Μια πολύ απλή εκδοχή!
παραδοσιακά μας εδέσματα. Είναι σχετικά πρόσφατη η χρήση των βρώσιμων ελιών στην παρασκευή αλειμμάτων και μάλιστα έχει αρχίσει και η παραγωγή τους για εμπορικούς σκοπούς.
θυμίζουν και μυρίζουν Κρήτη και Μεσόγειο!
Υλικά
1 κούπα ελιές (κατά προτίμηση Καλαμών ή σταφιδολιές)
2 γεμάτες κουταλιές σούπας κάπαρη
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο
Χυμό μισού ζουμερού λεμονιού
Λίγο ξύσμα λεμονιού
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη ή 1-2 κλαράκια φρέσκια (ή θυμάρι ή δενδρολίβανο ή βασιλικό)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι (αν οι ελιές δεν είναι ξιδάτες)
Επί το έργον
Στο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε αυτήν την πάστα!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας! Μετράμε μια κούπα ελιές με το κουκούτσι τους γεμάτη μέχρι πάνω (όχι εκεί που είναι η διαβάθμιση 1 cup της δοσομετρικής). Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε σε multi ή μπλέντερ . Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε ώστε να έχει το άλειμμά την υφή που μας αρέσει: εντελώς βελουτέ ή κοκκώδες (εγώ προτιμώ το ελαφρά κοκκώδες) . Περιμένουμε 1-2 ώρες να αναμειχθούν οι γεύσεις σε σερβίρουμε. Διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει, στο ψυγείο για 2 εβδομάδες τουλάχιστον (ανάλογα με τις ελιές διατηρείται και περισότερο). Πριν τη χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο σε θερμοκρασία δωματίου για να ρευστοποιηθεί το ελαιόλαδο που στο ψυγείο στερεοποιείται. Ταιριάζει πολύ με τα κρίθινα κρητικά παξιμάδια και συνοδεύει οτιδήποτε θα συνόδευαν και οι ελιές από ροφήματα (τις συνηθίζουμε εμείς εδώ στην Κρήτη) έως όσπρια!
Παρατηρήσεις
1)Η κάπαρη που χρησιμοποιώ είναι η δική μου που έχω διατηρήσει σε ξύδι. Αν η κάπαρη ή οι ελιές που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν ξύδι , δεν χρειάζεται να προσθέσουμε στην πάστα μας. Διαφορετικά θα βάλουμε 1 κουταλιά της σούπας. Επίσης αν οι ελιές είναι πολύ αλμυρές τις αφήνουμε 2-3 ώρες σε νερό να ξαρμυρίσουν.
2)Δοκιμάζουμε την πάστα μας μετά το άλεσμα και διορθώνουμε τη γεύση με χυμό λεμονιού , ή μυρωδικά. Δεν το παρακάνουμε όμως –ούτε με τα μυρωδικά , ούτε με το σκόρδο- για να μη καλύψουμε την γεύση και το άρωμα των ελιών.
3) Τις πληροφορίες για την ιστορία της γαλλικής tapenade τις βρήκα σε διάφορα ξενόγλωσσα sites.Ενδεικτικά δείτε εδώ: http://www.cliffordawright.com/caw/food/entries/display.php/id/10/
4)Το παραπάνω site παραπέμπει στην ιστοσελίδα του διάσημου David Lebovitz όπου δίνεται η δική του συνταγή για μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή της γαλλικής tapenade. Χρησιμοποιεί ξερά σύκα και μου δίνει ιδέες για νέες δοκιμές! Δεν θα τελειώσω ποτέ με αυτές τις πάστες τελικά!
mmmmmmmmm πάαααστααα! οι απλές εκδοχές είναι οι αγαπημένες μου!!
καλημέρα 🙂
Πολύ καλή συνταγή δίνεις και πολύ αγαπημένη μου.
Κάπαρη, ελιές και αντζούγιες για μένα είναι υλικά που τα αγαπώ πολυ.
Ωραίες οι πληροφορίες και πολύ καλές οι διευκρινήσεις και επισημάνσεις σου!
Καλημέρα!!!
Σπιτική πάστα ελιάς, η καλύτερη!!
Στην δική μου δεν προσθέτω κάπαρη, αλλά πιστεύω θα ταιριάζει πολύ!!
Πολύ καλές και οι πληροφορίες που μας δίνεις Βαγγελιώ μου!
Φιλιά!
Eξαιρετική ανάρτηση!!!
Μύρισε Ελλάδα και μου θύμισε καλοκαίρι(παρ΄όλο που δεν το αγαπώ!)….
Η αντζούγια με εξέπληξε ευχάριστα!!!
Καλό απόγευμα!!!
Σπιτική πάστα!! Μόλις θα είναι έτοιμες η ελιές μου θα φτιάξω.
Καλό βράδυ.
Κάποτε έφτιαχνα συνέχεια με δυο ειδών ελιές, καλαμών και θρούμπες. Χωρίς κάπαρη αλλά με την προσθήκη λίγου μπούκοβου. Πολλές φορές έβαζα λιαστή ντομάτα. Ήταν η αγαπημένη πάστα του άντρα μου και την τρώγαμε πάντα με κρίθινα κρητικά παξιμάδια, πολλές φορές σαν συστατικό για ντάκο αντί φέτας…. Τι μου θύμισες τώρα….
Η πάστα ελιάς είναι φοβερή ιδέα! Την έχω χρησιμοποιήσει μέχρι και σε πίτα λαχανικών! Τέλεια η συνταγή σου, τώρα επιτέλους μπορώ να τη φτιάχνω μόνη μου αντί να την αγοράζω έτοιμη. Φιλιά Βαγγελιώ μου!
Βαγγελιώ μου, μ' αυτήν την συνταγή "έγραψες" για μια ακόμη φορά Ιστορία!
Πραγματικά αξίζει η δοκιμή της, για να την γευτεί κανείς πάνω σ' ένα ωραίο και τραγανό
παξιμαδάκι ή σε φρυγανισμένο ψωμάκι.
Τέλεια.
Καλησπέρα ! θα ήθελα να μιλήσουμε τηλεφωνικά κάποια στιγμή. Έχουμε φτιάξει πρόσφατα ένα εργοστάσιο με παραγωγή πάστας ελιάς με την κρητική ψιλολιά (κορωνέικη) . Οπότε αν θέλετε το τηλέφωνό μου είναι 6985654769 .
Με εκτίμηση Ξηρουχάκης Δημήτρης
Συγχαρητήρια! Εύχομαι να πάνε όλα καλά για το προϊόν σας. Θα τα πούμε…