Vegan/vegetarian

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Μια ακόμη συνταγή με πετιμέζι!

Παλιά τούτη η συνταγή. Μια ακόμη από το παλιό μου τετράδιο, που δοκιμάστηκε 2-3 φορές για να προσαρμόσω τις ποσότητες σε σύγχρονες μονάδες και τα υλικά σε αυτά που συνηθίζω. Η προέλευσή της άγνωστη, αλλά σίγουρα ντόπια και όχι από περιοδικό. Μουστοκούλουρα με πετιμέζι, πολύ συνηθισμένα στην περιοχή μου.

 

Είναι θα έλεγα και πιο συνηθισμένα, αφού ο μούστος διατηρούνταν λίγες μέρες (τώρα και αυτός διατηρείται μήνες στην κατάψυξη). Αντίθετα, το πετιμέζι διατηρούνταν χρόνια. Και μπορεί τώρα να μη φτιάχνουν όλοι πετιμέζι στο σπίτι τους, αλλά μπορεί να βρεθεί παντού. Αυτό το πολύτιμο υγρό κυκλοφορεί ακόμη και σε σούπερ μάρκετ πια και είναι ένας διατροφικός θησαυρός σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Αυτά τα κουλουράκια δεν είναι απλώς νηστίσιμα, είναι εντελώς vegan. Επίσης είναι αρκετά πιο εύκολα από την εκείνα της άλλης συνταγής που έχω στο site, αφού δεν χρειάζονται καμιά προετοιμασία για να τα φτιάξουμε!

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Πρέπει να είναι συνταγή από το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα γιατί σε συνταγές γλυκών εκείνης της εποχής έχω συναντήσει συχνά την πορτοκαλάδα με το ανθρακικό. Λογικό, αφού δεν είχαμε πορτοκάλια εκείνα αυτή την εποχή στα μέρη μου τέλη του Σεπτέμβρη -αρχές του Οκτώβρη. Στα καλοκαιρινά κουλουράκια και σε διάφορες πίτες του καλοκαιριού (φανουρόπιτες, σταφιδόπιτες κλπ) πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν τέτοια πορτοκαλάδα ή συμπυκνωμένο χυμό, αραιωμένο με νερό.

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Εμείς δεν την προτιμούμεαυτήν την πορτοκαλάδα και έτσι έχω σπάνια στο σπίτι. Ενώ λοιπόν σπάνια μου βρίσκεται αυτό το αναψυκτικό, έχω σχεδόν πάντα ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ και τελευταία την εξαιρετική εκδοχή με άρωμα λεμόνι και lime. Δοκίμασα τη συνταγή μου με αυτό το προϊόν και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Έγιναν καλύτερα από αυτά με την πορτοκαλάδα. Κι επειδή μούστο μπορεί να μην είναι εύκολο να βρει κάποιος που δεν έχει αμπέλι, αλλά πετιμέζι βρίσκουμε όλοι πια, προτείνω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με ανθρακούχο νερό.

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Τα μουστοκούλουρά μου βγαίνουν όσο πρέπει γλυκά, με εξαιρετική υφή και στις δυο τους εκδοχές μιας και ο χρόνος ψησίματος και το μέγεθός τους, καθορίζει αν είναι μαλακά ή τραγανά. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό στα 15 λεπτά ψησίματος από ότι στα 20-22! Εμείς τα δοκιμάσαμε κι έτσι κι αλλιώς, κι ήταν τα πρώτα που με ξαναβάλανε στην κουζίνα (δυστυχώς όχι του κυρίως σπιτιού μου) μετά αυτό που μας συνέβη και έχει αλλάξει τη ζωή μας. 

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Παρατηρήσεις

  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Στρώνει κάπως με το ξεκούρασμα, αλλά αν μας δυσκολεύει πολύ στο πλάσιμο αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
  • Αν δεν έχουμε αλεύρι μαλακό θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μικρή διαφορά στην ποσότητα (παίρνει λίγο λιγότερο).
  • Με την παραπάνω δόση που είναι η μισή αυτής που γράφω στο τετράδιό μου βγαίνουν 35-45 κουλουράκια ανάλογα με το μέγεθος.
  • Επειδή τα υλικά όπως σε όλες τις παλιές συνταγές δινόταν σε φλυτζανάκια του καφέ ή φλυτζάνες, τα έχω μετατρέψει σε σύγχρονες μονάδες μέτρησης. Για να διευκολύνω όσους δεν έχουν ζυγαριά, διευκρινίζω ότι η δοσομετρική κουταλιά της σούπας είναι 15 ml και το κουταλάκι 5 ml,  οπότε το ελαιόλαδο είναι 10 κουταλιές, το πετιμέζι 5 κουταλιές κλπ.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο