Αλμυρά

Εύκολη καλοκαιρινή χορτόπιτα με βλίτα!

Εύκολη καλοκαιρινή χορτόπιτα με βλίτα!

Με σπιτικό φύλλο, χωρίς πλάστη,  σε ελάχιστο χρόνο!

Ποιος είπε πως με τα χορταράκια του καλοκαιριού δεν γίνονται νόστιμες χορτόπιτες; Αν μάλιστα τα «εμπλουτίσουμε»  με αρωματικά της επιλογής μας θα απολαύσουμε νόστιμες πίτες που τρώγονται και κρύες και ζεστές και μπορούν να αποτελέσουν ένα πρόχειρο γεύμα ακόμη και στην άκρη της παραλίας. Καλοκαιρινή χορτόπιτα με βλίτα η σημερινή μας συνταγή!

Εύκολη καλοκαιρινή χορτόπιτα με βλίτα!

Στη λογική των παραδοσιακών χορτοκαλίτσουνων με βλίτα, όπου κι εκεί πρότεινα την εκδοχή του φούρνου. Αλλά εδώ πιο εύκολη αφού τα βλίτα δεν βράζονται κι έτσι τελειώνουμε στα γρήγορα! Και δεν χρειάζονται βράσιμο αφού η πίτα στον φούρνο θα πάρει γύρω στα 40 λεπτά ενώ οι πίτες του τηγανιού γίνονται σε ελάχιστο χρόνο οπότε είναι καλύτερα να ζεματιστούν πρώτα.

Εύκολη καλοκαιρινή χορτόπιτα με βλίτα!

Την έφτιαξα μέχρι να το σκεφτώ με εύκολο σπιτικό φύλλο, αυτό που αγαπούν πολύ όσοι το έχουν δοκιμάσει. Τα υλικά μετρημένα με το μπολάκι του γιαουρτιού, το άνοιγμα με το χέρι και τα βλίτα κομμένα σε κορδέλες, ωμά! Οι κολοκυθοανθοί απόλυτα ταιριαστοί με την ελαφρά αψάδα τους! Ψημένη πάνω σε χαρτί ψησίματος, αυτό το ίδιο που άνοιξα το φύλλο ώστε να μη λερώσουμε ούτε ταψί και σερβιρισμένη στο ίδιο.

Εύκολη καλοκαιρινή χορτόπιτα με βλίτα!

 

Ελαφριά, χωρίς αυγά στη γέμιση και με τυρί της επιλογής μας. Προτεινόμενα τα λευκά μαλακά τυριά όπως η φέτα, η ξινομυζήθρα και η γαλομυζήθρα η χανιώτικη (αυτήν είχα εγώ αυτήν τη φορά και ταίριαξε πολύ).

Εύκολη καλοκαιρινή χορτόπιτα με βλίτα!

Παρατηρήσεις

  • Η αψάδα του βλίτου και ειδικά του ωμού ταιριάζει τέλεια με τους κολοκυθοανθούς. Επιδιώξτε να υπάρχουν όταν δοκιμάσετε αυτή τη γέμιση σε πίτα.
  • Αν δεν αρέσει ο δυόσμος μπορούμε να τον παραλείψουμε και να αυξήσουμε τον μαϊντανό.
  • Η πίτα μπορεί να γίνει βέβαια και με φύλλο για χωριάτικες πίτες του εμπορίου.
  • Η διαφορά στην ποσότητα των βλίτων που αναφέρω στα υλικά, έχει να κάνει με το πόσο ζυμάρι θέλουμε στις πίτες μας. Εμείς θέλουμε κάπως πολύ φύλλο σε σχέση με τη γέμιση και βάζω 200 gr, αλλά σίγουρα σηκώνει και περισσότερα. Επίσης μπορεί να γίνει και μεγαλύτερη αν ανοίξουμε πιο λεπτό το φύλλο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο