Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

ΤΟ επιδόρπιο!

Ναι, περάσαμε και στο επιδόρπιο. Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για δοκιμές κι άλλων εδεσμάτων πέρα από τα καθιερωμένα! Μας αρέσουν τα παραδοσιακά και το ξέρετε, αδύνατον να μη φτιάξουμε τσουρέκια και καλιτσούνια, αλλά κι ένα κρεμώδες γλυκό ταιριάζει μετά το Αναστάσιμο και το Πασχαλινό τραπέζι. Η φετινή πρόταση είναι τούτο εδώ το cheesecake φούρνου!

Φυσικά η συνταγή «πάτησε» στο κλασικό νεοϋρκέζικο cheesecake φούρνου, μόνο που εδώ χρησιμοποιήθηκαν βέβαια δικά μας τυριά, και για άρωμα προστέθηκε μαστίχα και ξύσμα λεμονιού, δίνοντας έτσι μια ελληνική νότα στο γλύκισμα! Το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό, γι αυτό άλλωστε και προτείνεται!

Το γλύκισμα πρέπει να παρασκευαστεί την προηγούμενη από τη μέρα που θέλουμε να το σερβίρουμε, γι αυτό προτιμήθηκε και η δημοσίευση της συνταγής πρωί. Δεν έβαλα σήμερα μενού μιας και οι προτάσεις μας για το γιορτινό τραπέζι έχουν ήδη δημοσιευτεί από τη Μεγάλη Πέμπτη. Για την υπόλοιπη εβδομάδα που μας έρχεται, θα δούμε τι προτείνουμε την Τρίτη του Πάσχα. Άλλωστε πού θα πάμε; Εδώ θα είμαστε, στα σπίτια μας, συνεπείς στους κανόνες!

 

Η τελευταία λοιπόν πρόταση για το φετινό παράξενο Πάσχα είναι αυτό το τυρένιο γλυκό όπου το fusion cuisine αποκτά για άλλη μια φορά σάρκα και οστά! Γιατί κι εμείς οι απλές μαγείρισσες μπορούμε να έχουμε «δημιουργικές» ιδέες, έτσι δεν είναι; Η συνατγή υπάρχει από παλιά στο τετράδιό μου, από την εποχή που δεν υπήρχε internet και έχει φτιαχτεί πολλές φορές με τα αυθεντικά της υλικά (εκτός βέβαια από τη sour cream που αντικαθιστούσα με κρέμα γάλακτος και χυμό λεμονιού). 

Με τη μορφή που δίνεται σήμερα φτιάχτηκε στις φετινές Απόκριες μετά από αρκετές δοκιμές των εναλλακτικών υλικών. Για τη βάση έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς διάφορα είδη παξιμαδιών ή μπισκότων. Θα μπορούσε ας πούμε να είναι και κουλουράκια πασχαλινά που περισσεύουν! Σ’ αυτή την παρασκευή χρησιμοποίησα  άγλυκα παξιμαδάκια και κοινές σταρένιες φρυγανιές γι αυτό και πρόσθεσα λίγη ζάχαρη και κανέλα. Αν είναι ήδη γλυκό το υλικό μας, δεν χρειάζονται!

 

Υλικά:

Α. Για τη βάση:

170 gr τριμμένα μπισκότα ή παξιμάδια

90-100 gr βούτυρο ή μείγμα βουτύρου με ελαφρύ ελαιόλαδο

Αν χρειάζεται, 60-70 gr ζάχαρη και λίγη κανέλα

Β. Για την κρέμα:

400-500 gr γλυκιά κρητική μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)

400 gr γιαούρτι στραγγιστό

3 αυγά

220 gr zάχαρη

2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ

½  κουταλάκι μαστίχα

Ξύσμα λεμονιού

Για την επικάλυψη:

Γλυκό βύσσινο ή γλυκό/μαρμελάδα φράουλα ή άλλο γλυκό του κουταλιού (εδώ και πορτοκάλι σε ραβδάκια) της επιλογής μας ή σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφού τρίψουμε καλά τα μπισκότα ή τα παξιμάδια, λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε με το τρίμμα, τη ζάχαρη και την κανέλα, αν βάλουμε (δείτε παρατηρήσεις).

Απλώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα με σούστα ( με διάμετρο 24-26 cm) και το στρώνουμε να έχει παντού ίδιο ύψος. Δημιουργούμε και τοιχώματα 1-2 cm, με το μείγμα μας. 

Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί (τη μαστίχα την αλέθουμε στο multi με τη ζάχαρη) ώστε να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.

Βγάζουμε τη φόρμα με τη βάση από το φούρνο και στρώνουμε την κρέμα. Τυλίγουμε τη βάση της φόρμας με αλουμινόχαρτο ώστε να μη μπορεί να μπει νερό, γιατί θα ψήσουμε το cheesecake σε μπενμαρί.  Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Σε ένα μεγαλύτερο ταψί, βάζουμε το cheesecake και προσθέτουμε στο ταψί το ζεστό νερό.

Ψήνουμε στο φούρνο (αντιστάσεις, στη σχάρα λίγο κάτω από τη μέση του φούρνου) περίπου 60 λεπτά, να στερεοποιηθεί εντελώς η κρέμα. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος μετά τα 40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα. Όταν κρυώσει, το σκεπάζουμε όπως είναι μέσα στη φόρμα με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6-12 ώρες.

Πριν το σερβίρουμε, περνάμε από τα τοιχώματα της φόρμας με ένα μαχαίρι,  το ξεφορμάρουμε το σπρώχνουμε προσεχτικά σε πιατέλα και το καλύπτουμε με το γλυκό της επιλογής μας! Διατηρείται 3-4 μέρες στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη ή σε τουρτιέρα που σκεπάζει. 

Παρατηρήσεις:

  • Η κλασική συνταγή έχει τυρί κρέμα και sour cream. Η αντικατάστασή τους με μυζήθρα και στραγγιστό γιαούρτι, νομίζω ότι είναι πολύ επιτυχημένη.
  • Όπως προανέφερα για τη βάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα ή παξιμάδια ή κουλουράκια. Ρυθμίζουμε τη ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το υλικό μας.
  • Αντί μαστίχα μπορούμε βέβαια να αρωματίσουμε με βανίλια.
  • Αν τα κουλουράκια μας είναι βουτύρου, μπορούμε να ανακατέψουμε το τρίμμα με λίγο ελαιόλαδο και γάλα και να ελαχιστοποιήσουμε το βούτυρο. Επειδή η βάση ψήνεται, το ελαιόλαδο δεν γίνεται καθόλου αισθητό!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

Ας περάσουμε όσο γίνεται καλά με τις δοσμένες συνθήκες φέτος, για να μπορούμε να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο Πάσχα του χρόνου!  

Βρείτε μας

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email