Αυτοσχεδιασμοί…
Είχε ξεμείνει από τη Μεγαλοβδομάδα μέσα στο ψυγείο και δεν
επρόκειτο να φαγωθεί με κανένα άλλο τρόπο. Το ότι ταιριάζει με ψωμί και άλλα
αρτοσκευάσματα, είναι παλιό… Το ότι χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές
γλυκών, είναι καινούριο. Κέικ, σοκολατάκια, τρούφες ακόμη και παγωτό με χαλβά
έχει πάρει το μάτι μου. Γιατί όχι λοιπόν και σε κουλουράκια;
επρόκειτο να φαγωθεί με κανένα άλλο τρόπο. Το ότι ταιριάζει με ψωμί και άλλα
αρτοσκευάσματα, είναι παλιό… Το ότι χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές
γλυκών, είναι καινούριο. Κέικ, σοκολατάκια, τρούφες ακόμη και παγωτό με χαλβά
έχει πάρει το μάτι μου. Γιατί όχι λοιπόν και σε κουλουράκια;
Ήθελα να είναι
ελαφριά, ήθελα να είναι υγιεινά, ήθελα να έχουν λίγη ζάχαρη, ήθελα να χρησιμοποιήσω υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Τι είναι ο «χαλβάς
του μπακάλη»; Ταχίνι με ζάχαρη δεν είναι; Και τα δυο συστατικά νόστιμων
βουτημάτων δεν είναι; Ο δικός μου είχε και κακάο άρα θα είχαν και μια χροιά
σοκολατένια. Να τα έφτιαχνα άραγε ανεβατά ή της στιγμής; Την τελευταία στιγμή
επικράτησε η εκδοχή με μαγιά για να είναι αφράτα και όχι τραγανά.
ελαφριά, ήθελα να είναι υγιεινά, ήθελα να έχουν λίγη ζάχαρη, ήθελα να χρησιμοποιήσω υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Τι είναι ο «χαλβάς
του μπακάλη»; Ταχίνι με ζάχαρη δεν είναι; Και τα δυο συστατικά νόστιμων
βουτημάτων δεν είναι; Ο δικός μου είχε και κακάο άρα θα είχαν και μια χροιά
σοκολατένια. Να τα έφτιαχνα άραγε ανεβατά ή της στιγμής; Την τελευταία στιγμή
επικράτησε η εκδοχή με μαγιά για να είναι αφράτα και όχι τραγανά.
Η επιλογή
έγινε και λόγω του ζεστού καιρού που δεν θα δυσκόλευε το ανέβασμα. Ίσως σε μια
πιο κρύα μέρα να επικρατούσε η επιλογή του μπέικιν για να τελειώνω πιο γρήγορα.
Θα το επιχειρήσω την επόμενη φορά . Πάντως τώρα το πείραμα πέτυχε !
Άρεσαν και εξαφανίστηκαν ταχύτατα!
έγινε και λόγω του ζεστού καιρού που δεν θα δυσκόλευε το ανέβασμα. Ίσως σε μια
πιο κρύα μέρα να επικρατούσε η επιλογή του μπέικιν για να τελειώνω πιο γρήγορα.
Θα το επιχειρήσω την επόμενη φορά . Πάντως τώρα το πείραμα πέτυχε !
Άρεσαν και εξαφανίστηκαν ταχύτατα!
Υλικά:
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ρακή
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
250 γραμμάρια χαλβά του μπακάλη (προέκυψαν περίπου δύο
κούπες τρίματα)
κούπες τρίματα)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα σουσάμι για το τύλιγμα.
Επί το έργον:
Τρίβουμε με το χέρι το χαλβά , να γίνει σαν ψίχουλα.
Σε μια
λεκάνη ανάμειξης βάζουμε τα υγρά υλικά, τη μαγιά , το ξύσμα και το χαλβά και
αναμειγνύουμε με το χέρι, ώστε να σπάμε τυχόν μεγάλα κομμάτια που έχει ακόμη ο χαλβάς.
λεκάνη ανάμειξης βάζουμε τα υγρά υλικά, τη μαγιά , το ξύσμα και το χαλβά και
αναμειγνύουμε με το χέρι, ώστε να σπάμε τυχόν μεγάλα κομμάτια που έχει ακόμη ο χαλβάς.
Προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να κολλά ελάχιστα στα
χέρια.
χέρια.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χωρίς ρεύματα να ανεβεί. Πλάθουμε
τα κουλουράκια σχετικά μεγάλα : παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης σαν μανταρίνι, την
κάνουμε κορδόνι και το κυλάμε σε σουσάμι.
τα κουλουράκια σχετικά μεγάλα : παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης σαν μανταρίνι, την
κάνουμε κορδόνι και το κυλάμε σε σουσάμι.
Το κλείνουμε σε κουλουράκι. Τα
αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να ανεβούν
πάλι.
αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να ανεβούν
πάλι.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα) για
25 λεπτά ως μισή ώρα.
25 λεπτά ως μισή ώρα.
Παρατηρήσεις:
1)Όπως προαναφέρω ο χαλβάς μου είχε γεύση κακάο. Υποθέτω ότι
το ίδιο ωραία θα γίνονται και με τον χαλβά βανίλιας . Εξάλλου θα μπορούσαμε να
προσθέσουμε το κακάο σε σκόνη.
το ίδιο ωραία θα γίνονται και με τον χαλβά βανίλιας . Εξάλλου θα μπορούσαμε να
προσθέσουμε το κακάο σε σκόνη.
2)Η ρακή θα μπορούσε να αντικατασταθεί με λευκό κρασί (το
έχω κάνει σε άλλες συνταγές με κρασί που έχει ξεμείνει και δεν θέλω να πάει
χαμένο).
έχω κάνει σε άλλες συνταγές με κρασί που έχει ξεμείνει και δεν θέλω να πάει
χαμένο).
3)Οι ζύμες σε όλα τα ανεβατά κουλουράκια πρέπει να είναι
μαλακές, να κολλάνε λίγο. Στρώνουν με το ανέβασμα και τα κουλουράκια πλάθονται
εύκολα. Αν γίνουν σκληρές δεν είναι
αφράτα τα κουλουράκια. Αγνιά ζύμη λοιπόν όπως λέμε στην Κρήτη.
μαλακές, να κολλάνε λίγο. Στρώνουν με το ανέβασμα και τα κουλουράκια πλάθονται
εύκολα. Αν γίνουν σκληρές δεν είναι
αφράτα τα κουλουράκια. Αγνιά ζύμη λοιπόν όπως λέμε στην Κρήτη.
Εχω φτιάξει κουλουράκια με χαλβά και είχαμε όλοι εκπλαγεί από το πόσο αφράτα και νόστιμα είχαν γίνει!
Σου έγιναν υπέροχα Βαγγελιώ μου!
Καλό απόγευμα!
Καλησπερα.ποση ωρα αφηνουμε τη ζυμη να ανεβει?
Δύο ερωτήσεις, βγαίνουν μαλακά (σαν μαλακά μουστοκούλουρα) ή τραγανά; Και έχετε καμία συνταγή για κουλουράκια ή μπισκότα με ταχίνι;
γεια σας. εφτιαξα τα κουλουρακια με τον χαλβα αλλα δεν μας ενθουσιασαν, παρολο που περιμεναμε κατι διαφορετικο. εγιναν εξαιρετικα αγλυκα και η γευση τους ηταν κοινοτυπη, αδιαφορη θα ελεγα
Καλησπέρα σας. Στην εισαγωγή της ανάρτησης αναφέρω ότι τα κουλουράκια αυτά δεν είναι πολύ γλυκά. Είναι μια εκδοχή κουλουριού με ταχίνι αλλά με πιο ήπιο άρωμα, με χαλβά. Λυπάμαι που δεν σας άρεσαν.
Γεια σας κυρια Βαγγελιω! Επειδη θελω οπωσδήποτε να τα φτιαξω, σας παρακαλω πειτε μου με ποσο μπεικιν να αντικαταστησω τη μαγια? Φοβαμαι μη βγουν τοσο αφρατα οσο τα μουστοκουλουρα γιατι δεν μου πολυαρεσουν.
Οι πέντε κούπες αλεύρι είναι περίπου 700gr. Εγώ θα έβαζα ένα φακελάκι. Πάντως ο χαλβάς τα σφίγγει. Προσέξτε μη γίνει σκληρή η ζύμη γιατί δεν θα τρώγονται! Καλή επιτυχία και πείτε μου τι απόγινε…
Τελικα τα εκανα χθες με μαγια γιατι φοβηθηκα το μπεικιν. Δεν ειχα ξαναφτιαξει κουλουρακια με μαγια και δεν ειμαι σιγουρη για το πως επρεπε να βγουν. Βγηκαν 54 μετριως μαλακα κουλουρια. Εβαλα σχεδον 1κουπα ζαχαρη γιατι μας αρεσουν να ειναι γλυκα. Θα τα επιχειρησω και με μπεικιν και λιγο χαλβα ακομα γιατι τα ηθελα με ακομα πιο εντονη γευση. Τι θα μου προτεινατε να αλλαξω για να βαλω περισσοτερο χαλβα; Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας και με συγχωρείτε για το μεγαλο ποστ.
Καλημέρα! Δεν έχω δοκιμάσει αυτές τις αλλαγές και δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου αλλά εγώ θα αύξανα λίγο τα υγρά και θα φρόντιζα να μη γίνει πολύ σφικτή η ζύμη. Ο χαλβάς τα σφίγγει…
Καλησπερα, μπορω να χρησιμοποιησω χαλβα με αμυγδαλο;
Καλησπέρα. Αρκεί να μη σας χαλάει το σχήμα το αμύγδαλο…