Κάτι σαν μιλφέιγ…
που σκέφτηκα ότι της αξίζει μια ανάρτηση!
Θα ήμουν δεν θα ήμουν στα 16, και όπως όλα τα καλοκαίρια κατεβήκαμε σε παραλία του Λιβυκού για τις διακοπές μας. Τα στέκια μας εκείνα τα καλοκαίρια ήταν κάποια μαγαζιά τύπου καφετέριας στο γιαλό, που σέρβιραν και γλυκά ψυγείου. Η κυρία Β. έφτιαχνε τα καλύτερα! Δεν θυμάμαι ποιά ακριβώς σχέση είχε με τη Γαλλία –είχε ζήσει εκεί; είχε μια γαλλική ρίζα; δεν θυμάμαι- αλλά τούτο εδώ το γλυκό ήταν αποκλειστικότητά της και λεγόταν ότι την είχε φέρει από τη Γαλλία. Προσπαθούσε κατά πως φαίνεται να μας προσφέρει κάτι σαν μιλφέιγ…
Συνταγή δεν ζήτησα και δεν πήρα βέβαια ποτέ. Άλλωστε εκείνα τα χρόνια παρόλο που μαγείρευα και έφτιαχνα πολλά γλυκά αφού η μάνα μου εργαζόταν ασταμάτητα δεν είχα το νου μου στο να ζητάω συνταγές. Εδώ που τα λέμε , ούτε τώρα ζητάω συνταγές από
επαγγελματίες. Σέβομαι ότι απ’ αυτές «βγάζουν το ψωμί τους».Κάποιες μου έχουν δώσει μόνοι τους αλλά δεν θα τις δημοσιεύσω βέβαια χωρίς την άδειά τους. Έτσι αν μ’ αρέσει κάτι προσπαθώ να καταλήξω σ’ αυτό αυτοσχεδιάζοντας.
Το σίγουρο λοιπόν ήταν ότι τα μπισκότα που είχε αυτό το γλυκό ήταν κριμ κράκερς. Η κρέμα όμως αν και μύριζε βανίλια ήταν πολύ πιο ανάλαφρη από την σκέτη με άνθος αραβοσίτου που χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι μας σε πολλά γλυκά ψυγείου τότε. Η επικάλυψη ήταν επίσης βέβαιο ότι ήταν εκείνη η κρέμα που κυκλοφορούσε σε μεταλλικά κουτάκια, ακόμη και σήμερα κυκλοφορεί. Την χτυπούσαμε με το χτυπητήρι των αυγών, που έκανε την δουλειά των μίξερ χειρός. Κρέμα γάλακτος ψυγείου για οικιακή χρήση ούτε που φανταζόμασταν ότι υπάρχει. Αργότερα κυκλοφόρησεκαι η «σαντιγύ» σε σκόνη…
Με πειραματισμούς, με διάφορα «μάλλον βάζει και κείνο», «μάλλον βάζει και τούτο» καταλήξαμε σε μια ανάλαφρη κρέμα με άνθος αραβοσίτου. Μετά από αρκετές δοκιμές η κρέμα που φτιάξαμε με τη μάνα μου πλησίαζε πολύ αυτήν που θέλαμε και την χρησιμοποιούσαμε πια και σε άλλα γλυκά ψυγείου. Ήταν διαφορετική, πιο ελαφριά και δροσερή από τη βουτυρόκρεμα που έβαζε τότε στο χτιστό (άλλο δημοφιλές της εποχής κι αυτό) και πιο φινετσάτη από την απλή κρέμα με άνθος αραβοσίτου. Το λίγο βούτυρο και τα αυγά την αναβάθμιζαν. Και όπως είναι λιγότερα από αυτά που περιέχει μια κλασική κρέμα ζαχαροπλαστικής, έχουμε το τερπνόν με
το ωφέλιμον. Τουλάχιστον για τα καθημερινά, οικογενειακά μας γλυκά.
Πολύ αργότερα διαπίστωσα ότι το γλυκό που μας σέρβιρε η κυρία Β. ήταν μια αυτοσχέδια δική της συνταγή που προσπαθούσε να πλησιάσει το γαλλικό μιλφέιγ με τα μέσα και τα υλικά που είχε στη διάθεσή της. Που να ξέρουμε τότε το αυθεντικό! Πού να ξέρουμε
σφολιάτες και πατισερί. Δεν ήταν λοιπόν γαλλικό το γλυκό, αλλά ήταν νόστιμο, ανάλαφρο και στα μέτρα μας (στα υλικά που είχαμε)!
Παρόλο που τώρα πια όλες οι συνταγές του κόσμου έχουν αποκαλυφθεί μπροστά μας λόγω του internet , κάποιες εξακολουθούμε να τις φτιάχνουμε γιατί η γεύση έχει μνήμη! Και τα vintage εδέσματα, αυτά που συνδέονται με όμορφες αναμνήσεις δεν τα εγκαταλείπουμε έτσι εύκολα…
Υλικά
30 μπισκότα κριμ κράκερς (24 για τη βάση και 6 για την
επικάλυψη)
½ κούπα χλιαρό γάλα
Για την κρέμα:
2 και 2/3 κούπας γάλα
6 κουταλιές άνθος αραβοσίτου
6 κουταλιές ζάχαρη
2 αυγά χωρισμένα
1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
Για την επικάλυψη:
250 ml κρέμα γάλακτος
3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 σωληνάρια βανίλιας
Τα 6 από τα 30 μπισκότα
Λίγη ακόμη αχνοζάχαρη
Επί το έργον
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, τα χτυπάμε σε σφικτή μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τις 2 κούπες το γάλα με τη ζάχαρη να κάψει και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στο υπόλοιπο (τα 2/3 της κούπας). Πριν κοχλάσει το γάλα προσθέτουμε το διάλυμα του άνθους αραβοσίτου και ανακατεύουμε να πήξει.
Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει και να «χαθεί» στην κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους ανακατεύοντας ζωηρά και τη μαρέγκα συνεχίζοντας το ανακάτεμα ακόμη πιο ζωηρά να μη κόψει.
Προσθέτουμε και το ξύσμα με το χυμό λεμονιού και βάζουμε για ελάχιστο χρόνο ξανά στο μάτι την κρέμα, να πάρει μια βράση ίσα ίσα. Την αποσύρουμε οριστικά.
Στρώνουμε σε κατάλληλο σκεύος 12 κριμ κράκερς αφού πρώτα τα μουσκέψουμε στο γάλα. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω τους όπως είναι χλιαρή και τη σκεπάζουμε με μια δεύτερη στρώση μπισκότα πάλι μουσκεμένα στο γάλα. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό.
Χτυπάμε σε σαντιγύ την κρέμα γάλακτος με τις βανίλιες και την άχνη και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.
Τρίβουμε τα 6 μπισκότα σε μικρά τρίμματα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού. Κοσκινίζουμε και λίγη άχνη από πάνω και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.
Περιμένουμε το λιγότερο 6 ώρες και ιδανικά 12+ πριν το σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Αντί κριμ κράκερς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σφολιατίνια (στις αρχικές εφαρμογές του γλυκού ούτε αυτά κυκλοφορούσαν). Θα γίνει όμως πιο γλυκό.
2)Τα υλικά και οι αναλογίες για το γάλα-άνθος αραβοσίτου-ζάχαρη στην κρέμα, είναι αυτές ακριβώς που αναγράφει η συσκευασία της εταιρείας που συνηθίζω. Φτιάχνουμε την κρέμα μας με τις οδηγίες που προτείνει το κουτί και απλά προσθέτουμε τα υπόλοιπα.
3)Εννοείται ότι αντί κρέμα γάλακτος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα σε μεταλλικό κουτί. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές από τον πρόλογο της συνταγής. Κι εγώ τα τελευταία χρόνια έχω κάνει την αντικατάσταση…
4)Το γλυκό αυτό – ή κάτι σαν αυτό – σερβίρεται ακόμη σε κάποια μαγαζιά. Ταιριάζει σαν επιδόρπιο . Τα άγλυκα κριμ κράκερς το κάνουν ελαφρύ και ιδανικό για το κλείσιμο ενός καλοκαιρινού γεύματος.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΗ!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ!
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΗ!!!!!!!!!!!!
Ενα παρόμοιο γλυκάκι έφτιαχνε και η μαμά μου!
Αξέχαστες γεύσεις των παιδικών μου χρόνων!
Καλό μήνα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Σε παραλλαγές το φτιάχναμε σε όλη την Ελλάδα τις δεκαετίες του 1970-80
Νομίζω πως οι περισσότεροι θυμόμαστε αυτό το γλυκό από τα παιδικά μας χρόνια και το έχουμε συνδυάσει με ευχάριστες αναμνήσεις! Πάρα πολύ καλά έκανες που μας το θύμισες, άνετα στέκεται και σήμερα ως ένα ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο!
Ναι Αμελί! Ελαφρύ και καλοκαιρινό (και εύκολο και οικονομικό…)
Εισαι πολυ καλη και διευκρινιστικη.ευχαριστω
Διάβασα τη δημοσίευσή σας και ξαφνιάστηκα πολύ – ευχάριστα όμως! Η κα Β. σε παραλία του Λιβυκού… Πρέπει να ήταν καλοκαίρι του 1986, όταν ξεκαλοκαιριάσαμε εκεί. Η κα Β. για την ιστορία, που ό,τι έφτιαχνε ήταν πεντανόστιμο, είχε υιοθετηθεί μωρό και μεγαλώσει στη Γαλλία. Πω πω, η συνταγή σας με πήγε 30 χρόνια πίσω… και θα τη φτιάξω το συντομότερο!
[…] Γλυκό ψυγείου με κριμ κράκερς (cream crackers) και κρέμα άνθους αραβοσίτου […]
Θα το δοκιμασω και θα σχολιασω για το αποτελεσμα.
Θα χαρώ να μας πείτε τις εντυπώσεις σας!
Καλημέρα σας!
Είναι πάρα πολύ ωραίο γλυκό και ό,τι πρέπει μετά από γεύμα! Περίπου έτσι το φτιάχνει κι η μητέρα μου, απλά εμείς πασπαλίζουμε και κανέλα από πάνω. Επίσης, εγώ (καθότι μάλλον τεμπέλα) χρησιμοποιώ garni (σκόνη), αντί για κρέμα γάλακτος. Μου φαίνεται και λιγότερο γλυκό, και μ’ αρέσει αυτό.
Μια παραλλαγή που έκανα πρόσφατα και αξίζει να δοκιμάσετε, πιστεύω, είναι ότι το μετέτρεψα σε δίχρωμη τούρτα: Αντικατέστησα το άνθος αραβοσίτου βανίλια με άνθος αραβοσίτου κακάο, και το ξύσμα (όχι το χυμό) λεμονιού με ξύσμα πορτοκαλιού (αν και πιστεύω ότι θα του πήγαινε και το λεμόνι). Από πάνω, αντί για κράκερς – άχνη – κανέλα, πασπάλισα καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ και νιφάδες κουβερτούρας.
Φυσικά, έγινε ένα τελείως διαφορετικό γλυκό, αλλά και πάλι ήταν πολύ ελαφρύ και νόστιμο. Αν το δοκιμάσετε κάποια στιγμή, θα ήθελα τη γνώμη σας 🙂
Καλό Σαββατοκύριακο!
Καλημέρα και σε σας! Ναι, κι εγώ το θεωρώ εξαιρετικό επιδόρπιο! Μα τι ωραία παραλλαγή που σκεφτήκατε! Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε και όχι μόνο θα σας πω τη γνώμη μου, αλλά θα τη δημοσιεύσω κιόλας (φυσικά με αναφορά στη δημιουργό)!
Ευχαριστώ πολύ 🙂 Με τιμάτε ιδιαιτέρως 🙂
[…] δεν ήταν δική μου. Αν δείτε το τελευταίο σχόλιο στο αντίστοιχο λευκό γλυκό, το «ιμιτασιόν μιλφέιγ» όπως το λέω για να το προσδιορίσω στους δικούς μου, θα […]
Τέλεια μου αρέσει αυτή η συνταγή Ευχαριστώ πολύ
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Αν μου επιτρέπετε να σας δώσω την συνταγή της κρέμας που φτιάχνω εγώ γι αυτή την παραλλαγή του μιλφειγ:
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια ΣΤΙΓΜΗΣ
700 γραμ.γαλα κρύο
1 κουτί ζαχαρουχο γάλα
1 ΒΙΤΑΜ 250 γραμ.
Λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ ρίχνουμε το ζαχαρουχο εκτός φωτιάς και το ενσωματώνουμε.Χτυπαμε το γάλα με την κρέμα στιγμής και ενώνουμε τα δύο μίγματα.
Αυτή είναι η κρέμα μας!!!!!
Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή σας. Βρίσκω εξαιρετική την ιδέα του ζαχαρούχου, αλλά κρέμα στιγμής γιατί; Έχετε δει τη διαφορά στα συστατικά της από την απλή; Επίσης γιατί μαργαρίνη και όχι φρέσκο βούτυρο; Θα δοκιμάσω την εκδοχή σας αλλά με την απλή κρέμα και κανονικό βούτυρο. Μου αρέσει που δεν έχει αυγό! Ευχαριστώ και πάλι!
Πολύ μου αρέσει που κειμενογραφείτε πριν δώσετε την συνταγή
. Καλό απόγευμα κυρία Κασαπάκη με ευχές για τον μήνα που έρχεται.
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας αρέσει αυτό το στοιχείο του site! Ο στόχος της δημιουργίας του από την αρχή, ήταν να μη περιοριστεί στην απλή παράθεση υλικών. Να είστε καλά!
Εσείς παρακαλώ να μην κάνετε διαφήμιση μέσω του site. Σε λίγο θα διαγράψω το σχόλιό σας και παρακαλώ να μην επαναληφθεί…
Κοιτάξτε, γκρίζα διαφήμιση εδώ μέσα δεν θέλουμε… Σας απαντώ μόνο για να σας ενημερώσω. Σε λιγο θα διαγράψω το σχόλιό σας. Αν θέλετε κανονική διαφήμιση να το συζητήσουμε…
ωραίο γλυκό!!!!
Ευχαριστώ πολύ! Το δοκιμάσατε;
Καλημέρα σας! έφτιαξα το γλυκό αυτό, χρησιμοποιώντας, όμως, μια συνταγή για κρέμα ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιώ πάντα. η ιδέα με τα κράκερ είναι πολύ καλή και εύκολη στο στήσιμο. Δροσερό και ανάλαφρο το βρίσκω, ιδανικό και για τις ζεστές μέρες. Ευχαριστούμε πολύ!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που σας άρεσε το γλυκό. Ναι, σηκώνει αρκετές παρεμβάσεις, ακόμη και προσθήκη σοκολάτας στην κρέμα. Θα χαρώ να μας πείτε τη δική σας συνταγή!