Ένα «πλούσιο» και αφράτο ρολό σταφίδας!
Μερικές φορές κάποια πράγματα κρύβονται στο βάθος των ντουλαπιών λες και περιμένουν την ώρα τους για πιο ιδιαίτερες παρασκευές, ή λες και θέλουν (θέλεις) να τα ξεχάσεις… Κάποιες σταφίδες σε σακουλάκι κατάψυξης, μεταφερμένες από το ένα σπίτι στο άλλο, προορισμένες –ποιος θυμάται για ποιο πράγμα- ανακαλύφθηκαν όταν ανέβηκα στην καρέκλα ψάχνοντας για κάτι άλλο…
Σκούρες και κατάξερες, μάλλον από την προηγούμενη χρονιά, δεν ήταν για να μπουν σε μπολάκι με ξηροκάρπια, αλλά δεν ήταν και για πέταμα… Ζυγίστηκαν λοιπόν και σκεπάστηκαν με λίγο νερό (ευτυχώς μετρημένο) με σκοπό να γίνουν σταφιδωτά.
Τελευταία στιγμή το αποφάσισα, κυρίως λόγω έλλειψης αρκετού αλευριού. Ναι, δεν έχω σε όλα μου τα ντουλάπια αλεύρι και πρέπει να το ξαναδώ το ζήτημα μ’ αυτά που ζούμε! Ο εξοπλισμός βλέπετε ενός δεύτερου σπιτιού δεν είναι πλήρης σε εποχές που δεν χρησιμοποιείται… Και ειδικά φέτος που οι μετακινήσεις είναι σπάνιες και απρογραμμάτιστες, δεν ξέρω πια τι έχω και τι μου λείπει!
Έτσι τα διαθέσιμα υλικά καθόρισαν κι αυτήν τη φορά την παρασκευή μου. Κάτι αφράτο, κάτι χωρίς κόπο, όχι κέικ με αυγά, αλλά όχι και σταφιδόπιτα (λίγες ήταν για τέτοια…), λίγο αλεύρι. Γάλα και αυγά είχα, οπότε ζυμάρι λίγο μεν αλλά αρκετό γι αυτό το ψωμάκι έφτιαξα. Το αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό. «Καλό είναι αυτό. Πολύ καλό», αποφάσισαν οι κριτές.
Ένα ακόμη γλυκό με σταφίδες μιας κι εμείς –παρόλο που λίγοι πια έχουν δικές τους- δεν λέμε να τις βγάλουμε από τα συνταγολόγιά μας! Και ευτυχώς που η παραγωγή τους ξανακερδίζει σιγά σιγά έδαφος και μπορούμε να βρούμε ντόπιες από μερακλήδες και μερακλίνες παραγωγούς!
Υλικά
Για τη γέμιση:
180-200 gr σταφίδες
80 gr καρυδόψιχα
100- 120 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού (ανάλογα με το πόσο ξερές είναι οι σταφίδες)
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλιές σιμιγδάλι (ό,τι έχουμε) ή φρυγανιά
Για τη ζύμη:
1 αυγό και 1 ασπράδι (κρατάμε τον κρόκο για το άλειμμα)
100 ml ελαιόλαδο
100 ml γάλα φρέσκο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
70 gr ζάχαρη και λίγη ακόμη για πασπάλισμα
1 σωληνάκι βανίλια
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
340 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(To κουταλάκι μου είναι το δοσομετρικό των 5 ml και η κουταλιά των 15 ml)
Επί το έργον
Βάζουμε τις σταφίδες στο νερό για 1 ώρα τουλάχιστον και μετά αρχίζουμε την παρασκευή της ζύμης. Έτσι θα μείνουν στο νερό παραπάνω από 2 ώρες… Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο, το γάλα , το αυγό και το ασπράδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια και τη μαγιά. Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ να ανακατευτούν και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά ώστε να έχουμε μια απαλή μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ανεβεί. ΩΌταν είναι έτοιμη ετοιμάζουμε τη γέμιση: αλέθουμε την καρυδόψιχα να γίνει ψιχουλιαστή, και τις σταφίδες μαζί με το νερό τους. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι, ώστε να έχουμε μια πάστα χωρίς υγρά.
Απλώνουμε τη ζύμη με το χέρι σε χαρτί ψησίματος που έχουμε λαδώσει ελαφρά ώστε να έχουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις περίπου 32Χ36 εκατοστά. Απλώνουμε πάνω της την πάστα της σταφίδας σε ένα ισόπαχο στρώμα, καλύπτοντας τα 2/3 του φύλλου και αφήνοντας 2-3 εκατοστά περιθώριο από κάθε άκρη. Με τη βοήθεια του χαρτιού τυλίγουμε σε ρολό. Κλείνουμε τα πλαϊνά με τα περιθώρια που αφήσαμε. Όπως είναι με το χαρτί τοποθετούμε το ψωμί μας σε μακρόστενη φόρμα έτσι ώστε να είναι στην κάτω μεριά η άκρη του φύλλου.
Αφήνουμε να ανεβεί ξανά. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Διαλύουμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε το ψωμάκι μας. Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη, φουρνίζουμε στην σχάρα κάτω από τη μέση του φούρνου, και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου. Αν χρειάζεται, σκεπάζουμε τα τελευταία 10 λεπτά για να μην καεί η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή όπως δίνεται είναι η μισή δόση της κανονικής κι έτσι πήγε χαμένος ο κρόκος που κράτησα για το άλειμμα. Θα μπορούσα να κρατήσω λίγο για το άλειμμα και να προσθέσω τον υπόλοιπο στο ζυμάρι. Σε ολόκληρη τη δόση είναι 2 αυγά και 1 ασπράδι και γίνονται 2 ψωμάκια.
- Κανονίζουμε το φύλλο που θα ανοίξουμε να είναι λίγο πιο μακρύ από τη φόρμα που θα ψήσουμε το ψωμάκι μας. Η δική εδώ μου έχει διαστάσεις 30Χ10.
- Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ποτό (να αντικαταστήσουμε λίγο από το νερό με λικέρ ή κονιάκ).