Παραδοσιακή συνταγή από την Καρδίτσα!
Η δεύτερη συνταγή στην ενότητα «πανωμερίτικα» είναι πάλι μια πίτα, γλυκιά αυτή τη φορά. Μετά την εξαιρετική κοτόπιτα Τρικάλων με την οποία εγκαινιάστηκε η ενότητα αυτή, μια εκλεκτή γαλατόπιτα παίρνει σειρά.
Τη συνταγή μου έστειλε κρητικιά φίλη της σελίδας που έχει ζήσει στη Θεσσαλία. Είναι παραδοσιακή, σπιτική συνταγή και όπως συμβαίνει με όλες τις σπιτικές συνταγές κάθε οικογένεια έχει και τη δική της παραλλαγή. Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο είδα ότι οι περισσότερες συνταγές για γαλατόπιτα από την Καρδίτσα αναφέρουν τη χρήση αλευριού στην κρέμα και όχι σιμιγδαλιού.
Οι υπόλοιπες δικές μου συνταγές γαλατόπιτας (όπως στη συνταγή που έχω ήδη δώσει), σιμιγδάλι έχουν στην κρέμα τους ή έστω μείγμα αλευριού και σιμιγδαλιού. Ίσως αυτή είναι και η βασική διαφορά της καρδιτσιώτικης γαλατόπιτας. Μόνο αλεύρι! Μια «ταχπινιά» ακόμη που μου άρεσε σ’ αυτή τη συνταγή : το πασπάλισμα των φύλλων με ζάχαρη και κανέλα!
Δοκιμάσαμε τη συνταγή τις Απόκριες και μας άρεσε πάρα πολύ! Δεν την έγραψα νωρίτερα γιατί όσο και νά ‘ναι το πρωτοβδόμαδο της Σαρακοστής αρκετοί νηστεύουν και προηγήθηκαν νηστίσιμες συνταγές. Αν νηστεύετε, κρατείστε τη συνταγή για μια το Πάσχα, αν όχι δοκιμάστε τη! Είναι μια πολύ νόστιμη παραδοσιακή γαλατόπιτα!
Πρέπει να επισημάνω ότι η συνταγή για το φύλλο είναι από άλλη δική μου γαλατόπιτα γιατί η φίλη που μου έδωσε τη συνταγή σημειώνει ότι το φύλλο μπορεί να είναι δικό μας ή του εμπορίου. Μάλιστα λέει ότι αν βάλουμε φύλλα του εμπορίου χρειαζόμαστε 5-6 ενώ αν βάλουμε σπιτικά χρειαζόμαστε 2-3.
Να προσθέσω επίσης ότι δίνω τη μισή δόση της κρέμας γιατί δεν θέλαμε να μείνει για την επόμενη (Καθαρά Δευτέρα), και εφάρμοσα την τεχνική που εφαρμόζω συνήθως γι αυτές τις κρέμες γιατί τη θεωρώ ασφαλή ( δεν πιάνουν εύκολα στην κατσαρόλα και δεν σβολιάζουν). Αν φτιάξετε ολόκληρη τη δόση διπλασιάστε τα υλικά και στην κρέμα και στην ζύμη.
Υλικά
Για το φύλλο:
320 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 2,5 δοσομετρικές κούπες)
60ml ελαιόλαδο (περίπου ¼ δοσομετρικής κούπας)
125ml γάλα (μισή δοσομετρική κούπα)
Λίγο αλάτι
½ κουταλάκι μπέικιν
Αν χρειαστεί λίγο νερό ή γάλα ακόμη
Για την κρέμα:
750 ml γάλα
120 gr ζάχαρη (1/2 κούπα)
30 gr αλεύρι (3 κουταλιές της σούπας)
1 μεγάλο αυγό
50gr (3 κουταλιές περίπου) βούτυρο αγελαδινό
1 κάψουλα βανίλια
Προαιρετικά, ξύσμα εσπεριδοειδών
Για το στήσιμο και την επικάλυψη:
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και ½ κουταλιά κανέλα
Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 μικρό αυγό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο για την κρούστα
Επί το έργον
Χτυπάμε στο multi (ή σε ένα μπολ με το σύρμα) μισή κούπα από το μετρημένο γάλα, τη ζάχαρη το αυγό και το αλεύρι. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο να φουσκώσει, αποσύρουμε από το μάτι και αδειάζουμε λίγο λίγο στο μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας συνεχώς (όπως το αυγολέμονο), όσο περισσότερο χωράει. Επαναφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ζωηρά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από το μάτι, προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει, αρωματίζουμε με τη βανίλια και το ξύσμα και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μεμβράνη, να γίνει χλιαρή.
Ωστόσο φτιάχνουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε με το αλάτι και το μπέικιν και προσθέτουμε τα υγρά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό για να έχουμε μια κανονική ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και την ανοίγουμε σε τρία φύλλα.
Στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο σκεύος, ώστε να περισσεύει λίγο γύρω και να καλύψουν λίγο την κρέμα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη που έχουμε ανακατέψει με κανέλα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Απλώνουμε την κρέμα και την στρώνουμε. Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα να καλύψουν την κρέμα.
Χτυπάμε το αυγό με το ελαιόλαδο, το απλώνουμε στην επιφάνεια με το χέρι ή με πινέλο και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς , στο κάτω διάζωμα του φούρνου για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε χλιαρή, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου!
Παρατηρήσεις
- Υπενθυμίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου αντί σπιτικά, αλλά δεν θα είναι το ίδιο… Πάντως για τη ζύμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια συνταγή συνηθίζουμε.
- Οι παραπάνω ποσότητες ήταν αρκετές για ένα τετράγωνο πυρέξ με διαστάσεις 28Χ28.
- Ευχαριστώ κι από δω τη φίλη Μ.Σ. για την παραχώρηση της συνταγής και τις πολύ αναλυτικές της οδηγίες.
- Πολύ θα χαρώ αν φίλες από την Καρδίτσα που παρακολουθούν τη σελίδα μας πληροφορήσουν για τις δικές τους παραλλαγές.
Ένα γλυκό της θαλπωρής, απλό χωρίς πολλά πολλά από αυτά που πια συνηθίζουμε στις μέρες μας. Έξυπνη ιδέα να διαδώσετε από το blog σας που το διαβάζουν τόσοι, παραδοσιακές συνταγές κι από άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο πατέρας μου κατάγεται από ένα ορεινό χωριό της Φθιώτιδας. Εκεί ανάμεσα στα φύλλα μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλλα, συνηθίζουν να βάζουν και τριμμένο αμύγδαλο, ή καρύδι.
Η νοστιμιά της απλότητας όπως λέμε! Κοινότυπο αλλά πόσο αληθινό… Ναι, μου έγραψε μια κυρία στο facebook για την προσθήκη καρυδιού και θα δοκιμαστεί σίγουρα η παραλλαγή! Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Επιτέλους να δω μια κανονική Γαλατόπιτα..!!Έτσι ακριβώς την κάνω και εγώ, μόνο που στη ζύμη αντί μπέικιν βάζω λίγη μαγιά για να γίνει το φύλλο τραγανό και να διατηρείται τραγανό και την επόμενη μέρα..!!
Ευχαριστώ πολύ! Το πόσο χαίρομαι που εγκρίνετε τη συνταγή αφού ξέρετε από γαλατόπιτες δεν λέγεται! Θα δοκιμαστεί η εκδοχή με τη μαγιά την επόμενη φορά! Να είστε καλά!
ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΙΑΣΟΥΜΕ . ΚΙ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΑΝ ΠΟΥ ΓΚΡΙΝΙΑΖΑΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟΓΙΝΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ… Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩΜΕΡΙΤΙΚΑ! !
Θα νηστέψετε όλη τη Σαρακοστή; Μπράβο! Καλή δύναμη! Ναι, η ενότητα αυτή μου αρέσει κι εμένα γιατί είναι δεδομένη η εκτίμησή μου για τις παραδοσιακές συνταγές όλης της Ελλάδας!
Κλασική αγαπημένη συνταγη απο τη Θεσσαλία! Φτιαχνεται παραδοσιακά τις Απόκριες (στη Λάρισα τουλαχιστον).Η μητέρα μου προσθετει λιγο ξύδι στη ζύμη για τραγανό φύλλο και όχι μπεικιν παουντερ. Επισης, βαζουμε καρυδια κανελλα και ζαχαρη στις ακρες των φύλλων, σε αυτα που στριφογυρίζουμε στο τελος,ενω στο κεντρο των φύλλων μονο υαχαρη και κανελλα
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Πολύ χαίρομαι που βρίσκεται καλή τη συνταγή ως Θεσσαλή και έμπειρη περί της αυθεντικής γαλατόπιτας! Να είστε καλά!
Ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές που μας προσφέρετε!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Καταπληκτική γαλατοπιτα! Την φτιάξαμε χθες και ο σύζυγός μου που είναι απο Καρδίτσα ενθουσιάστηκε, είναι όπως την έφτιαξε η γιαγιά του! Με έτοιμα φύλλα βέβαια την φτιάξαμε, αλλά η κρέμα είναι το κάτι άλλο! Συγχαρητήρια
Πολύ χαίρομαι που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της συνταγής ένας Καρδιτσιώτης! Σας ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετική συνταγή!!δεν έχω δοκιμάσει καλύτερη!!Η κρέμα υπέροχη και η ζάχαρη με την κανέλα ανάμεσα στα φύλλα την απογειώνουν!!!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ που τη δοκιμάσατε! Καλές Απόκριες!
πολύ νόστιμη
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!