Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Εδώ και αλλού, οι μελιτζάνες γεμίζονται με πολλούς τρόπους!

Πιάτο της «αστικής κουζίνας» στη σημερινή ανάρτηση. Παραδοσιακό όμως και αγαπημένο εδώ και δεκαετίες. Μη μου πείτε ότι δεν το φτιάχνετε 2-3 φορές τουλάχιστον κάθε καλοκαίρι! Εγώ –ειδικά μετά που η μαγειρική μου περιορίστηκε σε προετοιμασία φαγητού για 2 ενήλικες- το συνηθίζω πολύ συχνότερα από το μουσακά (αλήθεια, αυτόν δεν τον έχω γράψει ακόμη εδώ!). Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ίσως η καλύτερη αντ’ αυτού επιλογή! 

Λες και έγινε επί τούτου, χθες που ξεφύλλιζα ένα βιβλίο με συνταγές ισπανικής κουζίνας, έπεσε το μάτι μου σε συνταγή με γεμιστές μελιτζάνες του ιδίου στυλ πάνω κάτω με τα δικά μας παπουτσάκια. Berenjenas rellenas τις λένε οι Ισπανοί και τις γεμίζουν με αρνίσιο κιμά, τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί και αυγά. «Δεν το ψάχνω λίγο;» σκέφτηκα και ανέτρεξα και στα ιταλικά μου συνταγολόγια. Εκεί βρήκα πολλές και διάφορες εκδοχές της γεμιστής μελιτζάνας.

Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο είδα για άλλη μια φορά ότι δεν είχαμε μόνο εμείς την ιδέα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι εκδοχές της γεμιστής μελιτζάνας και στη χώρα μας. Ακόμη και το περίφημο ιμάμ μπαϊλντί στην ουσία μια γεμισμένη μελιτζάνα άνευ κρέατος είναι! Και φυσικά δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τις γεμιστές με ρύζι μελιτζάνες στα κλασικά ελληνικά γεμιστά!

 

Διαπίστωσα λοιπόν ότι σε όλες τις μεσογειακές χώρες γεμίζουν τις μελιτζάνες με διάφορα υλικά. Από την Τουρκία ως το Ισραήλ και ως την Ιταλία και την Ελλάδα, οι μελιτζάνες γεμίζονται παραδοσιακά με κρέας, με μείγματα λαχανικών, με τυριά, με ρύζι, με πληγούρι! Αν πάρουμε δε και τις πιο μοντέρνες εκδοχές, θα βρείτε γεμίσματα με σπόρους chia και κινόα (σιγά μην έλειπαν κι αυτές 😉 ). Η Γεωγραφία των Πολιτισμών…

Δεν ξέρω ποιός ονόμασε αυτό το φαγητό «μελιτζάνες παπουτσάκια» και δεν είχα χρόνο να το ψάξω αυτό. Όμως είναι γεγονός ότι ως όνομα ειναι πιασάρικο και δελεάζει ακόμη και τα παιδάκια. Γενικά το αγαπούν ακόμη κι αν δεν τρώνε αλλιώς τις μελιτζάνες. Η εγγονούλα μου το καλοκαίρι παρόλο που στράβωνε το μουτράκι της στις μελιτζάνες ξετρελλάθηκε με τα παπουτσάκια! Με δεδομένο ότι μπαίνει σε ταπεράκι και τρώγεται ακόμη και κρύο είναι μια καλή πρόταση για μικρομάνες!

 

Η πιο παλιά εκδοχή λοιπόν για τα δικά μας παπουτσάκια θέλει τις μελιτζάνες τηγανισμένες, γεμισμένες με κιμά και καλυμμένες με γιαουρτόκομμα. Αργότερα, όταν η μπεσαμέλ μπήκε στην κουζίνα μας, καλύφθηκαν με κρέμα από τους λάτρεις της ενώ άλλοι εξακολουθούν να προτιμούν την παλιά επικάλυψη. Εμείς προτιμούμε την κρέμα ή αν δεν υπάρχει χρόνος γι αυτήν ένα μείγμα ελληνικών τυριών από τα οποία το ένα τουλάχιστον να λιώνει.

Επίσης πρέπει να πω πώς έχω καταργήσει το τηγάνισμα της μελιτζάνας για ευνόητους λόγους. Ο τρόπος δηλαδή που προτείνω κάνει τα παπουτσάκια πιο light από πολλές πλευρές χωρίς μεγάλο κόστος στη νοστιμιά τους. Φυσικά πάντα μπορούν να τις τηγανίσουν όσοι δεν έχουν θέμα με θερμίδες και λιπαρά!

Υλικά:

4 μεγάλες ή 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες

30-45 ml (2-3 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση: 

300 -350 gr κιμά μοσχαρίσιο περασμένο μια φορά από τη μηχανή

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

60 ml (4 κουταλιές) ελαιόλαδο

2-3 σκελίδες σκόρδο

350- 400 gr τριμμένη ντομάτα

2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά 60 ml (1/4 κούπας) κρασί 

Για την κρέμα της επικάλυψης:

250 ml + 60 ml γάλα (δείτε στο «επί το έργον» τι σημαίνει ο διαχωρισμός)

45 ml ελαιόλαδο

3 δοσομετρικές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ (15ml είναι η κουταλιά)

1 αυγό

80-100 gr τυρί

Λίγο μοσχοκάρυδο

Λίγο αλάτι

Ή εναλλακτικά 30-50 gr γραμμάρια τριμμένο τυρί για κάθε παπουτσάκι.

Για το ψήσιμο:

2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά 

50-60 ml ελαιόλαδο

80 ml (1/3 κούπας περίπου) νερό 

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις χωρίζουμε στα δυο κατά μήκος χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους (μόνο το κονταίνουμε λίγο). Τις χαράζουμε ρομβοειδώς στην κομμένη επιφάνεια και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις βάζουμε στο γκριλ, όχι όμως στην πιο ψηλή σχάρα. Να μαλακώσουν αλλά να μη καούν. Συνήθως παίρνει περίπου 25-30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά και την κρέμα. Μαραίνουμε λίγο το κρεμμύδι σε μια ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε τον κιμά. Όταν αλλάξει χρώμα και αρχίσει να τσιγαρίζεται σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για κανένα τέταρτο της ώρας. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και το μαϊντανό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, 15-20  λεπτά ακόμη.   Ετοιμάζουμε και την κρέμα όπως περιγράφεται στην ανάρτηση για τη  μπεσαμέλ, όπου υπάρχει και video. Στο multi θα μπουν τα 60 ml γάλατος και στην κατσαρόλα τα 250 ml 

Έχουμε ήδη βγάλει τις μελιτζάνες από το φούρνο και με ένα κουτάλι δημιουργούμε μια λακουβίτσα σε κάθε μια για να γεμίσει με τον κιμά. Συνήθως δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε ψίχα, αρκεί να τη σπρώξουμε στις άκρες. Συναρμολογούμε τα παπουτσάκια μας: μοιράζουμε τον κιμά και επικαλύπτουμε με την κρέμα.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτουμε στο σκεύος που θα τα ψήσουμε 1/3 κούπας νερό και ¼ κούπας ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, μεσαία σχάρα για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε να περιμένουν λίγο και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Στη μπεσαμέλ για παπουτσάκια συνηθίζω το ελαιόλαδο αντί το βούτυρο γιατί θέλω να τα έχω στο μενού μας ως πιάτο με κρεατικό μεν, αλλά όχι πολύ βαρύ. Βάζω όμως μόνο κορν φλάουρ για να γίνει πιο απαλή. Φυσικά αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε βούτυρο και αλεύρι. 
  • Αν επικαλύψω με τυριά, προτιμώ ένα μείγμα φέτας –κεφαλογραβιέρας: βάζω πρώτα περίπου 30 gr τρίμματα φέτας σε κάθε παπουτσάκι και από πάνω 20 περίπου γραμμάρια τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή ώριμη γραβιέρα).
  • Προτιμώ το πασπάλισμα με φρυγανιά παρά  με τυρί (όταν τις καλύπτω με κρέμα), και στο παστίτσιο και στο μουσακά και στα παπουτσάκια και σε όλα τα συναφή. Θεωρώ ότι κάνουν καλύτερο «πρόσωπο». Βάζω το τυρί μέσα στην κρέμα οπότε τη νοστιμιά του τη δίνει.
  • Αν τηγανίσουμε τις μελιτζάνες δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ελαιόλαδο στο ταψί, έχουν τραβήξει ήδη αρκετό στο τηγάνισμα. 
  • Ενδεικτικά, δείτε εδώ μια αναφορά της wiki για τις γεμιστές μελιτζάνες. Υπόψη ότι έκανα αναζήτηση μόνο με την αγγλική ονομασία (stuffed eggplant). Υποθέτω ότι αναζήτηση και σε άλλες γλώσσες θα βγάλει πολλές πληροφορίες ακόμη! 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Οι φωτογραφίες της ανάρτησης  περιέχουν τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Print Friendly, PDF & Email