βιαστικούς, με ό,τι έχουμε στο σπίτι!
Δεν είχα σκοπό να τη βάλω αυτή τη συνταγή στο blog, γι αυτό την πρώτη φορά που την έφτιαξα δεν φωτογράφησα το …δημιούργημα. Προέκυψε
βιαστικά, με ότι υλικά είχα στο σπίτι για να κεραστούν απρόσμενοι επισκέπτες. Σκέτο το αναψυκτικό ή ο καφές; Δεν πάει! Ένα γλυκάκι, όσο ανάξιο λόγου κι αν είναι, χρειάζεται.
Άρεσε όμως, το ξανάφτιαξα, και κατέγραψα τη συνταγή αυτή τη φορά . Οι ποσότητες είναι
για μικρό σκεύος, ένα κέρασμα όπως σας είπα.
Η ζύμη που σκεπάζει τα φρούτα
είναι ανάμεσα στο σπογγώδες κέικ της άλλης μου φρουτόπιτας και στην τραγανή
ζύμη μιας κλασικής τάρτας.Για τη ζύμη αποφάσισα να γράψω τη συνταγή. Δεν είχα τα 3 αυγά της προηγούμενης πίτας και κατέφυγα σε εκπτώσεις… Είναι όμως νόστιμη, εύκολη και απαιτεί ένα σκεύος όλο κι όλο. Ούτε μίξερ, ούτε βοηθό για να προσθέτει τα υλικά!
Και η γέμιση; Ό,τι έχουμε από φρούτα. Η επικάλυψη της
σοκολάτας ενοποιεί τα υλικά, δίνει ωραίο «πρόσωπο» στην πίτα και …όπως και να
το κάνουμε η σοκολάτα πάντα πάει με τα φρούτα!
Βάζουμε σε πυρέξ το 1/3 από το βούτυρο της συνταγής κομμένο
σε κομματάκια και τοποθετούμε το σκεύος στο κάτω μέρος του φούρνου. Τον
ανάβουμε στους 180 βαθμούς. Κρατάμε 3 κουταλιές από τη συνολική ζάχαρη για τη ζύμη, και μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο πασπαλίζουμε με τη μισή από την υπόλοιπη το πυρέξ , απλώνουμε τα φρούτα μας και ρίχνουμε πάνω τους και την υπόλοιπη.
Περιχύνουμε με το λικέρ και βάζουμε το σκεύος στη μεσαία θέση του φούρνου, πάνω
στη σχάρα.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο βούτυρο, τη ζάχαρη που
κρατήσαμε, το αυγό και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
Δεν ζυμώνουμε
πολύ. Αρκεί να ενσωματωθούν τα υλικά και να πάρουμε ένα ζυμαράκι που κολλά στα
χέρια . Το αφήνουμε να ξεκουραστεί ένα 15λεπτο ( στο μεταξύ τα φρούτα είναι
στο φούρνο).
Πάνω σε χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα απλώνουμε το ζυμάρι μας με τα
χέρια σε ένα φύλλο , στο σχήμα και το μέγεθος του πυρέξ.
Βγάζουμε τα φρούτα από
το φούρνο και τα σκεπάζουμε με το ζυμάρι ( αναποδογυρίζουμε με το χαρτί το
φύλλο μας πάνω στα φρούτα, και βγάζουμε το χαρτί). Με ένα κουτάλι σπρώχνουμε λίγο από τα πλάγια
να σκεπαστούν καλά τα φρούτα και ξαναβάζουμε το πυρέξ στο φούρνο για μισή ώρα
περίπου.
Βγάζουμε την πίτα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε από
πάνω αμέσως την τριμμένη σοκολάτα ώστε
να λιώσει με τη θερμοκρασία της πίτας, αλλά δεν απλώνουμε με κουτάλι .
Όταν
κρυώσει λίγο πασπαλίζουμε το γλυκό με
λίγη αχνοζάχαρη και σερβίρουμε.
αραιωμένη με λίγο λικέρ. Η σοκολάτα της πηγαίνει αλλά δεν ήταν άσχημη και με
την μαρμελάδα…
μπορούσε να είναι και ελάχιστα μεγαλύτερο αν μας αρέσουν πιο λεπτά τα ζυμάρια.
κυβάκια. Ταίριαξαν… Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσουμε με μήλα ή αχλάδια.
κομμάτια και έτσι κάποια έλιωσαν εντελώς, κάποια έλιωσαν μερικώς και έδωσαν πολύ
ωραία επιφάνεια στο γλυκό. Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά (εκ των υστέρων) σε Σταύρους και Σταυρούλες, Νικήτες και Νικητούλες, Ευφημίες και (εκ των προτέρων) στις Πίστες, Αγάπες ,Ελπίδες και Σοφίες!
Καλημέρα, Ευαγγελία, και καλό φθινόπωρο!
Καταπληκτική η πίτα σου, φρουτένια και πολύ του γούστου μου!
Ευχαριστώ!
καλημερα!! ποση ωρα περιπου αφηνουμε τα φρουτα στο φουρνο;
καλημερα, φαινεται πολυ ομορφη και θα πρεπει να ειναι αρκετα νοστιμη η φρουτοπιτα σου,,ευχαριστουμε……………….
Γλυκάκι στο άψε σβήσε κι όμως τόσο λαχταριστό!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλή βδομάδα!
Λαχταριστό γλυκάκι Βαγγελιώ μου!!! Φρουτένιο και σοκολατένιο… άρα τέλειο για μένα!!
Φιλιά!
Πάντως και χωρίς την σοκολάτα απο πάνω η φρουτόπιτα φαινεται λουκούμι!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Πολύ μου άρεσε… απλό και λαχταριστό!!!
Μην πω, ότι και χωρίς τη σοκολάτα, εξίσου όμορφο θα ήταν το κέρασμα Βαγγελιώ μου.
Ειδικά αν έχεις διάφορα φρουτάκια πάνω στην ζύμη.
Μη σου πω Βαγγελιώ μου, αυτά τα "πρόχειρα" γλυκά είναι συχνά και τα καλύτερα!