Γιατί υπάρχουν και αλμυρές λιχουδιές!
Τα έχω φτιάξει ήδη 3-4 φορές και τελειώνουν σε χρόνο ρεκόρ…Είναι και σε μικρή ποσότητα-καμιά 35αριά γίνονται- και δεν προλαβαίνουν να μπαγιατέψουν. Εδώ δεν προλαβαίνω να βγάλω φωτογραφίες, θα μπαγιατέψουν; Τη μια φορά δεν δημοσιεύτηκε η συνταγή γιατί πήγαν πεσκέσι βραδάκι οπότε δεν είχα καλό φως για φωτογράφιση πριν φύγουν από το σπίτι, την άλλη χάλασε η μηχανή μου και με το κινητό δεν έχω εξοικειωθεί όσο πρέπει (φαίνεται εξάλλου σε κάποιες από τις παρακάτω φωτογραφίες 😉 ), και τώρα, τρίτη φορά επιτέλους έβγαλα κάποιες φωτογραφίες που κάπως ταιριάζουν στην παρουσίαση!
Η τρίτη φορά μάλιστα είχε και μια πρόσθετη προσθήκη που τους πήγε πάρα πολύ. Βλέπετε τις δυο πρώτες φορές τα έφτιαξα με πορτοκάλια του εμπορίου, βαλέντσια, και επειδή η συνταγή δεν είχε ξύσμα αλλά και ο φλοιός των βαλέντσια δεν είναι από εκείνους που σου κάνουν «κλικ» για χρήση, δεν είχα σκεφτεί να βάλω και ξύσμα.
Αυτήν όμως τη φορά είχα ένα δυο πρώιμα ώριμα πορτοκάλια από τη μικρή πορτοκαλιά του κηπάκου μας και ήταν κρίμα κι άδικο να πάει στα σκουπίδια φρέσκο, αράντιστο ξύσμα με πορτοκάλια που μόλις είχαν κοπεί από το δέντρο. Το βάζω λοιπόν και στα υλικά ως προαιρετικό, αν όμως έχετε φρέσκα αράντιστα πορτοκάλια χρησιμοποιείστε το, ταιριάζει σ’ αυτά τα κουλουράκια.
Υπάρχουν κι άλλες συνταγές με αλμυρά κουλουράκια και μπισκότα στο site, άλλα με τυρί άλλα χωρίς τυρί, ακόμη και με σπανάκι, αλλά δεν είναι πορτοκαλιού. Ίσως φανεί παράξενη η χρήση του σε κουλουράκια τυριού, αλλά σας βεβαιώνω ότι είναι νοστιμότατα! Δοκιμάστε τα με τα περισσεύματα όποιου τυριού έχετε στο ψυγείου, εγώ κάθε φορά με διαφορετικό συνδυασμό τα έφτιαχνα.
Βέβαια αν ένα από τα δυο είναι καλή γραβιέρα τα απογειώνει, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι ένας καλός τρόπος να αξιωποιήσουμε τυριά που περισσεύουν. Δεν είναι καιρός για να πετάμε τρόφιμα! Και για οικονομικούς, και για κοινωνικούς, και για οικολογικούς και για πολλούς άλλους λόγους.
Υλικά
Περίπου 420 gr αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
100 gr τριμμένο σκληρό τυρί
100 gr τριμμένο τυρί που λιώνει
200 ml χυμό πορτοκαλιού
30 ml (2 κουταλιές) ελαιόλαδο
1 αυγό και 1 ασπράδι (τον κρόκο του δεύτερου τον κρατάμε για άλειμμα)
1 φακελάκι (20 gr) μπέικιν
Προαιρετικά, ξύσμα πορτοκαλιού για τη ζύμη και σουσάμι για την επικάλυψη
Επί το έργον
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τυριά και το μπέικιν σε ένα μπολ, ανοίγουμε ένα «λακουβάκι». Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού, το αυγό, το ασπράδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε ίσα που να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλά ελαφρά στα δάκτυλα αλλά όχι στα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα. Μετά πλάθουμε κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό ή γάλα (1-2 κουταλιές, να μας φτάσει) και αλείφουμε τα κουλουράκια. Έχουμε ανάψει τον φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις) στην αρχή ή ενδιάμεσα του πλασίματος, ανάλογα πόσο γρήγορα πλάθουμε τα κουλουράκια.
Φουρνίζουμε για 25 περίπου λεπτά στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια μας και στην επιφάνεια και από κάτω. Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε μπισκοτιέρα ή μπολ που σκεπάζει για να μην πάρουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Τότε θα βάλουμε και ½ κουταλάκι σόδα που θα διαλύσουμε στον χυμό πορτοκαλιού. Πήρε 420 gr. Θεωρώ ότι έγιναν καλύτερα με μαλακό αλεύρι και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Οι υπόλοιποι δεν κατάλαβαν τη διαφορά 😉 . Έτσι κι αλλιώς, βάζουμε πρώτα στο μπολ τα 400 gr αλεύρι και προσθέτουμε κι άλλο στο πλάσιμο αν χρειάζεται. Έχει να κάνει με το μέγεθος των αυγών αλλά και με πολλούς άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Τα 420gr είναι 3 δοσομετρικές κούπες (η δοσομετρική κούπα μου είναι 250ml και χωράει περίπου 140gr αλεύρι).
- Οι ποσότητες και τα είδη των τυριών είναι ενδεικτικές. Όπως λέω στην εισαγωγή, αξιοποιούμε όποια τυριά έχουμε στο ψυγείο, όχι όμως τυριά κρέμα γιατί θα αλλάξει η ποσότητα του αλευριού.
- Η συνταγή είναι από παλιό τετράδιο και αναφέρει 1 φακελάκι μπέικιν. Επειδή οι περισσότερες έχουμε πια κουτάκι, γράφω το μπέικιν σε γραμμάρια. Το είχα μετρήσει κάποια στιγμή, είναι περίπου 3,5 δοσομετρικά κουταλάκια.
- Μένει η δοκιμή με τυριά χαμηλών λιπαρών. Μάλλον θα πρέπει να προσθέσω λίγο ελαιόλαδο οπότε θα αλλάξει η ποσότητα του αλευριού. Σε αναμονή λοιπόν, θα συμπληρώσω την παραλλαγή όταν τα φτιάξω!