Έτσι, για το καλό…
Το καταλαβαίνουν υποθέτω όλοι όσοι έχουν άτομα που αγαπούν και γιορτάζουν από μακριά μαζί τους. Έτσι για το καλό, ακόμη κι όταν τα κεράκια σβήνονται μακριά, εμείς οι μαμάδες και οι γιαγιάδες κάτι θα κεράσουμε για το καλό! Όσες και όσοι το ζείτε, με καταλαβαίνετε…
Άλλες θα το φτιάξουν μόνες τους, άλλες θα το αγοράσουν, πάντως η μέρα δεν περνά απαρατήρητη έτσι κι αλλιώς. Μη βλέπετε που δεν δημοσιεύω πάντα αυτά τα «για το καλό» κεράσματα. Δεν υπάρχει γιορτή τους ή γενέθλια που να μην φτιάξω κάτι ιδιαίτερο για να τιμήσουμε την ημέρα. Πολλές φορές δεν το λέω ούτε στους ίδιους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες, ξέρουν εκείνοι κι εκείνες…
Σήμερα λοιπόν έχουμε τα γενέθλια της μικρής μας, και η γιαγιά έφτιαξε έτσι για το καλό, λευκό γλυκάκι. Κι αν τα κεράκια τα σβήσουμε διαδικτυακά, τη γλύκα θα τη γευτούμε για να της ευχηθούμε τα «Χρόνια Πολλά». Επτά χρονών το κοριτσάκι μας, δευτεράκι φέτος. Με μια προσωπικότητα τόσο ισχυρή που μας εκπλήσσει όλους! Δεν το «σηκώνει» η θεματολογία του site, αλλά ειλικρινά κάποια από τα σκέρτσα της θα έπρεπε να τα καταγράφω. Να τα βλέπει όταν μεγαλώσει να γελά και η ίδια…
Ας είναι, ας πάμε στο κερασματάκι μας. Πρόκειται για ένα γλυκό τύπου «χαλβά» μόνο που αντί για σιμιγδάλι περιέχει ινδοκάρυδο. Είναι σπυρωτό και γλυκαίνει με σιρόπι γάλακτος που δημιουργείται με ανάμειξη ζαχαρούχου με φρέσκο γάλα. Για σήμερα προτίμησα τη λευκή σοκολάτα στη σάλτσα σοκολάτας, αλλά είναι πολύ ωραίο –ίσως και ωραιότερο- με μια σάλτσα πικρούτσικης κουβερτούρας (δείτε παραλλαγή).
Το είχα δει σε ένα βιντεάκι από αυτά που κυκλοφορούν στο facebook και το είχαμε δοκιμάσει αρχές του Σεπτέμβρη. Με τις αναλογίες που ΔΕΝ δινόταν δεν έβγαλα άκρη και βγήκε μια πολύ πολύ γλυκιά παρασκευή που -παρόλο που λατρεύω την καρύδα- δεν με ενθουσίασε. Έτσι με δοκιμές κατέληξα στις σημερινές αναλογίες, ενώ έκανα και τις δικές μου παρεμβάσεις που διαφοροποίησαν εντελώς το αποτέλεσμα.
Υλικά
20 gr βούτυρο (περίπου 1 κουταλιά)
220 gr ζαχαρούχο γάλα
150 gr ινδοκάρυδο
250ml φρέσκο γάλα
2 κουταλιές γλυκό του κουταλιού της επιλογής μας (εδώ βύσσινο, δείτε παρατηρήσεις)
Για τη σάλτσα σοκολάτας (δείτε και παρατηρήσεις):
150ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
125gr σοκολάτα (λευκή ή μαύρη)
Για το γαρνίρισμα, λίγο γλυκό κουταλιού ή/και 2-3 κουταλιές ξηρούς καρπούς τριμμένους
Επί το έργον
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ζαχαρούχο. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε και το φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει συμπαγές το μείγμα μας. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και στρώνουμε σε φόρμα για ζελέ που έχουμε καλύψει με μεμβράνη ή σε τσέρκι με διάμετρο 20cm. Βάζουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο (να κρυώσει εντελώς). Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάει να κοχλάσει την αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια.
Αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρά και όταν ξεφορμάρουμε τον «χαλβά» μας τον περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και βάζουμε το ψυγείο να πήξει λίγο περισσότερο. Το γαρνίρουμε για το σερβίρισμα με γλυκό κουταλιού και τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Παραλλαγή
Φτιάχνουμε τη σάλτσα με μαύρη σοκολάτα και όταν στρώνουμε στο τσέρκι το μείγμα του ινδοκάρυδο βάζουμε εδώ κι εκεί κουταλιές σοκολάτας. Στρώνουμε την επιφάνεια να γίνει επίπεδη και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς το γλυκό πριν το σερβίρισμα.Παρατηρήσεις
- Επειδή ήθελα να δημοσιεύσω σήμερα τη συνταγή δεν περίμενα να πήξει όσο έπρεπε η σάλτσα σοκολάτας και είναι περισσότερο ρευστή απ’ όσο πρέπει. Για εορταστικούς λόγους χρησιμοποίησα και τη φορμίτσα. Στο τσέρκι ή σε μικρό αλουμινένιο ταψάκι ζαχαροπλαστείου βολεύει καλύτερα. Δεν είναι όμως άσχημο κι έτσι… Γευστικά του πάει και η ρευστή σάλτα ! Προσθέσαμε λίγη και στο σερβίρισμα όπως βλέπετε στο κολάζ της παρασκευής 😉
- Προτιμούμε γλυκά κουταλιού με μικρά κομματάκια (σταφύλι, κεράσι, βύσσινο, κλπ). Αν έχει μεγάλα κομμάτια όπως π.χ. το νεράντζι τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια πριν το ανακατέψουμε με το γλυκό.
- Αντί να φτιάξουμε σάλτσα σοκολάτας μπορούμε να καλύψουμε το γλυκό με πραλίνα σοκολάτας του εμπορίου τύπου μερέντας, νουτέλας κλπ.
- Οι φωτογραφίες της δεύτερης παρασκευής (αυτής που περιγράφω στην παραλλαγή…) αγνοούνται. Δεν ήταν στη συνήθη κάρτα της μηχανής μου και θα προστεθούν άλλη φορά.