Μεζεδάκι από τα λίγα!
Στην ουσία δεν πρόκειται για συνταγή με την στενή έννοια. Είναι τόσο απλή και στα υλικά και στην τεχνική που περισσότερο θα την πω πρόταση σερβιρίσματος λουκάνικου. Γι αυτό και οι ποσότητες είναι ενδεικτικές.
Λέω βέβαια «πράσα με λουκάνικα» και όχι «λουκάνικα με πράσα» γιατί εγώ θέλω να κυριαρχούν τα πράσα σ’ αυτό το πιάτο. Το λουκάνικο, ίσα για να πάρουν γεύση! Προτιμώ γι αυτή τη συνταγή λουκάνικο χωριάτικο, όχι ξιδάτο, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.
Δεν φτιάχνω τέτοια πιάτα σε μεγάλες ποσότητες, άλλωστε μεζεδάκι στη μέση του τραπεζιού το λες ή ορεκτικό παρά κυρίως πιάτο. Βέβαια, όταν είχα μικρά τα παιδιά μου πρόσθετα ένα ρυζάκι δίπλα του ή λίγο πουρέ ή μια τηγανητή πατάτα και πετύχαινα να φάνε και τα «δύσκολα» πράσα!
Συνήθως αξιοποιούνται σε τέτοιες συνταγές τα πράσινα μέρη από πράσα που χρησιμοποιούμε σε πρασόπιτες ή σούπες, στις οποίες εγώ προτιμώ το λευκό μέρος του λαχανικού. Τα συγκεκριμένα ήταν τα υπόλοιπα της πρασοκιμαδόπιτας που είχε δημοσιευτεί πριν λίγες μέρες.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Υλικά
5-6 πράσα (το πράσινο τρυφερό μέρος)
2-3 κλωνιά σέλινο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 χωριάτικα λουκάνικα
150-200 gr πολτό ντομάτας (ή 1 κουταλιά πελτέ σε ½ κούπα νερό)
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Βγάζουμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από τα πράσα, τα σχίζουμε κατά μήκος και τα κόβουμε σε κομμάτια με μήκος 4-5 εκατοστά. Μαραίνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, και προσθέτουμε τα πράσα. Τα γυρίζουμε να «λαδωθούν», προσθέτουμε το σέλινο πλυμένο και ψιλοκομμένο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε. Ξαναβράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί τα λουκάνικα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν τα λουκάνικα (συνήθως θέλουν περισσότερο χρόνο από τον χρόνο που προτείνει ο παρασκευαστής) και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να βάλουμε όποιο λουκάνικο προτιμούμε, ακόμη και κοτόπουλου. Αν είναι άπαχο προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
- Αντί να τρυπήσουμε τα λουκάνικα μπορούμε να τα κόψουμε σε κομματάκια. Συνηθίζω να τα κόβω αν πρόκειται να τα σερβίρω με ρύζι, οπότε μπορούν να μπουν πάνω από το πιλάφι ως σάλτσα.
- Όπως προανέφερα, οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Μπορούμε να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα των πράσων. Τότε θα αυξήσουμε ανάλογα και το ελαιόλαδο και την ντομάτα.
- Επειδή εγώ είμαι λίγο του καυτερού, προσθέτω λίγο κοκκινοπίπερο καμιά φορά εκτός από το κοινό πιπέρι…
Γεια σας!
Σας βρήκα τυχαία πριν μερικούς μήνες που έψαχνα συνταγές για πίτες (είναι η αδυναμία μας). Από τότε ότι συνταγές δικές σας έχω κάνει είναι εξαιρετικές και πολύ κατανοητές οι οδηγίες σας!
Ευχαριστούμε πολύ!!!
Με εκτίμηση,
Μαρίλη
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά!