Νηστίσιμα, υγιεινά, εύκολα και οικονομικά!
Η πρώτη ανάρτηση μετά τη γιορτή μου δεν μπορούσε παρά να είναι γλυκό κέρασμα. Έφτιαξα κάποια γλυκάκια (βοήθησε το τριήμερο των διακοπών και ο καιρός που δεν επέτρεπε πολλές βόλτες) κι ανάμεσά τους και τα σοκολατάκια τούτα που προέκυψαν από… σπόντα!
Εκεί που σκεφτόμουν να βουτήξω στη σοκολάτα τα παστελάκια μου, προέκυψε η ιδέα να αλλάξω το στυλ και να έχω περισσότερο σοκολατάκι παρά παστέλι!
Τα παστελάκια μου βέβαια είναι σπιτικά, σχετικά μαλακά παρόλο που στην δοσολογία που δίνω στη συνταγή πρόσθεσα και μια κουταλιά ζάχαρη για να γίνουν λίγο πιο σκληρά αφού σκόπευα να τα βουτήξω σε σοκολάτα. Έκοψα λίγο από το παστέλι μου σε μικρά ζάρια πριν σκληρύνει.
Υποθέτω ότι αν χρησιμοποιηθεί παστέλι του εμπορίου δεν θα είναι πολύ εύκολο το κόψιμο και θα προτιμηθεί το σπάσιμο με κάποιο τρόπο…
Η προσθήκη χαλβά, ενίσχυσε την γεύση του σουσαμιού και το πρόσθετο ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το λικέρ κουμ κουάτ έδωσε το άρωμα που ήθελα! Όσοι τα δοκίμασαν δεν έμειναν μόνο σε ένα, παρά τις αρχικές τους προθέσεις!
Υλικά:
100gr παστέλι σπιτικό ή του εμπορίου
100gr χαλβά του εμπορίου σε όποια γεύση μας αρέσει
200gr σοκολάτα (με περιεκτικότητα γύρω στο 55% σε κακάο)
2 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
Μισό σφηνάκι (25ml) λικέρ της επιλογής μας
Επί το έργον:
Κόβουμε ή σπάμε το παστέλι σε μικρά κομματάκια, μεγέθους ζαριού.
Κάνουμε το ίδιο με το χαλβά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και το ελαιόλαδο και την βάζουμε σε μπεν μαρί ή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας Εγώ έβαλα την κατσαρόλα μου με βαρύ πάτο στη διαβάθμιση 4 με μέγιστο το 9).
Όταν λιώσει σχεδόν ολοκληρωτικά (με τη θερμότητα λιώνουν τα μικρά κομματάκια που μένουν, και δεν θέλουμε να είναι καυτή για να μη λιώσει ο χαλβάς) ανακατεύουμε να έχουμε ένα ρευστό μείγμα στο οποίο προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε ξανά. Αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε το παστέλι, τον χαλβά και τα ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά να μη διαλυθεί ο χαλβάς εντελώς.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρή φόρμα σιλικόνης ελαφρά λαδωμένη ή στρωμένη με διαφανή μεμβράνη (εγώ πασπάλισα λίγο ακόμη σουσάμι που είχα καβουρδισμένο) και στρώνουμε την επιφάνεια όσο γίνεται. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να στερεοποιηθεί.
Βγάζουμε από τη φόρμα και κόβουμε με καλό μαχαίρι σε τετράγωνα σοκολατάκια στο μέγεθος που θέλουμε, όπως φαίνεται εδώ. Διατηρούμε εκτός ψυγείου.
Παρατηρήσεις:
- Υποθέτω ότι θα ταιριάζει και παστέλι ξηρών καρπών και προτίθεμαι να το δοκιμάσω . Θα συμπληρώσω την ανάρτηση…
- Αν χρησιμοποιηθεί παστέλι εμπορίου θα χρειαστεί ίσως να αυξήσουμε την ποσότητα του ξύσματος. Το δικό μου έχει ξύσμα ούτως ή άλλως. Υπενθυμίζω, αν το φτιάξουμε στο σπίτι να προσθέσουμε 1 κουταλιά ζάχαρη στη συνταγή για να σκληρύνει λίγο .Πάει η πιο τραγανή του γεύση με τη σοκολάτα…
- Έβαλα λικέρ κουμ κουάτ αλλά υποθέτω ότι θα ταιριάζει και άλλο λικέρ εσπεριδοειδούς ή άλλου φρούτου ή μαστίχας. Αν υπάρχουν παιδιά μπορούμε και να το παραλείψουμε.
- Ο χαλβάς ήταν με γεύση βανίλια αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλων γεύσεων. Έχω βάλει αμύγδαλο ή κακάο και σε άλλα γλυκά με σοκολάτα στο παρελθόν και ταιριάζουν οι γεύσεις τους κατά τη γνώμη μου.
Χρόνια Πολλά κι από δω σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες! Εύχομαι υγεία, ευτυχία και χαρά και ευχαριστώ όλους για τις ευχές που πήρα!
Χρόνια σου πολλά με νόστιμες συνταγές πάντα!!!
Πολύ ωραία ιδέα. Τα σοκολατάκια φαίνονται νοστιμότατα!
Χρόνια πολλά και από εδώ!