Γλυκά

Σταφιδόψωμο με καρύδια

Σταφιδόψωμο με καρύδια

Ένα «πλούσιο» και αφράτο ρολό σταφίδας!

Μερικές φορές κάποια πράγματα κρύβονται στο βάθος των ντουλαπιών λες και περιμένουν την ώρα τους για πιο ιδιαίτερες παρασκευές, ή λες και θέλουν (θέλεις) να τα ξεχάσεις… Κάποιες σταφίδες σε σακουλάκι κατάψυξης, μεταφερμένες από το ένα σπίτι στο άλλο, προορισμένες –ποιος θυμάται για ποιο πράγμα- ανακαλύφθηκαν όταν ανέβηκα στην καρέκλα ψάχνοντας για κάτι άλλο…

Σταφιδόψωμο με καρύδια

Σκούρες και κατάξερες, μάλλον από την προηγούμενη χρονιά, δεν ήταν για να μπουν σε μπολάκι με ξηροκάρπια, αλλά δεν ήταν και για πέταμα… Ζυγίστηκαν λοιπόν και σκεπάστηκαν με λίγο νερό (ευτυχώς μετρημένο) με σκοπό να γίνουν σταφιδωτά.

Σταφιδόψωμο με καρύδια

Τελευταία στιγμή το αποφάσισα, κυρίως λόγω έλλειψης αρκετού αλευριού. Ναι, δεν έχω σε όλα μου τα ντουλάπια αλεύρι και πρέπει να το ξαναδώ το ζήτημα μ’ αυτά που ζούμε! Ο εξοπλισμός βλέπετε ενός δεύτερου σπιτιού δεν είναι πλήρης σε εποχές που δεν χρησιμοποιείται… Και ειδικά φέτος που οι μετακινήσεις είναι σπάνιες και απρογραμμάτιστες, δεν ξέρω πια τι έχω και τι μου λείπει!

Σταφιδόψωμο με καρύδια

Έτσι τα διαθέσιμα υλικά  καθόρισαν κι αυτήν τη φορά την παρασκευή μου. Κάτι αφράτο, κάτι χωρίς κόπο, όχι κέικ με αυγά, αλλά όχι και σταφιδόπιτα (λίγες ήταν για τέτοια…), λίγο αλεύρι. Γάλα και αυγά είχα, οπότε ζυμάρι λίγο μεν αλλά αρκετό γι αυτό το ψωμάκι έφτιαξα. Το αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό. «Καλό είναι αυτό. Πολύ καλό», αποφάσισαν οι κριτές.

Σταφιδόψωμο με καρύδια

Ένα ακόμη γλυκό με σταφίδες μιας κι εμείς –παρόλο που λίγοι πια έχουν δικές τους- δεν λέμε να τις βγάλουμε από τα συνταγολόγιά μας! Και ευτυχώς που η παραγωγή τους ξανακερδίζει σιγά σιγά έδαφος και μπορούμε να βρούμε ντόπιες από μερακλήδες και μερακλίνες παραγωγούς!

Σταφιδόψωμο με καρύδια

Παρατηρήσεις

  • Η συνταγή όπως δίνεται είναι η μισή δόση της κανονικής κι έτσι πήγε χαμένος ο κρόκος που κράτησα για το άλειμμα. Θα μπορούσα να κρατήσω λίγο για το άλειμμα και να προσθέσω τον υπόλοιπο στο ζυμάρι. Σε ολόκληρη τη δόση είναι 2 αυγά και 1 ασπράδι και γίνονται 2 ψωμάκια.
  • Κανονίζουμε το φύλλο που θα ανοίξουμε να είναι λίγο πιο μακρύ από τη φόρμα που θα ψήσουμε το ψωμάκι μας. Η δική εδώ μου έχει διαστάσεις 30Χ10.
  • Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ποτό (να αντικαταστήσουμε λίγο από το νερό με λικέρ ή κονιάκ).

Να είμαστε καλά, να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο