Εδώ στην Κρήτη κάνουμε συχνά πυκνά αρτοπλασίες. Σπάνια θα γιορτάζει μια εκκλησία και δεν θα υπάρχουν άρτοι για να βλογηθούνε. Είναι και το πιο συχνό τάμα. Συχνά θα ακούσετε «Να φέρω άρτους στη χάρη σου…» στις ικεσίες των πιστών. Παλιότερα ήταν η χαρά των παιδιών ο άρτος της εκκλησιάς. Δεν προλάβαιναν να τον γυρίσουν στο σπίτι. Αργότερα μέσα στη γενικότερη υπερκατανάλωση γλυκών και την αφθονία αρτοσκευασμάτων όλο και περίσσευε. Συχνά τον κόβανε σε μικρές φετούλες και τον κάνανε παξιμαδάκια για τον καφέ. Κι αυτά πολλές φορές μπαγιατεύανε και πετιόταν παξιμαδιασμένος ο άρτος.
Υλικά
300-350 γραμμάρια μπαγιάτικο (2-3 ημερών) άρτο ή άλλου είδους ψωμί
2 κούπες γάλα
2 αυγά
1 -1,5 κούπα διάφορες μαρμελάδες (συνολικά)
2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Δείτε τις παρατηρήσεις για άλλους είδους ψωμιά
Επί το έργον
Κόβουμε λεπτές φέτες τον άρτο και τις στρώνουμε μερικές σε φόρμα σιλικόνης ή σε μικρό ταψάκι ώστε να καλυφθεί ο πάτος.Καλύπτουμε τα κενά με μικρότερα κομματάκια.Απλώνουμε πάνω τους μια ποσότητα μαρμελάδας. Επαναλαμβάνουμε ως ότου τελειώσουν τα υλικά.
Η τελευταία στρώση να είναι άρτος. Χτυπάμε στο multi τη μια κούπα το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο . Προσθέτουμε και τη δεύτερη κούπα γάλα και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τις φέτες στη φόρμα και αφήνουμε να τραβήξουν το υγρό κανένα μισάωρο.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Ενδιάμεσα πιθανόν να χρειαστεί να το σκεπάσουμε. Αφήνουμε να χλιαρύνει μέσα στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε δισκάκι.
Καταναλώνεται χλιαρό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1) Προσαρμόζουμε τις ποσότητες αν ο άρτος μας είναι περισσότερος και κυρίως το γάλα ώστε να μουσκέψει εντελώς.
2) Ο κρητικός άρτος είναι αρκετά γλυκός και μυρωδάτος. Έχει κανέλα, μαστίχα και άλλα αρωματικά, οπότε δεν βάζω ούτε ζάχαρη ούτε άλλο αρωματικό στο μείγμα του γάλατος. Αυτή τη φορά έβαλα μαρμελάδα από μπουρνέλες και από σύκα. Σε πιο ουδέτερο ψωμί πρέπει να προσθέσουμε και ζάχαρη (1/2 κούπα φτάνει για τις παραπάνω ποσότητες) και βανίλια ή άλλο αρωματικό της επιλογής μας. Επίσης αφαιρούμε την κόρα αν είναι πολύ σκληρή.
3) Αν χρησιμοποιήσουμε τσουρέκι μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα αυγό και καθόλου βούτυρο αφού το τσουρέκι μας ήδη έχει αρκετά από αυτά τα υλικά.
4) Παλιότερα έκοβα σε κυβάκια τον άρτο και έβαζα σκόρπιες τις κουταλιές της μαρμελάδας εδώ κι εκεί. Η εμφάνισή του είναι καλύτερη με τις φέτες. Επίσης ειδικά στον άρτο δεν είναι απαραίτητο να βγάλουμε όλη την κόρα, παρά μόνο τα μέρη που είναι ιδιαίτερα σκληρά.
5)Στις μέρες μας είναι τουλάχιστον ΥΒΡΙΣ να πετάμε τρόφιμα. Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους πεινασμένους δίνοντάς τα σε αυτούς, τουλάχιστον ας τα σεβόμαστε… Θα ακούσατε βέβαια ότι στην Ελλάδα του 2012 το Υπουργείο Παιδείας θα παρέχει μικρογεύματα σε μαθητές που υποσιτίζονται…
Πολύ καλό Vita! Δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ότι γίνεται έτσι! Φιλάκια πολλά!
Έχεις δίκιο δεν είναι να πετάμε τίποτα σ΄αυτές τις δύσκολες εποχές.
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση,θα τη δοκιμάσω με ψωμάκι,που πάντα μας περισσεύει,αν και δεν είναι σαν το δικό σας.
Για άρτο ούτε συζήτηση,όταν εξοικονομήσω κάποιο κομμάτι,δε μένει τίποτα.Μ΄αρέσει πολύ.
Φιλιά!
Πολύ έξυπνο Vita! Θα το δοκιμάσω με ψωμί.
Καλό βράδυ!
Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι προτάσεις για τα μπαγιάτικα αρτοσκευάσματα.Βέβαια σε μας τσουρέκι δεν προλαβαίνει να μπαγιατέψει.Καλό βράδυ.
Einai teleio ki oxi mono ayto ola ta diavazw sxedon kathimerina ki exw arketes anamnhseis apo polles syntages sou opws ta loukanika ta kalitsounia k.a. pollh kalh douleia sygxarhthria!!!!!
Καλησπέρα,εδώ ψωμί δεν μπαγιατεύει γιατί είναι πάντα σπιτικό.
Πρώτη φορά που έφαγα πουτίγκα ψωμιού ήταν πέρσι στο Λονδίνο και μετά μόλις ήρθα φρόντισα να φτιάξω μια. Σπάνια όμως περισσεύει ψωμί για τέτοια δουλειά.
Καλό Μήνα!!!
Ειλικρινά, ανακύκλωση άρτου κατά αυτόν τον τρόπο δεν είχα ξαναδεί. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα σαν ιδέα και θα τη δοκιμάσω.
Πολύ λαχταριστο φαινεται! Κια πολυ καλη ιδεα για ανακυκλωση υλικων κια για να μην πετιεται τιποτα!
Τέλειο. Κι'εγώ έχω φτιάξει αρκετές φορές στο παρελθόν με ψωμάκι που έμενε. Με τσουρέκι ποτέ, γιατί δεν μας περίσσευε!
Τώρα δεν καταναλώνουμε πολύ ψωμί και φτιάχνω όση ποσότητα χρειάζόμαστε πια μέσα στην εβδομάδα και σε ατομικά ψωμάκια. Οπότε μάλλον πρέπει να κάνω κάτι επί τούτο.
Γιατί η πρόταση σου Vita μου είναι πολύ καλή, ειδικά για ένα ωραίο πρωϊνό Κυριακής!
Εμείς στην Κύπρο τους άρτους τους φτιάχνουμε με προζύμι συνήθως, και όταν φέρνουμε στο σπίτι, και μένει περίσσευμα τον κάνουμε παξιμάδια όπως είπες κι εσύ… 🙂 Δεν το έχω ξανακούσει αυτό που έφτιαξες με τον αρτο εδώ, αν και έμεινα στην Κρήτη 5 χρόνια λόγω σπουδών… 🙂 Φαίνεται ωραίο πάντως!!!
Έρι είπαμε η ιδέα δεν είναι δική μου. Οι εγγλέζοι είναι μανούλες στις πουτίγκες :-). Ο συνδυασμός είναι αυτοσχεδιασμός δικός μου!
Ελένη βάλε μυρωδιές στο σκέτο ψωμάκι: μαστίχα, βανίλια, κανελίτσα κλπ κλπ κλπ
Selcouth δες το προηγούμενο σχόλιο 🙂
Παράκελσε όσο είχα μικρά τα παιδιά έτσι γινόταν και μ' εμένα!
marikristin καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να τα λέμε…
Ξανθή μα γι αυτό κι εγώ το φτιάχνω με άρτο :-). Βέβαια η ιδέα είναι εγγλέζικη. Η προσαρμογή είναι κρητική 🙂
Στέλλα αυτοσχεδίασε! Με ό,τι σας αρέσει…
Ελπινίκη εντάξει δεν είναι ΤΟ ΓΛΥΚΟ αλλά είναι καλός τρόπος ανακύκλωσης 🙂
Πηνελόπη όσο είχα μικρά τα παιδιά, ούτε ψωμί, ούτε τσουρέκι, ούτε άρτος περίσσευε. Αυτές εδώ οι προσαρμογές είναι μεταγενέστερες 🙂
Κοπελλούα καλώς τηνε! Και βέβαια δεν πρέπει να το συνδέσεις με τα παραδοσιακά της Κρήτης :-). Είναι αυτοσχεδιασμός για αξιοποίηση του περισσεύματος. Δεν είναι παραδοσιακή συνταγή, αλλά είπαμε: δεν έχει μόνο παραδοσιακές το blog!
Τσουρέκια συνήθως μας περισσεύουν μπόλικα, ωραία ιδέα για να τα αξιοποιήσουμε!
Αρτος δεν περισσεύει ποτέ, όποτε μας φέρνουν ή πετυχαίνουμε στην εκκλησία, δεν μένει ψιχουλάκι, μας αρέσει πολύ!
Καλό μήνα Vita μου, φιλιά!
Συμφωνώ απόλυτα με την αξιοποίηση των περισσευμάτων, υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που δεν έχουν να φάνε και ξέρω πολλούς!! Έπειτα η συνταγή είναι πάρα πολύ γευστική, έχω φτιάξει παρόμοια.
Φιλιά πολλά
Καλό μήνα από Θεσσαλονίκη! πολύ ωραία πρόταση για να μην πηγαίνει χαμένο ψιχουλάκι!!
Υ.Γ. σε βάλαμε και στα αγαπημένα μας για να μη σε χάνουμε 🙂 φιλιά
συνδυασμός και αυτοσχεδιασμός σε απόλυτη αρμονία με τις ανάγκες και τα μηνύματα της εποχής…
λατρεύω τις ιδέες της ανακύκλωσης γενικά…
καλό μήνα Βαγγελιώ μου…-:))
Έλενα με τσουρέκι ειδικά πραγματικό γλύκισμα!
Μαρί ελπίζω ότι εδώ στην επαρχία δεν έχουμε ακόμη πεινασμένους…
Πέλα σας ευχαριστώ! Καλό βράδυ από την Κρήτη που αγαπά πολύ τη Θεσσαλονίκη 🙂
Βιβή μάλλον τέχνας θα κατεργαζόμαστε σε λίγο, από ανάγκη πιά και όχι από επιλογή!
Καλησπέρα, έπεσα τυχαία πάνω στο Blog σου ψάχνοντας γλυκά με μπαγιάτικο τσουρέκι γιατί δεν μου πάει η καρδια να πετάω τρόφιμα στα σκουπίδια. Θα δοκιμάσω άμεσα τη συνταγή σου κι ελπίζω να βγει αρκετά καλή, μιας & το τσουρέκι που μας έχει μείνει είναι αρκετά γλυκό & με έντονη γεύση μαστίχας… Σε συνυδασμό με μία λίγοτερο γλυκιά μαρμελάδα (τύπου βατόμουρο), φαντάζομαι ότι θα βγει πολύ νόστιμο!!!!
Πολύ ωραίο & εύκολο!!!
Ωραια η ιδέα σου και αποφάσισα κι εγώ να ανακυκλώσω τον άρτο που είχα. Δεν διευκρινίζεις όμως ότι αν καποιος δεν έχει φόρμα σιλικόνης πρέπει να βουτυρώσει και κατόπιν να αλευρώσει το πάτο της απλής φόρμας γιατί αλλιώς θα κολλήσει το γλυκο και θα πάει χαμένος και ο άρτος (που δεν θέλαμε να πετάξουμε) αλλά και τα υπολοιπα υλικά. Και μη βιαστεί κανείς να πει ότι είναι αυτονόητο γιατί όταν διαβάζεις μια συνταγή την ακολουθείς όπως την έχει εκτελέσει αυτος που στην συστήνει.