Μέχρι να το σκεφτούμε!
Υλικά
2 μεγάλα μήλα ή 3 μέτρια (400-450gr, ζυγισμένα καθαρισμένα)
½ κούπα (125 ml) ελαιόλαδο
1 κούπα (220-230gr) ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή , αλλά αν δεν έχουμε
καλή είναι και η λευκή)
1 κοφτό κουταλάκι (5ml) σόδα
2 κουταλιές σούπας (30ml) ξύδι
1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα, ο χυμός ήταν 100ml)
1 και 2/3 κούπες (250gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι (5ml) μπέικιν
1 κουταλάκι (5ml) κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Λίγη άχνη για πασπάλισμα…
Επί το έργον
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο κατατοπιστικό βίντεό μας που ακολουθεί!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα. Καθαρίζουμε το 1 μεγάλο (ή το 1,5 μεσαίο μήλο) και το κόβουμε σε φέτες που βάζουμε στο δοχείο του multi ή του μπλέντερ (μια απ’ όλες τις φορές που έφτιαξα το κέικ, μέτρησα τον πολτό και ήταν 210-220gr). Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη σόδα , το χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα γαλάκτωμα. Αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν τα δυο μείγματα. Αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα σιλικόνης . Κόβουμε το υπόλοιπο μήλο σε πολύ λεπτές φετούλες και τις σπρώχνουμε μέσα στο μείγμα να κρυφτούν όσο γίνεται (όχι τελείως). Ψήνουμε λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου (σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος) , μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που βυθίζουμε στο κέντρο της φόρμας(μπορεί να έχει λίγη υγρασία λόγω των κομματιών του μήλου, αλλά δεν θα έχει ίχνος χυλού). Μου έχει συμβεί να πάρει 70 λεπτά για να γίνει (ανάλογα και με πόσο ζουμερά είναι τα μήλα μάλλον). Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος μια χούφτα σταφίδες ή καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια με μαχαίρι (γιατί αν τα αλέσουμε θα πρέπει να ελαττώσουμε το αλεύρι).
2) Ένα μέρος της ζάχαρης μπορεί να αντικατασταθεί με πετιμέζι. Δοκιμάστηκε με 2/3 κούπας λευκή ζάχαρη και 1/3 κούπας πετιμέζι και ήταν διαφορετικό αλλά εξ ίσου ωραίο!
3)Μπορούμε να παραλείψουμε τις φέτες μήλου αν τα μήλα μας είναι ακόμη πιο λίγα! Για να αποκτήσει τότε καλύτερη γεύση ας βάλουμε σταφίδες ή ξερά δαμάσκηνα ή άλλα ξερά φρούτα που θα μουσκέψουμε για λίγο στο χυμό πορτοκαλιού.
Θέλω να "αγιάσω" και δεν με αφήνετε. Αφήνω το γράψιμο και πάω!!
Μια χαρά πέρασαν οι φίλοι!!!
Και πανω ποιυ έλεγα να εβρισκα ενα κεικ με μηλα νηστισιμο … και ω.! του θαυματος νά το μπροστα μου..σε ευχαριστώ πολύ .να είσαι καλα Βαγγελιω μου θα φτιαχτεί αυριο κιόλας… να περασεις μια όμορφη εβδομαδα .. φιλακιααααα!!
Και πάλι χίλια ευχαριστώ για τη συνταγή αυτή.Έγινε απ'τα πιο αφράτα κέικ που έχω ποτέ φιάξει ! Νομίζω ότι το ξύδι στα κέικ βοηθά πολύ.
Καλή εβδομάδα και νάστε πάντα καλά.
Μόλις η "παρέα" ξεπαστρέψει" το νηστίσιμο ραβανί μαστίχας που τους έφτιαξα, θα την κάνω τούτη την δοκιμή με το μηλοκεκάκι σου Βαγγελιώ μου.
Το "διαβάζω" άκρως μυρωδάτο και η μυρωδιά είναι πάντα απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ωραίο σπιτικό γλυκό πιστεύω.
Εύχομαι κι' από εδώ, Χρόνια Πολλά και Καλά για την γιορτή σου.
Τελεια η μηλοπιτα ,τοσο αφρατη και γευστικη!!! Οσες συνταγες σας εκανα ηταν ολες τελειες.Μπραβο για την εξαιρετικη δουλεια που κανετε!
Αλλη μιά συνταγή "θησαυρός"για μένα αλλά και τα εγγονάκια μου .Την αποθηκεύω για τα αμέσως προσεχώς !!! Φιλάκια και ευχές για καλή Ανάσταση!!
Υπέροχη γεύση κ καταπληκτικό άρωμα! Μπράβο!
Τι μέγεθος φορμα χρησιμοποιήσατε?
Μπορεί να είναι πυρεξ ?
Μπορεί να είναι πυρεξ ?
Εννοείται! Μπορειτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι φόρμα θέλετε. Η δική μου ήταν η κλασική μακροστενη σιλικόνης με διαστάσεις περίπου 25Χ10
Νοστιμο γλυκακι.μοσκομυρισε το σπιτι οταν το εβγαλα απο το φουρνο. Την ιδεα χτυπιματος του λαδιου με τη ζαχαρη στο μπλεντερ την υιοθετω πλεον σε ολα τα νηστησιμα γλυκα(για να μη μυριζουν λαδιλα)
Δυστυχως το κεικ παρα την αρκετη ωρα που το αφησα μεσα εμεινε ωμο….και υπερψηθηκε το εξω…
Μήπως υπάρχει πρόβλημα με το φούρνο σας; Για το συγκεκριμένο κέικ μόνο καλές κριτικές έχω ακούσει.Πάντα τα κέικ με φρούτα θέλουν περισσότερο χρόνο. Δεν μπορώ να φανταστώ τι έχει συμβεί.
Την αλλη φορα ψησε το στη θερμοκρασια που ψηνεις συνηθως τα γλυκα σου και αν δεις να ειναι αψητο εσωτερικα σκεπασε το με αλουμινοχαρτο (το εκανα σε παλιο φουρνακι που ειχα)
Το κεικ τέλειο γευστικα κι αφρατο. Αντί για κομμάτια μηλου εβαλα σταφιδες μουσκεμενες σε κονιακ. Θα το φτιαχνω κι εκτος νηστείας. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγη πατριωτακι.
Καλώς όρισες! Χαίρομαι που σου άρεσε. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ευκολία του! Πολύ ωραία ιδέα οι σταφίδες. Θα δοκιμαστεί!
Το έφτιαξα κι έγινε πολύ ωραίο! Ο άντρας μου, που δεν του αρέσει γενικά το κέικ μήλου, είπε ότι ειναι το καλύτερο που εχει φάει!
Οτι και να φτιαξω απο εσας δεχομαι φιλια σας αγαπω
Ευχαριστώ πολύ! Από τα γλυκά σχόλια που έχουν γραφεί εδώ μέσα. Προσφέρεις με αγάπη γι αυτό! Φιλιά λοιπόν κι από μένα!
Εφτιαξα την μηλόπιτα και ήταν τέλεια!!!!!!!
Μένω Αμερική, είμαι η πρόεδρος του Κρητικού συλλόγου της πόλης μας και πάντα φτιάχνω μια καινούργια συνταγή, γλυκιά η αλμυρή και Κρητικιά για τις συγκεντρώσεις μας.
Η πίτα σας έκανε θραύση. Διπλασίασα την συνταγή και την έψησα σε μια φόρμα για κέικ. Πήρε παραπάνω χρόνο να γίνει αλλά το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.
Ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές, φωτογραφίες, οδηγίες και προπάντων τις παρατηρήσεις, είστε η καλύτερη
Την
Το πόσο χαίρομαι με αυτά τα υπερατλαντικά σχόλια δεν λέγεται! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Χαιρετίσματα από την Κρήτη σε όλους τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσες της πόλης σας!
Καλησπερα σας, το εφτιαξα το κεικ με μηλο, ηταν απλα υπεροχο!!!! και πανευκολη πραγματικα η συνταγη… ευχαριστω πολυ!!!!
Σας χαιρετω απο Ευβοια και τον Καραβο Αλιβεριου…. οι συνταγες σας ειναι κατα πλειοψηφια παρα πολυ καλες…. καλη συνεχεια λοιπον και περιμενουμε παντα καινουργιες!! καλο σας βραδυ..
Μόλις το έφτιαξα και έγινε πραγματικά υπέροχο!!! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!! Εξαιρετική!!! Και πανεύκολη!!!
Προέκυψε ως λύση ανάγκης και έχει καθιερωθεί κι από μας! Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε!
[…] στο multi (αυτό είναι ακόμη πιο αφράτο λόγω των αυγών), αυτό με τα μήλα και το άλλο με τη σοκολάτα και τις […]
Πολύ ωραία και γρήγορη λύση!
Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω Vitaki για αυτή την υπέροχη συνταγή!!
Το έκανα με αλεύρι ολικής και του πήγε πολύ.
Τέτοιες εμπνεύσεις να έχεις πάντα καλή μου!
Σούπερ υγιεινό και γευστικό το αποτέλεσμα.
Ευχαριστώωωω
Χαίρομαι που σας άρεσε! Το θεωρώ ένα από τα πιο εύκολα κέικ, και -έχεις δίκιο- κι από τα πιο υγιεινά! Εξαιρετική ιδέα το αλεύρι ολικής!
Θα μπορούσα να αντικαταστήσω το μπλε αλεύρι για όλες τις χρησεις κ το baking k την σόδα με αλεύρι φαριναπ?
Βέβαια! Μια χαρά θα είναι!
Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή και για όλες τις άλλες που μας δίνετε σας εμπιστεύομαι και σας ακολουθώ συνεχίστε συγχαρητήρια.
Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά!
Signwmi boroume n valoume alevri olikis alesis k oxi to kanoniko??
Ναι, φίλες το έχουν κάνει με αλεύρι ολικής και λένε ότι είναι καλό! Πείτε μου αν σας άρεσε κι εσάς!
Καλημερα και καλη Σαρακοστη!! Μια ερωτηση μονο: Για να κανω το κεϊκ στην κανονικη φορμα, να διπλασιασω ολες τις ποσοτητες; ευχαριστω πολυ!!!!!
Καλησπέρα! Σε 28άρα φόρμα θα έκανα διπλάσια δόση (ναι φυσικά διπλασιασμός όλων των υλικών). Σε 26άρα μιάμιση δόση θα ήταν αρκετή νομίζω. Αν δυσκολευτείτε στους υπολογισμούς πείτε μου… Καλή επιτυχία!
Ειναι οτι πιο ευκολο και τρομερα νοστιμο..το ξεκινησα πριν 4 χρονια επειδη δεν μπορουσα να φαω γαλα,αυγο και πολλες αλλες τροφες. Το λατρευω και οποιος το δοκιμασε του αρεσε πολυ!!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας αρέσει!
ΕΥΚΟΛΗ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.
Πράγματι! Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!
ejairetikaaaaaaaa
para poly oreo
Ευχαριστώ πολύ!
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του λαδιού με applesauce (ή γιαούρτι για μη νηστίσιμο) γιατί δεν είμαι φίλη του λαδιού;
Τι να σας πω… Δεν το έχω δοκιμάσει. Το κέικ έχει ήδη μήλα, εγώ θα δοκίμαζα το γιαούρτι αλλά δεν ξέρω τι θα προκύψει. Πάντως ενδιαφέρουσα ακούγεται η παραλλαγή!
ΦΟΒΕΡΟ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ!!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
Καλή Χρονιά και σε σας! Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα σας! Η γεύση μήλο και κανέλα είναι από τις αγαπημένες μου οπότε προστίθεται στη λίστα μου αυτό το κεικάκι! Σκέφτηκα να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με μέλι…μήπως όμως θα πρέπει να αυξήσω το αλεύρι σε αυτή την περίπτωση;;;;
Καλησπέρα σας! Ναι, θα του πήγαινε το μέλι! Δεν θα θέλει μεγάλη μεταβολή η ποσότητα του αλευριού, ίσως 1-2 κουταλιές. Δείτε την υφή της ζύμης στο βίντεο και ρυθμίστε το. Το μέλι όταν το χτυπάμε σφίγγει… Πείτε μας αν το φτιάξετε την τελική ποσότητα! Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα σας!
Έφτιαξα το κέικ πρώτη φορά και έγινε υπέροχο.
Αφράτο κ γλυκό όσο πρέπει. Μόνο που δεν πρόσθεσα τις φετούλες μήλου. Άλλη μια συνταγή σας που προστίθεται στις αγαπημένες! Ευχαριστώ πολύ!
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά!
Μόλις το έφτιαξα και το δοκίμασα.Ειναι υπέροχο!!!! Ευχαριστούμε για όλες τις τέλειες συνταγές σας ,τον όμορφο τρόπο που τις παρουσιάζετε και τις λεπτομέρειες που μας εξηγειτε!!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και την εμπιστοσύνη! Χαίρομαι που σας άρεσε!