…και την ελάχιστη ζύμη!
Τι ζύμη δηλαδή, μάλλον χυλός είναι… Από πέρυσι που κυκλοφορούσε στα βιντεάκια του youtube (κυρίως νοτιοαμερικάνικα) ήθελα να τη δοκιμάσω. Μια πανεύκολη μηλόπιτα με περισσότερα μήλα αναλογικά σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά, άρα πιο ελαφριά.
Κυκλοφορεί σε απίστευτη ποικιλία αναλογιών! Σε άλλο βιντεάκι 3 αυγά, σε άλλο 4, σε άλλο μόνο 2. Από βούτυρο; Αλλού 60 gr, αλλού 100gr, αλλού 120gr. Κάποιες προσθέτουν γάλα, κάποιες χυμό, κάποιες αχνοζάχαρη, κάποιες καστανή ζάχαρη σε διάφορες ποσότητες και ποικιλίες. Είμαι των δοκιμών, όχι πάντα επιτυχημένων-ιδιαίτερα ως αρχάρια τον πρώτο καιρό της ενασχόλησής μου με την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική- οπότε αυτοσχεδίασα.
Έτσι δεν κατέληξα σε μια συγκεκριμένη συνταγή, την ιδέα πήρα και αυτοσχεδίασα. Γι αυτό άλλωστε και δεν παραθέτω πηγή. Ήθελα η δική μου να είναι ακόμη πιο ελαφριά γι αυτό δεν έβαλα βούτυρο αλλά ελαιόλαδο.Υποτίθεται ότι αυτό τον σκοπό είχε η παρασκευή της συγκεκριμένης: κάποια πιο ελαφριά μηλόπιτα από τις συνήθεις!
Είναι η αλήθεια ότι η αν βάλετε στην αναζήτηση πάνω δεξιά στο site τη λέξη «μηλόπιτα», θα σας βγάλει σε πάρα πολλές συνταγές. Ε τι να κάνουμε, είναι από τα πιο αγαπημένα οικογενειακά μας γλυκά σε κάθε εκδοχή! Δεν θα κουραστώ να δοκιμάσω νέες μηλόπιτες, και νέα μηλοπιτάκια, κάθε μια συνταγή έχει τη χάρη της! Παρεμπιπτόντως, ετούτη εδώ είναι τόσο εύκολη και με τόσο λίγα υλικά που μέχρι να το σκεφτεί κανείς είναι έτοιμη!
Και μας άρεσε. Πράγματι είναι πιο ελαφριά, και πράγματι η γεύση και το άρωμα του μήλου είναι πιο έντονα. Έφερα τη συνταγή στα μέτρα μου, με τα δικά μου υλικά και αρώματα, και σας την παραθέτω…
Υλικά
Περίπου 400 gr μήλα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
2 αυγά
50-60 gr ζάχαρη
45 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
15 ml κονιάκ
50 gr αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικιν
Λίγη αχνοζάχαρη για το σερβίρισμα
Το κουταλάκι μου είναι δοσομετρικό, δηλαδή 5ml
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, με το εργαλείο για το λάχανο ή με μαντολίνο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν (με το μίξερ του χεριού ή με τον αυγογδάρτη) και προσθέτουμε το ποτό, το ελαιόλαδο και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε το αλεύρι αφού το αναμείξουμε με το μπέικιν. Έχουμε έναν αραιό χυλό. Προσθέτουμε τις φέτες μήλου και ανακατεύουμε καλά, να αλειφθούν αν είναι δυνατόν όλες με χυλό.
Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο 20-22cm που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 45 λεπτά στη πρώτη σχάρα κάτω από τη μεσαία του φούρνου. Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με αχνοζάχαρη ή –όπως όλες τις μηλόπιτες- με παγωτό αν μας βρίσκεται…
Παρατηρήσεις
- Τα δικά μου μήλα είναι λασιθιώτικα, μικρότερα σε μέγεθος από τα υπόλοιπα της αγοράς αλλά πολύ αρωματικά. Έτσι πήρα την ποσότητα που χρειάστηκε από πέντε κομμάτια. Υποθέτω ότι από τα κανονικά, θα χρειαστούμε λιγότερα. Ήταν 382 gr αλλά και 400 gr να ήταν δεν νομίζω ότι αυτά τα 18 gr μήλου θα έκαναν διαφορά…
- Αν θέλουμε τη μηλόπιτα πιο ψηλή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκεύος με μικρότερη διάμετρο. Το δικό μου είχε διάμετρο 22cm (ένα συνηθισμένο πυρίμαχο από σοκολατόπιτα ζαχαροπλαστείου…).
- Αν θέλουμε ή αν πρέπει να αποφύγουμε το αλκοόλ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού αντί κονιάκ.