Απόκριες

Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

ΤΟ επιδόρπιο!

Ναι, περάσαμε και στο επιδόρπιο. Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για δοκιμές κι άλλων εδεσμάτων πέρα από τα καθιερωμένα! Μας αρέσουν τα παραδοσιακά και το ξέρετε, αδύνατον να μη φτιάξουμε τσουρέκια και καλιτσούνια, αλλά κι ένα κρεμώδες γλυκό ταιριάζει μετά το Αναστάσιμο και το Πασχαλινό τραπέζι. Η φετινή πρόταση είναι τούτο εδώ το cheesecake φούρνου!

Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

Φυσικά η συνταγή «πάτησε» στο κλασικό νεοϋρκέζικο cheesecake φούρνου, μόνο που εδώ χρησιμοποιήθηκαν βέβαια δικά μας τυριά, και για άρωμα προστέθηκε μαστίχα και ξύσμα λεμονιού, δίνοντας έτσι μια ελληνική νότα στο γλύκισμα! Το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό, γι αυτό άλλωστε και προτείνεται!

Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

Το γλύκισμα πρέπει να παρασκευαστεί την προηγούμενη από τη μέρα που θέλουμε να το σερβίρουμε, γι αυτό προτιμήθηκε και η δημοσίευση της συνταγής πρωί. Δεν έβαλα σήμερα μενού μιας και οι προτάσεις μας για το γιορτινό τραπέζι έχουν ήδη δημοσιευτεί από τη Μεγάλη Πέμπτη. Για την υπόλοιπη εβδομάδα που μας έρχεται, θα δούμε τι προτείνουμε την Τρίτη του Πάσχα. Άλλωστε πού θα πάμε; Εδώ θα είμαστε, στα σπίτια μας, συνεπείς στους κανόνες!

Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

Η τελευταία λοιπόν πρόταση για το φετινό παράξενο Πάσχα είναι αυτό το τυρένιο γλυκό όπου το fusion cuisine αποκτά για άλλη μια φορά σάρκα και οστά! Γιατί κι εμείς οι απλές μαγείρισσες μπορούμε να έχουμε «δημιουργικές» ιδέες, έτσι δεν είναι; Η συνατγή υπάρχει από παλιά στο τετράδιό μου, από την εποχή που δεν υπήρχε internet και έχει φτιαχτεί πολλές φορές με τα αυθεντικά της υλικά (εκτός βέβαια από τη sour cream που αντικαθιστούσα με κρέμα γάλακτος και χυμό λεμονιού).

Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

Με τη μορφή που δίνεται σήμερα φτιάχτηκε στις φετινές Απόκριες μετά από αρκετές δοκιμές των εναλλακτικών υλικών. Για τη βάση έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς διάφορα είδη παξιμαδιών ή μπισκότων. Θα μπορούσε ας πούμε να είναι και κουλουράκια πασχαλινά που περισσεύουν! Σ’ αυτή την παρασκευή χρησιμοποίησα  άγλυκα παξιμαδάκια και κοινές σταρένιες φρυγανιές γι αυτό και πρόσθεσα λίγη ζάχαρη και κανέλα. Αν είναι ήδη γλυκό το υλικό μας, δεν χρειάζονται!

Cheesecake φούρνου με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) και γιαούρτι

Παρατηρήσεις

  • Η κλασική συνταγή έχει τυρί κρέμα και sour cream. Η αντικατάστασή τους με μυζήθρα και στραγγιστό γιαούρτι, νομίζω ότι είναι πολύ επιτυχημένη.
  • Όπως προανέφερα για τη βάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα ή παξιμάδια ή κουλουράκια. Ρυθμίζουμε τη ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το υλικό μας.
  • Αντί μαστίχα μπορούμε βέβαια να αρωματίσουμε με βανίλια.
  • Αν τα κουλουράκια μας είναι βουτύρου, μπορούμε να ανακατέψουμε το τρίμμα με λίγο ελαιόλαδο και γάλα και να ελαχιστοποιήσουμε το βούτυρο. Επειδή η βάση ψήνεται, το ελαιόλαδο δεν γίνεται καθόλου αισθητό!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

Ας περάσουμε όσο γίνεται καλά με τις δοσμένες συνθήκες φέτος, για να μπορούμε να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο Πάσχα του χρόνου!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο