Vegan/vegetarian

Αρακάς λαδερός με ντομάτα

Αρακάς λαδερός με ντομάτα

Ένα μαγιάτικο φαγητό όπως πιθανώς δεν το έχετε ξαναμαγειρέψει!

Ο φρέσκος αρακάς είναι από τα αγαπημένα λαχανικά του Μάη. Λαδερός  ή με κρέας, με λεμόνι ή με ντομάτα είναι ένα
πιάτο εποχής που δεν πρέπει να παραλείψουμε να μαγειρέψουμε αυτό το μήνα.
Αρακάς λαδερός με ντομάτα
Όταν βρήκα προχθές στη λαϊκή φρέσκο αρακά -από παραγωγό μάλιστα – έσπευσα να αγοράσω και μάλιστα ζήτησα 2 κιλά . Η γνωστή μου ηλικιωμένη  κυρία πίσω μου έσπευσε να ρωτήσει με το θάρρος που μου έχει:
-Ήντα θα τονε κάμεις παιδί μου ετόσονα. Όλη την εβδομάδα αρακά  δα τρώτε;
– Σιγά καλέ, τι θα μείνει;  Ο περισσότερος είναι φλούδια…
-Γιάντα; Δεν θα βάλεις τα φλούδια; Βαριέστε εσείς οι πιο νέες να τα
καθαρίζετε.
-Δεν είναι πολύ σκληρά; Λέω εγώ ,νομίζοντας πως καθαρίζονται όπως τα
φασολάκια.
-Α! δεν είναι φασολάκια. Έχουνε τη φασαρία ντως. Θα βγάζεις το κόκκαλο
από μέσα και ότι πομένει  είναι πεντανόστιμο!
Αρακάς λαδερός με ντομάτα
Συνηγορώντας  και ο παραγωγός,  επιμένει ότι ο αρακάς του είναι ολόφρεσκος και πρέπει να χρησιμοποιήσω και τα φύλλα να μην πάνε άδικα. Εγώ παρά ταύτα πήρα δυο κιλά, για καλό και για κακό…

Πραγματικά δεν είναι εύκολο πράγμα το καθάρισμα των φλουδιών του αρακά. Δεν άντεξα να τα καθαρίσω  όλα. Μετά που καθαρίζουμε τον αρακά όπως τα φασολάκια, βγάζουμε από το εσωτερικό κάθε φύλλου μια σκληρή μεμβράνη πράγμα που δεν  γίνεται στο πι και φι σε όλα!

Αρακάς λαδερός με ντομάτα
Αρακάς λαδερός με ντομάτα

Μερικά έβγαιναν άμεσα σαν να ξεφλουδιζόταν, και μερικά σπούσαν νεύρα και τα παρατούσα. Πάντως είναι η αλήθεια ότι και από τα λίγα που χρησιμοποίησα αντιληφθήκαμε τη νοστιμιά τους. Αξίζει τον κόπο αν έχετε τον χρόνο!

Αρακάς λαδερός με ντομάτα
Έφτιαξα τον αρακά μου κοκκινιστό αυτή τη φορά , και πρόσθεσα και λίγες αγκινάρες που είχα. Έγινε ένα φαγάκι υπέροχο! Είχα κρατήσει μια χουφτίτσα καρπούς (για κανένα πιλαφάκι) γιατί μου φάνηκε όντως πολύς με τα φύλλα που έβαλα.  Ας δούμε λοιπόν τι έκανα:

Αρακάς λαδερός με ντομάτα

Παρατηρήσεις

1)Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας . Όταν προσθέσουμε όλα τα υλικά, κλείνουμε τη χύτρα για όση ώρα προτείνει ο κατασκευαστής της για τα λαχανικά .Ελαττώνουμε λίγο το νερό σ’ αυτή την περίπτωση για να μη μείνει πολύ νερουλός. Όταν την ανοίξουμε, αφήνουμε να  σιγοβράσει  το φαγητό μας  για λίγο για να μελώσει η σάλτσα του.

2)Εννοείται ότι με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουμε και τον κατεψυγμένο αρακά που βρίσκουμε όλη τη χρονιά. Από τα ωραιότερα κατεψυγμένα λαχανικά, αλλά οπωσδήποτε όχι σαν τον φρέσκο.

3)Τα φύλλα εν τέλει ήταν υπέροχα. Μακάρι να είχα την υπομονή να τα καθαρίσω όλα. Ρώτησα την μητέρα μου αν ήξερε κανένα κόλπο για ευκολότερο καθάρισμα, κάτι σαν ζεμάτισμα ας πούμε και μου είπε ότι δεν ήξερε. Κι εκείνη, σκληρά εργαζόμενη τα χρόνια που μας είχε μικρά, δεν τα καθάριζε τα φύλλα.  Αν κάτι έχετε υπόψη σας, ευπρόσδεκτο!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο