Ένα μυρμηγκάτο που δεν χρειάζεται σιρόπι!
Ένα αρωματικό κέικ τόσο νωπό λόγω κολοκυθιού, που δεν χρειάζεται σιρόπι. Εννοείται ότι δεν είναι υγρό όπως τα σιροπιασμένα (δείτε το κλασικό μυρμηγκάτο) οπότε μεταφέρεται άνετα στην παραλία! Φυσικά η πρώτη ύλη δεν είναι αναγνωρίσιμη γιατί καλύπτεται από τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου. Η σοκολάτα και τα ξηροκάρπια αναβαθμίζουν το κέικ μας, το πάνε στην κατηγορία του απογευματινού κεράσματος!
Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της οικογένειας από το Μάη μέχρι το τέλος του Οκτώβρη είναι τα γεμιστά κολοκυθάκια. Τα φτιάχνω λοιπόν συχνά πυκνά κι επειδή δεν τα αυγοκόβω τα θεωρώ πολύ υγιεινά ακόμη και για όσους δεν πρέπει να τρώνε πολλά αυγά. Τα σερβίρω με κρέμα αυγολέμονου οπότε την προσθέτει στο πιάτο του μόνο όποιος θέλει.
Επειδή συνήθως φτιάχνω αρκετά, τουλάχιστον 8, το εσωτερικό τους είναι αρκετό και για άλλες παρασκευές. Εξάλλου πάντα μπορεί να συμπληρωθεί και με ένα ακόμη κολοκύθι. Εκτός από την αγαπημένη μας κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (και αγαπημένη των επισκεπτών του site), μια καλή λύση είναι οι κολοκυθοκεφτέδες και τα κέικ κολοκυθιού.
Έχω ήδη δώσει 2 τέτοιες συνταγές, την πιο παλιά του τετραδίου μου πάνω στην οποία πατάω για να στήσω τις νεότερες και την παραλλαγή με κακάο που δίνει ένα πολύ ωραίο σοκολατένιο κέικ ή/και σοκολατόπιτα. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο τα αγαπάμε αυτά τα υγρά κέικ κολοκυθιού!
Δημοσιεύω σήμερα και την εκδοχή με τρούφα και ξηροκάρπια γιατί έτσι το φτιάξαμε την τελευταία φορά και σας βεβαιώνω πως έγινε ανάρπαστο! Μ’ αρέσει να αυτοσχεδιάζω παραλλάσσοντας παλιές μου συνταγές και χαίρομαι όταν φίλες προσθέτουν την δική τους πινελιά και με ενημερώνουν για τις παρεμβάσεις τους. Ακόμη, οι ποσότητες σε τούτο εδώ είναι πάλι προσαρμοσμένες για το multi, οπότε είναι ακόμη πιο εύκολο από τα εύκολα προηγούμενα!
Υλικά:
300 gr τριμμένο κολοκύθι (ζυγισμένο στραγγισμένο)
2 αυγά
180-200 gr ζάχαρη
100 gr γιαούρτι
125 ml ελαιόλαδο
300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν (δοσομετρική κουταλιά=15ml)
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα (2,5 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
100 gr φουντούκια ή καρύδια χοντροκοπανισμένα
50 gr τρούφα
2-3 κουταλιές αχνοζάχαρη για την επικάλυψη
Επί το έργον:
Τρίβουμε το εσωτερικό των κολοκυθιών και το βάζουμε να στραγγίξει. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά εκτός από την τρούφα. Στο multi ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά και τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο μείγμα του αλευριού και αδειάζουμε το χυλό από το multi. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και την τρούφα. Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε τα νέα υλικά. Αδειάζουμε σε φόρμα ή ταψάκι 26 νούμερο που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος ή έχουμε λαδώσει και αλευρώσει πολύ καλά.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα, ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες για κέικ. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να περιμένει για 10 λεπτά στη φόρμα και μετά το βγάζουμε.
Το πασπαλίζουμε με άχνη αφού κρυώσει αρκετά.
Το σερβίρουμε αφού κρυώσει εντελώς.
Παρατηρήσεις:
- Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένη σοκολάτα ή σταγόνες σοκολάτας αντί τρούφας.
- Το κέικ δεν γίνεται πολύ γλυκό με την ποσότητα ζάχαρης που αναφέρω. Αν μας αρέσουν τα πιο γλυκά αρτοσκευάσματα μπορούμε να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα. Πάντως πρέπει να λάβουμε υπόψη και το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη.
- Η αρχική ποσότητα του εσωτερικού των κολοκυθιών ήταν 530 gr . Είναι όμως αρκετά υγρά οπότε μένουν 300 μόνο. Αν φτιάξουμε το κέικ με κολοκύθια ολόκληρα θα χρειαστούμε μικρότερη αρχική ποσότητα για να μείνουν τα 300 gr της συνταγής.