Αλμυρά

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Σουχλιά και σούφερα για κρασί!

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

 

Σουχλιά και σούφερα λέμε στην Κρήτη τα κουτσομπολιά, τα ανακατώματα , τις μηχανορραφίες. Σουχλίζω πάλι θα πει κουτσομπολεύω  και μηχανορραφώ,  και σουχλίστρα είναι η γυναίκα που πράττει όλα τούτα τα αμαρτήματα. Είναι ξεχασμένες  λέξεις  που σπάνια χρησιμοποιούνται  στην σύγχρονη εποχή. Δεν  πρέπει να τις  έχω πει παραπάνω από μια δυο φορές στη ζωή μου.
Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί
Δεν ξέρω καν τη σύνδεσή  τους με το σουχλί, ένα νόστιμο πακετάκι με κρέας και τυρί , που σηκώνει κρασάκι και μπορεί να έχει θέση σε κάθε τραπέζι και κάθε μπουφέ, γιατί όχι και στον αποκριάτικο. Εκτός  από το σουχλί υπάρχει και το φαγητό σούχλια (με τον τόνο στο ου παρακαλώ) που είναι εντελώς διαφορετικό φαγητό από  το σουχλί που θα δώσω σήμερα . Τα σούχλια  είναι συνδυασμός  λαχανικών και χόρτων και καμία σχέση με τα σουχλιά  πέραν της ονομασίας . Απλή συνωνυμία και μάλιστα για παράτονους!

 

Οι μέρες που είναι όμως,με τα κρεατικά να πρωταγωνιστούν,   η συνταγή με τα σούχλια θα περιμένει … Για τα σουχλιά λοιπόν έχουμε και λέμε:

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1,5  κούπα νερό
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι

1 σφηνάκι ρακή (ή ξύδι)
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (προαιρετικά)
Περίπου μισό κιλό αλεύρι και λίγο για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

Περίπου 1   κιλό μοσχάρι  σε λεπτές φέτες
2         κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο
Το χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι -πιπέρι
100-150 γραμμάρια τυρί σε λεπτές φέτες (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα)
2-3 μέτριες ντομάτες
Για την επικάλυψη, μισή κούπα βούτυρο ή ελαιόλαδο (ή μισό μισό)

Επί το έργον:

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και σωτάρουμε τις φετούλες του κρέατος και από τις δύο πλευρές. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο νεράκι. Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να μείνει με το λαδάκι του. Δεν ανακατεύουμε για να κρατήσουν το σχήμα τους οι φέτες. Για τη φάση αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας.

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Ωστόσο φτιάχνουμε ένα μαλακό ζυμάρι με τα υλικά της ζύμης. Δηλαδή βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα υγρά και προσθέτουμε αλεύρι ώστε να γίνει ένα μαλακό εύπλαστο ζυμάρι που να μη κολλά μεν στα χέρια αλλά να μην είναι και σφικτό. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και το κρέας να κρυώσει, να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο . Δεν χρειάζεται να είναι ολοστρόγγυλο γιατί το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των φετών του κρέατος.

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Σε κάθε φύλλο, βάζουμε μια φέτα κρέας, μια φέτα τυρί στο ίδιο μέγεθος και καλύπτουμε  ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες. Το κλείνουμε σαν πακετάκι και το βάζουμε με την ένωση προς τα κάτω  σε λαδωμένο σκεύος.

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Όταν ετοιμάσουμε τα σουχλιά μας τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο ή αν είναι παγωμένο βάζουμε από ένα μικρό κομματάκι πάνω στο καθένα τους

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Τα ψήνουμε στους 180ο  για 35-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το φύλλο (το κρέας είναι μαγειρεμένο).

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Σερβίρονται σαν κύριο πιάτο με μια σαλάτα εποχής, και είναι πολύ ωραία σε μπουφέ ή σαν ορεκτικό σε κρασοσυνάξεις…

Σουχλί: ένα νόστιμο “πακετάκι” με κρέας και τυρί

Είναι πολύ νόστιμα ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

1)      Έκανα τη μισή δόση και προέκυψαν 8  πακετάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε μεγαλύτερες τις φέτες του κρέατος . Αυτό συνιστάται αν θέλουμε κάθε σουχλί να αποτελέσει ατομική μερίδα και κύριο πιάτο.
2)      Χρησιμοποίησα αυτή τη φορά πικάντικη γραβιέρα στο λάδι και τους πήγαινε πολύ.
3)      Μπορούμε να μαγειρέψουμε πρώτα ολόκληρο το κομμάτι του κρέατος και μετά να κόψουμε τις φέτες στο μέγεθος που μας αρέσει.
4) Αντί για σπιτικό φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κρούστας για πίτες (όχι το πολύ λεπτό για γλυκά). Θα το χωρίσουμε σε τετράγωνα με πλευρά περίπου 20 cm και θα τα βάλουμε δύο δύο σε κάθε σουχλί βουτυρώνοντας ελαφρά.
5)      Η κλασική συνταγή δεν περιέχει άλλα καρυκεύματα εκτός από αλατοπίπερο. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις .Μαγειρική είναι αυτή και περί ορέξεως… Δηλαδή, ακόμη και το είδος του κρέατος μπορούμε να αλλάξουμε. Στη θέση του κρέατος μπορούν να μπουν και μπιφτέκια. Άλλο φαγητό βέβαια αυτό , αλλά η κεντρική ιδέα η ίδια!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο