Vegan/vegetarian

Απλό κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

Απλό κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

Ακόμη ένα κέικ με ελαιόλαδο!

Ακόμη μια πειραγμένη συνταγή για κέικ από το  παλιό μου τετραδίου, όπου το βούτυρο αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ένα ωραίο κέικ με απλά υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι. Παρόλο που είναι αρκετά μεγάλο δεν προλαβαίνει να μπαγιατέψει!

Απλό κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

Εκτός από τις αναγκαίες μετατροπές που κάνω  στις παλιές συνταγές μου στις μονάδες μέτρησης (και τούτη εδώ κρασοπότηρα και νεροπότηρα αναφέρει, αφήστε το αλεύρι που ήταν “όσο σηκώσει”!),  σχεδόν πάντα παρεμβαίνω πια και σε κάποια υλικά. Στο αλεύρι, στη λιπαρή ουσία, σε κάτι παραπάνω, σε κάτι λιγότερο…

Απλό κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

Οι παρεμβάσεις στην συνταγή που βρήκα ξεφυλλίζοντας παλιά μου τετράδια ήταν αφενός το ελαιόλαδο, αφετέρου η προσθήκη της μαρμελάδας με την οποία αντικατέστησα μέρος του ξύσματος πορτοκαλιού. Έχω ξαναγράψει πόσο χρήσιμη θεωρώ την απλή μαρμελάδα πορτοκάλι. Γίνεται πανεύκολα και δεν περισσεύει ποτέ! Κέικ, πορτοκαλόπιτες, μπισκότα αναβαθμίζονται με την προσθήκη της.

Απλό κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

Έχω φτιάξει το κέικ τρεις φορές τον τελευταίο καιρό και μια ακόμη προσθήκη που άρεσε σε όσους το δοκίμασαν ήταν η προσθήκη τρούφας σοκολάτας, 2-3 κουταλιές ίσα ίσα. Φαντάζομαι πως και οι σταγόνες σοκολάτας θα του πηγαίνουν. Για να είμαι ειλικρινής σε μένα άρεσε καλύτερα χωρίς τη σοκολάτα! Τόσο πορτοκαλένιο που δεν ήθελα τίποτε άλλο!

Απλό κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

Ωραίο το γνωστό κέικ που μπαίνει μέσα αλεσμένο το πορτοκάλι, αλλά γιατί να βράζουμε και να αλέθουμε την τελευταία στιγμή όταν μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα μια ποσότητα μαρμελάδας γι αυτή ακριβώς τη χρήση; Φτιάξτε την ακόμη πιο εύκολα, αλέθοντας ολόκληρα τα πορτοκάλια μετά το ξεπίκρισμα! Δεν υπάρχει πιο εύκολη!

Απλό κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

.

Παρατηρήσεις

  • Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 3,5 κουταλάκια (1 φακελάκι) μπέικιν. Αυτή ήταν και η σύσταση της αρχικής συνταγής.
  • Αντί γλάσο μπορούμε να πασπαλίσουμε απλώς το κέικ μας με άχνη ζάχαρη.
  • Όταν βάζουμε τα κέικ σε πιο ρηχές φόρμες και με μεγαλύτερη διάμετρο (δηλαδή όταν το πάχος του μείγματος δεν είναι πολύ μεγάλο) θέλουν σχετικά λιγότερο χρόνο ψησίματος. Στις 3 φορές που έκανα το κέικ τις τελευταίες μέρες είχα διαφορετικούς χρόνους ψησίματος γιατί χρησιμοποίησα διαφορετικού βάθους σκεύη.

  • Αν χρησιμοποιήσουμε κρόκο σε κλωστίτσες καλύτερα να τον βάλουμε στο γάλα, να τα ζεστάνουμε ελαφρά και να περιμένουμε να ξανάρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε κοινή φόρμα την αλείφουμε με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Μπορούμε να βάλουμε το κέικ σε φόρμα σιλικόνης για να αποφύγουμε τη διαδικασία ή σε φόρμα χωρίς που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος.
  • Αν βάλουμε μαρμελάδα μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη. Επίσης μπορούμε να βάλουμε αλεσμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή άλλο εσπεριδοειδές.

Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο