Ένα εξαιρετικό υγιεινό κέρασμα!
Τις συκομαΐδες (ή συκομαγίδες ) τις ξέρετε; Αγαπημένο έδεσμα των νησιών μας και όχι μόνο. Σύκα μαζί με ξηρούς καρπούς, ποτό, κανελογαρύφαλλα και διάφορα άλλα ανάλογα τον τόπο και την συνταγή.
Όχι δεν θα δώσω εδώ τη δική μου συνταγή για συκομαΐδες που σίγουρα έχουν περισσότερη φασαρία από αυτό εδώ το σοκολατάκι. Θα περιμένει λίγο να αποξηράνω τα φετινά σύκα μου, και ωστόσο προτείνω αυτήν την πολύ εύκολη συνταγή για νηστίσιμα κερασματάκια σύκου. Δεν είναι ακριβώς σοκολατάκια αυτού η σοκολάτα είναι λιγότερη από τα υπόλοιπα υλικά.
Όσοι έχουν αποθηκεύσει από το site τον τρόπο που αποξηραίνουμε τα σύκα θα έχουν δει ότι στις παρατηρήσεις προτείνω το τύλιγμα γεμιστών σύκων με σοκολάτα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι και σε ιταλικές συνταγές προτείνονται τέτοιου τύπου γλυκά. Το είδα σε βιβλίο που αγόρασα, αλλά και σε πολλά ιταλικά sites.
Ο συνδυασμός ξερού σύκου με ξηρούς καρπούς ( η συνταγή που είδα πρότεινε αμύγδαλο, εγώ συνηθίζω περισσότερο το καρύδι) είναι τελικά συνηθισμένος σε αρκετές χώρες. Εμφανίζεται σε πολλές σύγχρονες συνταγές για «μπάρες ενέργειας» αλλά και παραδοσιακές αρκετών περιοχών.
Δεν ξέρω πόσο πίσω στο χρόνο πάει η προσθήκη σοκολάτας, πάντως σίγουρα είναι επιτυχημένη παρέμβαση.
Είχα όλα κι όλα 22 ξηρά σύκα και καθόλου αμύγδαλα. Καρύδια είχα, αλλά υπήρχαν και 2 παστέλια αμυγδάλου στο ντουλάπι και μπήκα σε δίλημμα γιατί ήθελα να δοκιμάσω τον νέο συνδυασμό. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν τα παστέλια στη γέμιση και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως κατάλληλα!
Υλικά
25 ξερά σύκα (κατά προτίμηση ολόκληρα )
120 gr παστέλι αμυγδάλου (ή καρύδια σε τέταρτα ή καβουρδισμένα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα)
50 gr ραβδάκια ζαχαρωμένης φλούδας εσπεριδοειδών
150 gr σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Επί το έργον
Αν χρησιμοποιήσουμε παστέλι, το αλέθουμε στο multi να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα (όχι αλεύρι) . Ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε τα σύκα (αν δεν είναι ήδη ανοιγμένα) και βάζουμε λίγο αλεσμένο παστέλι και ένα μικρό ραβδάκι φλούδας εσπεριδοειδούς. Φροντίζουμε να περισσέψει λίγο τριμμένο παστέλι, το πιο λεπτοτριμμένο. Ξανακλείνουμε το σύκο, προσπαθώντας να του δώσουμε ωραίο σχήμα. Βάζουμε τα γεμισμένα σύκα μας σε πυρίμαχο σκεύος και τα φουρνίζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και βουτάμε ένα ένα γεμισμένο σύκο να τυλιχθεί απ’ όλες τις μεριές. Το βγάζουμε σε λαδόκολα προσεκτικά με ένα πιρούνι. Αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο παστέλι και βάζουμε στο ψυγείο ώστε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Παρατηρήσεις
- Η αντίστοιχη συνταγή που είδα στο βιβλίο Every day Italian favorites προτείνει το κύλισμα του καυτού σύκου σε τρίμματα σοκολάτας). Είχα ολόκληρη σοκολάτα και καθόλου διάθεση για να την κάνω τρίμματα αλλά ο τρόπος τους μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρων και θα δοκιμαστεί.
- Το πέρασμα των γεμισμένων σύκων από το φούρνο που προτείνουν οι Ιταλοί βοήθησε να ενσωματωθεί η γέμιση στο εσωτερικό του σύκου και να μην πέφτει τρώγοντας το σοκολατάκι και θα καθιερωθεί.
- Η τελική επικάλυψη του γλυκού, θα μπορούσε να είναι τρούφα ή πασπάλισμα με κακάο αν δεν περισσέψει τριμμένο παστέλι. Συνήθως εγώ χρησιμοποιούσα τριμμένο καρύδι αφού έβαζα “πεταλούδες” καρυδιού στη γέμιση.
- Σε περίπτωση που νηστεύουμε και το λάδι, μπορούμε να το παραλείψουμε, αλλά δίνει μια ωραία γυαλάδα στη σοκολάτα.
- Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω θα βάλω παστέλι ανάμεικτο αμυγδάλου-σουσαμιού. Το σουσάμι ταιριάζει πολύ με τα σύκα (άλλωστε αυτό βάζουμε εμείς στις συκοπιταρίδες μας ) και θεωρώ ότι θα γίνουν ακόμη καλύτερα. Θα συμπληρώσω εντυπώσεις…