Αλμυρά

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Εδώ και αλλού, οι μελιτζάνες γεμίζονται με πολλούς τρόπους!

Πιάτο της «αστικής κουζίνας» στη σημερινή ανάρτηση. Παραδοσιακό όμως και αγαπημένο εδώ και δεκαετίες. Μη μου πείτε ότι δεν το φτιάχνετε 2-3 φορές τουλάχιστον κάθε καλοκαίρι! Εγώ –ειδικά μετά που η μαγειρική μου περιορίστηκε σε προετοιμασία φαγητού για 2 ενήλικες- το συνηθίζω πολύ συχνότερα από το μουσακά (αλήθεια, αυτόν δεν τον έχω γράψει ακόμη εδώ!). Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ίσως η καλύτερη αντ’ αυτού επιλογή!

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Λες και έγινε επί τούτου, χθες που ξεφύλλιζα ένα βιβλίο με συνταγές ισπανικής κουζίνας, έπεσε το μάτι μου σε συνταγή με γεμιστές μελιτζάνες του ιδίου στυλ πάνω κάτω με τα δικά μας παπουτσάκια. Berenjenas rellenas τις λένε οι Ισπανοί και τις γεμίζουν με αρνίσιο κιμά, τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί και αυγά. «Δεν το ψάχνω λίγο;» σκέφτηκα και ανέτρεξα και στα ιταλικά μου συνταγολόγια. Εκεί βρήκα πολλές και διάφορες εκδοχές της γεμιστής μελιτζάνας.

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο είδα για άλλη μια φορά ότι δεν είχαμε μόνο εμείς την ιδέα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι εκδοχές της γεμιστής μελιτζάνας και στη χώρα μας. Ακόμη και το περίφημο ιμάμ μπαϊλντί στην ουσία μια γεμισμένη μελιτζάνα άνευ κρέατος είναι! Και φυσικά δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τις γεμιστές με ρύζι μελιτζάνες στα κλασικά ελληνικά γεμιστά!

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Διαπίστωσα λοιπόν ότι σε όλες τις μεσογειακές χώρες γεμίζουν τις μελιτζάνες με διάφορα υλικά. Από την Τουρκία ως το Ισραήλ και ως την Ιταλία και την Ελλάδα, οι μελιτζάνες γεμίζονται παραδοσιακά με κρέας, με μείγματα λαχανικών, με τυριά, με ρύζι, με πληγούρι! Αν πάρουμε δε και τις πιο μοντέρνες εκδοχές, θα βρείτε γεμίσματα με σπόρους chia και κινόα (σιγά μην έλειπαν κι αυτές 😉 ). Η Γεωγραφία των Πολιτισμών…

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Δεν ξέρω ποιός ονόμασε αυτό το φαγητό “μελιτζάνες παπουτσάκια” και δεν είχα χρόνο να το ψάξω αυτό. Όμως είναι γεγονός ότι ως όνομα ειναι πιασάρικο και δελεάζει ακόμη και τα παιδάκια. Γενικά το αγαπούν ακόμη κι αν δεν τρώνε αλλιώς τις μελιτζάνες. Η εγγονούλα μου το καλοκαίρι παρόλο που στράβωνε το μουτράκι της στις μελιτζάνες ξετρελλάθηκε με τα παπουτσάκια! Με δεδομένο ότι μπαίνει σε ταπεράκι και τρώγεται ακόμη και κρύο είναι μια καλή πρόταση για μικρομάνες!

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Η πιο παλιά εκδοχή λοιπόν για τα δικά μας παπουτσάκια θέλει τις μελιτζάνες τηγανισμένες, γεμισμένες με κιμά και καλυμμένες με γιαουρτόκομμα. Αργότερα, όταν η μπεσαμέλ μπήκε στην κουζίνα μας, καλύφθηκαν με κρέμα από τους λάτρεις της ενώ άλλοι εξακολουθούν να προτιμούν την παλιά επικάλυψη. Εμείς προτιμούμε την κρέμα ή αν δεν υπάρχει χρόνος γι αυτήν ένα μείγμα ελληνικών τυριών από τα οποία το ένα τουλάχιστον να λιώνει.

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

Επίσης πρέπει να πω πώς έχω καταργήσει το τηγάνισμα της μελιτζάνας για ευνόητους λόγους. Ο τρόπος δηλαδή που προτείνω κάνει τα παπουτσάκια πιο light από πολλές πλευρές χωρίς μεγάλο κόστος στη νοστιμιά τους. Φυσικά πάντα μπορούν να τις τηγανίσουν όσοι δεν έχουν θέμα με θερμίδες και λιπαρά!

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και κρέμα ή τυρί

 

Παρατηρήσεις

  • Στη μπεσαμέλ για παπουτσάκια συνηθίζω το ελαιόλαδο αντί το βούτυρο γιατί θέλω να τα έχω στο μενού μας ως πιάτο με κρεατικό μεν, αλλά όχι πολύ βαρύ. Βάζω όμως μόνο κορν φλάουρ για να γίνει πιο απαλή. Φυσικά αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε βούτυρο και αλεύρι.
  • Αν επικαλύψω με τυριά, προτιμώ ένα μείγμα φέτας –κεφαλογραβιέρας: βάζω πρώτα περίπου 30 gr τρίμματα φέτας σε κάθε παπουτσάκι και από πάνω 20 περίπου γραμμάρια τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή ώριμη γραβιέρα).
  • Προτιμώ το πασπάλισμα με φρυγανιά παρά  με τυρί (όταν τις καλύπτω με κρέμα), και στο παστίτσιο και στο μουσακά και στα παπουτσάκια και σε όλα τα συναφή. Θεωρώ ότι κάνουν καλύτερο «πρόσωπο». Βάζω το τυρί μέσα στην κρέμα οπότε τη νοστιμιά του τη δίνει.
  • Αν τηγανίσουμε τις μελιτζάνες δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ελαιόλαδο στο ταψί, έχουν τραβήξει ήδη αρκετό στο τηγάνισμα.
  • Ενδεικτικά, δείτε εδώ μια αναφορά της wiki για τις γεμιστές μελιτζάνες.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο