Πίτα εποχής με κρητικά (και όχι μόνο) τυριά!
καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα, αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους δειλά δειλά τα πρώτα φθινοπωρινά.
Υλικά
7-8 πράσα (να μείνουν γύρω στα 600gr όταν καθαριστούν)
¾ κούπας γάλα πλήρες
1/3 κούπας ελαιόλαδο ή 3 κουταλιές βούτυρο
2 αυγά
3 κουταλιές χοντρό σιμιγδάλι ή ρύζι
2-2,5 κούπες τριμμένα τυριά
¾ κούπας μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
1 δόση εύκολο φύλλο γιαουρτιού, ή φύλλο με γάλα ή «μακεδονίτικο» φύλλο
Επί το έργον
H παρασκευή του φύλλου και εδώ:
Προετοιμάζουμε το φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα πράσα, και τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος και μετά σε κομματάκια 2-3 cm.Αν το πράσινο μέρος των πράσων είναι πολύ τραχύ, χρησιμοποιούμε μόνο το λευκό. Αφού τα πλύνουμε πολύ καλά τα βάζουμε με το νερό που θα κρατήσουν στο πλύσιμο σε μια κατσαρόλα, στην αρχή σε μεγάλη θερμοκρασία.
Μόλις αρχίσουν να «τσιτσιρίζουν» χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Όταν έχουν σχεδόν απορροφήσει όλα τα υγρά, προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να το απορροφήσουν και αυτό, περίπου 20 λεπτά.
Ωστόσο ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τρίβουμε τα τυριά . Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει (10-15 λεπτά). Προσθέτουμε το λάδι ή το βούτυρο, το μαϊντανό, τα τριμμένα τυριά .
Αν το μείγμα είναι ακόμη ζεστό προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Αν όμως έχει κρυώσει αρκετά τα σπάμε ολόκληρα και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε και το σιμιγδάλι ή το ρύζι . Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση (λαμβάνοντας υπόψη για το αλάτισμα πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας).
Χωρίζουμε το φύλλο σε δυο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο στο μέγεθος του σκεύους που θα ψήσουμε την πίτα και το στρώνουμε.
Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα . Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για 45-50 λεπτά, ή στους 180 για 1 ώρα (μεσαία σχάρα, προθερμασμένος φούρνος) ώστε να αποκτήσει χρυσό χρώμα η επιφάνειά της.
Σερβίρεται ζεστή αλλά είναι το ίδιο νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Αντί μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε μάραθο. Τότε όμως πρέπει να το προσθέσουμε από την αρχή στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με τα πράσα, ιδιαίτερα αν είναι άγριο. Το καλλιεργημένο είναι πιο τρυφερό αλλά το άγριο την θέλει την ώρα του στο βράσιμο.Επίσης μπορούμε να βάλουμε- εκτός από τα μάραθα που λέω παραπάνω- γούλα (σέσκουλα), σπανάκι , άγρια μυριστικά.
2)Τα τυριά που έβαλα αυτή τη φορά στην πίτα μου ήταν φέτα , κρητική γραβιέρα και λίγο σπιτικό τυροζούλι που είχε στεγνώσει αρκετά και τριβόταν. Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι τυριά θέλουμε, ενός είδους ή ανάμεικτα.
3)Για τις παραπάνω ποσότητες των υλικών χρησιμοποίησα ταψί –πυρέξ με διαστάσεις 40Χ28 cm. Η γέμιση όμως είναι αρκετή και για μεγαλύτερο ταψί. Έτσι αν κάνουμε μακεδονίτικο φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο ταψί.
4)Το φύλλο της πίτας είναι με τη συνταγή του φύλλου για την εύκολη τυρόπιτα που ανοίγει πολύ εύκολα ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος ή απλώνεται με το χέρι στο ταψί μας. Πρόσθεσα μόνο 2 κομματάκια βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά.
Θαυμάσια φαίνεται, φτιάχνω κι εγώ πρασόπιτα (πολύ διαφορετική είναι η αλήθεια) ~ με ξεσήκωσες όμως να δοκιμάσω το εύκολο φύλλο που είχες φτιάξει σε μια χορτόπιτα… θα δοκιμάσω και θα σου πω!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής…
Στις πίτες εγώ δε λέω ποτέ όχι κι επειδή αύριο θα πάω στο χωριό θα κοιτάξω να φέρω από εκεί πράσα.
Καλή εβδομάδα.
ωραια η πιτα, αλλα αυτο το πρασοσελινο μου κεντρισε την περιεργεια.
ειναι απο τα φαγητα που εαν εβλεπα μικρη θα εβγαζα καντηλες, τωρα ομως εχω την εντυπωση οτι θα μου αρεσει πολυ.
καλο βραδυ
Κι έγω τρελαίνομαι για την πρασόπιτα – κάνω δύο εκδοχές: τη σκέτο πράσο (νηστήσιμη), αλλά και με αυτή την τεχνική στο γάλα είναι εξαιτερική πρασοτυρόπιτα. πολή ενδιαφέρουσες οι γλωσσολογικές πληροφορίες. τελικά πολύ τουρκικό και στην κρήτη (λογικό): το κερεβιζ πράγματι το σέλινο στα τουρκικά, το κεντανέ δεν μπορώ να βρω. ξέρεις κάτι παραπάνω; ευχαριστούμε.. Ε.
Από τις πλέον αγαπημένες μου πίτες!
Μου αρέσει πολύ η γλυκιά και παράλληλα σπιρτόζικη γεύση του πράσου, ενώ αυτό το φύλλο φαίνεται θεσπέσιο!
Φιλιά!
Μόλις σκεφτόμουν να φτιάξω πρασοκιμαδόπιτα!!!
Νόστιμη φαίνεται όμως και τούτη!!! Λες ν'αλλάξω "δρομάκι";;;
Καλό φθινόπωρο Vita μου!!!
Αγαπημένη ή μάλλον λατρεμένη πίτα κι εσύ την έκανες υπέροχη!! Αλλά και τα 3 είδη φύλλου που προτείνεις είναι νοστιμότατα!!
Γεια στα χέρια σου και καλή εβδομάδα!
Υπέροχη η πρασόπιτα! Και το σπιτικό σου φύλλο εξαιρετικό! Στείλε μεγάλο κομμάτι αν έχει μείνει τίποτα… Pleaseeeee!
Φιλάκια πολλά!
Στις πίτες δε λέω όχι!!!Και αυτή εδώ είναι καταπληκτική Βαγγελιώ μου!Υπέροχη!
Φιλιά!
Βαγγελιώ μου την έφτιαξα με το εύκολο φύλλο λαδένιου κουρού! Πανεύκολο! Πώς να το περιγράψω: Μόνο που δεν έδωσα εντολή "άνοιξε φύλλο" και να ανοίξει από μόνο του! 🙂
Το τιπ με το ρύζι πολύ δυνατό, γιατί απορροφά όλα τα υγρά από τα χορταρικά και αφήνει ακόμα πιο τραγανό το φύλλο! Υπέροχη συνταγή σ ευχαριστώ!
ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ