Αλμυρά

Ασκολύμπροι με αυγά μάτια

Ασκολύμπροι με αυγά μάτια

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός!

Έχουμε ξανασυζητήσει κι άλλη φορά εδώ τον συνδυασμό παντός είδους χορταρικών με αυγά και τη δημιουργία σφουγγάτων με τα απομεινάρια βραστών χόρτων. Δείτε αυτή με τα τσιμουλάκια ως παράδειγμα. Εκτός όμως από τα σφουγγάτα, τα χόρτα συνδυάζονται τέλεια και με ολόκληρα τα αυγά. Σήμερα λοιπόν προτείνουμε ένα εξαιρετικό «εισαγόμενο» συνδυασμό όπου οι ασκολύμπροι δένουν με αυγά μάτια, όχι ως ομελέτα.

Ασκολύμπροι με αυγά μάτια

Διορθώνοντας τις φωτογραφίες της ανάρτησης προχθές που ξαναμαγείρεψα αρνάκι με ασκολύμπρους, επισκέφτηκα ξανά την πολύ χρήσιμη ιταλική ιστοσελίδα από την οποία είχα πάρει τις φωτογραφίες του φυτού, του τόσο αγαπημένου σε όλη την Κρήτη και σε πολλά άλλα μέρη και κράτησα λίγους, μια χαχαλιά (χούφτα) που λέμε εδώ στην Κρήτη για να δοκιμάσω κι άλλες συνταγές. Μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ ντόπια υλικά σε νέες συνταγές!

Ασκολύμπροι με αυγά μάτια

Η ζήτησή τους έχει αυξηθεί, αρέσουν σε όσους τους δοκιμάζουν ακόμη κι αν δεν τους γνώριζαν με΄χρι πρόσφατα. Έχει αρχίσει μάλιστα όπως μου λένε και η συστηματική τους καλλιέργεια για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Όπως έγραφα και τότε, ασκολύμπροι υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο! Τους συναντούμε σε πολλές χώρες και στις περισσότερες το φυτό μαγειρεύεται και τρώγεται.

Ασκολύμπροι με αυγά μάτια

Έκανα λοιπόν μια σχετική αναζήτηση για τρόπους μαγειρέματος (οι φίλοι γνωρίζουν το ενδιαφέρον μου για τη διεθνή γαστρονομία) και διαπίστωσα ότι όπου μαγειρεύονται, καθαρίζονται από τα αγκάθια και χρησιμοποιείται μόνο το κεντρικό «νεύρο» των φύλλων τους. Μου έκανε εντύπωση ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν χρησιμοποιούν τον φλοιό  της ρίζας, μέρος που εμείς θεωρούμε νοστιμότατο.

Ασκολύμπροι με αυγά μάτια

Μόνο σε τούρκικες συνταγές είδα και το μέρος αυτό στο πιάτο,  και μάλιστα σε παρόμοιες παρασκευές με το δικό μας αρνάκι αυγολέμονο. Βρήκα μάλιστα μια καταγραφή σε ιστοσελίδα τούρκικη(κι όχι μόνο σε μία), όπου αναφέρεται ότι το σχετικό πιάτο σχετίζεται με την κουζίνα των τουρκοκρητικών. Μεταφέρθηκε δηλαδή από την Κρήτη στη γείτονα! Θα διασταυρώσω την πληροφορία με φίλη τουρκοκρητικιά. Δεν μου αρέσουν οι μιας πηγής- ή έστω δυο πηγών- πληροφορίες 😉 !

Ασκολύμπροι με αυγά μάτια

Σε πολλές χώρες οι ασκολύμπροι συνδυάζονται με όσπρια (κυρίως με ρεβίθια), συνδυασμός που υπάρχει και στην κρητική κουζίνα όπου όμως εμείς τους συνδυάζουμε με κουκιά! Διάλεξα να δοκιμάσουμε το σημερινό πιάτο πρώτα, και κάποια άλλη στιγμή θα δούμε κι άλλες. Ασκολύμπρους με αυγά βρήκα σε ισπανικές και πορτογαλικές συνταγές, με διάφορες παραλλαγές. Στις χώρες αυτές έχουν άφθονους. Ίσως δεν είναι τυχαίο που η επιστημονική ονομασία του ασκόλυμπρου είναι Scolymus hispanicus.

Αλλά ας δούμε τον δικό μου συνδυασμό, γιατί τις παραλλαγές μου τις έκανα όπως θα δείτε στις παρατηρήσεις…

Παρατηρήσεις

  • Οι ισπανικές εκδοχές προτείνουν και σκόρδο και ψίχουλα ψωμιού στο τηγάνι μαζί με τους ασκολύμπρους. Προτιμήσαμε να βουτήξουμε το ψωμί από το να το τηγανίσουμε 😉 !
  • Για μένα θεωρείται αυτονόητη η χρήση και της ρίζας στα μαγειρέματα με ασκολύμπρους. Ενώ λοιπόν δεν προτείνεται από τους Ισπανούς, εγώ έβαλα και τη ρίζα και ήταν υπέροχη!
  • Το λουκάνικο είναι επίσης δική μου προσθήκη, συνηθίζουμε αυτή την εποχή την προσθήκη αλλαντικών στις ομελέτες. Σε επόμενη παρασκευή θα δοκιμάσω απάκι ή σύγλινα.

 

 

 

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο