Μια ακόμη συνταγή με πετιμέζι!
Παλιά τούτη η συνταγή. Μια ακόμη από το παλιό μου τετράδιο, που δοκιμάστηκε 2-3 φορές για να προσαρμόσω τις ποσότητες σε σύγχρονες μονάδες και τα υλικά σε αυτά που συνηθίζω. Η προέλευσή της άγνωστη, αλλά σίγουρα ντόπια και όχι από περιοδικό. Μουστοκούλουρα με πετιμέζι, πολύ συνηθισμένα στην περιοχή μου.
Είναι θα έλεγα και πιο συνηθισμένα, αφού ο μούστος διατηρούνταν λίγες μέρες (τώρα και αυτός διατηρείται μήνες στην κατάψυξη). Αντίθετα, το πετιμέζι διατηρούνταν χρόνια. Και μπορεί τώρα να μη φτιάχνουν όλοι πετιμέζι στο σπίτι τους, αλλά μπορεί να βρεθεί παντού. Αυτό το πολύτιμο υγρό κυκλοφορεί ακόμη και σε σούπερ μάρκετ πια και είναι ένας διατροφικός θησαυρός σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Αυτά τα κουλουράκια δεν είναι απλώς νηστίσιμα, είναι εντελώς vegan. Επίσης είναι αρκετά πιο εύκολα από την εκείνα της άλλης συνταγής που έχω στο site, αφού δεν χρειάζονται καμιά προετοιμασία για να τα φτιάξουμε!
Πρέπει να είναι συνταγή από το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα γιατί σε συνταγές γλυκών εκείνης της εποχής έχω συναντήσει συχνά την πορτοκαλάδα με το ανθρακικό. Λογικό, αφού δεν είχαμε πορτοκάλια εκείνα αυτή την εποχή στα μέρη μου τέλη του Σεπτέμβρη -αρχές του Οκτώβρη. Στα καλοκαιρινά κουλουράκια και σε διάφορες πίτες του καλοκαιριού (φανουρόπιτες, σταφιδόπιτες κλπ) πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν τέτοια πορτοκαλάδα ή συμπυκνωμένο χυμό, αραιωμένο με νερό.
Εμείς δεν την προτιμούμεαυτήν την πορτοκαλάδα και έτσι έχω σπάνια στο σπίτι. Ενώ λοιπόν σπάνια μου βρίσκεται αυτό το αναψυκτικό, έχω σχεδόν πάντα ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ και τελευταία την εξαιρετική εκδοχή με άρωμα λεμόνι και lime. Δοκίμασα τη συνταγή μου με αυτό το προϊόν και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Έγιναν καλύτερα από αυτά με την πορτοκαλάδα. Κι επειδή μούστο μπορεί να μην είναι εύκολο να βρει κάποιος που δεν έχει αμπέλι, αλλά πετιμέζι βρίσκουμε όλοι πια, προτείνω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με ανθρακούχο νερό.
Τα μουστοκούλουρά μου βγαίνουν όσο πρέπει γλυκά, με εξαιρετική υφή και στις δυο τους εκδοχές μιας και ο χρόνος ψησίματος και το μέγεθός τους, καθορίζει αν είναι μαλακά ή τραγανά. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό στα 15 λεπτά ψησίματος από ότι στα 20-22! Εμείς τα δοκιμάσαμε κι έτσι κι αλλιώς, κι ήταν τα πρώτα που με ξαναβάλανε στην κουζίνα (δυστυχώς όχι του κυρίως σπιτιού μου) μετά αυτό που μας συνέβη και έχει αλλάξει τη ζωή μας.
Υλικά
150 ml ελαιόλαδο
120 gr ζάχαρη
75 ml πετιμέζι
150 ml ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ, κατά προτίμηση με άρωμα lemon-lime
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
30 ml ρακή ή κονιάκ
15 ml χυμό λεμονιού
1,5 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι αμμωνία
Περίπου 500 gr μαλακό αλεύρι (δείτε παρατηρήσεις)
( Το κουταλάκι είναι το δοσομετρικό των 5 ml)
Επί το έργον
Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το πετιμέζι, τα αρωματικά και τη ρακή (με το χέρι ή με ένα απλό αναδευτήρα χεριού). Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού και την αμμωνία στο υγρό μείγμα.
Επίσης προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και αμέσως μετά το αλεύρι. Η ζύμη θα είναι μαλακή και ελαφρά κολλώδης. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου. Πλάθουμε κουλουράκια στο μέγεθος που μας αρέσει και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) για 15-25 λεπτά ανάλογα πώς μας αρέσουν τα μουστοκούλουρα. Τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει, για αρκετές μέρες.
Παρατηρήσεις
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Στρώνει κάπως με το ξεκούρασμα, αλλά αν μας δυσκολεύει πολύ στο πλάσιμο αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
- Αν δεν έχουμε αλεύρι μαλακό θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μικρή διαφορά στην ποσότητα (παίρνει λίγο λιγότερο).
- Με την παραπάνω δόση που είναι η μισή αυτής που γράφω στο τετράδιό μου βγαίνουν 35-45 κουλουράκια ανάλογα με το μέγεθος.
- Επειδή τα υλικά όπως σε όλες τις παλιές συνταγές δινόταν σε φλυτζανάκια του καφέ ή φλυτζάνες, τα έχω μετατρέψει σε σύγχρονες μονάδες μέτρησης. Για να διευκολύνω όσους δεν έχουν ζυγαριά, διευκρινίζω ότι η δοσομετρική κουταλιά της σούπας είναι 15 ml και το κουταλάκι 5 ml, οπότε το ελαιόλαδο είναι 10 κουταλιές, το πετιμέζι 5 κουταλιές κλπ.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.