Ζουρνάδες Κρήτης (χωρίς κλαρίνα και νταούλια -ε, τέτοια δεν έχουμε !!!)
αυτό από τα σαραγλάκια, είναι στο σιρόπιασμα που γίνεται με βύθισμα των γλυκών στο σιρόπι. Δηλαδή δεν τα περιχύνουμε.
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
½ κιλό (ήταν 4 κούπες καλά γεμάτες) καρυδόψιχα και αμυγδαλόψιχα (ή ψίχα φιστικιού Αιγίνης) τριμμένη στο multi στο μέγεθος των σπυριών της φακής περίπου.
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλα
Προαιρετικά, ξύσμα ενός μέτριου πορτοκαλιού (δική μου προσθήκη)
250-300 γραμμάρια
βούτυρο γάλακτος ή ελαιόλαδο άριστης ποιότητας.
Σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 ξύλα κανέλας
Χυμό μισού λεμονιού
Επί το έργον
Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και μετράμε 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρουμε το σιρόπι από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι (ή στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια ένταση) και αφήνουμε να κρυώσει (όχι να πήξει) . Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας θα υπάρχει ένα υγρό όπως το νερό ή το γάλα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε. Μερικοί το σουρώνουν και παίρνουν το λεγόμενο κλαριφιέ, το καθαρό βούτυρο. Εγώ δεν το σουρώνω πάντα, φροντίζω όμως να μην το ανακατεύω όσο το χρησιμοποιώ κι έτσι τα υγρά του μένουν στον πάτο του μπολ που το αδειάζω.
Τρίβουμε την ψίχα των ξηρών καρπών στο multi με μικρά κοφτά χτυπήματα για να μη γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας και το αλείφουμε με βούτυρο με ένα πινέλο. Σκορπάμε λίγη από τη γέμιση στην επιφάνειά του. Παίρνουμε μια χοντρή βελόνα πλεξίματος και την βάζουμε παράλληλα στην στενή πλευρά του φύλλου (με κλικ πάνω της η προηγούμενη φωτογραφία μεγαλώνει και φαίνεται πιο καθαρά η τεχνική).
Τυλίγουμε το φύλλο προσέχοντας να μη φύγει η γέμιση και να γίνει ένας καλοφτιαγμένος κύλινδρος. Πιέζουμε από τις δυο άκρες τον κύλινδρό μας να σουρώσει και αφαιρούμε τη βελόνα. Κόβουμε σε 4-5 κομμάτια και τα αραδιάζουμε σε ταψί.
Όταν τελειώσουμε, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι
να χρυσίσουν. Ο φούρνος προθερμασμένος και το ταψί μας στη μεσαία σχάρα.
Όταν είναι έτοιμε τα βουτάμε λίγα λίγα καυτά όπως είναι, για 1 λεπτό στο κρύο σιρόπι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε κατάλληλο σκεύος και αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι που πιθανόν να αφήσουν στο σκεύος.
Διατηρούνται αρκετές μέρες εκτός ψυγείου σκεπασμένα με μεμβράνη και το φύλλο τους παραμένει τραγανό.
Παρατηρήσεις
1) Άλλος τρόπος για να τα φτιάξουμε είναι ο εξής: Απλώνουμε ένα φύλλο χωρίς να το βουτυρώσουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και σκορπάμε πάνω του γέμιση.Το σκεπάζουμε με ένα ακόμη και ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση. Τα τυλίγουμε μαζί σε κύλινδρο περικλείοντας και τη γέμιση (χωρίς τη βελόνα).
Κόβουμε μικρά ρολάκια με πάχος 1,5 cm περίπου και τα βάζουμε στο ταψί με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω. Καίμε το λάδι ή το βούτυρο και τα περιχύνουμε ομοιόμορφα (με ένα κουτάλι καλύτερα για να πέσει μια κουταλιά στο καθένα) .
2)Όταν θα έχουν τραβήξει το σιρόπι μπορούμε να τα βάλουμε σε χάρτινες θήκες για ευκολότερο σερβίρισμα.
3) Μπορούμε να τα βουτήξουμε σε λιωμένη σοκολάτα ή να κάνουμε μερικά σχέδια με λιωμένη σοκολάτα στην επιφάνειά τους.
4) Για να είναι όμορφα τα ζουρναδάκια μου, έκοβα το τελευταίο εκατοστό από τους σουρωμένους κυλίνδρους ώστε να είναι στρωτές οι άκρες τους. Αυτά τα «τρίμματα» τα έβαλα σε μια άκρη του ταψιού και όταν ψήθηκαν τα ράντισα με 2-3 κουταλιές σιρόπι. Δεν ήταν για σερβίρισμα σε ξένους , αλλά ήταν …κόλαση!
Και πάλι χρόνια πολλά στους εορτάζοντες των ημερών : Αντώνηδες και Αντωνίες αλλά και Θανάσηδες και Αθανασίες, Ευθύμηδες και Ευθυμίες. Να τους χαιρόμαστε όσοι τους έχουμε και να είναι γεροί κι ευτυχισμένοι!
Τα τσίμπησα στο facebook κι έτρεξα μην τελειώσουν!!!!!! Είναι γνωστή η αδυναμία μου στα σιροπιαστά!!!
Λίλα μου! Να το ξέρω αν έλθεις καμιά φορά, να έχω κατάλληλο κέρασμα!
Χρόνια του Πολλά να τον χαίρεστε και να είναι καλότυχος και γλυκαμένος στη ζωή του.
Οι γιορτές και για μένα διαρκούν όσες μέρες κάνω να τις θυμηθώ μιας κι αυτό είναι το αδύνατο μου σημείο πέφτω πάνω σου και δεν θυμάμαι ότι γιορτάζεις.
Ξανθή μου κι εγώ τα ίδια…Κι εσύ να χαίρεσαι τον εορτάζοντά σου!
Τι σημασία έχει που άργησε λίγο το κέρασμα όταν είναι τόσο πετυχημένο; Υπέροχα τα ζουρναδάκια! Και με μπόλικο σιρόπι όπως μου αρέσουν!
Να τον χαίρεσαι τον Αντώνη σου και ό,τι ποθεί!
Ευχαριστώ ! Ό,τι επιθυμείς!
Να χαιρόσαστε τον Αντώνη σας!!!!
Σε σιροπιαστό κέρασμα δεν μπορώ ποτέ να πω όχι!
Υπέροχο!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλή σου μέρα!
Έλενα και για σένα λοιπόν σιροπιαστά όταν με το καλό έλεθεις στο σπίτι μου 🙂
Βαγγελιώ μου, αυτή την τελευταία "κόλαση" πολύ την απολαμβάνω κι' εγώ ότι κάνω παρόμοια γλυκάκια, ή όταν βγάζω τα συροπιασμένα κομμάτια από το ταψί μου. Πόσο σε δικαιώνω… δεν λέγεται!!
Χρόνια Πολλά στον Αντώνη σας και για τις επόμενες 40 μέρες :-))
Ευχαριστώ Πηνελόπη. Δεν μου έκανε καρδιά να τα πετάξω και αποδείχτηκαν ακαταμάχητα!
Να τον χαίρεστε τον Αντώνη σας!
Πολύ αρωματικά τα γλυκάκια σου Βαγγελιώ!
Πολλά φιλιά!
Ευχαριστώ κορίτσι μου! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
Χρόνια του πολλά και καλά! Κι αφού δεν μπορώ να μασουλήσω ζουρναδάκι -τα οποία, σε κ.σ. ΔΕΝ τρώω, αλλά δυο μέρες τώρα ευχαρίστως τα τσάκιζα- μασουλάω το κέικ (σου) που έφτιαξα χθες και είναι πολύ γιάμμιιιιιιιιιιιι!!!!
😉 Φιλιά σ' όλους σας
Κοριτσάκι σ' ευχαριστώ! Ό,τι επιθυμείς! Το είδα, το είδα κι εκεί το σχόλιό σου το συγκινητικό. Πολλά φιλιά κι από μας!
Χρόνια πολλά!!! Να τον χαίρεστε!!! Οι ευχές, έστω και καθυστερημένα, είναι πάντα ευπρόσδεκτες, σωστά;
Υπέροχο φαίνεται το κέρασμά σου!! Μπορώ να πάρω ένα-δύο γλυκάκια, έτσι;; χιχι!
Καλή εβδομάδα Βαγγελιώ! Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Τίνα μου. Ό,τι επιθυμείς!
Να τον χαίρεσαι!!! Τυχαία είναι το γλυκό που παραδοσιακά κάνει η μαμά μου στη γιορτή του μπαμπά μου την ίδια μέρα!!! Πολλά κοινά έχετε τελικά με τη μαμά μου…!!!
Ευχαριστώ Μαρίνα μου. Να χαίρεσαι κι εσύ το μπαμπά σου. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά :-)!
Ονειρο τα ζουρναδακια Βαγγελιω μου!
Αυτα πρεπει να τα δοκιμασω οπωσδηποτε!
Χρονια πολλα στον εορταζοντα, να τον χαιρεστε!
Μαρίνα είνα τραγανά και σιροπιάζονται μέχρι το εσωτερικό τους έτσι! Θα χαρώ να τα δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου!
Να τον χαίρεστε Βαγγελιώ μου!!!!Τα ζουρναδάκια είναι καταπληκτικά!!!Γεια στα χέρια σου!!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ελένη μου. Κι εσύ να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
Ευχαρίστως έτρωγα…αρκετά! Συνοδεία ζουρνά ή άνευ! 😉
[…] Ζουρναδάκια-σαραγλάκια […]