Με κρητικές πιπεριές Φλωρίνης!
Μια και οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν πλέον πολιτογραφηθεί κρητικές (ακόμη και σε αγορές της Αθήνας με προέλευση Κρήτη τις έχω δει) προσπαθούμε κι εμείς οι κρητικές να τις αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι η σάλτσα μου είναι εκτός εποχής γιατί μια χαρά γίνεται και με πιπεριές από βάζο, δικές μας ή αγοραστές. Οι δικές μου πάντως είναι ακόμη υπαίθριες! Μέσα του Νοέμβρη πια…
Η συγκεκριμένη σάλτσα έχει βέβαια πανωμερίτικες επιρροές , αλλά όλα τα υλικά της μυρίζουν Κρήτη! Το πλεονέκτημά της είναι ότι είναι θέμα λεπτών, αν έχουμε έτοιμες τις πιπεριές και δεν θέλει βράσιμο όπως η κλασική σάλτσα-σαλάτα πάπρικα. Ταιριάζει με κάθε είδους ψητό αλλά και με σκέτο φρέσκο ξεροψημένο ψωμάκι και κάποιο τυρί.
Και τα κολοκυθάκια ακόμη υπαίθρια στο Νότο!
Ακόμη ταιριάζει με όσπρια και όσο κρυώνει ο καιρός η καυτερή της εκδοχή είναι ευπρόσδεκτη στο τραπέζι μας. Η χρήση του πελτέ αντί φρέσκιας ντομάτας κάνει δυνατή την παρασκευή της και το καταχείμωνο και μπορούμε να την κάνουμε όσο καυτερή θέλουμε ή να προτιμήσουμε απλά μια πικάντικη αλλά όχι καυτερή παραλλαγή.
Εδώ έχω άλλη μια τέτοια νόστιμη σάλτσα με κόκκινες πιπεριές (τις αγαπούμε οικογενειακώς όπως κι αν είναι) , αλλά εδώ που τα λέμε δεν έχουμε πάντα κουκουνάρι στο σπίτι. Η σημερινή, αν έχουμε τις πιπεριές γίνεται με πολύ απλά υλικά, και είναι βέβαια πιο οικονομική.
Μια ακόμη διαφορά της συνταγής από τις κλασικές του είδους, είναι ότι δεν βάζω καθόλου ζάχαρη, αλλά αντικαθιστώ ένα μέρος του κοινού ξυδιού με βαλσάμικο . Αυτό της δίνει την αναγκαία γλυκύτητα , μάλλον πιο ταιριαστά απ’ ότι η ζάχαρη. Χρησιμοποιείστε τη σαν σαλάτα αλοιφή, σαν ντιπ, σαν άλειμμα σε ψωμάκια για σάντουιτς ή σπιτικό γύρο.
Υλικά
5-6 πιπεριές φρέσκιες (600gr ζυγισμένες άψητες) ή από βάζο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο γλυκό
1/3 (ή όσο αντέχουμε) κουταλάκι του γλυκού καυτερό κοκκινοπίπερο (πάπρικα)
10 κουταλάκια του γλυκού (50ml) ελαιόλαδο
10 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας (σπιτικό ή καλής ποιότητας αγορασμένο)
4 κουταλάκια του γλυκού (20 ml) κοινό ξύδι από κρασί
3-4 κουταλάκια του γλυκού (15-20 ml) μπαλσάμικο
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τις πιπεριές (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες) και αφού στραγγίξουν (εν ανάγκη τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας) τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τις ψήνουμε στο γκριλ, σε υψηλή θερμοκρασία, στην πάνω σχάρα του φούρνου και από τις δυο πλευρές. Τις αδειάζουμε σε ένα πιάτο και τις σκεπάζουμε ή τις κλείνουμε σε σακούλα, να ιδρώσουν και να ξεφλουδίζονται εύκολα.
Μόλις έλθουν σε θερμοκρασία που να την ανεχόμαστε, τις καθαρίζουμε και αν έχουν υγρά τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές από βάζο. Τις βάζουμε στο multi ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και απλώς πατάμε το κουμπάκι.
Δοκιμάζουμε αν θέλει κάποιο διόρθωμα και πράττουμε αναλόγως. Έτοιμη!
Παρατηρήσεις
1)Εννοείται ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τα υλικά και ιδιαιτέρως τα μπαχαρικά στις ποσότητες που μας αρέσουν. Επίσης μπορούμε να βάλουμε καυτερό μπούκοβο και γλυκό κοκκινοπίπερο ή και τα δύο γλυκά αν δεν τη θέλουμε καυτερή.
2)Αν είναι περισσότερο υδαρής απ’ ότι μας αρέσει, μπορούμε να τις δώσουμε 1-2 βράσεις σε μια μικρή κατσαρόλα για να απορροφηθούν τα υγρά της.
3)Διατηρείται στο ψυγείο ως μια εβδομάδα (για παραπάνω δεν ξέρω γιατί δεν μένει συνήθως…).
4)Αν δεν έχουμε μπαλσάμικο, προσθέτουμε ένα κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι και 2 ακόμη κουταλάκια κοινό ξύδι.