Αλμυρά

Μοσχαράκι με ασκολύμπρους και αγκινάρες

Εκλεκτά υλικά για ένα καθαρά ανοιξιάτικο πιάτο!
 
 
Επιστροφή με ένα καθαρά
ανοιξιάτικο φαγητό που απολαύσαμε πριν λίγες μέρες. Για τους ασκολύμπρους σας έχω ξαναμιλήσει . Στην ανάρτηση αυτή φαίνεται πώς είναι αυτά τα αγκάθια πριν καθαριστούν και περιγράφεται ο τρόπος καθαρίσματος, καθώς και ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματός τους στην Κρήτη. Είναι από τα κορυφαία αγριόχορτα της Κρήτης και δίνουν μερικά από
τα πιο αγαπημένα πιάτα των κρητικών. 
 
 
Πρόσφατα η κυρία Νανά Δαρειώτη σε σημείωμά
της για τους ασκολύμπρους στο περιοδικό Αλάτι και Πιπέρι  , αναφέρει ότι μαγειρεύονται στην Ισπανία και στην Απουλία της Ιταλίας με
πολλούς τρόπους . Τους αγαπούν κι εκεί ιδιαίτερα παρά τις δυσκολίες της συλλογής
τους. Τους μαγειρεύουν με χοιρινό! Στην Κρήτη   συνδυάζονται
συχνότερα  -όπως και οι αγκινάρες –  με αρνάκι ή κατσικάκι όταν μαγειρεύονται με
κρέας .
 
Είπαμε να κάνουμε μια αποχή από αυτά τα κρέατα για λίγες μέρες
μετά από τις καταχρήσεις του Πάσχα  κι
έτσι αυτή τη φορά μαγείρεψα τα αγαπημένα μου υλικά με μοσχάρι. Και επειδή ήθελα
να αποφύγω και τα αυγά του παραδοσιακού φρικασέ που συνοδεύει αυτούς τους συνδυασμούς,
κοκκίνισα το φαγητό μου με 2-3 ντομάτες που είχαν ξεμείνει από τις πασχαλιάτικες
προμήθειες (μόνο σε μεγάλες γιορτές και πολύ ειδικές περιπτώσεις αγοράζω
ντομάτες και άλλα λαχανικά εκτός εποχής!). Φυσικά τις ενίσχυσα με λίγο πελτέ
γιατί είχαν  τις γνωστές αδυναμίες των
εκτός εποχής υλικών… 
 
 
Το πιάτο που προέκυψε ήταν ελαφρύ και νόστιμο και το
ευχαριστηθήκαμε. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να βρεθούν τα υλικά  σε αγορές  εκτός Κρήτης  αλλά κάποιοι που μαζεύουν μόνοι τους χόρτα θα
βρουν σίγουρα ασκολύμπρους σε όλη την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι είναι σχετικά ακριβοί ακόμη κι εδώ στην Κρήτη, αλλά είναι από τα χόρτα που δεν λιγοστεύουν στο μαγείρεμα και όπως πωλούνται καθαρισμένοι συνήθως, δεν πετάμε τίποτα. 
 
 
Όσο για τις αγκινάρες πιστεύω
ότι  τώρα είναι στο φόρτε τους παντού! Εμείς
φυσικά εδώ στην Κρήτη προτιμούμε τις αγκαθωτές λαρδάτες αγκινάρες που
συνηθίζουμε να τις λέμε άγριες (ενώ είναι καλλιεργημένες),  για να τις ξεχωρίζουμε από τις άλλες.
 
 
Υλικά:
 
1-1,5 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα κομμένο σε μέτριες μερίδες
Περίπου μισό κιλό ασκολύμπρους
5-6 αγκινάρες
½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
½ κούπα κρασί (εγώ έβαλα ροζέ)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 κλαδάκια άνηθο
2-3 μέτριες  ντομάτες
(να βγει ένα βαθύ πιάτο τριμμένη  ντομάτα) ή ένα κουτάκι κονκασέ ή ανάλογη
ποσότητα σπιτικής σάλτσας
1 κουταλιά πελτέ
Αλάτι
 
Επί το έργον:
 
 
Σωτάρουμε το ελαιόλαδο με το ξερό κρεμμύδι  (μόνο να μαραθεί, όχι να καεί) προσθέτουμε
το κρέας και το αλατίζουμε.  Όταν
τσιγαριστεί ελαφρά προσθέτουμε το κρασί , χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και
αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε
νερό. 
 
 
Ωστόσο ετοιμάζουμε τους ασκολύμπρους , τις αγκινάρες  και τα υπόλοιπα υλικά.
 
 
Συνήθως οι
ασκόλυμπροι πωλούνται καθαρισμένοι οπότε θέλουν απλώς ένα πολύ καλό πλύσιμο. Αν
χρειάζονται καθάρισμα, δείτε εδώ τον τρόπο. Ετοιμάζουμε  και τις αγκινάρες όπως περιγράφεται στο
αγκιναράτο  και στο βίντεο:
 

 
 
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά , προσθέτουμε τα φρέσκα
κρεμμύδια και τον άνηθο, τους ασκολύμπρους , τις αγκινάρες και την τριμμένη
ντομάτα. Αλατίζουμε πάλι ελαφρά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας να χαμηλώσουν τα
χορταρικά και αφήνουμε το φαγητό μας να ολοκληρωθεί σκεπασμένο,  σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε
με κουτάλα. 
 
 
Κουνάμε μόνο την κατσαρόλα πότε πότε και ελέγχουμε αν χρειάζεται
νερό. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να μαρουβίσει  (δηλαδή να σταθεί για λίγο για να ηρεμήσει από το βρασμό) , και σερβίρουμε προσεχτικά για να μη λιώσουμε τις αγκινάρες.
 
 
Παρατηρήσεις:
1)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 πατάτες  μαζί με τα υπόλοιπα.
 
2) Συνήθως στις εντράδες , το βάρος των λαχανικών ή χορταρικών
(ζυγισμένα καθαρισμένα)  πρέπει να είναι
όσο πάνω κάτω και του κρέατος. Εγώ τις περισσότερες φορές αυξάνω λίγο την
ποσότητά τους σε σχέση με το κρέας …
 

 

3)Αντί άνηθο μπορούμε να αρωματίσουμε με μάραθο το φαγητό μας. 

Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα στους Γιώργους και τις Γεωργίες! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές