Αλμυρά

«Αλμυρά» κουλουράκια πορτοκαλιού

«Αλμυρά» κουλουράκια πορτοκαλιού

Γιατί υπάρχουν και αλμυρές λιχουδιές!

Τα έχω φτιάξει ήδη 3-4 φορές και τελειώνουν σε χρόνο ρεκόρ…Είναι και σε μικρή ποσότητα-καμιά 35αριά γίνονται- και δεν προλαβαίνουν να μπαγιατέψουν. Εδώ δεν προλαβαίνω να βγάλω φωτογραφίες, θα μπαγιατέψουν;  Τη μια φορά δεν δημοσιεύτηκε η συνταγή γιατί πήγαν πεσκέσι βραδάκι οπότε δεν είχα καλό φως για φωτογράφιση πριν φύγουν από το σπίτι, την άλλη χάλασε η μηχανή μου και με το κινητό δεν έχω εξοικειωθεί όσο πρέπει (φαίνεται εξάλλου σε κάποιες από τις παρακάτω φωτογραφίες 😉 ), και τώρα, τρίτη φορά επιτέλους έβγαλα κάποιες φωτογραφίες που κάπως ταιριάζουν στην παρουσίαση!

«Αλμυρά» κουλουράκια πορτοκαλιού

Η τρίτη φορά μάλιστα είχε και μια πρόσθετη προσθήκη που τους πήγε πάρα πολύ. Βλέπετε τις δυο πρώτες φορές τα έφτιαξα με πορτοκάλια του εμπορίου, βαλέντσια, και επειδή η συνταγή δεν είχε ξύσμα αλλά και ο φλοιός των βαλέντσια δεν είναι από εκείνους που σου κάνουν «κλικ» για χρήση, δεν είχα σκεφτεί να βάλω και ξύσμα.

«Αλμυρά» κουλουράκια πορτοκαλιού

Αυτήν όμως τη φορά είχα ένα δυο πρώιμα ώριμα πορτοκάλια από τη μικρή πορτοκαλιά του κηπάκου μας και ήταν κρίμα κι άδικο να πάει στα σκουπίδια φρέσκο, αράντιστο ξύσμα με πορτοκάλια που μόλις είχαν κοπεί από το δέντρο. Το βάζω λοιπόν και στα υλικά ως προαιρετικό, αν όμως έχετε φρέσκα αράντιστα πορτοκάλια χρησιμοποιείστε το, ταιριάζει σ’ αυτά τα κουλουράκια.

Υπάρχουν κι άλλες συνταγές με αλμυρά κουλουράκια και μπισκότα στο site, άλλα με τυρί άλλα χωρίς τυρί, ακόμη και με σπανάκι, αλλά δεν είναι πορτοκαλιού. Ίσως φανεί παράξενη η χρήση του σε κουλουράκια τυριού, αλλά σας βεβαιώνω ότι είναι νοστιμότατα! Δοκιμάστε τα με τα περισσεύματα όποιου τυριού έχετε στο ψυγείου, εγώ κάθε φορά με διαφορετικό συνδυασμό τα έφτιαχνα.

«Αλμυρά» κουλουράκια πορτοκαλιού

Βέβαια αν ένα από τα δυο είναι καλή γραβιέρα τα απογειώνει, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι ένας καλός τρόπος να αξιωποιήσουμε τυριά που περισσεύουν. Δεν είναι καιρός για να πετάμε τρόφιμα! Και για οικονομικούς, και για κοινωνικούς, και για οικολογικούς και για πολλούς άλλους λόγους.

«Αλμυρά» κουλουράκια πορτοκαλιού

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Τότε θα βάλουμε και ½ κουταλάκι σόδα που θα διαλύσουμε στον χυμό πορτοκαλιού. Πήρε 420 gr. Θεωρώ ότι έγιναν καλύτερα με μαλακό αλεύρι και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Οι υπόλοιποι δεν κατάλαβαν τη διαφορά 😉 . Έτσι κι αλλιώς, βάζουμε πρώτα στο μπολ τα 400 gr αλεύρι και προσθέτουμε κι άλλο στο πλάσιμο αν χρειάζεται. Έχει να κάνει με το μέγεθος των αυγών αλλά και με πολλούς άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Τα 420gr είναι 3 δοσομετρικές κούπες (η δοσομετρική κούπα μου είναι 250ml και χωράει περίπου 140gr αλεύρι).
  2. Οι ποσότητες και τα είδη των τυριών είναι ενδεικτικές. Όπως λέω στην εισαγωγή, αξιοποιούμε όποια τυριά έχουμε στο ψυγείο, όχι όμως τυριά κρέμα γιατί θα αλλάξει η ποσότητα του αλευριού.
  3. Η συνταγή είναι από παλιό τετράδιο και αναφέρει 1 φακελάκι μπέικιν. Επειδή οι περισσότερες έχουμε πια κουτάκι, γράφω το μπέικιν σε γραμμάρια. Το είχα μετρήσει κάποια στιγμή, είναι περίπου 3,5 δοσομετρικά κουταλάκια.
  4. Μένει η δοκιμή με τυριά χαμηλών λιπαρών. Μάλλον θα πρέπει να προσθέσω λίγο ελαιόλαδο οπότε θα αλλάξει η ποσότητα του αλευριού. Σε αναμονή λοιπόν, θα συμπληρώσω την παραλλαγή όταν τα φτιάξω!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο