Αλμυρές πίτες & τάρτες

Αλμυρά ή γλυκά πιτάκια σαν μπουμπουκάκια!

Αλμυρά ή γλυκά πιτάκια σαν μπουμπουκάκια!

Εύκολα, εμφανίσιμα, νόστιμα με όποια γέμιση επιλέξουμε!

Καλιτσουνάκια με μυζήθρα, λιγότερο γλυκά από τα συνηθισμένα είναι τα πιτάκια της σημερινής συνταγής αλλά η γέμιση όπως λέω παραπάνω μπορεί να είναι αλμυρή ή γλυκιά. Την επόμενη φορά θα τα φτιάξω αλμυρά τα πιτάκια-μπουμπουκάκια μου, με φέτα ή ξινομυζήθρα. Σήμερα –και λόγω της ημέρας- η ανάρτηση ήθελα να είναι γλυκιά!

Αλμυρά ή γλυκά πιτάκια σαν μπουμπουκάκια!

Η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη και θα μπορούσε ίσως να γίνει με πολλά ζυμαράκια αυτό το σχήμα που ανακάλυψα σε πολλά video στο youtube. Η τεχνική κυκλοφορεί σε ρώσικα, σε βαλκανικά, σε τούρκικα κανάλια, κι εμένα μ’ αρέσει να δοκιμάζω καινούρια σχήματα στις πίτες μου! Τα είδα γεμισμένα με μήλο, με τυρί, με σπανάκι, με χόρτα ανάμεικτα με τυρί, με ποικίλλες γεμίσεις αλλά επέλεξα μια με δικά μας υλικά, για να αξιοποιήσω και ένα κομματάκι γλυκιάς μυζήθρας που είχε ξεμείνει στο ψυγείο.

Αλμυρά ή γλυκά πιτάκια σαν μπουμπουκάκια!

Έτσι η γεύση τους θυμίζει καλιτσούνια της στιγμής αλλά δεν είναι τόσο γλυκά αφού στο ζυμαράκι έβαλα ελάχιστη ζάχαρη. Το ελαφρύ πασπάλισμα με άχνη έγινε περισσότερο για το ντεκόρ παρά για τη γλύκα! Επίσης δεν πρόσθεσα αυγό στη γέμιση για να γίνουν πιο ελαφριά.

Αλμυρά ή γλυκά πιτάκια σαν μπουμπουκάκια!

Απλή λοιπόν και συνηθισμένη συνταγή σήμερα, που γίνεται ενδιαφέρουσα κυρίως λόγω του σχήματος που έχουν τα πιτάκια. Είναι τόσο εμφανίσιμα που αξίζει να τα φτιάξουμε σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή. Και είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξουμε που δεν θα δυσκολέψουν κανένα. Το ζυμαράκι μου έγινε στα «κουτουρού» που λέμε, αλλά μετρούσα τις ποσότητες κι έτσι μπορώ να σας τις μεταφέρω τώρα. Νομίζω πάντως ότι το σχήμα μπορεί να γίνει και με άλλα ζυμαράκια που διατηρούν το σχήμα τους στο ψήσιμο.

Αλμυρά ή γλυκά πιτάκια σαν μπουμπουκάκια!

Παρατηρήσεις

  1. Σε κάποιες παρασκευές τα είδα πασπαλισμένα με παπαρουνόσπορο και μου άρεσαν πολύ, αλλά δεν είχα στο σπίτι σ’ αυτή τη φάση. Με αλμυρή γέμιση θα ταιριάζει και το μαυροσίσαμο.
  2. Έφτιαξα τα 2-3 πρώτα με κάπως πιο μαλακή ζύμη αλλά πρόσθεσα 2-3 κουταλιές αλεύρι γιατί είδα ότι σχηματίζονται καλύτερα με λίγο πιο σφικτή ζύμη. Η ποσότητα που δίνω είναι αυτή που χρησιμοποίησα τελικά. Φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και κανονική. ΑΝ χρειάζεται αλευρώνουμε λίγο και την επιφάνεια που φτιάχνουμε τα πιτάκια μας.
  3. Η τεχνική διπλώματος μοιάζει με εκείνη που είχαμε δείξει και με βίντεο στα πιτάκια με αέρινο φύλλο αλλά εδώ και τα φυλλαράκια είναι πιο μικρά, και το φύλλο πιο παχύ, και ΔΕΝ τα πατάμε, αντιστρόφως τα θέλουμε αφράτα. Κλείνουμε μόνο από την άκρη για να μη φύγει η γέμιση στο ψήσιμο.
  4. Το βούτυρο κάνει το ζυμάρι πιο τριφτό, και του δίνει άρωμα. Επίσης κάνει πιο εύπλαστη τη ζύμη. Αν δεν το θέλουμε μπορούμε να το παραλείψουμε, αυξάνοντας το ελαιόλαδο κατά 1 κουταλιά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο