Τα μισά από τα κουνέλια που εκτρέφονται στην Ελλάδα, βρίσκονται στην Κρήτη! Τυχαίο; Καθόλου τυχαίο αν λάβουμε υπόψη ότι οι κρητικοί λατρεύουν το κρέας του κουνελιού και το μαγειρεύουν με πάρα πολλούς τρόπους. Πριν λίγες μόνο δεκαετίες τα περισσότερα νοικοκυριά της υπαίθρου είχαν το δικό τους κουνελώνα και εξέτρεφαν τα κουνέλια που κατανάλωνε η οικογένεια. Μαζί με τους χοχλιούς έδιναν την άριστης ποιότητας πρωτεΐνη ακόμα και σε δύσκολες εποχές όπως την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Το κρέας του κουνελιού είναι άπαχο και υγιεινό, πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και πολύ φτωχό σε λιπίδια ώστε να μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με υψηλή χοληστερίνη.
Οι εκτροφείς κουνελιών φροντίζουν να είναι καθαρά και υγιή τα ζώα τους γιατί παρόλο που είναι εύκολα στην αναπαραγωγή τους , τα κουνέλια προσβάλλονται συχνά από ασθένειες και θέλουν μερακλήδες να τα φροντίζουν. Καλό είναι λοιπόν να αγοράζουμε κουνέλια από οργανωμένα εκτροφεία ή από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Ο δικός μας προμηθευτής μας διαθέτει νόστιμα κουνέλια… από σπίτι, γδαρμένα, έτοιμα για μαγείρεμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μας τα φέρνει χωρίς να έχει κόψει τα αυτάκια τους και με τα συκωτάκια τους για να είμαστε σίγουροι για την υγεία τους αφού κάποιες ασθένειες εμφανίζουν τα συμπτώματά τους στα αυτιά και στα συκώτια.
Όπως έλεγα και παραπάνω, το κουνέλι μαγειρεύεται στην Κρήτη με πάρα πολλούς τρόπους. Με όλες σχεδόν της συνταγές που αφορούν κοτόπουλο και ακόμη περισσότερες. Σκεφτείτε ότι υπάρχει συνταγή για τσουδιστό κουνέλι , δηλαδή κουνέλι που δεν γδέρνεται αλλά το τρίχωμά του αφαιρείται με τσούδισμα (κάψιμο) και πολύ καλό πλύσιμο. Για μένα κορυφαίος τρόπος μαγειρέματος του κουνελιού είναι το τηγάνισμα. Το τηγανητό κουνέλι αν είναι καλής ποιότητας το κρέας και αν το τηγανίσουμε όπως πρέπει είναι αξεπέραστος μεζές.
Για να γίνει νόστιμο το τηγανητό κουνέλι πρέπει να είναι σιτεμένο το ζώο. Γι αυτό, ακόμη κι αν δεν ξέρουμε πώς να το αφήσουμε να σιτέψει σωστά, καλό είναι να το αφήσουμε στην κατάψυξη για λίγες μέρες μετά το σφάξιμό του. Μετά το αφήνουμε να ξεπαγώσει φυσιολογικά και το βάζουμε για 1-2 ώρες τουλάχιστον σε ξυδόνερο. Αν δεν είναι σιτεμένο και βιαζόμαστε, καλό είναι να μείνει στο ξυδόνερο για μια μέρα. Ας δούμε λοιπόν την παραδοσιακή συνταγή του τηγανητού κουνελιού όπως μου την έδωσε η κυρία Α. για την οποία σας έχω μιλήσει ξανά.
Πλένουμε πολύ καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μέτριες μερίδες. Το βάζουμε σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει στο ξύδι, για μία ώρα τουλάχιστον. Μετά το ξεπλένουμε αδειάζουμε το νερό.
Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και βάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού με το νερό που έχουν κρατήσει, ένα ένα στο τηγάνι, χωρίς να πέφτει το ένα πάνω στο άλλο.
Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει αλατίζουμε και γυρίζουμε τα κομμάτια να αλλάξουν χρώμα και από την άλλη μεριά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να μαγειρεύεται το κουνελάκι μας γυρίζοντας πότε πότε τα κομμάτια και προσθέτοντας λίγο νεράκι όποτε χρειάζεται.
Πρέπει να μαγειρευτεί αργά για να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο και το κρέας ξεκολλά από τα κοκαλάκια, αφήνουμε να τραβήξει όλο το νερό που πιθανόν να έχει μείνει, πασπαλίζουμε με το πιπέρι και με το μυρωδικό που θα επιλέξουμε και το περιχύνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και να πάρει χρώμα και από τις δυο μεριές(το γυρίζουμε) και το σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμο και ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
Αντί κρασί μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι. Κατά τη γνώμη μου όμως με το κρασί είναι πολύ καλύτερο.
Μπορούμε αντί των άλλων μυρωδικών να βάλουμε ένα κλαδί αρισμαρί (δεντρολίβανο) στο κουνελάκι μας.
Το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει τη σημασία του στην τελική γεύση του φαγητού μας. Ας είναι από αυτά που μας αρέσουν… Εγώ προτιμώ ένα ντόπιο ροζέ από ένα κατακόκκινο κρασί. Μη ξεχνάμε ότι το κουνέλι συγκαταλέγεται στα λευκά κρέατα.
Για τηγάνισμα προτιμούμε τα μεσαίου μεγέθους νεαρά κουνέλια.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
ΩΡΑΙΟΣ ΜΕΖΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ!!!!!.ΤΟ ΕΧΩ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΤΣΙ ,ΟΠΩΣ ΕΣΥ….ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ..ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ,ΣΩΣΤΑ,ΧΩΡΙΣ ΒΙΑΣΥΝΕΣ,ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ,ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ….ΝΟΣΤΙΜΑ!!!!!
Βούλα σ' ευχαριστώ πολύ! Αν και υπερβάλλεις , σε ποιόν δεν αρέσουν τα παινέματα;
Πολύ την χάρηκα τη συνταγή με το κουνέλι! Μου έχουν δώσει 2 κουνέλια και περιμένουν στην κατάψυξη, δεν έχω ξαναμαγειρέψει κουνέλι θα κάνω την συνταγή σου και εύχομαι να μας αρέσει το κρέας. Ευχαριστώ Vita! καλό βράδυ!Φιλιά στην Κρήτη!!!
Από την κατάψυξη, θα είναι ό,τι πρέπει Ζουζού! Να το δοκιμάσετε!
Tι ωραία ιδέα!!! Μπήκε στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών! Ευτυχώς υπάρχουν και εδώ κουνέλια…Έχω μαγειρέψει μόνο στιφάδο κουνέλι αλλά η μαμά μου κάνει το συγκεκριμένο "λουκούμι"!!! Ήρθε η ώρα να το φτιάξω και εγώ με τις οδηγίες σου!!!
Μαρίνα για μένα έτσι είναι καλύτερο από στιφάδο. Επίσης έχω ένα ακόμη τρόπο στα προσεχή… Αφού έχετε κουνέλια εκεί να το φτιάξεις!
Πολύ ωραίος μεζές και μου άρεσαν όλες οι λεπτομέρειες για το κουνέλι που συνόδευαν τη συνταγή. Συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφιών που δείχνουν τα στάδια μαγειρέματος!
Ευχαριστώ Χρυσαυγή. Μερικές φορές σκέφτομαι μήπως παραείμαι αναλυτική, αλλά υπάρχουν και οι πολύ νέες , οι καινούριες μαγείρισσες που λένε ότι χρειάζονται οι λεπτομέρειες 🙂
Το αγαπημένο μου!!!!!
Και όλων σχεδόν των κρητικών Χρυσούλα!
Για πρώτη φορά δοκίμασα κουνέλι τηγανιτό πριν πάρα πολλά χρόνια, φοιτήτρια ήμουν, στο σπίτι ενός συμφοιτητή μου κρητικού.
Το μαγείρεψε η κρητικιά μαμά, για να με ευχαριστήσει που βοήθησα τον γιο της και πέρασε ένα δύσκολο μάθημα στο πανεπιστήμιο χα χα χαα!
Ηταν πεντανόστιμο, αλλά ομολογώ θυμάμαι έντρομη εκείνη την βραδιά, γιατί οι γονείς του παιδιού επέμεναν τόσο πολύ να φάω και να ξαναφάω, ξέρεις δα την κρητική φιλοξενία, που στο τέλος της βραδιάς ένοιωθα εξουθενωμένη από το πολύ φαϊ!
Πάντως το τηγανιτό κουνελάκι ήταν αριστούργημα!!
Το πρόβλημα του άντρα μου είναι αυτό ΈΛενα! Η πίεση να φάμε περισσότερο από όσο αντέχουμε όποτε πάμε σε συγγενικά τραπέζια :-). Τώρα βέβαια το συνήθισε μετά από τόοοοσα χρόνια!
Ωραία συνταγή εύκολη και απλή, έχουμε δικά μας κουνέλια και συνήθως όταν μαγειρεύω κουνέλι το κάνω ψητό με λεμόνι στη γάστρα ή στιφάδο. Έτσι δεν το έχω δοκιμάσει την επόμενη φορά θα κάνω τη συνταγή σου φαίνεται υπέροχο!
Φιλιά!!!
Ελένη να το δοκιμάσετε. Για μένα είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειράματος του κουνελιού!
Μμμμμμμμ!!!!!Τελειο!!!!!!!!Αγαπημενο φαγητο!!!!!!
Πώς φαίνονται οι κρητικοί (-ες) που το ξέρουν 🙂 !
Νταξ, με τσάκισες. Θα πάω το απόγευμα να πάρω κούνελο.
Και καλό κρασί μη ξεχάσεις Κάνθαρε! Θα το χρειαστείς 🙂
Αχ, κουνελάκι…κουνελάκι…αυτό να μην το δεις!
Βαγγελιώ το είδα και το ξέρω καλά τούτο το φαγάκι. Από φίλη Κρητικιά το πρωτο-έφαγα κι' εγώ και με τα χρόνια έτυχε να το δοκιμάσω κάποιες φορές.
Από δω και πέρα… άβυσσος…καλή μου :-))
Καλό μήνα και καλό ΣΚ εύχομαι.
Καλό μήνα Πηνελόπη! Δεν θέλω πράγματι να το δω ζωντανό. Μετά δεν μπορώ να το μαγειρέψω. Υποκρισία;
Πριν μερικά χρόνια είχαμε κι εμείς κουνέλια, τα βαρεθήκαμε όμως και τα σταματήσαμε. Προχθές έλεγε ο άντρας μου μήπως να ξαναφτιάχναμε, άμα του δείξω τη συνταγή τρέχοντας θα πάει να φτιάξει κλούβες!!!
Καλό μήνα!
Λίλα σε ζηλεύω που έχεις χώρο εκεί που ζεις γι αυτές τις δουλειές. Εμείς αν και στην επαρχία δεν έχουμε κοντά στο σπίτι κατάλληλο χώρο, και μακριά υπάρχουν πολλοί πια με πολύ μακριά χέρια 🙁 …
Λοιπόν εμένα με αυτό το κουνέλι μου τρέξανε τα σάλια..γευστικότατο και νοστιμότατο μου φαίνεται…φιλιά πολλά..
Το κουνέλι το μαγειρεύουν κι εδώ πολύ! Και με δεντρολίβανο μάλιστα! Πολύ ωραίο πρέπει να είναι όπως το περιγράφεις!
Αυτός είναι μεζές!!!! όσο για τα μακριά χέρια, δυο φορές τα τάραξαν του πατέρα μου…
φιλιά
Υπέροχο!! Μπράβο!!
Το ψήνω σήμερα το τηγανητό κουνέλι στη Σαντα Ροζα στην Καληφορνια. Επισκέπτομαι τους καλούς μου Ανερικανουσ φίλους. Βρήκαμε κουνέλι και το φτιάχνουμε
Ελπίζω να είναι νόστιμο
Ήταν πανοστιμο Το ευχαριστήθηκαν οι φίλοι μου
Η συνταγή είναι τέλεια Σας ευχαριστούμε
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εγώ τον θεωρώ από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος του κουνελιού! Αν σας αρέσει το κουνέλι δοκιμάστε και τη συνταγή λευκό στιφάδο. Όσοι το έχουν φτιάξει μόνο καλά λόγια έχουν να πουν!