Vegan/vegetarian

Μελιτζάνες με αυγά στον φούρνο

Μελιτζάνες με αυγά στον φούρνο

Ένα υπέροχο σφουγγάτο εποχής!

Το πόσο πολύ με τιμά και με συγκινεί το γεγονός ότι φίλες και φίλοι της σελίδας μου εμπιστεύονται οικογενειακές τους συνταγές δεν περιγράφεται. Φορτισμένες με συναίσθημα οι περιγραφές τους, δεμένες με μνήμες. Πραγματικά πολύτιμη η εμπιστοσύνη τους, η πεποίθησή τους πως θα τις εκτιμήσω και θα χειριστώ όπως πρέπει αυτό που μου παραδίδουν! Ανάμεσα στα τελευταία τέτοια δώρα, και τούτη η πανωμερίτικη συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο με μελιτζάνες και αυγά στον φούρνο, ένα πολύ ιδιαίτερο σφουγγάτο φούρνου.

Μελιτζάνες με αυγά στον φούρνο

Η καταγωγή της συνταγής είναι από το μακρινό σε μένα Χρυσό Σερρών και μου την εμπιστεύτηκε με πολλή γενναιοδωρία η κυρία Τζένη Δαμ. Την έχει από την πεθερά της, που πολύ τυχερή ήταν με τέτοια νύφη: «την έφτιαχνε η πεθερά μου, αγρότισσα από το Χρυσό Σερρών, που είχε τον πλούτο να ανοίγει κάθε μέρα την πόρτα της και να κόβει από το μποστάνι της ό,τι φρέσκο λαχανικό υπήρχε». Η συνταγή αυτή λοιπόν είναι της κυρα Κανιάς από το Χρυσό Σερρών, της αγαπημένης πεθεράς της κυρίας Τζένης!

Μελιτζάνες με αυγά στον φούρνο

Περιγραφή μιας παλιάς αγροτικής Ελλάδας, όπου η αυτάρκεια ήταν χαρακτηριστικό πολλών νοικοκυριών της επαρχίας. «Είχαμε λίγα μα απ’ όλα», μου περιέγραφε κάποτε μια αντίστοιχη ηλικιωμένη κρητικιά αγρότισσα! Και ναι, φτιάχναμε και στην Κρήτη σφουγγάτο ΚΑΙ με μελιτζάνες, μα στο τηγάνι ή στο τσικάλι όπου συχνά τα περισσεύματα των λαδερών αυγατίζανε με τα αυγά! Χαρακτηριστικά τα σφουγγάτα με τα φασολάκια και τις μπάμιες! Ετούτο είναι σφουγγάτο στο φούρνο, εύκολο και πολύ πολύ νόστιμο!  Τα αυγά συμπληρώνουν τις μελιτζάνες και ο συνδυασμός είναι εξίσου επιτυχημένος με τον δικό μας αντίστοιχο, τις μελιτζάνες με ξινομυζήθρα ή φέτα!

Μελιτζάνες με αυγά στον φούρνο

Ευχαρίστησα την κυρία Τζένη Δαμ. που μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή και η απόκρισή της  ήταν αφοπλιστική: « Αλίμονο! Τόσους αιώνες αυτό δε κάνουν οι γυναίκες; Άλλωστε νομίζω πως αυτή η απλή γυναίκα που κοκκίνιζε όταν της έλεγα πως φτιάχνει τις ωραιότερες πίτες της Ελλάδας θα χαιρόταν ιδιαίτερα». Έχω άδικο που λέω ότι ήταν τυχερή η πεθερά της; Πόση τρυφερότητα κρύβει αυτή η απάντηση;

Μελιτζάνες με αυγά στον φούρνο

Πάμε λοιπόν…

Παρατηρήσεις

  • Η αρχική συνταγή θέλει τις μελιτζάνες αλευρωμένες, αλλά η κυρία Τζ. παραλείπει το αλεύρωμα και έτσι τις έφτιαξα κι εγώ.
  • Έχει σημασία η κάλυψη του ταψιού με τις μελιτζάνες γιατί έτσι η ντομάτα δεν περνά κάτω από τις μελιτζάνες και το πιάτο είναι ζουμερό και σαλτσάτο
  • Εγώ άφησα τα αυγά 5 λεπτά πριν σβήσω τον φούρνο, αλλά μάλλον δεν χρειαζόταν. Η λεπτή στρώση των υλικών επιτρέπει στο αυγό να στερεοποιηθεί άμεσα!
  • Η κυρία Τζ. συστήνει να το συνοδεύσουμε με μπύρα ή λευκό κρασάκι. Εμείς δοκιμάσαμε σε πρώτη φάση με μπύρα και πράγματι ταίριαξε πολύ!

 

 

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο