Vegan/vegetarian

Μυζηθρόπιτες νεράτες

Μυζηθρόπιτες νεράτες

 

1-DSC_0186

Σήμερα θα πάμε στο Νομό Λασιθίου. Το Λασίθι είναι η πατρίδα αυτής της εξαιρετικής μυζηθρόπιτας που στην Κρήτη τη λέμε νεράτη. Λένε ότι επινοήθηκε στην Κριτσά (ένα θαυμάσιο χωριό του Νομού κοντά στον Άγιο Νικόλαο), αλλά φυσικά στις μέρες μας την φτιάχνουμε παντού. Η νεράτη μυζηθρόπιτα είναι η λασιθιώτικη εκδοχή της σφακιανής πίτας (εδώ) και της καστρινής (ηρακλειώτικης)  αγνιόπιτας (εδώ κι εδώ ). Με τη σφακιανόπιτα  μοιάζει γιατί κι αυτή ψήνεται στο τηγάνι, δεν τηγανίζεται . Διαφέρουν όμως στο είδος του τυριού. Στην παραδοσιακή εκδοχή της σφακιανής πίτας (ασχέτως αν τώρα τη φτιάχνουν όπως λάχει) χρησιμοποιείται χανιώτικη γαλομυζήθρα (πηχτόγαλο).

DSC_0188

Το  κοινό στοιχείο με τις αγνιόπιτες είναι ότι χρησιμοποιείται ξινομυζήθρα (διαφέρει σε πολλά από το πηχτόγαλο όπως θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση).  Έχουν όμως μια ουσιαστική διαφορά: οι αγνιόπιτες τηγανίζονται σε αρκετό ελαιόλαδο ενώ η νεράτη μυζηθρόπιτα θέλει μόνο να λαδώσουμε το τηγάνι. Πίτα διαίτης θα την έλεγα!

1-DSC_0190

 

Αν πάρουμε το «κολάι» που λένε και έχουμε τα υλικά (δηλαδή ξινομυζήθρα, γιατί αλεύρι υπάρχει παντού…)  οι νεράτες μυζηθρόπιτες γίνονται εύκολα και αρέσουν σε όλους. Σερβίρονται παραδοσιακά με μέλι και κανέλα αλλά και με πετιμέζι ή κάποιο σιρόπι της αρεσκείας μας.Στις φωτογραφίες της ανάρτησης οι μισές είναι σερβιρισμένες  με πετιμέζι που έφτιαξα με  παλιό παραδοσιακό τρόπο. Πετιμέζι στο τηγάνι!  Δείτε τον, δίνει ανοιχτόχρωμο, μελένιο πετιμέζι.

DSC_0181

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν χρειάζεται να ανοίξουμε φύλλο. Μάλιστα, με κάποια μικρή παραλλαγή στην  κλασική παρασκευή, μπορούμε να τις έχουμε φτιάξει και να τις ψήσουμε την ώρα που θα τις σερβίρουμε. Αν προτιμήσουμε τον καθαρά παραδοσιακό τρόπο, πρέπει να τις ψήσουμε πιο νωρίς από την ώρα που θα τις σερβίρουμε αν δεν θέλουμε να ζυμώνουμε αμέσως μετά το φαγητό!

DSC_0186

Εγώ όταν θέλω να τις σερβίρω μετά από γεύμα (μη ξεχνάμε ότι εδώ κλείνουμε συχνά τα γεύματά μας με ρακή και μυζηθροπιτάκια παντός είδους) κάνω την υποχώρηση που θα περιγράψω παρακάτω. Αν όμως τις φτιάξω για πρωινό ή απογευματινό προτιμώ τον αυθεντικό τρόπο: ψήνω με στρωμένο το τραπέζι.

DSC_0354

Δεν υπάρχει πιο νόστιμο πρωινό από τη καυτή νεράτη περιχυμένη με μέλι που η θερμότητα το κάνει ρευστό.  Θέλεις   να την κάνεις μια χαψιά για να μην το χάσεις!

DSC_0182

Υλικά:

Για το ζυμάρι:

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Ένα σφηνάκι ρακή

Περίπου μια κούπα νερό  για πιο σφικτό ζυμάρι (ή λίγο παραπάνω για την πιο παραδοσιακή εκδοχή του πιο μαλακού ζυμαριού)

Για τη γέμιση:

Μισό κιλό ξινομυζήθρα Κρήτης

(Πιθανόν να χρειαστούν 2-3 κουταλιές γάλα)

Επί πλέον

Ελάχιστο ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Για το σερβίρισμα:

Μέλι (ή πετιμέζι ή κάποιο σιρόπι της αρεσκείας μας)

Κανέλα

Προαιρετικά καβουρδισμένο και κοπανισμένο σουσάμι

 Επί το έργον:

A.Ο παραδοσιακός τρόπος

DSC_0146

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό. Ζυμώνουμε . Το ζυμάρι να είναι  μαλακό και κολλώδες.Να μην πέφτει από τα χέρια μας όταν τα βγάζουμε απ’ αυτό.  Οι πίτες θα πλάθονται βουτώντας τα χέρια μας σε νερό. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο. Αν η μυζήθρα μας είναι αρκετά υγρή τη σπάμε απλώς με ένα πιρούνι και τη ζυμώνουμε να μαλακώσει. Αν είναι πολύ στεγνή της προσθέτουμε 2-3 κουταλιές γάλα να μαλακώσει αλλά να μη γίνει ρευστή.

nerates3

Συγκεντρώνουμε κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα το ζυμάρι, τη μυζήθρα σε μπαλάκια μεγέθους μανταρινιού και ένα μπολ με νερό. Βάζουμε 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι να κάψει.

nerates4

Βουτάμε τα χέρια μας στο μπολ με το νερό και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης περίπου στο ίδιο μέγεθος με το μπαλάκι της μυζήθρας. Το απλώνουμε σε μικρό φυλλαράκι και κλείνουμε στο εσωτερικό του τη μυζήθρα. Ενώνουμε καλά.

nerates5

Το βάζουμε στο καυτό τηγάνι και το σπρώχνουμε με το πίσω μέρος της παλάμης του χεριού μας να απλώσει στο τηγάνι. Βουτάμε τακτικά τα δάκτυλά μας στο νερό αφενός για να μην καούμε και αφετέρου για να διευκολύνουμε το άπλωμα της πίτας στο τηγάνι, όσο γίνεται χωρίς να την σπάσουμε.

DSC_0352

Πρέπει να γίνει λεπτή αλλά όχι σαν κρέπα. Την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και την αφήνουμε να ψηθεί  χωρίς βέβαια να βάλουμε νερό αυτή τη φορά. Βγάζουμε την πρώτη πίτα, προσθέτουμε αν χρειάζεται πάλι λάδι  σε σταγόνες ή μ’ ένα πινέλο και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Β. Ο εύκολος τρόπος:

Κάνουμε το ζυμάρι λίγο πιο σφικτό, ίσα να κολλάει στα ακροδάκτυλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Παίρνουμε μια ποσότητα όπως παραπάνω εγκλωβίζουμε στο εσωτερικό του τη μυζήθρα που δεν είναι απαραίτητο να είναι τώρα ζυμωμένη γιατί η ζύμη είναι πιο σφικτή και δεν ενσωματώνονται εύκολα.

nerates1

Πατάμε το πιταράκι μας να γίνει επίπεδο και το αφήνουμε στην άκρη. Τελειώνουμε με  όλα τα υλικά μας βάζοντας τα πιταράκια το ένα πάνω στο άλλο και ανάμεσα τους χαρτί ψησίματος ή πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα αλευρωμένη , σε μια στρώση.

nerates2

Την ώρα που θέλουμε να σερβίρουμε τις πίτες μας ή λίγο πριν, τις ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο , δηλαδή βουτώντας τα χέρια μας στο νερό για να απλώσουμε τη ζύμη στο τηγάνι.

nerates-001

Σε κάθε περίπτωση, σερβίρουμε με μέλι και κανέλα ή με πετιμέζι ή με κάποιο άλλο σιρόπι. Εγώ τις αγαπώ και πασπαλισμένες με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα όπως μας τις έφτιαχνε η γιαγιά μου η Νεαπολιώτισσα…

DSC_0190

Παρατηρήσεις:

1)Το παραδοσιακό ζυμάρι για τις νεράτες μυζηθρόπιτες δεν περιέχει φουσκωτικά (μπέικιν, μαγιά κλπ) . Τελευταία κάποιοι βάζουν μπέικιν. Εγώ δεν το συνιστώ.

2)Μπορούμε να ετοιμάσουμε πιο μπροστά από την ώρα σερβιρίσματος τις πίτες μας αλλά θα χάσουμε λίγη από τη νοστιμιά τους…

3)Μπορεί να φαίνονται ζόρικες, αλλά σας βεβαιώνω ότι είναι πανεύκολες. Οι πιο αρχάριες νοικοκυρές ας χρησιμοποιήσουν περισσότερο αναλογικά ζυμάρι από την μυζήθρα ώστε να έχουν περιθώριο να απλώσουν την πίτα τους στο τηγάνι χωρίς να σπάσει.

4)Τις νεράτες μυζηθρόπιτες δεν τις διατηρούμε στην κατάψυξη γιατί τότε δεν θα είναι νεράτες! Αν θέλετε να διατηρήσετε στην κατάψυξη πίτες με ξινομυζήθρα, μπορείτε να φτιάξετε σαρικόπιτες ή αγνιόπιτες.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο!

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο