Vegan/vegetarian

Βλίτα βραστά με ντομάτα

Τα βλίτα ταιριάζουν με την ντομάτα!

Πολύ συχνά συνηθίζω να σερβίρω τα βραστά βλίτα με ωμή σάλτσα ντομάτας εκτός από τον τρόπο που συνηθίζουμε όλοι μας, συνδυασμένα με στίφνο και σερβιρισμένα με λεμόνι και ελαιόλαδο. Πολύ συχνά επίσης τα κάνω τσιγαριαστά.

Σε συζήτηση λοιπόν με διαδικτυακές φίλες για το σερβίρισμά τους, μου υπενθύμισαν ένα από τους πιο παλιούς τρόπους σερβιρίσματος  που συνηθίζαμε σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Έγραψε συγκεκριμένα μια φίλη, κι από κάτω σχολίασε μια άλλη με μια μόνο λέξη το επιδοκιμαστικό “έτσι!”:

Μια και ανέφερες τα βλίτα θα σου πω τι έκαναν οι προγονες μου γιαγιά και μάνα που ίσως να το κάνετε και σεις . Στο τέλος του βρασίματος των χόρτων 5 λεπτά πριν καλόπλεναν μια ντομάτα μεγάλη μεγάλη , την χάραζαν λίγο από κάτω και την έβαζαν στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με τα χόρτα ( 2- 3 λεπτά ) . Όταν ανέσερναν τα χόρτα , έβγαζαν προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα την ντομάτα να μην σπάσει , την ξεφλούδιζαν , με ένα πιρούνι την έλειωναν σε 1 πιάτο και την έριχναν πάνω στα βλίτα , μαζί με το λάδι , το λεμόνι ή το ξύδι και το αλάτι ! Εγώ έτσι τα σερβίρω ακόμη και είναι υπέροχα στη γεύση! Στα βλίτα θεωρώ απαραίτητο το σκόρδο , για όποιους το αγαπούν και επιτρέπεται να φάνε !

Τα είπε όλα!  Έτσι στο «επί το έργον»  δεν έχω να σας πω και πολλά, μόνο πως οι δικές μου ντομάτες (έβαλα 2 γιατί τα βλίτα μου ήταν πολλά) που δεν έχουν ακόμη τη μεταξωτή φλούδα των υπαίθριων έβραζαν λίγο παραπάνω  από τα 2-3 λεπτά που αναφέρει για να λιώνουν με το πιρούνι.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι πόσα έχω να θυμηθώ ακόμη και πόσα να μάθω! Και υπόψη, οι φίλες που μου υπενθύμισαν αυτόν τον τρόπο σερβιρίσματος είναι από τις δυο άκρες της Κρήτης. Χανιώτισσα η μια, από την Ανατολική Κρήτη η άλλη. Δοκιμάστε αυτό τον τρόπο σερβιρίσματος, η ντομάτα ταιριάζει πολύ με τα βλίτα!

Υλικά:

1 κιλό βλίτα

1-2 ντομάτες ώριμες

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Ξύδι

Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και βράζουμε τα βλίτα όπως συνήθως (δείτε εδώ το δικό μου τρόπο). Λίγο πριν να τα αποσύρουμε προσθέτουμε τις ντομάτες καλοπλυμένες και χαραγμένες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά ΔΕΝ πρέπει να λιώσουν μέσα στα χόρτα. Βγάζουμε πρώτα τις ντομάτες ολόκληρες σε ένα πιάτο και μετά στραγγίζουμε τα βλίτα.

Τα σερβίρουμε ζεστά με την λιωμένη ντομάτα από πάνω , αλάτι ελαιόλαδο, ξύδι και αν θέλουμε ψιλοκομμένο σκόρδο.

 

Παρατηρήσεις:

  • Αν θέλουμε προσθέτουμε πατάτες και κολοκυθάκια. Τα κολοκυθάκια πρέπει να βράσουν λίγη ώρα πριν προσθέσουμε τα βλίτα γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο να μαλακώσουν.
  • Πολύ νόστιμα είναι και όταν κρυώσουν. Προσωπικά, προτιμώ το ξύδι όταν προσθέτω ντομάτα στα βλίτα, αλλά σε πολλούς αρέσουν σερβιρισμένα και με λεμόνι.
  • Τα κολοκύθια στις φωτογραφίες φαίνονται μεγάλα για βραστά, αλλά είναι ντόπια ποικιλία πολύ νόστιμη. Είναι τρυφερά και γίνονται εξαιρετικά ακόμη και βραστά. Αν τα βρείτε, δοκιμάστε τα!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές