Ακόμη ένα κέικ με ελαιόλαδο!
Ακόμη μια πειραγμένη συνταγή για κέικ από το παλιό μου τετραδίου, όπου το βούτυρο αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ένα ωραίο κέικ με απλά υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι. Παρόλο που είναι αρκετά μεγάλο δεν προλαβαίνει να μπαγιατέψει!
Εκτός από τις αναγκαίες μετατροπές που κάνω στις παλιές συνταγές μου στις μονάδες μέτρησης (και τούτη εδώ κρασοπότηρα και νεροπότηρα αναφέρει, αφήστε το αλεύρι που ήταν “όσο σηκώσει”!), σχεδόν πάντα παρεμβαίνω πια και σε κάποια υλικά. Στο αλεύρι, στη λιπαρή ουσία, σε κάτι παραπάνω, σε κάτι λιγότερο…
Οι παρεμβάσεις στην συνταγή που βρήκα ξεφυλλίζοντας παλιά μου τετράδια ήταν αφενός το ελαιόλαδο, αφετέρου η προσθήκη της μαρμελάδας με την οποία αντικατέστησα μέρος του ξύσματος πορτοκαλιού. Έχω ξαναγράψει πόσο χρήσιμη θεωρώ την απλή μαρμελάδα πορτοκάλι. Γίνεται πανεύκολα και δεν περισσεύει ποτέ! Κέικ, πορτοκαλόπιτες, μπισκότα αναβαθμίζονται με την προσθήκη της.
Έχω φτιάξει το κέικ τρεις φορές τον τελευταίο καιρό και μια ακόμη προσθήκη που άρεσε σε όσους το δοκίμασαν ήταν η προσθήκη τρούφας σοκολάτας, 2-3 κουταλιές ίσα ίσα. Φαντάζομαι πως και οι σταγόνες σοκολάτας θα του πηγαίνουν. Για να είμαι ειλικρινής σε μένα άρεσε καλύτερα χωρίς τη σοκολάτα! Τόσο πορτοκαλένιο που δεν ήθελα τίποτε άλλο!
Ωραίο το γνωστό κέικ που μπαίνει μέσα αλεσμένο το πορτοκάλι, αλλά γιατί να βράζουμε και να αλέθουμε την τελευταία στιγμή όταν μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα μια ποσότητα μαρμελάδας γι αυτή ακριβώς τη χρήση; Φτιάξτε την ακόμη πιο εύκολα, αλέθοντας ολόκληρα τα πορτοκάλια μετά το ξεπίκρισμα! Δεν υπάρχει πιο εύκολη!
.
Υλικά
¾ κούπας (180ml) ελαιόλαδο
2 κούπες (420-440 gr) ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
3/5 κούπας γάλα (150 ml, το κρασοπότηρο που έλεγα παραπάνω…)
3/5 κούπας (150 ml) χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
ή ακόμα καλύτερα…
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού και 100gr μαρμελάδα πορτοκάλι
1 πακέτο του ½ κιλού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Προαιρετικά, στη μύτη του κουταλιού αν έχουμε λίγο κουρκουμά για το χρώμα ή κρόκο
και 2-3 κουταλιές τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας
Γλάσο: Χυμός ενός πορτοκαλιού και άχνη μέχρι να γίνει πηκτό σιρόπι αλλά όχι να στερεοποιηθεί
Επί το έργον
Χτυπάμε το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη και τα αυγά ώστε να γίνουν σαν κρέμα (με το μίξερ, με το μίξερ του χεριού ή με ένα απλό αυγοδάρτη, ακόμη και με το χέρι μας!) . Προσθέτουμε το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κουρκουμά αν βάλουμε.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει) και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε το αλεύρι με απαλές κινήσεις.
Βάζουμε σε φόρμα με διάμετρο 28cm ή άλλη αντίστοιχη (αν είναι πιο βαθιά μπορεί να είναι κι 26cm) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 55 ως 65 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το περιχύνουμε με το γλάσο ή το πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
- Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 3,5 κουταλάκια (1 φακελάκι) μπέικιν. Αυτή ήταν και η σύσταση της αρχικής συνταγής.
- Αντί γλάσο μπορούμε να πασπαλίσουμε απλώς το κέικ μας με άχνη ζάχαρη.
- Όταν βάζουμε τα κέικ σε πιο ρηχές φόρμες και με μεγαλύτερη διάμετρο (δηλαδή όταν το πάχος του μείγματος δεν είναι πολύ μεγάλο) θέλουν σχετικά λιγότερο χρόνο ψησίματος. Στις 3 φορές που έκανα το κέικ τις τελευταίες μέρες είχα διαφορετικούς χρόνους ψησίματος γιατί χρησιμοποίησα διαφορετικού βάθους σκεύη.
- Αν χρησιμοποιήσουμε κρόκο σε κλωστίτσες καλύτερα να τον βάλουμε στο γάλα, να τα ζεστάνουμε ελαφρά και να περιμένουμε να ξανάρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν χρησιμοποιήσουμε κοινή φόρμα την αλείφουμε με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Μπορούμε να βάλουμε το κέικ σε φόρμα σιλικόνης για να αποφύγουμε τη διαδικασία ή σε φόρμα χωρίς που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος.
- Αν βάλουμε μαρμελάδα μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη. Επίσης μπορούμε να βάλουμε αλεσμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή άλλο εσπεριδοειδές.
Μπορουμε αντι για ζαχαρη να βαλουμε μελι και αν ναι ποσο; ευχαριστω
Πάντα μπορούμε να κάνουμε αυτή την αντικατάσταση! Επειδή το μέλι είναι πιο γλυκό, συνήθως προτείνεται σε ποσότητα 3/4 της προτεινόμενης ζάχαρης, δηλαδή εγώ θα έβαζα 1,5 κούπα. Αραιώστε το με το γάλα πριν το προσθέσετε. Θα χαρώ να πετύχει και να μας πείτε τα αποτελέσματα!
ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ! ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ! ΣΗΜΕΡΑ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΟ ΚΕΙΚ… ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΗΝ ΤΑΨΑΡΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ… ΓΙΑΤΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΦΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΚΕΙΚ? ΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ …ΦΕΤΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ. ΕΤΣΙ, ΑΛΛΙΩΣ, ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ ΟΤΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΧΕΙΣ ΕΓΙΝΕ ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ… ΑΠΙΘΑΝΟ! ΝΑ’ΣΑΙ ΚΑΛΑ.
Φρόσω μου με συγκινείς με τα τόσο θερμά σου σχόλια! Να είσαι καλά! Σε ευχαριστώ πολύ και τους χαιρετισμούς μου σε όλη την οικογένεια!
Το δοκιμάσαμε αμέσως όπως καταλαβαίνετε και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!!! Έβαλα μαρμελάδα εσπεριδοειδών που φτιάχνω κάθε χρόνο και αντί για γάλα, αμυγδαλόγαλο! Εξαιρετικό! Θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω την ζάχαρη με το μέλι όπως προτείνετε για πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! Κι για μας είναι το κέικ της φετινής χρονιάς! Καλές Απόκριες!
Καλησπέρα σας.Σήμερα έκανα το κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο.Ενώ φούσκωσε και από πάνω ψήθηκε από κάτω δεν ψήθηκε και σε κάποια σημεία είναι ωμό.Γευστικά είναι πολύ νόστιμο μόνο που δεν ψήθηκε καλά.Μήπως γνωρίζετε τι φταίει;
Μήπως βάλατε πολύ ψηλή σχάρα; Εγώ το βάζω γύρω στα 15 cm από κάτω. Επίσης αν το βάλατε σε πολύ ψηλή φόρμα θέλει παραπάνω χρόνο ψήσιμο και απλά το σκεπάζουμε στα 40-45 λεπτά για να μην καεί η επιφάνεια. Ίσως θα έπρεπε να το αφήσετε λίγο ακόμη σκεπασμένο. Έβγαινε καθαρό το μαχαίρι της δοκιμής; Ανοίξατε μήπως το φούρνο νωρίτερα από την ώρα που έπρεπε; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Όπως θα είδατε στα σχόλια ήδη δυο φίλες το έχουν δοκιμάσει (κι αρκετές άλλες που μου το είπαν στο fb) και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Ξαναπροσπαθείστε το κάποια στιγμή, είναι ωραίο κέικ. Λυπάμαι που δεν πήγε καλά αυτή τη φορά!
Το έβαλα σε ταψάκι 28 cm και στη μεσαία σχάρα.Από κάτω δεν ψήθηκε δεν έκανε πατωσιά να το πω απλά.Θα το ξαναπροσπαθήσω σίγουρα.Είναι πολύ νόστιμο.Εχω δοκιμάσει και τα ψωμάκια σας με ελιές και πιπεριές και είναι τέλεια.Ευχαριστώ για την απάντηση.
Αν το ταψάκι σας είναι ανοξείδωτο είναι αυτή η αιτία του κακού! τα ανοξείδωτα ταψάκια δεν είναι καθόλου κατάλληλα για κέικ!
Είναι όντως ανοξείδωτο.Θα το ξανακάνω σε άλλο ταψάκι η φόρμα και θα το ψήσω περισσότερη ώρα σκεπάζοντας το για να μην καεί.Ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες.
Πάλι μια πολύ ωραία συνταγή.. Έκανα μια παραλλαγή Δεν έβαλα σοκολάτα, έβαλα κανέλα και γαρίφαλο και λίγα καρύδια. Το αποτέλεσμα είναι πολύ νοστιμο. Θυμίζει μελομακάρονο!!
Πολύ ωραία παρέμβαση! Ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε!
Καλησπέρα! Η ποσότητα ζάχαρης δεν είναι μεγάλη? Θα μπορούσα να βάλω τη μισή?
Καλημέρα. Θα μπορούσα να βάλω μισή ποσότητα ζάχαρης?
Η ζάχαρη μπορεί να ελαττωθεί, αν δεν σας αρέσουν τα “πολύ γλυκά” γλυκά!
οι συνταγές σας είναι εκπληκτικές!το κέικ μοσχοβολιστό κι αφράτο!ευχαριστούμε για την σπουδαία προσφορά σας στην ποιότητα της διατροφή μας!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσε!