Vegan/vegetarian

Γλυκό ψυγείου με κριμ κράκερς (cream crackers) και κρέμα άνθους αραβοσίτου

Κάτι σαν μιλφέιγ…

Δημοφιλές γλυκάκι ψυγείου της δεκαετίας του 1970, τότε που η ζαχαροπλαστική μας εδώ στην επαρχία άρχισε να αστικοποιείται με τα υλικά βέβαια και τα μέσα που είχε στη διάθεσή της τότε.Παρόλο που τα παραδοσιακά μας γλυκά δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ, ήδη από τη δεκαετία του 1960 στις γιορτές και στις εκδηλώσεις οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να πρωτοτυπήσουν και να εντυπωσιάσουν τις φίλες τους με γλυκά “δυτικού” τύπου.
Ίσως να είναι η δεύτερη ή η τρίτη συνταγή με κρέμα γάλακτος στο blog. Πρόσφατα που την έφτιαξα ξανά μου έφερε τόσες αναμνήσεις
που σκέφτηκα ότι της αξίζει μια ανάρτηση!

Θα ήμουν δεν θα ήμουν στα 16, και όπως όλα τα καλοκαίρια κατεβήκαμε σε παραλία του Λιβυκού για τις διακοπές μας. Τα στέκια μας εκείνα τα καλοκαίρια ήταν κάποια μαγαζιά τύπου καφετέριας στο γιαλό, που σέρβιραν και γλυκά ψυγείου. Η κυρία Β. έφτιαχνε τα καλύτερα! Δεν θυμάμαι ποιά ακριβώς σχέση είχε με τη Γαλλία –είχε ζήσει εκεί; είχε μια γαλλική ρίζα; δεν θυμάμαι- αλλά τούτο εδώ το γλυκό ήταν αποκλειστικότητά της και λεγόταν ότι την είχε φέρει από τη Γαλλία. Προσπαθούσε κατά πως φαίνεται να μας προσφέρει κάτι σαν μιλφέιγ…

Συνταγή δεν ζήτησα και δεν πήρα βέβαια ποτέ. Άλλωστε εκείνα τα χρόνια παρόλο που μαγείρευα και έφτιαχνα πολλά γλυκά αφού η μάνα μου εργαζόταν ασταμάτητα δεν είχα το νου μου στο να ζητάω συνταγές. Εδώ που τα λέμε , ούτε τώρα ζητάω συνταγές από
επαγγελματίες. Σέβομαι ότι απ’ αυτές «βγάζουν το ψωμί τους».Κάποιες μου έχουν δώσει μόνοι τους αλλά δεν θα τις δημοσιεύσω βέβαια χωρίς την άδειά τους. Έτσι αν μ’ αρέσει κάτι προσπαθώ να καταλήξω σ’ αυτό αυτοσχεδιάζοντας.

Το σίγουρο λοιπόν ήταν ότι τα μπισκότα που είχε αυτό το γλυκό ήταν κριμ κράκερς. Η κρέμα όμως αν και μύριζε βανίλια ήταν πολύ πιο ανάλαφρη από την σκέτη με άνθος αραβοσίτου που χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι μας σε πολλά γλυκά ψυγείου τότε. Η επικάλυψη ήταν επίσης βέβαιο ότι ήταν εκείνη η κρέμα που κυκλοφορούσε σε μεταλλικά κουτάκια, ακόμη και σήμερα κυκλοφορεί. Την χτυπούσαμε με το χτυπητήρι των αυγών, που έκανε την δουλειά των μίξερ χειρός. Κρέμα γάλακτος ψυγείου για οικιακή χρήση ούτε που φανταζόμασταν ότι υπάρχει. Αργότερα κυκλοφόρησεκαι η «σαντιγύ» σε σκόνη…

Με πειραματισμούς, με διάφορα «μάλλον βάζει και κείνο», «μάλλον βάζει και τούτο» καταλήξαμε σε μια ανάλαφρη κρέμα με άνθος αραβοσίτου. Μετά από αρκετές δοκιμές η κρέμα που φτιάξαμε με τη μάνα μου πλησίαζε πολύ αυτήν που θέλαμε και την χρησιμοποιούσαμε πια και σε άλλα γλυκά ψυγείου. Ήταν διαφορετική, πιο ελαφριά και δροσερή από τη βουτυρόκρεμα που έβαζε τότε στο χτιστό (άλλο δημοφιλές της εποχής κι αυτό)  και πιο φινετσάτη από την απλή κρέμα με άνθος αραβοσίτου. Το λίγο βούτυρο και τα αυγά την αναβάθμιζαν. Και όπως είναι λιγότερα από αυτά που περιέχει μια κλασική κρέμα ζαχαροπλαστικής, έχουμε το τερπνόν με
το ωφέλιμον. Τουλάχιστον για τα καθημερινά, οικογενειακά μας γλυκά.

Πολύ αργότερα διαπίστωσα ότι το γλυκό που μας σέρβιρε η κυρία Β. ήταν μια αυτοσχέδια δική της συνταγή που προσπαθούσε να πλησιάσει το γαλλικό μιλφέιγ με τα μέσα και τα υλικά που είχε στη διάθεσή της. Που να ξέρουμε τότε το αυθεντικό! Πού να ξέρουμε
σφολιάτες και πατισερί. Δεν ήταν λοιπόν γαλλικό το γλυκό, αλλά ήταν νόστιμο, ανάλαφρο και στα μέτρα μας (στα υλικά που είχαμε)!

Παρόλο που τώρα πια όλες οι συνταγές του κόσμου έχουν αποκαλυφθεί μπροστά μας λόγω του internet , κάποιες εξακολουθούμε να τις φτιάχνουμε γιατί η γεύση έχει μνήμη! Και τα vintage εδέσματα, αυτά που συνδέονται με όμορφες αναμνήσεις δεν τα εγκαταλείπουμε έτσι εύκολα…

Παρατηρήσεις

1)Αντί κριμ κράκερς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σφολιατίνια (στις αρχικές εφαρμογές του γλυκού ούτε αυτά κυκλοφορούσαν). Θα γίνει όμως πιο γλυκό.

2)Τα υλικά και οι αναλογίες για το γάλα-άνθος αραβοσίτου-ζάχαρη στην κρέμα, είναι αυτές ακριβώς που αναγράφει η συσκευασία της εταιρείας που συνηθίζω. Φτιάχνουμε την κρέμα μας με τις οδηγίες που προτείνει το κουτί και απλά προσθέτουμε τα υπόλοιπα.

3)Εννοείται ότι αντί κρέμα γάλακτος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα σε μεταλλικό κουτί. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές από τον πρόλογο της συνταγής. Κι εγώ τα τελευταία χρόνια έχω κάνει την αντικατάσταση…

4)Το γλυκό αυτό – ή κάτι σαν αυτό – σερβίρεται ακόμη σε κάποια μαγαζιά. Ταιριάζει σαν επιδόρπιο . Τα άγλυκα κριμ κράκερς το κάνουν ελαφρύ και ιδανικό για το κλείσιμο ενός καλοκαιρινού γεύματος.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής, καλό μήνα και καλή εβδομάδα από αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Skip to content