Ένα γλυκό για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις!
Έτσι όπως το λέω… Και για πρωϊνό και για απογευματινό, και για καθημερινό και για εορταστικό. Μια πολύ νόστιμη φουντουκόπιτα που δοκιμάσαμε πρόσφατα και σίγουρα θα ξαναφτιάξω για τα πρωινά και τα απογευματικά καφεδάκια των εορτών. Γι αυτό επέλεξα να βάλω τώρα τη συνταγή στο site, να αρχίσουμε σιγά σιγά να βάζουμε και κάποιες εορταστικές προτάσεις…
Δηλαδή θα την έφτιαχνα και πιο μπροστά, αλλά για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε να τρώμα πολύ συχνά γλυκά ;-). Πάντως το ότι είναι νόστιμη, είναι! Θα μου πείτε, όπου μπει το φουντούκι είναι δυνατόν αν μην είναι νόστιμο αυτό που θα φτιάξουμε; Και ναι, δεν ξέρω πολλούς που να μην τους αρέσουν τα φουντούκια.
Τσιμπημένα βέβαια όπως και όλους σχεδόν τους ξηρούς καρπούς, αλλά κάποια πράγματα δεν τα καταναλώνουμε κάθε μέρα οπότε το αντέχουμε το έξοδο… Πιο πολύ μας «πονάει» η αύξηση στα είδη που δεν μπορούν να λείψουν από την καθημερινότητά μας. Φουντουκόπιτα θα φάμε μια δυο φορές, άντε τρεις τέσσερεις φορές τον χρόνο, αλλά γάλα; Τυρί; Ελαιόλαδο; Ντομάτες;
Το σταματώ εδώ, γιατί αν πιάσουμε το θέμα της ακρίβειας δεν μας φτάνουν δέκα αναρτήσεις να το αναλύσουμε, να το εξηγήσουμε, να το δικαιολογήσουμε. Ας ξαναπάω στην «ασφαλή» συζήτηση για την φουντουκόπιτά μου! Θέλει λοιπόν γύρω στα 100gr φουντούκια οπότε δεν γίνεται λόγος για υπερβολικό κόστος.
Υλικά
120 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 gr φουντούκια
60 ml ελαιόλαδο
150 gr ζάχαρη
2 αυγά μέτρια (100gr ήταν τα δικά μου χωρίς τα τσόφλια)
200 gr γλυκιά μυζήθρα Κρήτης ή άλλο τυρί κρέμα
4 κουταλάκια μπέικιν
1-2 βανίλιες
4-5 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού (ή γκανάς σοκολάτας, ή σοκολατένια κρέμα με κακάο)
Προαιρετικά, 3-4 κουταλιές τρούφα σοκολάτας
Η κουταλιά μου είναι 15 ml και το κουταλάκι μου είναι 5ml (δοσομετρικά)
Επί το έργον
Αλέθουμε 80gr από τα φουντούκια να γίνουν σχεδόν σαν αλεύρι, και τα ανακατεύουμε σε μπολ με το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη σε άλλο μπολ, και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, και αφού το μείγμα γίνει ομοιογενές ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα στον χυλό μας το μείγμα του αλεύρου, και -αν βάλουμε- την τρούφα σοκολάτας. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο 22-24cm (λαδωμένο-αλευρωμένο ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος).
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα (δείτε τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ). Ξεφορμάρουμε την φουντουκόπιτα ή αν θέλουμε την αφήνουμε στο σκεύος ψησίματος, και αφού κρυώσει λίγο την αλείφουμε με την πραλίνα φουντουκιού ή την γκανάς σοκολάτας και την πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια που έχουμε χοντροαλεσμένα.
Παρατηρήσεις
- Αν μας αρέσει η μυρωδιά του βουτύρου μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
- Δεν γράφω στα υλικά για ανάλατα ή αλατισμένα φουντούκια γιατί σε αυτά τα γλυκά «σηκώνει» και λίγο αλατάκι. Τα δικά μου ήταν ψημένα, ανάλατα και χωρίς φλούδι όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
- Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε με λίγη κανέλα την φουντουκόπιτά μας, ενισχύει και τη γεύση της σοκολάτας.
- Η γκανάς που συνηθίζω για επάλειψη είναι 1 μέρος σοκολάτα- περίπου 1,5 μέρος κρέμα γάλακτος με τη μέθοδο που περιγράφεται εδώ. Όμως στην προκειμένη περίπτωση βολεύει πολύ η πραλίνα φουντουκιού!
Καλημέρα σας ,πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη φαίνεται αυτή η φουντουκοπιτα! Ειδικά για τους λάτρεις του φουντουκιού όπως εγώ.
Θα ήθελα μόνο μια διευκρίνιση σχετικά με το τυρί. Γλυκιά μυζηθρα Κρήτης, εννοείται το ανθότυρο;
Μπορώ να χρησιμοποιήσω τυρί φιλαδέλφεια ή μασκαρπονε;
Ευχαριστώ πολύ
Καλό μεσημέρι! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο τυρί κρέμα έχετε! Κι εγώ ένα τύπου Φιλαδέλφειας έχω χρησιμοποιήσει στην παρασκευή που φαίνεται στις φωτογραφίες και μπορώ να πω ότι κάποιοι το βρήκαν και καλύτερο ως λιγότερο έντονο. Θα χαρώ να σας αρέσει, καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση . Θα το δοκιμάσω τώρα στις γιορτές.
Διαβάζω πολύ συχνά τις συνταγές σας, ακόμα και αν δεν τις φτιάξω, μου αρέσουν πολύ ως ανάγνωσμα! Έχω δοκιμάσει ηδη πολλές και εχω σημειώσει ακόμα περισσότερες για
προσεχή μαγειρεματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για το επαινετικό και ενθαρρυντικό σχόλιο! Να είστε καλά, καλές γιορτές να έχουμε!
τι τελεια πιτα! Σαν κεκάκι με ξηρό καρπό από αυτά με το ελαιόλαδο που μας εχετε μάθει! Πιστεύω θα ήταν αντίστοιχα τέλειο και με αμύγδαλο…Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη ιδέα!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά, καλές γιορτές!