Γιατί, σχεδόν πάντα, λείπει όταν τον χρειαζόμαστε!
Μπορεί το γνωστό πείραγμα περί πανταχού παρόντος μαϊντανού να αφορά πολλούς γνωστούς μας (που μπορεί μάλιστα να μη ταιριάζουν καθόλου στο περιβάλλον που βρίσκονται) αλλά όλες οι μαγείρισσες ξέρουμε πως μερικές φορές χρονίζει στο ψυγείο μας το αγαπημένο και πιο συνηθισμένο αρωματικό και άλλες φορές γυρνάμε τη γειτονιά για 2 κλαδιά μαϊντανό (ειδικά εμείς που έχουμε ακόμη γειτονιά!). Η αλήθεια είναι ότι ο μαϊντανός ταιριάζει με πάρα πολλές γεύσεις και χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μεσογειακή –και όχι μόνο- μαγειρική, εξ ου και η γνωστή έκφραση.
Καλό είναι να έχουμε γλαστράκια με αρωματικά στη βεράντα ή σε μια γωνιά στο μπαξέ μας, μα τα ευλοημένα άλλοτε γεμίζουν τον κόσμο και δεν τα κάνει κανείς ζάφτι κι άλλοτε δεν χαϊρεύουν ακόμη κι αν τους κάνεις αέρα. Έτσι όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποια στιγμή με μαϊντανό που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καταλήγει δυστυχώς στα σκουπίδια μετά από λίγες μέρες. Η διατήρηση του μαΊντανού μπορεί να φανεί σε πολλούς περίσσια γνώση, αλλά εγώ την εντάσσω στην κατηγορία που υπαινίσσεται η παροιμία “δεν είναι η αξία του είναι η χρεία του”. Την λέτε στα μέρη σας;
Με πόσους και πόσους τρόπους έχω επιχειρήσει κατά καιρούς να διατηρήσω τον μαίντανό, δεν χρειάζεται νομίζω να πω, γιατί όλοι και όλες θα έχουμε αντίστοιχες εμπειρίες. Κάποιοι καλοί, κάποιοι καλύτεροι, όλοι όμως με περιορισμένη διάρκεια. Ακόμη και στην κατάψυξη τον έχω διατηρήσει παλιότερα και που η αλήθεια είναι ότι κι έτσι κρατούσε περισσότερο, έκανα δυο βασικά λάθη που θα επισημάνω στις παρατηρήσεις κι έτσι είχα εγκαταλείψει αυτό τον τρόπο.
Αυτή τη φορά το πεσκέσι ήταν δεύτερο χέρι. Ο μαϊντανός πήγε στη μάνα μου κι επειδή αυτή θα έλειπε για λίγες μέρες μου τον παρέδωσε προς επεξεργασία μαζί με τη συνταγή της διατήρησής του από την χρυσονοικοκυρά την θειά μου. Τα νεύρα μου, αλλά τον λυπήθηκα να τον πετάξω , μια λεκάνη μαϊντανό!
Πλύσιμο-στέγνωμα- κατάψυξη! Για μήνες σου λέει η θεία! Κι είχε δίκιο. Ο μαϊντανός μου μπήκε στην κατάψυξη 2 ή 3 Αυγούστου και οι φωτογραφίες από τη χρήση του είναι λίγων ημερών πριν.Περίμενα να δω τα αποτελέσματα πριν δημοσιεύσω αυτόν τον τρόπο διατήρησης. Σας βεβαιώνω ότι και τώρα ακόμη είναι άψογος και για πολύ ακόμη καιρό!
Υλικά
Μαϊντανός
Σακουλάκια κατάψυξης
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τον μαϊντανό από τα χοντρά κοτσάνια και τον πλύνουμε πολύ καλά. Καλό είναι να τον βάλουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο αλάτι για λίγη ώρα για να φύγουν οι σκόνες και μετά να τον καλοξεπλύνουμε.
Τον αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγουν τα πολλά νερά και τον απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.
Τον βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης και τα πατάμε με το χέρι να γίνουν σχεδόν επίπεδα και να φύγει όσο περισσότερος αέρας γίνεται. Τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Παρατηρήσεις
1)Δεν χρειάζεται να ψιλοκόψουμε τον μαϊντανό. Κόβεται πολύ εύκολα όποτε τον χρειαστούμε. Αυτό ήταν και το πρώτο λάθος του τρόπου που τον είχα καταψύξει παλιότερα, με αποτέλεσμα να μου αρέσει τελικά η υφή του.
2)Δεν χρειάζεται να ξεπαγώνουμε τον μαϊντανό, ξεπαγώνουν αμέσως τα κλαδάκια που βγάζουμε από το σακουλάκι.
3)Κάνουμε λεπτά τα σακουλάκια, ώστε να «σπάμε» κάθε φορά από την άκρη τον μαϊντανό που χρειαζόμαστε.
4)Δεν πρέπει να μείνει νερό γιατί η κατάψυξη κρυσταλλιάζει τα φυλλαράκια και χάνουν και σε εμφάνιση και σε άρωμα. Γι αυτό στεγνώνουμε όσο γίνεται πιο πολύ το μαϊντανό μας μετά το πλύσιμο. Αυτό ήταν το δεύτερο λάθος που έκανα παλιότερα. Ο μαϊντανός κρυστάλλιαζε και τριβόταν. Ήταν σαν να είχα σκόνη μαίντανού!
4)Εγώ τον έφτιαξα πρώτη φορά και διαπίστωσα την άριστη διατήρηση, αλλά η θεία μου τον φτιάχνει πολλά χρόνια ακόμη και με τις μικρές ποσότητες που παίρνει από τον μανάβη, σε μικρότερα σακουλάκια και λέει ότι κρατά μήνες!
Μάλλον τα ίδια λάθη έχω κάνει κι εγώ παλιότερα και γιαυτό δεν προσπάθησα ξανά. Θα δοκιμάσω είναι πολύ χρήσιμη λύση, πόσες φορές και δεν χρειάστηκα σε ώρες δύσκολες. Επίσης έχω πετάξει πολύ μαϊντανό για΄τι δεν τον χρησιμοποίησα άμεσα και χάλασε.Ευχαριστούμε