…και της γρηγοράδας!
Χειμωνιάτικος καιρός, εποχή για σταφίδες. Και μάλιστα κρητικές σταφίδες που πρόσφατα απέκτησαν όπως διαβάζω εδώ τον τίτλο ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης).
Καλό είναι… Αν μάλιστα είχαμε και σταφίδες ακόμη καλύτερο θα ήταν! Ας είναι αυτός ο χαρακτηρισμός- για να μην μεμψιμοιρώ – μια αφορμή για να ξαναφυτευτούν τ’ αμπέλια που ξεπατώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και να ξαναρχίσει η παραγωγή της. Εγώ πάντως θα έλεγα αν υπήρχε και κάποιος χαρακτηρισμός για προϊόντα που χάνονται τα τελευταία 35 χρόνια, να τον αποδίδανε οι αρμόδιοι και στις κρητικές σταφίδες.
Η συστηματική και προσοδοφόρα καλλιέργεια της σουλτανίνας στην Κρήτη, χρονολογείται από το 1922 παρόλο που η ποικιλία είχε έλθει στο νησί από την αρχή του 20ου αιώνα 1901). Οι Μικρασιάτες έφεραν εκτός των άλλων στοιχείων πολιτισμού και την τεχνογνωσία της καλλιέργειας της σουλτανίνας. Στην περιοχή της Σμύρνης το 1915 καλλιεργούνταν 1.000.000 στρέμματα σουλτανίνας! Δεν είναι τυχαίο ότι στα μέρη που δεν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες δεν καλλιεργήθηκαν συστηματικά σουλτανίνες.
Επικερδής η καλλιέργεια της σουλτανίνας. Πλουσοχώρια τα χωριά που παρήγαγαν σταφίδα κάποιες εποχές. Οικογένειες έζησαν άνετα, σπούδασαν παιδιά κι έκαμαν «καλιμέντο» μόνο από τις σταφίδες. Επικερδής αλλά απαιτητική ,κοπιαστική και επισφαλής . Όλο το χρόνο σχεδόν θέλει δουλειά το αμπέλι. Αφήστε που μια βροχή το Σεπτέμβρη μπορούσε να καταστρέψει τη σταφίδα ή να την υποβαθμίσει ποιοτικά και να ακυρώσει τον κόπο όλου του χρόνου.
Γι αυτό και έφθινε σταδιακά η καλλιέργεια των σουλτανιών αμπελιών τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν εκμηδενίστηκε την εποχή των παχιών αγελάδων και των παχυλών επιδοτήσεων του ελαιολάδου. Κάποια κρασάμπελα και κάποιες επιτραπέζιες ποικιλίες είχαν παραμείνει εκεί που άλλοτε χανόταν το μάτι στους αμπελώνες, και όσοι εξακολούθησαν να καλλιεργούν σουλτανίνα δεν σταφιδοποιούσαν πια τα σταφύλια αλλά τα διέθεταν για οινοποίηση ή για επιτραπέζια χρήση.
Η παραγωγή της σταφίδας σουλτανίνας στην Ελλάδα το 1925 ήταν 8.000 τόνοι από το 1938 μέχρι το 1960 ήταν 30.000 τόνοι. Το 1983 έχομε την μεγαλύτερη παραγωγή σταφίδας γύρω στους 102.000 τόνους. Σήμερα η παραγωγή είναι γύρω στους 8.000 τόνους. Στην Κρήτη η άνθιση της αμπελουργίας σημειώνεται από το 1950 ως το 1990 (οπότε ψηφίστηκε ευρωπαϊκός κανονισμός που καταργούσε τον προστατευτισμό της σταφίδας ). Ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου καλλιεργούνταν 300.000 στρέμματα με αμπέλια από τα οποία τα 250000 είχαν σουλτανίνες. Φαίνεται ότι σε κάποιες περιοχές έχει ξαναρχίσει η παραγωγή του προϊόντος με καλές αποδόσεις. Μακάρι…
Στην περιοχή μας ακόμη και παραγωγοί που έβγαζαν τόνους σταφίδας τα τελευταία αγόραζαν για το σπίτι τους. Μόνο λίγοι ρομαντικοί ή μάλλον μερακλήδες που θέλουνε «το κάθε ντως πράμα» στο σπίτι τους κράτησαν λίγα σουλτανιά και φτιάχνουν δικές τους .Ε, φιλεύουν και φίλους, συντέκνους και κουμπάρους, παράπονο δεν έχουμε…
Σκέτες, σε σταφιδόπιτες, σταφιδόψωμα, σταφιδωτά, οι σταφίδες είναι ούτως ή άλλως μέσα στην γαστρονομική μας παράδοση και μακάρι να αποκτήσουν και την εμπορική αξία του παρελθόντος . Η ξανθιά κρητική σταφίδα αξίζει πέρα για πέρα το ΠΓΕ και την αναβάθμισή της!
Τα σημερινά σταφιδόψωμα είναι της ευκολίας και της γρηγοράδας όπως λέω σε αντιδιαστολή με τα νηστίσιμα σταφιδοτρίβιδα της παράδοσης που είναι με προζύμι και θέλουν το χρόνο τους. Ελαφριά και αφράτα για πρωινά, απογευματινά και προ ύπνου ροφήματα…
Υλικά
1 και 1/4 κούπας χλιαρό γάλα (1 κούπα μου είναι 250 ml)
½ κούπα ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
3-4 δάκρυα μαστίχας
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Ελάχιστο αλάτι
3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη για το πασπάλισμα του πάγκου εργασίας)
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα σταφίδες
1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ ή λικέρ
2-3 κουταλιές γάλα και λίγο σουσάμι για την επικάλυψη
Επί το έργον
Δείτε το αναλυτικό και πολύ βοηθητικό video μας για όλη τη διαδικασία της παρασκευής!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα από τα video μας!
Αλέθουμε στο multi τη μαστίχα με τη ζάχαρη. Σε μια λεκάνη ανάμειξης βάζουμε το χλιαρό γάλα , τη μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προσθέτουμε το αλεύρι (στο οποίο ανακατεύουμε το αλάτι) και ζυμώνουμε.
Η ζύμη θα κολλάει αλλά δεν μας πειράζει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και με διπλώματα της ζύμης φροντίζουμε να απορροφηθεί. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη στη λεκάνη ανάμειξης , μακριά από ρεύματα.
Ραντίζουμε τις σταφίδες με το ποτό και τις αφήνουμε στην άκρη όση ώρα ανεβαίνει η ζύμη. Όταν ανεβεί η ζύμη , προσθέτουμε τις σταφίδες με το ποτό και ξαναζυμώνουμε να κατεβεί η ζύμη και να διασκορπιστούν οι σταφίδες.
Πάνω σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ξαναζυμώνουμε τη ζύμη κα τη χωρίζουμε σε 6-8 μέρη. Πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια που τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, είτε χωριστά είτε δημιουργώντας ένα ψωμάκι σαν μαργαρίτα. Αν κολλάει ακόμη η ζύμη στα χέρια μας τα λαδώνουμε ελαφρά ή πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.
Αφήνουμε περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
Όταν ξαναανεβούν, τα αλείφουμε με γάλα , τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο (μεσαία σχάρα) για 30 λεπτά περίπου.
Στα 20 λεπτά μπορεί να πρέπει να τα καλύψουμε με χαρτί ψησίματος για να μην καούν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και από το ταψί μόλις πιάνονται και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα για να μην «ιδρώσει» ο πάτος τους .
Παραλλαγή
Παραλλαγή από φίλο (πολύ έμπειρο σε ζυμώματα και όχι μόνο...) που το έφτιαξε: 400 γρ , αλευρι (μισό για τσουρέκι και μισό Τ70 δυνατό) 250 ml γάλα, 90 γρ ζάχαρη Στα λιπαρά, 80 ml ελαιόλαδο και 50 γρ βούτυρο γάλακτος. Τα υπόλοιπα όπως τη συνταγή. Έψησα σε πιο χαμηλή θερμοκρασία ,185 βαθμούς για 30 λεπτά.Παρατηρήσεις
1)Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό για να μην καταστραφεί η μαγιά. Να αντέχει λένε οι ειδικοί το δάκτυλό μας όσο χρειάζεται να μετρήσουμε μέχρι το δέκα. Αυτό εγώ δεν το θεωρώ ασφαλές γιατί αντέχω τα καυτά, αλλά τέλος πάντων… Αν έχουμε θερμόμετρο οι 40 βαθμοί είναι η ιδανική θερμοκρασία. Η αρχή μου είναι καλύτερα λίγο πιο κρύο απ’ ότι χρειάζεται, παρά πιο ζεστό. Το πολύ πολύ να αργήσει λίγο το ανέβασμα.
2)Η αρχική συνταγή μου έχει λιωμένο βούτυρο αντί ελαιόλαδο και απάλειψη με αυγό στο τέλος αντί για γάλα. Οι αντικαταστάσεις έγιναν για ευνόητους λόγους και δεν κόστισαν καθόλου στη γεύση. Εξάλλου πάντα μπορούμε να τα αλείψουμε με βούτυρο και να τα συνοδέψουμε με μαρμελάδα!
3)Αν δεν θέλουμε να βάλουμε στις σταφίδες αλκοολούχο ποτό, μπορούμε να βάλουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού.
4)Για να επισπεύσουμε τον χρόνο ανεβάσματος, και της ζύμης και των σταφιδόψωμων ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και μόλις σβήσει το φωτάκι τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το ζυμάρι ή τα ψωμάκια μας.
5)Πληροφορίες από:
http://www.patris.gr/articles/235091/157955?PHPSESSID=#.VrZy8vmLTcs
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=986
http://www.neakriti.gr/DefaultENC.aspx?page=printerfriendly&DocID=831567&srv=
http://flashnews.gr/post/257728/pro-on-pge-h-krhtikh-stafida-me-thn-sfragida-ths-proactive
Καλησπερα ! Επειδη ειμστε οικογενεικως σε μια περιοδο που προσπθουμε να μειωσουμε την ζαχαρη , θα μπορουσαμε εδω να την αντικταστησουμε με μελι? και αν ποσο μελι θα χρειαστει?? ευχαριστω!
Λοιπόν εγώ θα έβαζα τα 3/4 της ποσότητας της ζάχαρης. Όταν κάνουμε αυτή την αντικατάσταση συνήθως θέλουν μια μικρή μείωση και τα υγρά της συνταγής. Αφαιρέστε 1-2 κουταλιές από το γάλα. Εύχομαι να τα πετύχετε. Αν τα φτιάξετε, πείτε μας τι κάνατε τελικά και πώς βγήκαν.
θα το προσπαθησω και θα σας πω! και παλι ευχαριστω!
Τωρα και 2 χρονια δεν ανατρεχω πουθενα αλλου για γλυκο ή φαγητο παρα μονο στον “κρητικο γαστρονομικο περιπλου”Ησυχασε το κεφαλι μου.Επιτυχια σιγουρη
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!
Εμεις σας ευχαριστουμε ,γιατι δεν δινετε απλα μια συνταγη,αλλα και παράγετε πολιτισμό.
Καλησπερα σας,μολις τα τελειωσα αλλα μου βγηκε η ζυμη πολυ ρευστη….αντι για σταφιδες εβαλα σταγωνες σοκολατας!!!
Αν βάλατε τη ρακή χωρίς τις σταφίδες (που την τραβάνε αρκετά) θα είχατε περισσότερα υγρά. Πιστεύω ότι στο πρώτο ανέβασμα θα έχει στρώσει κάπως. Αν όχι, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη ή βάλτε την σε ταψί σαν να ήταν κέικ και αφήστε να ξανανεβεί. Ελπίζω να τα καταφέρετε και να μην πάει άδικα ο κόπος και τα υλικά σας. Πείτε μας τι έγινε τελικά.
Δεν εβαλα ρακι καθολου.Ηθελαν ισως περισσοτερο αλευρι….τα εβαλα σε ατομικα φορμακια για να ψηθουν και πιστευω οτι θα γινουν σαν κεκακια!!δεν πειραζει την επομενη φορα ισως τα πετυχω.Ευχαριστω πολυ.
ενώ τα πρώτα δύο φουσκώματα γίνονται κανονικά, κατά το ψήσιμο δεν φουσκώνουν πραγματικά αλλά απλώνουν στα πλάγια, τι φταίει; (είναι η τρίτη φορά που έγινε το ίδιο) ευχαριστώ πολύ!
Ίσως αφήνετε τη ζύμη να ανεβεί υπερβολικά ή ίσως να θέλει ένα ελάχιστο ακόμη αλεύρι. Δοκιμάστε να τα βάλετε σε μικρότερο σκεύος που να μην έχουν πολύ χώρο να απλώσουν αλλα να ανεβούν. Καλή επιτυχία!
Σιγουρη επιτυχια
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Kαλημέρα Βαγγελιώ μου τι αναμνήσεις μου ξύπνησε η ανάρτηση σου για τα υπέροχα σταφιδοψωμάκια σου δε λέγεται!Όμως στη κόρη μου δεν αρέσουν οι σταφίδες..με τι θα μπορούσα να τις αντικαταστήσω ?Φιλιά πολλά!!! Βάσω
Βάσω ναι, κι εγώ όταν την έγραφα θυμήθηκα πολλά! Η ζύμη είναι πραγματικά καλή και μπορείς να βάλεις άλλα ξηρά φρούτα. Π.χ. σύκα ή δαμάσκηνα ή βερύκοκα ψιλοκομμένα, κράνμπερις και ό,τι άλλο αρέσει στο παιδί!
Ολες σας οι συνταγες αξιοπιστες και ωραιες ευχαριστουμε πολυ για αυτη τη προσφορα των παραδοσιακων συνταγων
Κι εγώ σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη!
Υπέροχο!!! Θα μπορούσα να αντικαταστήσω το αλεύρι με αυτό που είναι για τσουρέκια?
Και καλύτερα θα γίνουν με αυτό το αλεύρι! Να το αντικαταστήσετε!
Καλησπέρα ξέχασα να βαλω αλάτι στη συνταγή σταφιδοψωμα υπάρχει πρόβλημα?
Κανένα! Μου συμβαίνει και μένα ;-)! Θα χαρώ να σας αρέσουν!
, ….και επειδή λοιπόν Βαγγελιώ μου, τα μικρά μου τα θέλουν και με σοκολάτα μέσα, έκανα την δοκιμή και αντί για σταφίδες, εκοψα κουβερτουρα σε κομμάτια και την έβαλα στην “καρδιά” σε κάθε “μπαλακι ζύμης”. Και ναι πέτυχε και φυσικά υιοθετήθηκε και γίνεται ξανά και ξανά αυτή η συνταγή…. Φυσικά γίνεται και με σταφίδες για να μην ξεχνιόμαστε ότι η συνταγή είναι “τα σταφιδόψωμο της ευκολίας”
Μα πόσο ωραία παραλλαγή! Θα τη δοκιμάσω κι εγώ! Ευχαριστώ που την αποκάλυψες!
Καλησπέρα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαστίχα με κάτι άλλο;
Καλησπέρα σας! Βέβαια, μπορείτε. Με όποιο άρωμα προτιμάτε. Προτεινόμενα; Ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι, κόλιανδρο, κακουλέ, και ότι άλλο μπορεί να σας αρέσει!
Ευαγγελία μας καλημέρα από Βόρεια!!! Μετά από πολύ καιρό που έχω να γράψω, να σου πω ότι εδώ και δύο μήνες περίπου φτιάχνω τα σταφιδόψωμα χωρίς να διαβάσω τη συνταγή!! Τα παιδιά τρελαίνονται και με τις παραλλαγές! Ευχαριστούμε πολύ!!!
Πολύ χαίρομαι Φρόσω μου! Είναι υγιεινό και νόστιμο σνακ για τα παιδιά! Και τα δικά μου τα λάτρευαν!
Καλημέρα. Εφτιαξα χθες τα σταφιδοψωμο και όταν κρυώσει έγιναν σκληρά. Μήπως έπρεπε να βάλω τασάκι με νερό στο φουρνο?
Καλό μεσημέρι! Επειδή η ζύμη δεν είναι πολύ σφικτή,έχει αρκετή υγρασία, συνήθως δεν χρειάζεται. Δεν στεγνώνουν. Μήπως τα ψήσατε στον αέρα, ή μήπως βάλατε παραπάνω αλεύρι; Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός μπορεί να χρειάζεται. Εγώ δεν βάζω…
Καλημερα.Τα ειχα ψησει στις αντιστασεις στους 180 βαθμους.Ισως μου επεσε παραπανω αλευρι.Επειδη θα τα ξαναφτιαξω θα ηθελα να ρωτησω ποση ωρα τα αφήνεται να φουσκωσουν?
Αυτό έχει να κάνει με την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Μερικές φορές ανεβαίνουν πολύ γρήγορα και άλλες αργούν. Πιο ασφαλές είναι να εξοικειωθείτε με την υφή που πρέπει να έχει η ζύμη όταν είναι ανεβασμένη. Ένα κόλπο είναι να βάλετε ένα κομματάκι ζύμης μεγέθους καρυδιού σε ένα ποτήρι νερό θερμοκρασίας δωματίου μόλις τα τελειώσετε, και όταν ανεβεί στην κορφή είναι ανεβασμένα και τα κουλουράκια ή αρτίδια. Δοκιμάστε το, πιάνει!
Καλημέρα. Θέλω να φτιάξω τα σταφιδόψωμο, αλλά δεν θέλω να βάλω αβγό, με τί μπορώ να το αντικαταστήσω.
Συγγνώμη για την καθυστεριμένη απάντηση. Αυξήστε λίγο το γάλα…
Μου έγιναν τέλεια! Τόσο αφράτα! Τόσο αρωματικά! Θα τα δοκιμάσω και με σοκολάτα όπως αναφέρθηκε εδώ!
Σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σας αλλά και που μοιράζεστε τα μυστικά σας!
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχαν και σας άρεσαν! Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!
Καλημέρα σας
Μέτρησα με κούπα 250 γρ όπως είπατε αλλά το μείγμα μου βγήκε πολύ σκληρό σε σχέση με το βίντεο σαν να ήθελε λιγότερο αλεύρι σε αναλογία
Καλημέρα σας. Η κούπα δεν μετρά γραμμάρια αλλά όγκο(ml). Μια κούπα 250ml, χωράει 140gr αλεύρι. Κάθε υλικό ζυγίζει διαφορετικά. Αν γεμίσετε μια κούπα ΄των 250ml με ζάχαρη θα είναι 220 γρ, με αλεύρι 140γρ με μέλι 350 γρ.