Μη κατηγοριοποιημένο

Υγιεινά κουλουράκια ελαιολάδου με χαλβά του μπακάλη

Αυτοσχεδιασμοί…
 
 
Είχε ξεμείνει από τη Μεγαλοβδομάδα μέσα στο ψυγείο και δεν
επρόκειτο να φαγωθεί με κανένα άλλο τρόπο. Το ότι ταιριάζει με ψωμί και άλλα
αρτοσκευάσματα, είναι παλιό… Το ότι χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές
γλυκών, είναι καινούριο. Κέικ, σοκολατάκια, τρούφες ακόμη και παγωτό με χαλβά
έχει πάρει το μάτι μου. Γιατί όχι λοιπόν και σε κουλουράκια; 
 
 
Ήθελα να είναι
ελαφριά, ήθελα να είναι υγιεινά, ήθελα να έχουν λίγη ζάχαρη, ήθελα να χρησιμοποιήσω υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Τι είναι ο «χαλβάς
του μπακάλη»; Ταχίνι με ζάχαρη δεν είναι; Και τα δυο συστατικά νόστιμων
βουτημάτων δεν είναι; Ο δικός μου είχε και κακάο άρα θα είχαν και μια χροιά
σοκολατένια. Να τα έφτιαχνα άραγε ανεβατά ή της στιγμής; Την τελευταία στιγμή
επικράτησε η εκδοχή με μαγιά για να είναι αφράτα και όχι τραγανά. 
 
 
Η επιλογή
έγινε και λόγω του ζεστού καιρού που δεν θα δυσκόλευε το ανέβασμα. Ίσως σε μια
πιο κρύα μέρα να επικρατούσε η επιλογή του μπέικιν για να τελειώνω πιο γρήγορα.
Θα το επιχειρήσω την επόμενη φορά . Πάντως τώρα το πείραμα πέτυχε !
Άρεσαν  και εξαφανίστηκαν ταχύτατα! 
 

 

Υλικά:
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ρακή
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
250 γραμμάρια χαλβά του μπακάλη (προέκυψαν περίπου δύο
κούπες τρίματα)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2  κούπα σουσάμι για το τύλιγμα.
 
Επί το έργον:
 
 
Τρίβουμε με το χέρι το χαλβά , να γίνει σαν ψίχουλα. 
 
 
Σε μια
λεκάνη ανάμειξης βάζουμε τα υγρά υλικά, τη μαγιά , το ξύσμα και το χαλβά και
αναμειγνύουμε με το χέρι, ώστε να σπάμε τυχόν μεγάλα κομμάτια που έχει ακόμη ο χαλβάς.
 
 
Προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει  μια μαλακή ζύμη που να κολλά ελάχιστα στα
χέρια. 
 
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χωρίς ρεύματα να ανεβεί. Πλάθουμε
τα κουλουράκια σχετικά μεγάλα : παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης σαν μανταρίνι, την
κάνουμε κορδόνι και το κυλάμε σε σουσάμι.
 
 
Το κλείνουμε σε κουλουράκι. Τα
αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να ανεβούν
πάλι. 
 
 
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα) για
25 λεπτά ως μισή ώρα.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Όπως προαναφέρω ο χαλβάς μου είχε γεύση κακάο. Υποθέτω ότι
το ίδιο ωραία θα γίνονται και με τον χαλβά βανίλιας . Εξάλλου θα μπορούσαμε να
προσθέσουμε το κακάο σε σκόνη.
 
2)Η ρακή θα μπορούσε να αντικατασταθεί με λευκό κρασί (το
έχω κάνει σε άλλες συνταγές με κρασί που έχει ξεμείνει και δεν θέλω να πάει
χαμένο).
 

 

3)Οι ζύμες σε όλα τα ανεβατά κουλουράκια πρέπει να είναι
μαλακές, να κολλάνε λίγο. Στρώνουν με το ανέβασμα και τα κουλουράκια πλάθονται
εύκολα. Αν  γίνουν σκληρές δεν είναι
αφράτα τα κουλουράκια. Αγνιά ζύμη λοιπόν όπως λέμε στην Κρήτη.

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές