Για καθημερινή, αλλά και για γιορτή και σκόλη!
Έθιμο το’ χω το κέρασμα κάθε χρόνο του Αγίου Αντωνίου. Γιορτάζουμε βλέπετε, κι η συνταγή της ημέρας είναι γλυκιά! Πιο επίσημο γλυκό είχα σκεφτεί βέβαια, αλλά θεώρησα ότι μεσοβδόμαδα ταιριάζει περισσότερο ένα κέικ. Και πιο εύκολο είναι και χρειάζεται για τους καφέδες των μεγάλων και τα ροφήματα των μικρών.
Είχα από καιρό στο μυαλό μου να δοκιμάσω μια παραλλαγή του «συννεφιασμένου» κέικ της μάνας μου, που με προσθήκες που είχαν συζητηθεί σε μια κοινοποίησή του στο facebook. Να ανακατέψουμε κακάο με την κανέλα. Ή νεσκαφέ. Ή γαρύφαλλο. Όλες ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Τελικά κατέληξα να τα βάλω όλα! Κι αφού μου φάνηκαν πολύ ταιριαστά όλα αυτά τα αρώματα με το πορτοκάλι, είπα να αντικαταστήσω το γάλα με πορτοκάλι. Και πώς να το σερβίρω να το κάνω πιο γιορταστικό; Με αχνοζάχαρη πολύ καθημερινό φαίνεται αν και του ταιριάζει…
Έτσι προέκυψε η ιδέα του γλάσου. Γλάσο πορτοκαλιού ή μήπως σοκολάτα; Αποφάσισα τελικά και τα δύο! Έτσι το κέικ ψήθηκε σε δυο μακρόστενες φόρμες αντί για μία, στολίστηκε με δυο διαφορετικές καλύψεις και με σιροπιασμένες φέτες πορτοκαλιού που τυχαία υπήρχαν (πάνε για …σοκολατοποίηση).
Είχα λοιπόν τελικά τη γιορτινή εμφάνιση που ήθελα και ταυτόχρονα ένα πιο καθημερινό κέρασμα όπως είναι πάντα μια φέρα αφράτου και νόστιμου κέικ! Επιφυλάσσομαι για το πιο επίσημο!
Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα! Να τους χαιρόμαστε!
Υλικά
4 μεγάλα αυγά
440 gr ζάχαρη
250 ml ελαιόλαδο
200 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια κανέλα
2 κουταλάκια κακάο
1 κουταλάκι νες καφέ
1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
Για το γλάσο πορτοκαλιού
200 gr ζάχαρη άχνη
2-3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
Για το γλάσο σοκολάτας
125 gr σοκολάτα με περιεκτικότητα 55% σε κακάο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Η κουταλιά μου είναι 15 ml και το κουταλάκι 5 ml και η κούπα 250 ml (δοσομετρικά)
Επί το έργον
Χτυπάμε με το μίξερ του χεριού τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τον χυμό και ενσωματώνουμε το αλεύρι με μια σπάτουλα αφού το περάσουμε από σήτα (ή το κοσκινίσουμε).
Χωρίζουμε 2,5 κούπες από το μείγμα σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, το κακάο, το νες καφέ και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Σε μια φόρμα 28 νούμερο ή σε δυο μακρόστενες (οι δικές μου εδώ είναι 24Χ11 και 25Χ10), βάζουμε εναλλάξ μια κουτάλα της σούπας λευκό μίγμα και ¾ της κουτάλας καφέ μέχρι να τελειώσουν τα μείγματα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) φούρνο για 50-55 λεπτά (λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα), σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ. Περιμένουμε 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε.
Αν θέλουμε να καλύψουμε με γλάσο, ανακατεύουμε την αχνοζάχαρη με τον χυμό και πριν στερεοποιηθεί το απλώνουμε στην επιφάνεια. Για το σοκολατένιο γλάσο, βάζουμε σε μπεν μαρί την τριμμένη σοκολάτα ανακατεύοντάς τη με το ελαιόλαδο και όταν έχει λιώσει η μισή την αποσύρουμε και αφήνουμε να λιώσει με τη θερμότητα η υπόλοιπη. Απλώνουμε πάνω από το κέικ.
Παρατηρήσεις
- Επειδή τα αυγά μου ήταν μεγάλα (των 70 gr) έβαλα 200 ml χυμό. Αν ήταν πιο μικρά θα έβαζα ολόκληρη την κούπα δηλαδή 250ml.
- Για πιο απλό σερβίρισμα πασπαλίζουμε το κέικ με αχνοζάχαρη.
- Αν βάλουμε το κέικ σε μια φόρμα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ψηθεί, περίπου 70 λεπτά. Έτσι κι αλλιώς δοκιμάζουμε αν είναι ψημένο με το τεστ του μαχαιριού που αναφέρεται στις γενικές οδηγίες. Διπλασιάζουμε τα υλικά για την κάλυψη που θα επιλέξουμε ή καλύπτουμε το μισό με γλάσο πορτοκαλιού και το άλλο μισό με γλάσο σοκολάτας για να έχουμε και τις δυο γεύσεις!
- Σ’ αυτήν τη φάση υπάρχει στο σπίτι αντικολλητικό σπρέι για τις φόρμες μου οπότε το χρησιμοποίησα. Αν δεν έχουμε, πρέπει να λαδώσουμε και να αλευρώσουμε τις φόρμες ή να χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης.
- Μπορούμε να αραιώσουμε το καφέ μείγμα με χυμό ή με γάλα αντί για κονιάκ.
Bαγγελιώ,μόλις βγήκε από τον φούρνο…Απλά τέλειο ( κόντεψα να φάω το μισό μείγμα ωμό,τόσο νόστιμο)…Τα φιλιά μου…♥
Πολύ χαίρομαι Βιβή μου που το δοκιμάσατε και σας άρεσε! Να είσαι καλά, καλές Απόκριες να έχουμε!