Vegan/vegetarian

Μουστοκούλουρα με αλεύρι βρώμης, χωρίς ζάχαρη

Μουστοκούλουρα με αλεύρι βρώμης, χωρίς ζάχαρη

Στο άψε σβήσε, vegan και υγιεινά βουτήματα! 

Η αλήθεια είναι πως άλλη συνταγή είχα προγραμματισμένη για σήμερα. Η «επικαιρότητα» όμως του μούστου, ένα πακέτο με αλεύρι βρώμης που κόντευε να λήξει, και ο νοτιάς που έριξε τα δυο πρωτοφανίστικα πορτοκαλάκια της αδύναμης πορτοκαλιάς μου, μού άλλαξαν τα σχέδια. Βουτήματα ήταν και τα άλλα, αλλά με υλικά που βρίσκουμε όλο τον χρόνο άρα μπορούν να περιμένουν λίγο…

Μουστοκούλουρα με αλεύρι βρώμης, χωρίς ζάχαρη

Τούτα εδώ έχουν τον μούστο και είναι πιο εποχής! Κι αυτός -εδώ που τα λέμε- από κάποια σταφύλια που πήγαιναν να χαλάσουν προέκυψε. Φυσικά ξεκαθάρισα τις γερές ρώγες και είχα κόψει τον μούστο. Είχα λοιπόν έτοιμο, κομμένο μούστο οπότε τα έφτιαξα στο «άψε σβήσε». Ούτε ζυγαριά δεν χρησιμοποίησα, μέτρησα με κούπα τα υλικά, και τα  προτείνω σε όσους θέλουν μια πιο υγιεινή εκδοχή των μουστοκούλουρων. Μπορώ να πω πως η συνταγή είναι επινόηση της στιγμής, ή μάλλον παραλλαγή μιας από τις πιο αγαπημένες συνταγές βουτημάτων του site.

Μουστοκούλουρα με αλεύρι βρώμης, χωρίς ζάχαρη

Τα κουλουράκια με το σουσάμι μέσα στη ζύμη είναι από τις πιο παλιές συνταγές που έχω δημοσιεύσει, είναι από τα πιο αγαπημένα κουλουράκια της οικογένειάς μου και από τα πιο εύκολα που φτιάχνω. Επειδή λοιπόν δεν είχα χρόνο για ανεβατά μουστοκούλουρα, ο μούστος μου χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτήν τη συνταγή ως υποκατάστατο του κρασιού. Την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε και η χρήση του αλευριού βρώμης που έληγε τον άλλο μήνα.

Μουστοκούλουρα με αλεύρι βρώμης, χωρίς ζάχαρη

Βέβαια, τα άλευρα έχουν την επισήμανση «κατά προτίμηση πριν από…» που σημαίνει ότι ουσιαστικά χρησιμοποιούνται και μετά την ημερομηνία λήξης αν ισχύει το τρίπτυχο ελέγχου «όψη-οσμή-γεύση», αλλά εγώ προτιμώ να τα αντικαθιστώ εγκαίρως στο ντουλάπι μου…

Μουστοκούλουρα με αλεύρι βρώμης, χωρίς ζάχαρη

Σας έχω μιλήσει για την άποψη που είχαν οι παλιότεροι για τη βρώμη στα πολύ δημοφιλή cookies βρώμης αλλά οι περισσότεροι πια την έχουμε καθιερώσει στις κουζίνες μας μετά από την διαπίστωση της μεγάλης διατροφικής της αξίας. Αν στην αναζήτηση του site βάλετε τη λέξη “βρώμη”, θα εκπλαγείτε από τις συνταγές που υπάρχουν! Ας δούμε λοιπόν ακόμη μια συνταγή με …ταγή όπως λέμε τη βρώμη στην κρητική ντοπιολαλιά!

Μουστοκούλουρα με αλεύρι βρώμης, χωρίς ζάχαρη

Παρατηρήσεις

  1. Ο κομμένος μούστος είναι πιο συμπυκνωμένος –και άρα πιο γλυκός- από τον μούστο που παίρνουμε μόλις στύψουμε τα σταφύλια. Αν λοιπόν πάρουμε τον χυμό από τα σταφύλια και δεν θέλουμε να κάνουμε τη διαδικασία κοψίματος, θα έλεγα να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές ζάχαρη.
  2. Η βρώμη απορροφά αρκετά υγρά. Γι αυτό δεν κάνουμε σφικτή τη ζύμη. Αν χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμη, καλύτερα να το προσθέσουμε μετά την «ξεκούραση» αν δεν πλάθονται εύκολα…
  3. Τα μουστοκούλουρα αυτά δεν τα λες ούτε αφράτα, ούτε τραγανά. Είναι όμως μαλακά, όχι πολύ γλυκά και πολύ εύγεστα! Από αυτά που δεν σταματάς μόνο σε ένα…
  4. Η συνταγή θα μπορούσε να γίνει και με πετιμέζι γιατί όλες οι συνταγές για μουστοκούλουρα μπορούν να γίνουν και με πετιμέζι. Δείτε μια πολύ νόστιμη εδώ. Συνήθως η αραίωση πετιμέζι-νερό (ή άλλο υγρό) είναι 1:3 ή για πιο γλυκά 1:2
  5. Το κόψιμο του μούστου, εκτός από τον κλασικό τρόπο που περιγράφεται στη σχετική ανάρτηση, γίνεται και με λίγο ψωμί που θα βάλουμε να βράσει μαζί με τον μούστο μας. Δείτε το update της ανάρτησης (κάτω από τις παρατηρήσεις). Φίλη που χρησιμοποιεί ψωμί συστήνει 1 φέτα/ 3 λίτρα μούστο. Συνήθως το βάζουμε σε τουλουπάνι, αλλά εδώ ακόμη κι αν διαλυθεί νομίζω ότι δεν θα βλάψει το αποτέλεσμα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο