Γιορταστική, πολύχρωμη, σπέσιαλ!
Όταν έγραψα την συνταγή για την απλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι που είναι ομολογουμένως πιο παραδοσιακή, από τον τίτλο ακόμη υπήρχε το …υπονοούμενο ότι υπάρχει και σύνθετη. Τρόπος του λέγειν σύνθετη, γιατί κι αυτή η συνταγή είναι εύκολη στην εκτέλεσή της. Επίσης, τα υλικά που χρησιμοποιούνται τα βρίσκουμε πολύ εύκολα. Απλώς η δομή της και η εμφάνισή της είναι πιο εορταστική θα λέγαμε …
Ο συνδυασμός ξινόμηλου με τραγανό παντζάρι είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος και τα καρυδάκια ούτως ή άλλως ταιριάζουν στις περισσότερες σαλάτες της εποχής.Ακόμη, τα χρώματα αυτής της σαλάτας ταιριάζουν με τα Χριστούγεννα και μπορούμε να την συμπεριλάβουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.
Υλικά
3-4 μέτρια παντζάρια
3 ξινόμηλα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι
Χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
1,5 κούπα στραγγιστό γιαούρτι και μια κούπα αθόγαλο (ή εναλλακτικά 2 κούπες γιαούρτι και μισή ξινομυζήθρα, ή 2,5 κούπες στραγγιστό γιαούρτι)
1 κούπα χοντροτριμμένα καρύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια . Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για μισή ώρα. Δεν χρειάζεται να μαλακώσουν. Στην ουσία είναι μισοβρασμένα. Τα καθαρίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας .
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε κι αυτά σε άλλο μπολ. Αλατίζουμε ελαφρά τα δύο υλικά, και ραντίζουμε με μια κουταλιά ξύδι τα παντζάρια και με μια κουταλιά λεμόνι τα μήλα για να μη μαυρίσουν.
Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας (γαλακτοκομικά, αλάτι πιπέρι, ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι , σκόρδο) σε μπολ ή στο multi αν βάλουμε ξινομυζήθρα.Αρχίζουμε να συναρμολογούμε τη σαλάτα: Βάζουμε σε διαφανές κατά προτίμηση μπολ-σαλατιέρα πρώτα λίγα τριμμένα παντζάρια- 2 ως 3 κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού- καρύδια- τριμμένα μήλα- σάλτσα γιαουρτιού – καρύδια- παντζάρια-σάλτσα γιαουρτιού –καρύδια μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά μας. Τα μήλα τα σφίγγουμε λίγο ώστε να μην πάρουμε όλα τα υγρά τους.
Τελειώνουμε με την σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα καρύδια. Διακοσμούμε την επιφάνεια με μισά καρύδια ή φέτες παντζαριού. Βάζουμε στο ψυγείο τη σαλάτα μας και τη σερβίρουμε κρύα. Ταιριάζει πολύ με τα ψητά κρέατα των γιορτινών ημερών.
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα υλικά λάχανο πολύ λεπτοκομμένο. Το τρίβουμε και το αλατίζουμε αρκετή ώρα πριν τη συναρμολόγηση ώστε να έχει πέσει λίγο ο όγκος του και να στρώσει στη σαλατιέρα.
2) Καλό είναι να φτιάξουμε την σαλάτα από την προηγούμενη, αλλά η διακόσμηση της επιφάνειας μπορεί να περιμένει . Ιδιαίτερα αν διακοσμήσουμε με φέτες παντζαριού καλό είναι να τις βάλουμε λίγο πριν το σερβίρισμα για να μη κοκκινίσουν την λευκή σάλτσα γύρω τους.
3) Εννοείται ότι προσαρμόζουμε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με το μέγεθος του μπολ και τον αριθμό των καλεσμένων μας.
4) Η σαλάτα αυτή διατηρείται για αρκετές μέρες. Η δική μου φτιάχτηκε το βράδυ του Σαββάτου για το γεύμα της Κυριακής και σήμερα ακόμη ήταν πολύ νόστιμη όση περίσσεψε. Ίσως και πιο νόστιμη…
Τέλειοι συνδυασμοί χρωμάτων και γεύσεων. Μας βάζεις σε πειρασμό για άλλη μια φορά. Ευτύχώς που η σαλάτα αυτή, γίνεται και…διαίτης.
Υ.Γ προχθές, έκανα μια δόση από τα μελομακάρονά σου και σήμερα, είναι ζήτημα αν υπάρχουν καμιά δεκαριά. Τα… τσάκισαν.
Μου αρέσει πολύ η προσθήκη του λάχανου. Νόστιμη πρέπει να γίνεται.
ΛΑΤΡΕΨΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!!!ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΩ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΥΣΗ!!!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Vita!!!!
Υπέροχη σαλάτα τη φτιάχνουμε κι εμείς κι αρέσει πολύ!!
Καλό βράδυ.
Λατρεύω τα πατζάρια. Πολύ νόστιμη η ενισχυμένη έκδοση της πατζαροσαλάτας σου Vita!
αύριο Βαγγελιώ…έχω πάρει και ξαλμυρίζω μπακαλιάρο για κροκέτα…
θα ταιριάζει η σαλάτα σου απίστευτα…
φιλιά πολλά…-:))
Γιορταστική, εντυπωσιακή, με ωραίους συνδυασμούς χρωμάτων!!
Υπέροχη, μπράβο Vita:)
Καλό βράδυ!
Μου αρέσει πάρα πολύ η πατζαροσαλάτα σε όλες της τις εκδοχές!!!!
Ω τι ωραία, τι καλά…
Θα την ετοιμάσω μάλλον για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μιας κι' έχω και διαθέσιμη ξυνομυζήθρα καλή μου Βαγγελιώ.
Με το καλό εύχομαι και φέτος.
Μας αρέσει πολύ αυτή η σαλάτα!Γιαούρτι βάζω,αλλά μια συνταγή που είχα βρει,ανέφερε μαγιονέζα,που ούτε να την βλέπω δε θέλω.
Αυτή η εκδοχή έγινε υπερπαραγωγή γεύσεων-θα είναι πολύ νόστιμη!
Φιλιά!
Καλά….τρελαίνομαι για πατζάρι και οποιαδήποτε συνταγή το περιέχει!
Παράκελσε χαίρομαι που σας άρεσαν τα μελομακάρονα! Οι σαλάτες σχεδόν πάντα είναι διαίτης 🙂
Μανουσίνα κι εμένα μ' αρέσει και με το λάχανο. Συμπληρώνει ταιριαστά τα υπόλοιπα.
Λούρδη μου εσύ θα βάλεις σίγουρα και την εγγυημένη καλλιτεχνική σου πινελιά στο στόλισμα!
Ξανθή πήγα στο μπλογκ σας και την είδα. Μοιάζουν πολύ. Ταιριαστές γεύσεις!
Κατερίνα πράγματι ενισχυμένη! Αλλά γίνεται και light 🙂
Βιβή ελπίζω να σας αρέσει. Έχεις δίκιο , τα παντζάρια είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον μπακαλιάρο 🙂
Έλενα την φτιάχνω και εκτός εορτών, αλλά πράγματι τα χρώματά της είναι των ημερών …
Λίλα κι εμένα κι εμένα 🙂
Πηνελόπη και μ' ένα καλό στραγγιστό , αν δεν έχεις ξινομυζήθρα γίνεται πολύ καλή! Να τη δοκιμάσετε!
Ελένη κι εγώ δεν βάζω μαγιονέζες. Φοβάμαι πια τα ωμά αυγά και τις έτοιμες δεν τις θέλω. Η οξύτητα εξασφαλίζεται από τα υπόλοιπα υλικά.
Κικη κι εμείς τα συνηθίζουμε σε διάφορες εκδοχές. Το ντιπ σου πάντως είναι μία από αυτές 🙂
Αυτή η παντζαροσαλάτα είναι για μένα, γιατί όλες οι άλλες έχουν σκόρδο που το απεχθάνομαι.
Φιλιά πολλά
Κάνω κι εγώ μια σαλάτα με παντζάρι, καρότο και ξυνόμηλο.
Μου αρέσει και η δική σου πολύ που έχει γιαούρτι και ανθόγαλα.
Φιλιά
Ότι εξαιρετικές συνταγές.Είναι σχεδόν δελεαστικό να λαμβάνει κλίση στο ποτ.Συγχαρητήρια και πάλι.
Ένα μεγάλο μεγάλο φιλί.
Χρόνια Πολλά με Υγεία.Η πατζαροσαλάτα έγινε ανάρπαστη στο σημερινό εορταστικό τραπέζι.Εξαιρετικοί συνδυασμοί γεύσεων.Ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστώ όλες σας για τα θετικά σχόλια! Πώς μου ξέφυγαν; Ευτυχώς που είδα το σχόλιο της Μαριλούς και ξαναγύρισα στο post!
Μαριλού τη φτιάχνω πολύ συχνά, αλλά ειδικά με τα ψητά των Χριστουγέννων πράγματι ταιριάζει. Ευχαριστώ που την έφτιαξες και χαίρομαι που σας άρεσε!
[…] Παντζαροσαλάτα σπέσιαλ […]