Πολύ ιδιαίτερα μηλοπιτάκια για τα γιορταστικά μας τραπέζια!
Όταν η μάνα μου πρόσθετε τη λέξη «εκλεκτά» στον τίτλο κάποιας συνταγής της αντιλαμβανόμουν δύο πράγματα: Πρώτον ότι ήταν ιδιαίτερα νόστιμα αυτά τα εκλεκτά που περιέγραφε, και δεύτερον ότι δεν ήταν συνηθισμένα αλλά πολύ ιδιαίτερα! Δεν έπεσα έξω και γι αυτή τη συνταγή, για τα εκλεκτά μηλοπιτάκια της μαμάς μου.
Εγώ επαναλάμβανα τον χαρακτηρισμό στο πρώτο τετράδιο συνταγών μου, αλλά στα επόμενα μάλλον δεν το θεωρούσα απαραίτητο, απλά έγραφα δίπλα (μαμάς) λες κι αυτό τα έλεγε όλα! Η αλήθεια είναι ότι κι αυτή γράφει πια τη φράση «αυτά κάνω» στις καινούριες αντιγραφές των συνταγών της.
Αυτά τα μηλοπιτάκια δεν τα είχα αντιγράψει στο τετράδιό μου, δεν ξέρω γιατί. Σε ένα ξεφύλλισμα που έκανα πριν από λίγο καιρό σ’ αυτά τα «φύλλο και φτερό» συνταγολόγιά της μου έκανε κλικ κατά την έκφραση του συρμού η σημερινή συνταγή. Μπορεί να ήταν και το πρώτο της τετράδιο. Τόσο παλιό. Δεν τα θυμόμουν, δεν τα είχαμε φτιάξει , δεν τα ήξερα.
Η μάνα μου έχει πολλές συνταγές αστικής κουζίνας στα τετράδιά της. Έπαιρνε τα περιοδικά της εποχής της, διάβαζε αρκετά, και αντάλλασσε συνταγές με φίλες και συγγενείς της που ζούσαν σε πόλεις. Άλλωστε φοίτησε στο Γυμνάσιο του Ηρακλείου αφού τότε δεν υπήρχε εδώ Γυμνάσιο και είχε πολλές φίλες “πρωτευουσιάνες”.
Το ίδιο συνέβαινε και με άλλες κυρίες ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας από τη μητέρα μου, στο χωριό μου και σε άλλα κεφαλοχώρια της ενδοχώρας του νομού. Πρόσφατα το επιβεβαίωσα για άλλη μια φορά με 2-3 σημειωματάρια-θησαυρούς που έπεσαν στα χέρια μου μέσω μιας φίλης (το ευχαριστώ για την παραχώρησή τους είναι λίγο), με συνταγές συντοπίτισσάς μου από το 1933 όπου περιλαμβάνονται, πουτίγκες, κουλουράκια Σύρου ως και …φωντάν παρακαλώ! Αλλά γι αυτά έπεται άλλη ανάρτηση…
Ας ξαναγυρίσουμε στα εκλεκτά μηλοπιτάκια. Ψάχνοντας αντίστοιχες συνταγές στα βιβλία και τα περιοδικά που έχω μαζέψει βρήκα μια αντίστοιχη σε τσέχικο περιοδικό που είχα φέρει πέρυσι. Η αναζήτηση σε ιστοσελίδες με ιστορία της τροφής και της διατροφής έδειξε ότι πρόκειται για αμερικάνικη συνταγή όπου όμως χρησιμοποιούνται κυρίως ολόκληρα μήλα τυλιγμένα σε ζύμη. Ίσως έπεσε στα χέρια της μάνας μου από την ξαδέλφη της που της είχε δώσει και το κέικ με τα καρύδια, που είναι πολύ δημοφιλές.
Πιθανόν η μάνα μου να μην την έφτιαχνε γιατί στα χρόνια που ασχολούνταν με την «μοντέρνα» ζαχαροπλαστική της εποχής της δεν ήταν εύκολο να βρει καστανή ζάχαρη στην επαρχία και η αλήθεια είναι ότι έχει διαφορά (έχω φτιάξει 3 φορές τη συνταγή, τη μία μόνο με λευκή ζάχαρη και υστερούσε το αποτέλεσμα σε σχέση με την αυθεντική).
Το πιθανότερο είναι ότι όποιος κι αν της την έδωσε έχει προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα τη συνταγή αφού στη ζύμη συμπεριλαμβάνεται ελαιόλαδο (εναλλακτικά με λιωμένο βούτυρο). Οι συνταγές που είδα στο διαδίκτυο περιέχουν έτοιμη ζύμη!
Το ενδιαφέρον σ’ αυτά τα μηλοπιτάκια είναι πράγματι η διαδικασία της επικάλυψης και το ψήσιμο, και όχι τόσο η ζύμη. Δείτε την αναλυτικά και στο βίντεο για να καταλάβετε τι εννοώ. Παρακάτω, έχω προσαρμόσει όπως πάντα τα υλικά σε δοσομετρικές κούπες και gr για να είναι πιο εύκολη η εκτέλεση της συνταγής.
Υλικά:
Α. Για τη ζύμη:
125ml (½ κούπα) χλιαρό γάλα
125ml (1/2 κούπα) εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
1,5 φακελάκι (12gr) ξηρή μαγιά ή 1 κύβο (35gr περίπου) νωπής μαγιάς
75gr (περίπου 1/3 της κούπας) ζάχαρη
80ml (περίπου 1/3 της κούπας) ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
½ κουταλάκι αλάτι
Περίπου 550gr αλεύρι, και 1-2 κουταλιές ακόμη στο άνοιγμα του φύλλου (ζύμη πολύ μαλακή)
Β. Για τη γέμιση:
3 μεγάλα μήλα
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
Γ. Για την επικάλυψη:
200gr βούτυρο καλής ποιότητας (πλάκα)
( θα αλείψουμε με τα 20 περίπου gr το σκεύος ψησίματος)
115gr (περίπου 1/2 κούπα) λευκή ζάχαρη
115gr (περίπου 1/2 κούπα) καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
330ml ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ
Επί το έργον:
Δείτε το βίντεο όπου παρουσιάζεται αναλυτικά η παρασκευή!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα από τα βίντεο της σελίδας μας!
Ενδεικτικές είναι και οι παρακάτω φωτογραφίες από την πρώτη φορά που τα έφτιαξα. Διαβάστε επίσης τις παρατηρήσεις που θα λύσουν πιθανές απορίες.
Ζύμη:
Πλάσιμο:
Επικάλυψη:
Έτοιμα!
Τα μηλοπιτάκια είναι εξαιρετικά όταν σερβιριστούν ελαφρά χλιαρά με παγωτό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου με χλιαρή κρέμα ανγκλέζ.
Παρατηρήσεις:
- Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόστηκαν όπως προανέφερα στις συνήθεις μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιώ. Υπενθυμίζω ότι η κούπα μου είναι 250ml
- Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά θα την ανεπιάσουμε πρώτα με το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι και όταν φουσκώσει θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Τα υλικά στις ζύμες που θέλουν ανέβασμα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου οπότε αυγό, νερό, ανθρακούχο νερό κλπ δεν πρέπει να είναι από το ψυγείο.
- Η αρχική συνταγή έλεγε υγρή σόδα αλλά εγώ όπως έχω ξαναγράψει την αντικαθιστώ με ανθρακούχο νερό. Επίσης έλεγε νωπή μαγιά αλλά μια χαρά έγιναν και με ξηρή αντίστοιχης ποσότητας.
- Μην τα στριμώξετε στο ταψί, να έχουν χώρο να ανεβούν. Το δικό μου έχει διαστάσεις 25Χ32. Δεν περιμένουμε να ανεβούν αφού τα αραδιάσουμε. Αρκεί ο χρόνος που απαιτείται για να ετοιμάσουμε την επικάλυψη και να έλθει ο φούρνος στη σωστή θερμοκρασία. Όσο έχουν φουσκώσει μέχρι τότε.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη (τα ξένα sites που είδα λένε για ζύμη κρουασάν, αλλά υποθέτω ότι και μια καλή κουρού θα είναι κατάλληλη αν και πιθανόν να θέλει παραπάνω ζάχαρη στο πασπάλισμα).
- Την πρώτη φορά έφτιαξα τη ζύμη με βούτυρο αλλά έγινε πιο ωραία με ελαιόλαδο. Άλλωστε έχουμε τη μυρωδιά του βουτύρου από την επικάλυψη.
- Σέρβιρα τα μηλοπιτάκια με κρέμα τυριού, με κρεμ ανγκλέζ και με σπιτικό παγωτό (ναι, έφτιαξα παγωτό μες το Χειμώνα η λιχούδω!). Μας άρεσαν και οι τρεις συνδυασμοί με νικητή βέβαια εκείνον με το παγωτό!
Καλά να είστε καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Πολύ ωραία ζύμη, την έκανα με ελαιόλαδο, αλλά δεν είχα παγωτό!!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν. Μπορεί μ’ αυτόν τον καιρό να μην χρειάζεται απαραίτητατο παγωτό ;-). Καλά είναι και σκέτα!