Απόκριες

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Παραδοσιακή συνταγή από την Καρδίτσα!

 

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Η δεύτερη συνταγή στην ενότητα «πανωμερίτικα»  είναι πάλι μια πίτα, γλυκιά αυτή τη φορά. Μετά την εξαιρετική κοτόπιτα Τρικάλων με την οποία εγκαινιάστηκε η ενότητα αυτή, μια εκλεκτή γαλατόπιτα παίρνει σειρά.

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Τη συνταγή μου έστειλε κρητικιά φίλη της σελίδας που έχει ζήσει στη Θεσσαλία. Είναι παραδοσιακή, σπιτική συνταγή  και όπως συμβαίνει με όλες τις σπιτικές συνταγές  κάθε οικογένεια έχει και τη δική της παραλλαγή. Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο είδα ότι οι περισσότερες συνταγές για γαλατόπιτα από την Καρδίτσα αναφέρουν τη χρήση αλευριού στην κρέμα και όχι σιμιγδαλιού.

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Οι υπόλοιπες δικές μου συνταγές γαλατόπιτας (όπως στη συνταγή που έχω ήδη δώσει), σιμιγδάλι έχουν στην κρέμα τους ή έστω μείγμα αλευριού και σιμιγδαλιού.  Ίσως αυτή είναι και η βασική διαφορά της καρδιτσιώτικης γαλατόπιτας. Μόνο αλεύρι! Μια «ταχπινιά» ακόμη που μου άρεσε σ’ αυτή τη συνταγή : το πασπάλισμα των φύλλων με ζάχαρη και κανέλα!

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Δοκιμάσαμε τη συνταγή τις Απόκριες  και μας άρεσε πάρα πολύ! Δεν την έγραψα νωρίτερα γιατί όσο και νά ‘ναι το πρωτοβδόμαδο της Σαρακοστής αρκετοί νηστεύουν και προηγήθηκαν νηστίσιμες συνταγές.  Αν νηστεύετε, κρατείστε τη συνταγή για μια το Πάσχα, αν όχι δοκιμάστε τη! Είναι μια πολύ νόστιμη παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Πρέπει να επισημάνω ότι η συνταγή για το φύλλο είναι από άλλη δική μου γαλατόπιτα γιατί η φίλη που μου έδωσε τη συνταγή σημειώνει ότι το φύλλο μπορεί να είναι δικό μας ή του εμπορίου. Μάλιστα λέει ότι αν βάλουμε φύλλα του εμπορίου χρειαζόμαστε 5-6 ενώ αν βάλουμε σπιτικά χρειαζόμαστε 2-3.

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Να προσθέσω επίσης ότι δίνω τη μισή δόση της κρέμας γιατί δεν θέλαμε να μείνει για την επόμενη (Καθαρά Δευτέρα), και εφάρμοσα την τεχνική που εφαρμόζω συνήθως γι αυτές τις κρέμες γιατί τη θεωρώ ασφαλή ( δεν πιάνουν εύκολα στην κατσαρόλα και δεν σβολιάζουν). Αν φτιάξετε ολόκληρη τη δόση διπλασιάστε τα υλικά και στην κρέμα και στην ζύμη.

Εκλεκτή παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Παρατηρήσεις

  • Υπενθυμίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου αντί σπιτικά, αλλά δεν θα είναι το ίδιο… Πάντως για τη ζύμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια συνταγή συνηθίζουμε.
  • Οι παραπάνω ποσότητες ήταν αρκετές για ένα τετράγωνο πυρέξ με διαστάσεις 28Χ28.
  • Ευχαριστώ κι από δω τη φίλη Μ.Σ. για την παραχώρηση της συνταγής και τις πολύ αναλυτικές της οδηγίες.
  • Πολύ θα χαρώ αν φίλες από την Καρδίτσα που παρακολουθούν τη σελίδα μας πληροφορήσουν για τις δικές τους παραλλαγές.

Καλό σας βράδυ!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο