Vegan/vegetarian

Παντζαροσαλάτα σπέσιαλ

Παντζαροσαλάτα σπέσιαλ

Γιορταστική, πολύχρωμη, σπέσιαλ! 

Όταν έγραψα την συνταγή για την απλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι που είναι ομολογουμένως πιο παραδοσιακή, από τον τίτλο ακόμη υπήρχε το …υπονοούμενο ότι υπάρχει και σύνθετη. Τρόπος του λέγειν σύνθετη, γιατί κι αυτή η συνταγή είναι εύκολη στην εκτέλεσή της. Επίσης,  τα υλικά που χρησιμοποιούνται τα βρίσκουμε πολύ εύκολα. Απλώς η δομή της  και η εμφάνισή της είναι πιο εορταστική θα λέγαμε …

Παντζαροσαλάτα σπέσιαλ

Ο συνδυασμός ξινόμηλου με τραγανό παντζάρι είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος και τα καρυδάκια ούτως ή άλλως ταιριάζουν στις περισσότερες σαλάτες της εποχής.Ακόμη, τα χρώματα αυτής της σαλάτας ταιριάζουν με τα Χριστούγεννα και μπορούμε να την συμπεριλάβουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Παντζαροσαλάτα σπέσιαλ
Η άσπρη σάλτσα που συνδέει τα υπόλοιπα υλικά, είναι ένα μίγμα από στραγγιστό γιαούρτι και αθόγαλο στις εφαρμογές που θα δείτε παρακάτω , αλλά πολύ συχνά την φτιάχνω με σκέτο γιαούρτι  ιδιαίτερα σε εποχές δίαιτας. Φυσικά  σε κάθε περίπτωση αρτύζεται με λαδόξιδο, αλάτι ,πιπέρι, χυμό λεμονιού  και λίγο πολτοποιημένο σκόρδο (αν μας αρέσει).
Το αθόγαλο που την κάνει λίγο πιο σταθερή,   είναι ένα κρητικό γαλακτοκομικό προϊόν ανάμεσα στην ξινομυζήθρα  και στο γιαούρτι , ένα τυρί κρέμα  που τρώγεται φρέσκο. Έχει ήπια ξινή γεύση και αρκετά λιπαρά γι αυτό το σπάω λίγο με το γιαούρτι. Αν δεν φοβόμαστε τα λιπαρά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σκέτο αθόγαλο. Πολλές φορές, αν δεν έχω αθόγαλο ( γιατί δεν βρίσκω πάντα ακόμη κι εδώ) ,  βάζω λίγη   ξινομυζήθρα  μέσα στο γιαούρτι και τα ανακατεύω στο multi.  Η γεύση και η υφή μοιάζει με εκείνη του αθόγαλου.

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα υλικά λάχανο πολύ λεπτοκομμένο. Το τρίβουμε και το αλατίζουμε αρκετή ώρα πριν τη συναρμολόγηση ώστε να έχει πέσει λίγο ο όγκος του και να στρώσει στη σαλατιέρα.

2) Καλό είναι να φτιάξουμε την σαλάτα από την προηγούμενη, αλλά η διακόσμηση της επιφάνειας μπορεί να περιμένει . Ιδιαίτερα αν διακοσμήσουμε με φέτες παντζαριού καλό είναι να τις βάλουμε λίγο πριν το σερβίρισμα για να μη κοκκινίσουν την λευκή σάλτσα  γύρω τους.

3) Εννοείται ότι προσαρμόζουμε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με το μέγεθος του μπολ και τον αριθμό των καλεσμένων μας.

4) Η σαλάτα αυτή διατηρείται για αρκετές μέρες. Η δική μου φτιάχτηκε το βράδυ του Σαββάτου για το γεύμα της Κυριακής και σήμερα ακόμη ήταν πολύ νόστιμη όση περίσσεψε. Ίσως και πιο νόστιμη…

 

Καλή επιτυχία! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο