Εύκολα, εμφανίσιμα, νόστιμα με όποια γέμιση επιλέξουμε!
Καλιτσουνάκια με μυζήθρα, λιγότερο γλυκά από τα συνηθισμένα είναι τα πιτάκια της σημερινής συνταγής αλλά η γέμιση όπως λέω παραπάνω μπορεί να είναι αλμυρή ή γλυκιά. Την επόμενη φορά θα τα φτιάξω αλμυρά τα πιτάκια-μπουμπουκάκια μου, με φέτα ή ξινομυζήθρα. Σήμερα –και λόγω της ημέρας- η ανάρτηση ήθελα να είναι γλυκιά!
Η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη και θα μπορούσε ίσως να γίνει με πολλά ζυμαράκια αυτό το σχήμα που ανακάλυψα σε πολλά video στο youtube. Η τεχνική κυκλοφορεί σε ρώσικα, σε βαλκανικά, σε τούρκικα κανάλια, κι εμένα μ’ αρέσει να δοκιμάζω καινούρια σχήματα στις πίτες μου! Τα είδα γεμισμένα με μήλο, με τυρί, με σπανάκι, με χόρτα ανάμεικτα με τυρί, με ποικίλλες γεμίσεις αλλά επέλεξα μια με δικά μας υλικά, για να αξιοποιήσω και ένα κομματάκι γλυκιάς μυζήθρας που είχε ξεμείνει στο ψυγείο.
Έτσι η γεύση τους θυμίζει καλιτσούνια της στιγμής αλλά δεν είναι τόσο γλυκά αφού στο ζυμαράκι έβαλα ελάχιστη ζάχαρη. Το ελαφρύ πασπάλισμα με άχνη έγινε περισσότερο για το ντεκόρ παρά για τη γλύκα! Επίσης δεν πρόσθεσα αυγό στη γέμιση για να γίνουν πιο ελαφριά.
Απλή λοιπόν και συνηθισμένη συνταγή σήμερα, που γίνεται ενδιαφέρουσα κυρίως λόγω του σχήματος που έχουν τα πιτάκια. Είναι τόσο εμφανίσιμα που αξίζει να τα φτιάξουμε σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή. Και είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξουμε που δεν θα δυσκολέψουν κανένα. Το ζυμαράκι μου έγινε στα «κουτουρού» που λέμε, αλλά μετρούσα τις ποσότητες κι έτσι μπορώ να σας τις μεταφέρω τώρα. Νομίζω πάντως ότι το σχήμα μπορεί να γίνει και με άλλα ζυμαράκια που διατηρούν το σχήμα τους στο ψήσιμο.
Υλικά
Για το ζυμάρι:
100 gr (1/2 κεσεδάκι) γιαούρτι
60 ml (4 κουταλιές) νερό
60 ml (4 κουταλιές) ελαιόλαδο
15 ml (1 κουταλιά) χυμό λεμονιού
1 ασπράδι αυγού
15 ml (1 κουταλιά) ζάχαρη
1/3 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια μπέικιν
330-350 gr ( περίπου 2 και 1/2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
Περίπου 200 gr μυζήθρα
2-3 κουταλιές ζάχαρη
1/3 κουταλάκι κανέλα
Για το τέλειωμα:
1 κρόκο αυγού
Λίγο αποφλοιωμένο σουσάμι
(Η κουταλιά, το κουταλάκι και η κούπα μου είναι δοσομετρικά δηλαδή έχουν όγκο 15ml, 5ml, 250 ml αντίστοιχα).
Επί το έργον
Ανακατεύουμε το τα υγρά με το γιαούρτι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ ανάμειξης. Ανακατεύουμε και το μπέικιν με το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα στα υγρά. Θέλουμε ένα ζυμαράκι κανονικό. Προσθέτουμε και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί στο ζυμάρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί κανένα δεκαπεντάλεπτο και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Εδώ ανακάτεψα την μυζήθρα με την κανέλα και δεν πρόσθεσα αυγό (είπαμε, ήθελα τα μπουμπουκάκια μου πιο ελαφριά από τα καλιτσουνάκια και σε λιπαρά και σε ζάχαρη). Αν βάλουμε φέτα θα της πηγαίνει λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός και λίγο πιπέρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14-15 κομμάτια. Παίρνουμε κάθε κομματάκι και το πατάμε με το χέρι να γίνει ένα φυλλαράκι περίπου όπως το πιατάκι των φλυτζανιών του καφέ. Κόβουμε μια ακτίνα σ’ αυτό τον κύκλο.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και αρχίζουμε να διπλώνουμε το φύλλο. ΔΕΝ το πατάμε σε όλη την επιφάνεια, μόνο στην άκρη. Πιστεύω ότι οι φωτογραφίες είναι αρκετά διαφωτιστικές. Στήνουμε όρθιο κάθε πιτάκι και το διαμορφώνουμε στο σχήμα μπουμπουκιού. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Αραιώνουμε τον κρόκο με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα «μπουμπουκάκια» μας. Πασπαλίζουμε και με λίγο σουσάμι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις), για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Παρατηρήσεις
- Σε κάποιες παρασκευές τα είδα πασπαλισμένα με παπαρουνόσπορο και μου άρεσαν πολύ, αλλά δεν είχα στο σπίτι σ’ αυτή τη φάση. Με αλμυρή γέμιση θα ταιριάζει και το μαυροσίσαμο.
- Έφτιαξα τα 2-3 πρώτα με κάπως πιο μαλακή ζύμη αλλά πρόσθεσα 2-3 κουταλιές αλεύρι γιατί είδα ότι σχηματίζονται καλύτερα με λίγο πιο σφικτή ζύμη. Η ποσότητα που δίνω είναι αυτή που χρησιμοποίησα τελικά. Φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και κανονική. ΑΝ χρειάζεται αλευρώνουμε λίγο και την επιφάνεια που φτιάχνουμε τα πιτάκια μας.
- Η τεχνική διπλώματος μοιάζει με εκείνη που είχαμε δείξει και με βίντεο στα πιτάκια με αέρινο φύλλο αλλά εδώ και τα φυλλαράκια είναι πιο μικρά, και το φύλλο πιο παχύ, και ΔΕΝ τα πατάμε, αντιστρόφως τα θέλουμε αφράτα. Κλείνουμε μόνο από την άκρη για να μη φύγει η γέμιση στο ψήσιμο.
- Το βούτυρο κάνει το ζυμάρι πιο τριφτό, και του δίνει άρωμα. Επίσης κάνει πιο εύπλαστη τη ζύμη. Αν δεν το θέλουμε μπορούμε να το παραλείψουμε, αυξάνοντας το ελαιόλαδο κατά 1 κουταλιά.
Έφτιαξα τα πιτάκια και άρεσαν πολύ στα παιδιά. Είναι εύκολα, γρήγορα και η ζύμη απαλή και εύπλαστη. Μοσχοβόλισε το σπίτι! Ευχαριστώ για μια ακόμη ωραία συνταγή. Να είστε καλά!
Σας ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν! Δοκιμάστε την τεχνική και με άλλες γεμίσεις. ταιριάζει με πολλά!