Μπισκότα βουτύρου με σταγόνες σοκολάτας

Μπισκότα βουτύρου με σταγόνες σοκολάτας

Και με γέμιση μαρμελάδας, για το μικρό μου κοριτσάκι!

Συνήθως οι αναρτήσεις της Τρίτης αφορούν αλμυρές συνταγές. Δεν είναι όμως τυχαία η σημερινή ανάρτηση με συνταγή για μπισκότα με σταγόνες σοκολάτας. Ήθελα να την αναρτήσω σήμερα, κέρασμα για γενέθλια μιας κοπελίτσας που λατρεύει τα μπισκότα! Μπισκότα βουτύρου, με γέμιση μαρμελάδας ή σκέτα, που δεν θα τους αντισταθεί κανένα παιδάκι (ούτε και ενήλικος εδώ που τα λέμε…). 

Πεινάει σπάνια, και όταν πεινάει λέει «πεινάω μπικότο». Λεπτοκαμωμένη και αιθέρια, αεικίνητη και τσαχπίνα, με ένα μουτράκι πανέξυπνο και ένα ύφος σχεδόν μόνιμα σκανταλιάρικο, η μικρή μου γίνεται σήμερα 3 χρόνων και η γιαγιά κερνάει «μπικότα»! Αφού δεν γίνεται να σβήσουμε μαζί τα κεράκια της τούρτας της, κερνάμε το αγαπημένο της γλύκισμα, «μπικότα φάουλα». Όχι δηλαδή ότι δεν της αρέσουν και τα υπόλοιπα… Λεμόνι, πορτοκάλι, μπανάνα, σοκολάτα όλα έχουν τη χάρη τους και όλα τα τιμά δεόντως αν την αφήσουμε.

Κι αν η μαμά με τον μπαμπά φώναζαν πότε πότε, η γιαγιά ενέδιδε στην τσαχπινιά της όλο το καλοκαίρι στήνοντας έτσι τις πρώτες συνωμοσίες γιαγιάς – εγγονής σύμφωνα με την αρχέγονη παράδοση! Μα είναι και τόσο λεπτούλα, που λίγες θερμίδες παραπάνω κάποιες φορές τις χρειάζεται. Να ζήσεις κοριτσάκι μου να ζήσουμε κι άλλα μαζί καλό μου, να τα θυμάσαι –να με θυμάσαι- όταν θα μεγαλώσεις!

 

Τα μπισκοτάκια μας λοιπόν σήμερα, είναι γλυκά και βουτυράτα όπως της αρέσουν, γεμισμένα με μαρμελάδα, όχι φράουλα αφού αυτή πάει, μας τέλειωσε στα καλοκαιρινά πρωινά. Εδώ τα γεμίσαμε με άλειμμα δαμάσκηνου, με μαρμελάδα πορτοκάλι, με λευκή βουτυρόκρεμα, και με λίγη λιωμένη bitter σοκολάτα,  αλλά αυτό είναι συγκυριακό. Νόστιμα είναι με όποια μαρμελάδα ή με όποιο άλλο άλειμμα έχουμε, ακόμη και σκέτα! Είπαμε τα «Χρόνια Πολλά» διαδικτυακά -ας είναι καλά το skype- και θα κεραστούμε μπισκότα για να τη γιορτάσουμε!

Ας δούμε λοιπόν αυτά τα μπισκοτάκια που είναι ναι μεν γλυκά και βουτυράτα, αλλά δεν έχουν αλκοόλ ή άλλα υλικά απαγορευτικά για τα παιδάκια. Είναι τραγανά αλλά καθόλου σκληρά και λιώνουν στο στόμα. Μια παρέμβαση που έκανα στην παλιά μου συνταγή (διαβάστε παρακάτω), είχε τελικά τη σημασία της! 

 

Υλικά:

200 gr βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου

300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 gr κορν φλάουρ

250 gr ζάχαρη άχνη

45 ml γάλα

2 σωληνάκια βανίλιας

1 κουταλάκι μπέικιν

1 κουταλάκι σόδα

Ελάχιστο αλάτι

100 gr σταγόνες σοκολάτας

Προαιρετικά και αν τα θέλουμε γεμιστά, μαρμελάδα της επιλογής μας, πραλίνα σοκολάτας, ή βουτυρόκρεμα

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά της συνταγής εκτός από τη ζάχαρη και τη σοκολάτα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την άχνη κι όταν αφρατέψει το μείγμα προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.

Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και το μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια απαλή εύπλαστη ζύμη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αρχίζουμε να τα πλάθουμε. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και τα πατάμε ελαφρά.

Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν, και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 15-18 περίπου λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ στο ταψί και τα βγάζουμε. Αν θέλουμε τα κολλάμε ανά δύο με μαρμελάδα.

Παρατηρήσεις:

  • Εδώ και καιρό διάβαζα σε συνταγές μπισκότων για την αντικατάσταση μέρους του αλευριού με κορν φλάουρ. Πολλοί μάλιστα συστήνουν αντικατάσταση μέχρι και του 1/3 της ποσότητας. Εγώ εδώ αντικατέστησα 60 gr και πράγματι έχει σημασία στην τελική υφή των μπισκότων, τα κάνει πιο ανάλαφρα. Τραγανά αλλά όχι σκληρά!
  • Αφήστε λίγο χώρο ανάμεσά τους γιατί απλώνουν αρκετά! Στην αρχή φουσκώνουν αλλά μετά απλώνουν. Εγώ την «πάτησα» με το πρώτο ταψάκι, είχα ξεχάσει τη συμπεριφορά αυτής της ζύμης. Άπλωσαν, ενώθηκαν μεταξύ τους και μου βγήκαν τετράγωνα. Πολύ ωραία είναι κι έτσι, αλλά πιο όμορφα είναι στρογγυλά.
  • Με τα παραπάνω υλικά έφτιαξα 45 μπισκότα αλλά άνετα θα μπορούσαν να είναι καμιά δεκαριά παραπάνω.
  • H αρχική συνταγή ήταν από μια παλιά συσκευασία μαργαρίνης αν θυμάμαι καλά, χρόνια στο τετράδιό μου. Αφού έβαζα θυμάμαι τρούφα σοκολάτας στο μείγμα, πριν κυκλοφορήσουν οι σταγόνες! Την φτιάχνω και με μισό βούτυρο-μισό ελαιόλαδο και γίνονται πολύ νόστιμα. Η καινούρια παραλλαγή με το κορν φλάουρ θεωρώ ότι έκανε καλύτερα αυτά τα μπισκότα και θα τη δοκιμάσω και σε άλλες συνταγές.

Εύχομαι στη μικρούλα μου να έχει γλυκιά και όμορφη ζωή και να είναι γερή και τυχερή! Να ζήσουν όμορφα όλου του κόσμου τα παιδιά και μένα τα δικά μου, και να απολαύσουν ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο!

Να χαίρεστε ό,τι  αγαπάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email