Ένα μαγιάτικο φαγητό όπως πιθανώς δεν το έχετε ξαναμαγειρέψει!
πιάτο εποχής που δεν πρέπει να παραλείψουμε να μαγειρέψουμε αυτό το μήνα.
-Ήντα θα τονε κάμεις παιδί μου ετόσονα. Όλη την εβδομάδα αρακά δα τρώτε;– Σιγά καλέ, τι θα μείνει; Ο περισσότερος είναι φλούδια…-Γιάντα; Δεν θα βάλεις τα φλούδια; Βαριέστε εσείς οι πιο νέες να τα
καθαρίζετε.-Δεν είναι πολύ σκληρά; Λέω εγώ ,νομίζοντας πως καθαρίζονται όπως τα
φασολάκια.-Α! δεν είναι φασολάκια. Έχουνε τη φασαρία ντως. Θα βγάζεις το κόκκαλο
από μέσα και ότι πομένει είναι πεντανόστιμο!
Πραγματικά δεν είναι εύκολο πράγμα το καθάρισμα των φλουδιών του αρακά. Δεν άντεξα να τα καθαρίσω όλα. Μετά που καθαρίζουμε τον αρακά όπως τα φασολάκια, βγάζουμε από το εσωτερικό κάθε φύλλου μια σκληρή μεμβράνη πράγμα που δεν γίνεται στο πι και φι σε όλα!
Μερικά έβγαιναν άμεσα σαν να ξεφλουδιζόταν, και μερικά σπούσαν νεύρα και τα παρατούσα. Πάντως είναι η αλήθεια ότι και από τα λίγα που χρησιμοποίησα αντιληφθήκαμε τη νοστιμιά τους. Αξίζει τον κόπο αν έχετε τον χρόνο!
Υλικά
½ κιλό αρακά καθαρισμένο (καρπούς ή φύλλα και καρπούς μαζί)
1 ξερό κρεμμύδι και 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
4-5 κλαράκια άνηθο (βγήκε λίγο παραπάνω από μισή κούπα)
3 ντομάτες τριμμένες (ένα βαθύ πιάτο γεμάτο)
3 μέτριες πατάτες
3 μέτρια ή δύο μεγάλα καρότα
4-5 αγκινάρες (προαιρετικά)
Αλάτι (εναλλακτικά δύο κύβους λαχανικών)
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τον αρακά και αν έχουμε υπομονή και κάποια φύλλα. Ψιλοκόβουμετα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια και τα μαραίνουμε ελάχιστα με το λάδι. Δηλαδή μόλις αρχίσει να βράζει η κατσαρόλα, προσθέτουμε τον αρακά και νερό.
Αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και ωστόσο καθαρίζουμε τις πατάτες ,τα καρότα και τον άνηθο και τα προσθέτουμε, τις πατάτες σε τέταρτα και τα καρότα σε ροδέλες. Αν βάλουμε αγκινάρες τις προσθέτουμε κι αυτές καθαρισμένες και κομμένες στα δύο ή ολόκληρες. Βάζουμε και την ντομάτα και αλατίζουμε ή προσθέτουμε τους κύβους. Προσθέτουμε νεράκι ως την επιφάνεια του φαγητού αλλά να μη το καλύπτει.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει το φαγητό, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειάζεται νεράκι ενδιάμεσα προσθέτουμε λίγο. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό μας με κουτάλα αλλά κουνώντας πέρα δώθε την κατσαρόλα.
Όταν ετοιμαστεί, αφήνουμε να μαρουβίσει για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας . Όταν προσθέσουμε όλα τα υλικά, κλείνουμε τη χύτρα για όση ώρα προτείνει ο κατασκευαστής της για τα λαχανικά .Ελαττώνουμε λίγο το νερό σ’ αυτή την περίπτωση για να μη μείνει πολύ νερουλός. Όταν την ανοίξουμε, αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας για λίγο για να μελώσει η σάλτσα του.
2)Εννοείται ότι με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουμε και τον κατεψυγμένο αρακά που βρίσκουμε όλη τη χρονιά. Από τα ωραιότερα κατεψυγμένα λαχανικά, αλλά οπωσδήποτε όχι σαν τον φρέσκο.
3)Τα φύλλα εν τέλει ήταν υπέροχα. Μακάρι να είχα την υπομονή να τα καθαρίσω όλα. Ρώτησα την μητέρα μου αν ήξερε κανένα κόλπο για ευκολότερο καθάρισμα, κάτι σαν ζεμάτισμα ας πούμε και μου είπε ότι δεν ήξερε. Κι εκείνη, σκληρά εργαζόμενη τα χρόνια που μας είχε μικρά, δεν τα καθάριζε τα φύλλα. Αν κάτι έχετε υπόψη σας, ευπρόσδεκτο!
Κλέβω το κατσαρόλι και έφυγααααα!!!
Καλό μήνα!
Κερνάω Κάνθαρε! Δεν είναι ανάγκη να το κλέψεις :-)!
Καλησπέρα και καλό μήνα!!
Πρώτη μου φορά ακούω για τα φύλλα, θα ρωτήσω όμως αύριο στη λαϊκή γνωστό παραγωγό που θα φέρει για πρώτη φορά φέτος.
Είναι μες την εποχή του πεντανόστιμος, εγώ αγοράζω πολύ και τον βάζω στον καταψύκτη.
Ξανθή έχω την περιέργεια τι θα σου πει ο παραγωγός σου. Μπορεί να είναι ποικιλίες και ποικιλίες!
Καλο μηνα!!!Πεντανοστιμος ο αρακας με τα φυλλα!! καιμε πολυ μαραθο ακομα καλυτερος!!θελουν ομως μεγαλη υπομονη τα φυλλα για να καθαριστουν αλλα αξιζει.εμεις στην κατω Μεσσαρα τα φυλλα τα ψηνουμε παντα.Και στην καταψυξη καθαρισμενα διατηρουνται μεσα σε σακουλακια με καρπους αρακα.
Έχετε τα καλά γλυκομπίζελα εσείς στη Μεσσαρά Μελανουράκι :-). Δεν είχα μάραθο προς ώρας και έβαλα άνηθο.
Ομολογώ ότι πρώτη φορά ακούω να μαγειρεύεται ο αρακάς με τα φύλλα του. Γιατί όχι όμως?? Πιθανότατα και τα παλιά χρόνια αυτό να έκαναν. … Τότε που δεν πετούσαν τίποτα και τα πάντα αξιοποιούνταν!
Ενδιαφέρουσα η ιδέα.
Καλό βράδυ και καλό μήνα!
Χρυσαυγή είναι πολύ νόστιμα! Αρκεί να είναι τρυφερά και καλοκαθαρισμένα.
Γιάμμι, γιάμμι, γιάμμιιιιιιιιι!!!! Πάντως, πρώτη φορά ακούω για φύλλα αρακά. Όχι ότι έχω κανένα λόγο να το αντικρούσω, απλά, λέω…
σμακ
Μαριλία ψάξε το με τα φύλλα :-). Ανοιξιάτικο φαγάκι έτσι;
Σμουτς!
Καλό μήνα!!!Μου αρέσει πολύ ο αρακάς, πρώτη φορά έχω ακούσει να μαγειρεύεται με τα φύλλα αλλά γιατί όχι!!!
Ελένη μου έχει τον κόπο του αλλά αξίζει η δοκιμή!
Αυτό με τα φύλλα θυμήθηκα τώρα πως το έχω ξανακούσει από τη γιαγιά μου στη Νάξο ~ οι παλιές γυναίκες δεν πετούσαν τίποτα και αξιοποιούσαν τα πάντα!
Δεν το έχω επιχειρήσει είναι γεγονός, όμως κρατάω σημείωση για την επόμενη φορά που θα πάρω φρέσκο αρακά!
Καλή σου μέρα…
Μπέττυ cucina povera με ό,τι σημαίνει! Αξιοποίηση των πάντων! Ώστε και στη Νάξο! Δοκίμασέ τα αν έχεις υπομονή στο καθάρισμα!
Από τα πιο νόστιμα λαδερά φαγάκια ο αρακάς, είτε άσπρος είτε κόκκινος!!
Τον μαγείρεψες πεντανόστιμα, και με αγκιναρούλες που πρόσθεσες έκανες ένα φαγάκι σπέσιαλ!
Φιλιά!
Έλενα , πράγματι ο συνδυασμός αγγινάρες με αρακά είναι από τους πιο επιτυχημένους των λαχανικών!
Κι' εγώ για σήμερα τούτο το φαγάκι έχω Βαγγελιώ μου. Χωρίς αγκιναρούλες αλλά με φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, πατατούλες και τα τρυφερά μέρη του αρακά (του φασολιού). Φετούλα και παξιμαδάκι χωριάτικο, θα είναι το συνοδευτικό τους!
Καλό μεσημέρι και καλή μας όρεξη.
Ώστε και σεις βάζετε φύλλα! Αξιοποιούνται τα πάντα λοιπόν και πρέπει να το θυμηθούμε ξανά αυτό!
Kalo mina & ygeia sta xeria sou.
tha kratiseis ena -ok 2- piataki gia mena????
Οζλεμάκι μου, έλα συ και θα βρεθούν πιατάκια :-)!
ok erxomai! kai fairnw spitiko psomi me manitaria!
=)
Βαγγελιωωωωωωωωωωωωώ….
ήντα κάνεις μωρέ και δεν ακούς που σ' αλαργέρνω…???
άσε τσ αρακάδες,έφερέ σου μαντάτο Πρωτομαγιάτικο…
κάμε μιά αγλακιά απόις από το σπιτικό μου να πάρεις πεσκέτσι
και κράτα και μιά ρακή για το καλό…
Επήρα ντο το μήνυμα
κι επίσκεψη σου κάνω
μικρά 'ναι τα σπιρτόκουτα
μα ξέρω πως δε χάνω 🙂
Αχ πόσο τον αγαπώ και όταν είναι φρέσκος δεν συγκρίνεται!
Έρη άλλο πράγμα είναι η αλήθεια!
Μπράβο Βαγγελιώ μου για το φαγακι το νόστιμο..και για το πεσκέσι που σου λέει η Ποδηλατισσα…να πας να πάρεις…την τσικουδια να μην ξεχάσεις…!!!!! παντα τυχερή…και σε άλλα πολλα πεσκέσια… φιλακια και καλό μήνα!!!! με χαμογελα..και ευωδιές..
Αααααα! συγνώμη Βαγγελιώ μου και Βιβή μου έκανα λάθος στο όνομα σου …Σπιρτοκουτό μου….. σόρυ…. το διορθώνω τωρα να μην παρεξηγηθώ!!!!! φιλια..
Το είδα Ρούλα και μάλιστα αμέσως! Μου έφτιξε μάλιστα και τη διάθεση σε μια κακή μέρα!
μπιζελια και παλι μπιζελια,,,εψαχνα παντου στην κρητη να βρω μπιζελια εστω καταψηγμενα και δεν θα το πιστεψετε ,,ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ,,,οπου κιαν πηγα μου εδιναν αρακα,,αναγκαστηκα και αφου παραγειλα μπιζελια σπορο,, φετοσ ειχα τα δικα μου μπιζελια απο τον κηπο μου,,,,γλυκα απιθανη [αλλωστε η διαφορα ειναιστη γευση,,, το μπιζελι εχει μια εξαιρετη γλυκια γευση,,, ο αρακασ για μενα ειναι χορτο ανοστο,,,,φιλοσ απο αγιο νικολαο κρητησ
Λίγοι καταλαβαίνουν τη διαφορά ανώνυμε :-). Αυτό μου έλεγε και ο παραγωγός και επέμενε για την ποιότητα του αρακά του. Μπιζέλια λοιπόν είναι το σωστό!
Ο φρέσκος αρακάς έχει άλλη νοστιμιά. Πηρα κι εγώ φετος πιο πολύ να τον δουν τα παιδιά μου, γιατί νομίζουν πως φυτρώνει έτοιμος μέσα στα σακουλάκια..χιχι.
Αυτο με τα φυλλά δεν το ήξερα. Σίγουρα θα γίνονται ωραία.
Φιλιά
Μάριον είναι ένα πρόβλημα αυτό με τα παιδιά της πόλης, μα ανάλογα την παιδεία των γονιών λύνεται νωρίς :-). Δοκίμασε αν ξαναβρείς φρέσκο, αν έχεις υπομονή να τα καθαρίσεις. Θα σου αρέσουν.
Πρώτη φορά βλέπω μαγειρεμένα και τα εξωτερικά του. Πρέπει να ήταν καλά όμως ε; Καλή η γιαγιά!
Κι εγώ στη λαϊκή έμαθα για το καθάρισμα των φύλλων,από τον παραγωγό τους.Κάθε χρόνο προσπαθώ να χρησιμοποιήσω έστω τα μισά.Φέτος πρώτη φορά καθαρίστηκαν πολύ εύκολα…ίσως ήταν στην κατάλληλη ώρα για συγκομιδή ή ίσως το γεγονός ότι δεν έχει πολύ ζέστη.Πεντανόστιμο φαγητό όπως και αν έχει!
Ευχαριστώ που συμπληρώνετε την πληροφορία! Πράγματι από τα πιο νόστιμα λαδερά της Άνοιξης (και όχι μόνο…).
Καλημέρα, από Θεσσαλονίκη!!
Και η δική μου μαμά, όταν αγόραζε φρέσκο αρακά, ξεφλουδίζαμε από αρκετά φύλλα το εσωτερικό τους, όταν ήταν πολύ τρυφερός ο αρακάς.
Ευχαριστώ πολύ για την ωραία πληροφορία! Σε ποια περιοχή της Θεσσαλονίκης αν επιτρέπεται; Γιατί και ο σύζυγός μου είναι από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, αλλά τα πεθερικά μου “έφυγαν” νωρίς και δεν είχα προλάβει να ρωτήσω…
Καλημέρα, στην Ξηροκρήνη ήταν το πατρικό μου, δυτική Θεσσαλονίκη δηλαδή. Πάντως μετά τον γάμο μου, που μετακομίσαμε στην Άνω Τούμπα,
είμαστε πια κι εμείς κοντά στην Πυλαία.
Η Άνω Τούμπα είναι η αγαπημένη μου συνοικία! Έμενα εκεί ως φοιτήτρια και βέβαια είμαι ΠΑΟΚΤΖΟΥ!