Γλυκά

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και κανέλα

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και κανέλα

Για καθημερινή, αλλά και για γιορτή και σκόλη! 

Έθιμο το’ χω το κέρασμα κάθε χρόνο του Αγίου Αντωνίου. Γιορτάζουμε βλέπετε, κι η συνταγή της ημέρας είναι γλυκιά!  Πιο επίσημο γλυκό είχα σκεφτεί βέβαια, αλλά θεώρησα ότι μεσοβδόμαδα ταιριάζει περισσότερο ένα κέικ. Και πιο εύκολο είναι και χρειάζεται για τους καφέδες των μεγάλων και τα ροφήματα των μικρών.

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και κανέλα

Είχα από καιρό στο μυαλό μου να δοκιμάσω μια παραλλαγή του «συννεφιασμένου» κέικ της μάνας μου, που με προσθήκες που είχαν συζητηθεί σε μια κοινοποίησή του στο facebook. Να ανακατέψουμε κακάο με την κανέλα. Ή νεσκαφέ. Ή γαρύφαλλο. Όλες ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και κανέλα

Τελικά κατέληξα να τα βάλω όλα! Κι αφού μου φάνηκαν πολύ ταιριαστά όλα αυτά τα αρώματα με το πορτοκάλι, είπα να αντικαταστήσω το γάλα με πορτοκάλι. Και πώς να το σερβίρω να το κάνω πιο γιορταστικό; Με αχνοζάχαρη πολύ καθημερινό φαίνεται αν και του ταιριάζει…

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και κανέλα

Έτσι προέκυψε η ιδέα του γλάσου. Γλάσο πορτοκαλιού ή μήπως σοκολάτα; Αποφάσισα τελικά και τα δύο! Έτσι το κέικ ψήθηκε σε δυο μακρόστενες φόρμες αντί για μία, στολίστηκε με δυο διαφορετικές καλύψεις και με σιροπιασμένες φέτες πορτοκαλιού που τυχαία υπήρχαν (πάνε για …σοκολατοποίηση).

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και κανέλα

Είχα λοιπόν τελικά τη γιορτινή εμφάνιση που ήθελα και ταυτόχρονα ένα πιο καθημερινό κέρασμα  όπως είναι πάντα μια φέρα αφράτου και νόστιμου κέικ! Επιφυλάσσομαι για το πιο επίσημο!

Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα! Να τους χαιρόμαστε!

Παρατηρήσεις

  1. Επειδή τα αυγά μου ήταν μεγάλα (των 70 gr) έβαλα 200 ml χυμό. Αν ήταν πιο μικρά θα έβαζα ολόκληρη την κούπα δηλαδή 250ml.
  2. Για πιο απλό σερβίρισμα πασπαλίζουμε το κέικ με αχνοζάχαρη.
  3. Αν βάλουμε το κέικ σε μια φόρμα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ψηθεί, περίπου 70 λεπτά. Έτσι κι αλλιώς δοκιμάζουμε αν είναι ψημένο με το τεστ του μαχαιριού που αναφέρεται στις γενικές οδηγίες. Διπλασιάζουμε τα υλικά για την κάλυψη που θα επιλέξουμε ή καλύπτουμε το μισό με γλάσο πορτοκαλιού και το άλλο μισό με γλάσο σοκολάτας για να έχουμε και τις δυο γεύσεις!
  4. Σ’ αυτήν τη φάση υπάρχει στο σπίτι αντικολλητικό σπρέι για τις φόρμες μου οπότε το χρησιμοποίησα. Αν δεν έχουμε, πρέπει να λαδώσουμε και να αλευρώσουμε τις φόρμες ή να χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης.
  5. Μπορούμε να αραιώσουμε το καφέ μείγμα με χυμό ή με γάλα αντί για κονιάκ.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο