πολύ νόστιμα και αφράτα. Κι επειδή έτσι κι αλλιώς τα παξιμαδάκια είναι από τα πιο εύκολα βουτήματα, προτείνω να τα δοκιμάσουν ακόμη και οι λιγότερο έμπειρες φίλες και φίλοι μας.

Εκλεκτά παξιμαδάκια αμυγδάλου

Συνήθως οι συνταγές για παξιμαδάκια είναι νηστίσιμες, θεωρώ (και όχι μόνον εγώ) πως οι αρτύσιμες αφορούν γιορτινά και πράγματι εκλεκτά παξιμαδάκια. Η μάνα μου, όπως έκανε στις περισσότερες συνταγές της, κι εδώ δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην «εκτέλεση». Έτσι σε μια παρασκευή ανακάτεψα τα αμύγδαλα και τις σταφίδες με το αλεύρι, ενώ σε μια άλλη τα πρόσθεσα στα χτυπημένα υγρά. Δεν νομίζω ότι υπήρχε (ή τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα…) διαφορά.

Εκλεκτά παξιμαδάκια αμυγδάλου

Η δόση που δίνω παρακάτω είναι η μισή από τη δόση που έγραφε η μαμά μου και βγάζει αρκετά παξιμαδάκια. Τα παξιμαδάκια και πολλά να είναι, διατηρούνται για εβδομάδες σε καλά κλεισμένο κουτί ή μπισκοτιέρα, αλλά προτιμώ να φτιάχνω λιγότερα για να ψήνονται σε μια «φουρνιά» και να παξιμαδιάζονται σε άλλη μια!

Εκλεκτά παξιμαδάκια αμυγδάλου

Είναι αρκετά και για όσους θέλουν απλά να δοκιμάσουν τη συνταγή. Επειδή όπως σας είπα τα έφτιαξα ήδη τρεις φορές, είχα την ευκαιρία να ζυγίσω τα υλικά ώστε να είναι οι ποσότητες πιο ακριβείς και να τα τολμήσουν και όσοι δεν έχουν την εμπειρία ζυμωμάτων!

Εκλεκτά παξιμαδάκια αμυγδάλου

Παρατηρήσεις

  1. Σε μια από τις παρασκευές το ζυμάρι πήρα 360 αλεύρι. Πρέπει να έχουμε μαλακό ζυμάρι κι ας αλευρώσουμε την επιφάνεια εργασίας παρά να την κάνουμε σκληρή.
  2. Σχεδόν πάντα έχουμε απώλειες στα παξιμαδάκια… Κάποια θα σπάσουν στο κόψιμο. Θέλουμε κοφτερό μαχαίρι που το πιέζουμε κι από τις δυο άκρες της λάμας στα ψωμάκια μας. Σε μερικές συνταγές χαράζουμε τα ψωμάκια πριν το ψήσιμο. Εδώ όμως με τα ολόκληρα αμύγδαλα δεν προσφέρεται αυτός ο τρόπος…
  3. Όπως έγραψα στον πρόλογο, μπορούμε να προσθέσουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες στα υγρά αντί στο αλεύρι. Φαίνεται άλλωστε σε μια από τις φωτογραφίες στο “επί το έργον”.
  4. Τα αρώματα μπορούν να αλλάξουν ή να συμπληρωθούν! Δοκιμάστηκαν και με κανέλα και γαρύφαλλο και ήταν πολύ νόστιμα!
  5. Αντί σταφίδες μπορούμε να βάλουμε πιο «μοντέρνο» αποξηραμένο φρούτο. Εγώ την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω και με αποξηραμένα κράνα που έχω προμηθευτεί από ταξίδι μας στην ορεινή Αρκαδία

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο