Στα γρήγορα!
Το έχω καθιερώσει από την πρώτη χρονιά της δημιουργίας του site το κέρασμα στη γιορτή της Αγίας Φωτεινής. Πορτοκαλόπιτα η πρώτη ανάρτηση για τη γιορτή της. Γιορτή στο σπίτι μας κι ας μένει πια στην Αθήνα η Φωτεινούλα μας. Με γιαγιά Φωτεινή, αδελφή και ξαδέλφες έχουν το όνομα της Σαμαρείτιδος και στα μέρη μας γιορτάζουν σήμερα! Η φραουλόπιτα λοιπόν το φετινό κέρασμα για την αδελφούλα μου!
Μια πίτα με φράουλες, flat και ζουμερή, που γίνεται στα γρήγορα. Στο multi χτυπιούνται τα υλικά αφού η ποσότητά τους είναι μικρή. Δηλαδή από τα εύκολα γλυκάκια που σκαρώνει κανείς στη στιγμή. H έμπνευση έρχεται συνήθως από ένα γιαούρτι που λήγει αύριο, από 2-3 φρούτα που περίσσεψαν, από την ανάγκη για γλυκό χωρίς πολλά πολλά…
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι στη λογική των γαλλικών clafoutis αλλά μάλλον θα επαναστατούσαν οι Γάλλοι με το ελαιόλαδο στον χυλό και την αντικατάσταση του γάλακτος με γιαούρτι. Και θα είχαν και δίκιο, δεν δίνουμε παραδοσιακές ονομασίες σε αυτοσχεδιασμούς! Καλά τα πειραγμένα-αλίμονο αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στις συνταγές- αλλά ας τους δίνουμε άλλα ονόματα!
Η συνταγή είναι δικός μου αυτοσχεδιασμός αλλά στη λογική της επίπεδης φρουτόπιτας που διαφέρει από τις τάρτες γιατί η ζύμη είναι αφράτη και όχι στεγνή και μπισκοτένια. Είπαμε, δεν είναι τάρτα, δεν περιμένουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι της, δεν θέλει προψήσιμο, δεν θέλει μίξερ, δεν δεν… Ακόμα πιο εύκολη ( λόγω και του multi) από αναποδογυριστές που κάνω πολύ συχνά όλο το καλοκαίρι. Στην ουσία είναι μια ζύμη περίπου σαν του κέικ, με την προσθήκη φρούτων, οπότε είναι μάλλον καλύτερα να μην έχει μεγάλο ύψος. Γλυκό στο άψε σβήσε και τούτο!
Θέλει όμως κουταλάκι ή πιρουνάκι στο σερβίρισμα και δεν τρώγεται με το χεράκι μας! Είναι πολύ νόστιμη και χλιαρή και κρύα και αν έχουμε και μια μπαλίτσα παγωτό δίπλα, το γλυκό μας γίνεται κέρασμα περιωπής!
Υλικά
Περίπου 300 gr φράουλες
2 αυγά
200 gr γιαούρτι «ό,τι έχουμε» (το δικό μου ήταν 2% στραγγιστό)
110 gr (1/2 κούπα) ζάχαρη
75 ml (5 κουταλιές) ελαιόλαδο και λίγο για το σκεύος ψησίματος
1 σωληνάκι βανίλια
100 gr (περίπου 2/3 της κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο για το σκεύος ψησίματος
½ κουταλάκι μπέικιν
Για το σερβίρισμα, προαιρετικά 1-2 κουταλιές ζάχαρη άχνη, γλυκό φράουλα ή μια μπάλα παγωτό ανά μερίδα!
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250ml η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5 ml
Επί το έργον
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα σκεύος φούρνου με διάμετρο περίπου 25cm ή ένα αντίστοιχο άλλου σχήματος. Κόβουμε τις φράουλες στα δύο (αφού τις πλύνουμε και τις αφήσουμε να στραγγίξουν σε στραγγιστήρι για λίγο) και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Στο multi ή στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν και τα χτυπάμε να έχουμε ένα λείο και ομοιογενή χυλό. Προσθέτουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και ξανακτυπάμε να ενσωματωθούν. Αδειάζουμε το χυλό πάνω από τις φράουλες. Ωστόσο ο φούρνος έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, έχει σβήσει το φωτάκι.
Ψήνουμε λοιπόν στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να γίνει χλιαρή και πασπαλίζουμε με άχνη αν θέλουμε. Σερβίρουμε με σπάτουλα για να βγουν όμορφα τα κομμάτια.
Παρατηρήσεις
- Η πίτα έχει δοκιμαστεί και με δαμάσκηνα πέρυσι και ήταν πολύ ωραία. Στα προσεχή είναι η δοκιμή της και με κεράσια ή βερίκοκα!
- Ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα φρούτα ή πόσο γλυκά μας αρέσουν τα γλυκά, μπορούμε αν αυξομειώσουμε τη ζάχαρη στον χυλό.
Καλησπέρα. ωραία φαίνεται η συναταγή. Δεν κατάλαβα αν τα αυγά είναι 2 ή 4
Ευχαριστώ που τη διαβάσατε προσεκτικά!Διορθώθηκε, είναι 2 τα αυγά!
Καλησπέρα σας ! Χρόνια πολλά για τις Φωτεινές να τις χαίρεστε!!! Ήθελα να ρωτήσω μπορεί να γίνει η δόση διπλή η παραπάνω σαν κέικ; Ή δεν το προτείνετε για μην έχει μεγάλο πάχος? Και πάλι συγχαρητήρια για τις ωραίες συνταγές και τα σχόλια!!
Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ για τις ευχές σας! Αν έφτιαχνα διπλή δόση, θα ανακάτευα στο μείγμα και τις φράουλες να γίνει ένα κέικ με φράουλες. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι είναι λεπτό σαν τάρτα με ισομοιρασμένες τις φράουλες. Δεν έχει υφή κέικ. Φυσικά δεν θα ήταν άσχημο και αλλιώς, απλώς διαφορετικό!
Καλημέρα, καλή εβδομάδα ! Ηθελα να ρωτήσω, αν μπορώ να αντικαταστήσω τις φραουλες με ροδάκινο κομπόστα ! Ευχαριστώ !
Πολύ ωραία ιδέα! Ναι, μόνο μη βάλετε το σιρόπι!
Ααααα ! πολύ χάρηκα τώρα ! Σας ευχαριστώ πολύ !
Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ και πάλι !
Θα τη δοκιμάσω σίγουρα.
Πολύχρονες οι Φωτεινές
Οι συνταγές σας είναι εξαιρετικές ταιριάζουν με τις γεύσεις μου και τις προτιμήσεις της οικογένειας
Σας ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ να σας αρέσει και τούτη η πανεύκολη πίτα!
Δεν αναφέρετε σιρόπι στην συνταγή…
Μα δεν έχει σιρόπι. Στο σερβίρισμα έβαλα πάνω από το κομμάτι της φωτογραφίας λίγο γλυκό του κουταλιού φράουλα!
νοστιμη πολύ! μια ερώτηση, διατηρείται στο ψυγείο ή και εκτός?
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Εμείς την κρατήσαμε 2 μέρες και δεν χρειάστηκε. Για περισσότερες θα την έβαζα στο ψυγείο γιατί έχει υγρασία. Να μη ξινίσει…