Στο άψε σβήσε, vegan και υγιεινά βουτήματα!
Η αλήθεια είναι πως άλλη συνταγή είχα προγραμματισμένη για σήμερα. Η «επικαιρότητα» όμως του μούστου, ένα πακέτο με αλεύρι βρώμης που κόντευε να λήξει, και ο νοτιάς που έριξε τα δυο πρωτοφανίστικα πορτοκαλάκια της αδύναμης πορτοκαλιάς μου, μού άλλαξαν τα σχέδια. Βουτήματα ήταν και τα άλλα, αλλά με υλικά που βρίσκουμε όλο τον χρόνο άρα μπορούν να περιμένουν λίγο…
Τούτα εδώ έχουν τον μούστο και είναι πιο εποχής! Κι αυτός -εδώ που τα λέμε- από κάποια σταφύλια που πήγαιναν να χαλάσουν προέκυψε. Φυσικά ξεκαθάρισα τις γερές ρώγες και είχα κόψει τον μούστο. Είχα λοιπόν έτοιμο, κομμένο μούστο οπότε τα έφτιαξα στο «άψε σβήσε». Ούτε ζυγαριά δεν χρησιμοποίησα, μέτρησα με κούπα τα υλικά, και τα προτείνω σε όσους θέλουν μια πιο υγιεινή εκδοχή των μουστοκούλουρων. Μπορώ να πω πως η συνταγή είναι επινόηση της στιγμής, ή μάλλον παραλλαγή μιας από τις πιο αγαπημένες συνταγές βουτημάτων του site.
Τα κουλουράκια με το σουσάμι μέσα στη ζύμη είναι από τις πιο παλιές συνταγές που έχω δημοσιεύσει, είναι από τα πιο αγαπημένα κουλουράκια της οικογένειάς μου και από τα πιο εύκολα που φτιάχνω. Επειδή λοιπόν δεν είχα χρόνο για ανεβατά μουστοκούλουρα, ο μούστος μου χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτήν τη συνταγή ως υποκατάστατο του κρασιού. Την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε και η χρήση του αλευριού βρώμης που έληγε τον άλλο μήνα.
Βέβαια, τα άλευρα έχουν την επισήμανση «κατά προτίμηση πριν από…» που σημαίνει ότι ουσιαστικά χρησιμοποιούνται και μετά την ημερομηνία λήξης αν ισχύει το τρίπτυχο ελέγχου «όψη-οσμή-γεύση», αλλά εγώ προτιμώ να τα αντικαθιστώ εγκαίρως στο ντουλάπι μου…
Σας έχω μιλήσει για την άποψη που είχαν οι παλιότεροι για τη βρώμη στα πολύ δημοφιλή cookies βρώμης αλλά οι περισσότεροι πια την έχουμε καθιερώσει στις κουζίνες μας μετά από την διαπίστωση της μεγάλης διατροφικής της αξίας. Αν στην αναζήτηση του site βάλετε τη λέξη “βρώμη”, θα εκπλαγείτε από τις συνταγές που υπάρχουν! Ας δούμε λοιπόν ακόμη μια συνταγή με …ταγή όπως λέμε τη βρώμη στην κρητική ντοπιολαλιά!
Υλικά
1 κούπα κομμένος μούστος (δείτε παρατηρήσεις)
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα αναποφλοίωτο σουσάμι
1/4 κούπας χυμός πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
500 gr αλεύρι βρώμης που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι βρώμης και 3 κουταλάκια μπέικιν)
5-6 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Η κούπα μου είναι δοσομετρική των 250ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5ml
Επί το έργον
Βάζουμε τον μούστο με το ελαιόλαδο σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε το σουσάμι (το ξεπλένουμε μέσα σε σουρωτήρι), τον χυμό και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης.
Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν και μετά προσθέτουμε σταδιακά (κουταλιά-κουταλιά) το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Δεν ζυμώνουμε πολύ. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για κανένα μισάωρο και πλάθουμε κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις), λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 25 περίπου λεπτά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και οι πάτοι τους. Όταν κρυώσουν τα φυλάσσουμε σε μπισκοτιέρα ή μπολ που κλείνει για να μην πάρουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
- Ο κομμένος μούστος είναι πιο συμπυκνωμένος –και άρα πιο γλυκός- από τον μούστο που παίρνουμε μόλις στύψουμε τα σταφύλια. Αν λοιπόν πάρουμε τον χυμό από τα σταφύλια και δεν θέλουμε να κάνουμε τη διαδικασία κοψίματος, θα έλεγα να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές ζάχαρη.
- Η βρώμη απορροφά αρκετά υγρά. Γι αυτό δεν κάνουμε σφικτή τη ζύμη. Αν χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμη, καλύτερα να το προσθέσουμε μετά την «ξεκούραση» αν δεν πλάθονται εύκολα…
- Τα μουστοκούλουρα αυτά δεν τα λες ούτε αφράτα, ούτε τραγανά. Είναι όμως μαλακά, όχι πολύ γλυκά και πολύ εύγεστα! Από αυτά που δεν σταματάς μόνο σε ένα…
- Η συνταγή θα μπορούσε να γίνει και με πετιμέζι γιατί όλες οι συνταγές για μουστοκούλουρα μπορούν να γίνουν και με πετιμέζι. Δείτε μια πολύ νόστιμη εδώ. Συνήθως η αραίωση πετιμέζι-νερό (ή άλλο υγρό) είναι 1:3 ή για πιο γλυκά 1:2
- Το κόψιμο του μούστου, εκτός από τον κλασικό τρόπο που περιγράφεται στη σχετική ανάρτηση, γίνεται και με λίγο ψωμί που θα βάλουμε να βράσει μαζί με τον μούστο μας. Δείτε το update της ανάρτησης (κάτω από τις παρατηρήσεις). Φίλη που χρησιμοποιεί ψωμί συστήνει 1 φέτα/ 3 λίτρα μούστο. Συνήθως το βάζουμε σε τουλουπάνι, αλλά εδώ ακόμη κι αν διαλυθεί νομίζω ότι δεν θα βλάψει το αποτέλεσμα!
καλημέρα, συγχαρητήρια και πάλι για τις νοστιμιές σας!! θα ήθελα τη γνώμη σας, αν αντικαταστήσω το αλευρι βρώμης με αλεύρι ολικης θα αλλάξω και κάτι αλλο στις δοσολογίες των υλικών ;;; σας ευχαριστώ πολύ, να έχετε υγεία
Καλησπέρα, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ναι, θα μπορούσε να γίνει αλλαγή. Ίσως διαφέρει λίγο η ποσότητα, μην το προσθέσετε όλο μαζί!
ναστε καλα ευχαριστω