Vegan/vegetarian

Kουταλίτες με κολοκύθι (κολοκυθοτηγανίτες)

Στο άψε σβήσε!
 

 

Στις βεράντες και στα μπαλκόνια μας θα τη βγάζουμε μάλλον τα
φετινά καλοκαιριάτικα βραδάκια για πολλούς και διάφορους λόγους.  Τα τραπεζάκια έξω, τα περιποιημένα λουλούδια και η όμορφη θέα για τους πιο τυχερούς, μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε κάπως και να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας που ευτυχώς είναι πάντα εδώ. 

 
 
Από κοντά και τα μεζεδάκια που θα συνοδέψουν τα ουζάκια και τις μπυρίτσες που θα δέσουν την παρέα  και θα μας βοηθήσουν να δούμε λίγο πιο αισιόδοξα τα πράγματα. 
 
 

Τα τηγανητά λαχανικά σε οποιαδήποτε εκδοχή είναι από τα πιο συνηθισμένα και
αγαπημένα συνοδευτικά κάθε τέτοιου τραπεζιού. Οι σημερινοί κολοκυθοτηγανίτες έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους κολοκυθοκεφτέδες μου που όσο κι αν τους λατρεύουμε θέλουν κάποιο χρόνο και κάποια παραπάνω υλικά.

 
 
 

Ετοιμάζονται πολύ εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο επειδή δεν χρειάζεται να περιμένουμε να στραγγίξει το κολοκύθι. Έτσι μέχρι κάποιος να στρώσει το τραπέζι, έχουμε φτιάξει και τηγανίσει τους πεντανόστιμους αυτούς τηγανίτες που εξαφανίζονται στο λεπτό. Κι αν χρειαστεί και δεύτερη δόση, εδώ είμαστε…

 
 

Υλικά:

 

1 μεγάλο κολοκύθι (250-300 gr) ή ανάλογα μεσαία

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

3-4 κλαδάκια μαϊντανός

2-3 φυλλαράκια δυόσμος

Αλάτι – πιπέρι -ρίγανη

1 αυγό ολόκληρο ή 2 ασπράδια

3-4 κουταλιές τριμμένο τυρί (προτιμούμε κάποιο πικάντικο, αλλά αν δεν έχουμε ό,τι  μας βρίσκεται…)

½ κούπα  αλεύρι (κατά προτίμηση
κίτρινο σταρένιο ή ολικής άλεσης )

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

3 κουταλιές ελαιόλαδο για το μείγμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Επί το έργον:

 
 
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και  χωρίς να περιμένουμε να στραγγίξει προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια ή τριμμένο κι αυτό στον τρίφτη της ντομάτας, τα πράσινα, το αυγό ή τα ασπράδια. Αλατοπιπερώνουμε . 
 
 
Βάζουμε στο μείγμα μας και τη ρίγανη, το τυρί και το αλεύρι ανακατεμένο με το
μπέικιν και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Το μείγμα μας θα είναι συμπαγές αλλά
όχι σφικτό. 
 
 


Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι και πριν αρχίσει να καπνίζει παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις βάζουμε σαν τηγανίτες σε κανονικές αποστάσεις. Τους “σουλουπώνουμε” λίγο με το κουτάλι μέσα στο τηγάνι για να γίνουν στρογγυλωποί.  

 
 
Δεν γυρίζουμε  πριν
τηγανιστούν , περιμένουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά. Τηγανίζουμε και από
την άλλη πλευρά,  και βγάζουμε σε
χαρτοπετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας. 
 
 
Σερβίρουμε ζεστούς τους κολοκυθοτηγανίτες μας
με λίγο λεμόνι ή με μια σάλτσα γιαουρτιού.
 
 

Παρατηρήσεις:

 
1)Αν δεν έχουμε αλεύρι ολικής ή σταρένιο, χρησιμοποιούμε για
όλες τις χρήσεις μισό μισό με τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.
 
2)Χαμηλώνουμε  ελαφρά τη
θερμοκρασία ( με μέγιστη διαβάθμιση το 9, κατεβάζουμε στο 7)  μετά που θα βάλουμε τους κουταλίτες στο τηγάνι
για να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους.
 
3)Για να μη ξοδέψουμε πολύ λάδι στο τηγάνισμα,
χρησιμοποιούμε μικρό τηγάνι και τηγανίζουμε λίγους λίγους τους τηγανίτες μας.
 
 
Καλή δύναμη σε όλους μας…
 
 

 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές