σημαίνει είσοδος. Παράξενο;) . Εδώ στην Κρήτη συνδυάζουμε το κρέας (και το ψάρι!) με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά και τα χόρτα. Με κολοκυθάκια , με πράσινα φασολάκια, με μπάμιες, με μελιτζάνες. Μάλιστα οι συνδυασμοί μας αφορούν σχεδόν όλων των ειδών τα κρέατα.
Υλικά
1 κιλό κρέας για κατσαρόλα (μοσχάρι, βοδινό, γίδα, ζυγούρι, ακόμη και κοτόπουλο)
4-5 μελιτζάνες
2 μέτρια (ως μεγάλα) κρεμμύδια
4-5 σκελίδες σκόρδο
¾ κούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για τις μελιτζάνες.
1 βαθύ πιάτο τριμμένη φρέσκια ντομάτα
Ένα μικρό μάτσο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια μήκους 4-5 cm και τις βάζουμε για λίγο (20-30 λεπτά) σε νερό με λίγο αλάτι για να ξεπικρίσουν. Μερικές ποικιλίες δεν είναι πικρές οπότε αυτό δεν χρειάζεται. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε με το λάδι. Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες και το γυρνάμε να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το σκόρδο , αλάτι και λίγο νεράκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να γίνεται.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε σε ταψί ή σε σχάρα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε να ψηθούν στο γκριλ, αλλά όχι στην πάνω πάνω σχάρα μη μας καούν. Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, ξαναλαδώνουμε και αφήνουμε να ψηθούν λίγο. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο ( να θέλει περίπου 20-30 λεπτά ακόμη) , βάζουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, προσθέτουμε την ντομάτα αλατοπιπερώνουμε πάλι ελαφρά και αφήνουμε το φαγητό μας να ολοκληρωθεί μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, να απορροφηθούν τα υγρά του και να μείνει με μια πυκνή σάλτσα.
Κλείνουμε το μάτι, αφήνουμε την κατσαρόλα να ηρεμήσει από το βρασμό, να μαρουβίσει δηλαδή το φαγητό μας, και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Αν επιλέξουμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, καλό είναι να προσθέσουμε πρώτα την ντομάτα να βράσει λίγο με το κρέας και μετά να βάλουμε τις μελιτζάνες. Μαλακώνουν περισσότερο στο τηγάνι και θα λιώσουν μέχρι να γίνει η σάλτσα.
2)Όταν προσθέσουμε τις μελιτζάνες, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του φαγητού μας στον φούρνο. Θέλει λίγο περισσότερο χρόνο ίσως αλλά έχει διαφορά…
3) Μπορούμε να βάλουμε εντελώς ωμές τις μελιτζάνες στο κρέας. Καλό κι έτσι το φαγητό για τους φανατικούς της μελιτζάνας, αλλά υστερεί κατά την γνώμη μου των υπολοίπων.
4)Όπως σε όλες τις εντράδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι σ’ ένα σημείο τη χύτρα ταχύτητας, έστω για το βράσιμο του κρέατος. Φυσικά πάντα αφήνουμε να βράσει ανοικτή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ,να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού και να μείνει με τη σάλτσα του. Για τους μερακλήδες, θα συμβούλευα μετά που θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες να μη κλείσουμε τη χύτρα, ή ακόμη καλύτερα να ξαναδούμε τη δεύτερη παρατήρηση!
Καλησπέρα, αυτό το φαγητό δεν το έχω κάνει ποτέ εγώ, ήταν όμως το αγαπημένο της μητέρας μου.
Τι μου θύμησες με μελιτζάνες από κήπο!!
Αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες Ξανθή είναι από τους κάλύτερους τρόπους να τις γευτείτε κατά τη γνώμη μου!
Κάθε καλοκαίρι περιμένω πως και πως να πάρω τσακώνικες μελιτζάνες από το χωριουδάκι μου και να φτιάξω αυτό το φαγητό, που είναι πολυαγαπημένο μου!!
Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ μου, έρχομαι να με κεράσεις!
Φιλιά!
Από τα καλύτερά μου με κρέας τώρα το καλοκαίρι Έλενα! Μακάρι μωρέ Έλενα να ήταν εύκολο να δοκιμάζει η μιά ό,τι φτιάχνει η άλλη. Ξέρεις πόσες νοστιμιές σου έχω ζηλέψει;
Το αγαπημένο μου "παιδιόθεν" και μάλιστα το θέλω "μελιτζάνες με κρέας", γιατί ποτέ οι μελιτζάνες δεν είναι αρκετές!
Τελείωμα στο φούρνο δεν έκανα ποτέ. Λες να το δοκιμάσω;;
Α! και το φτιάχνεται υπέροχο και οι Μακεδόνες. Η συχωρεμένη η πεθερά μου το έφτιαχνε αξεπέραστα!
Βαγγελιώ, πραγματικά ξερογλείφομαι, τρελλαίνομαι με τις μελιτζάνες και αυτό το πιάτο μ' αρέσει τού σκοτωμού. Και μ' αυτές τις τηγανιτές πατατούλες που έβαλες δίπλα, με τσάκισες, με λύγισες!!!
Μάρθα μου απαραίτητο συμπλήρωμα στα σαλτσάτα οι πατατούλες όντως 🙂
Το ρόδισμα στο γκριλ το προτιμώ κι εγώ Βαγγελιώ μου.
Υπέροχος συνδυασμός λαχανικών και κρέατος.
Φιλιά
Μάριον εγώ προτιμώ το τηγάνισμα για να είμαι ειλικρινής, αλλά ας όψονται οι θερμίδες 🙂
Και δικό μου αγαπημένο αλλά οι υπόλοιποι δεν το προτιμούν και μου έχει λείψει. Στο πατρικό τηγανίζαμε τις μελιτζάνες, τώρα τις ψήνω όπου τις χρησιμοποιώ.
Θα ακολουθήσω την ωραία συνταγή σου και όποιος θέλει ας φάει, χαχα.
Θαλασένια μου αξίζει πότε πότε να κάνουμε και το χατήρι το δικό μας 🙂
προχθες το έφτιαξα και εχω την ιδια συνταγη κι εγω.
περίσσεψε σαλτσα με μελιτζάνες και έγινε χθες βράδυ μια καταπληκτική μακαρονάδα…έβαλα φουζίλι για να κολλάει καλά η σάλτσα,παρμεζάνα και γιαμ!εσύ μυζήθρα να βάλεις που εξαιρετική 😉
καλημερούδια
Και λοιπόν κλπ, δεν περίσσεψε αυτή τη φορά, αλλά θα κρατήσω τη συμβουλή σου για την επόμενη φορά! Ευχαριστώ!
α! να γιατι τα δυο ειδη μελιτζανας. αυτο το φαγητο θυμιζει παιδικα χρονια σε εμενα και θα θυμιζει παιδικα χρονια και στην κορη μου αργοτερα, αφου το εφιαχνα και το φιαχνω συχνα.
ειρηνη
Ειρήνη μου μαμαδίστικο κι αυτό , όπως τόσα άλλα!
Σούπερ καλοκαιρινό φαγάκι Βαγγελιώ μου!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ο συνδυασμός κρέατος με λαχανικά είναι φανταστικός και πεντανόστιμος!
Φιλιά!
Και ειδικά το καλοκαίρι με τη φρέσκια ντομάτα απογειώνονται οι γεύσεις Ερμιόνη μου!
Αγαπημένο φαγάκι δικό μου κ του πατέρα μου Βαγγελιώ μου. Αυτές τις μέρες θα το φτιάξω όπως εσυ! Φιλιά πολλά!
Έρι κι εμείς το προτιμούμε οικογενειακώς.Το φτιάχνω αρκετές φορές όλο το καλοκαίρι!
Βαγγελιώ … πάρε την κατσαρολίτσα με το υπέροχο φαγητάκι σου και πέρνα απο το μπλογκ μου … για φωτογραφία (οχι κλεμένη) … χιχιχιιι
Φιλιά
Κόννα την είδα, την είδα την πρόσκληση-πρόκληση. Θα αναταποκριθώ προσεχώς 🙂
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.
[…] κρέας με μελιτζάνες […]