Βλίτα βραστά με ντομάτα

Τα βλίτα ταιριάζουν με την ντομάτα!

Πολύ συχνά συνηθίζω να σερβίρω τα βραστά βλίτα με ωμή σάλτσα ντομάτας εκτός από τον τρόπο που συνηθίζουμε όλοι μας, συνδυασμένα με στίφνο και σερβιρισμένα με λεμόνι και ελαιόλαδο. Πολύ συχνά επίσης τα κάνω τσιγαριαστά.

Σε συζήτηση λοιπόν με διαδικτυακές φίλες για το σερβίρισμά τους, μου υπενθύμισαν ένα από τους πιο παλιούς τρόπους σερβιρίσματος  που συνηθίζαμε σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Έγραψε συγκεκριμένα μια φίλη, κι από κάτω σχολίασε μια άλλη με μια μόνο λέξη το επιδοκιμαστικό «έτσι!»:

Μια και ανέφερες τα βλίτα θα σου πω τι έκαναν οι προγονες μου γιαγιά και μάνα που ίσως να το κάνετε και σεις . Στο τέλος του βρασίματος των χόρτων 5 λεπτά πριν καλόπλεναν μια ντομάτα μεγάλη μεγάλη , την χάραζαν λίγο από κάτω και την έβαζαν στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με τα χόρτα ( 2- 3 λεπτά ) . Όταν ανέσερναν τα χόρτα , έβγαζαν προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα την ντομάτα να μην σπάσει , την ξεφλούδιζαν , με ένα πιρούνι την έλειωναν σε 1 πιάτο και την έριχναν πάνω στα βλίτα , μαζί με το λάδι , το λεμόνι ή το ξύδι και το αλάτι ! Εγώ έτσι τα σερβίρω ακόμη και είναι υπέροχα στη γεύση! Στα βλίτα θεωρώ απαραίτητο το σκόρδο , για όποιους το αγαπούν και επιτρέπεται να φάνε !

 

Τα είπε όλα!  Έτσι στο «επί το έργον»  δεν έχω να σας πω και πολλά, μόνο πως οι δικές μου ντομάτες (έβαλα 2 γιατί τα βλίτα μου ήταν πολλά) που δεν έχουν ακόμη τη μεταξωτή φλούδα των υπαίθριων έβραζαν λίγο παραπάνω  από τα 2-3 λεπτά που αναφέρει για να λιώνουν με το πιρούνι.

 

Πολλές φορές αναρωτιέμαι πόσα έχω να θυμηθώ ακόμη και πόσα να μάθω! Και υπόψη, οι φίλες που μου υπενθύμισαν αυτόν τον τρόπο σερβιρίσματος είναι από τις δυο άκρες της Κρήτης. Χανιώτισσα η μια, από την Ανατολική Κρήτη η άλλη. Δοκιμάστε αυτό τον τρόπο σερβιρίσματος, η ντομάτα ταιριάζει πολύ με τα βλίτα!

Υλικά:

1 κιλό βλίτα

1-2 ντομάτες ώριμες

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Ξύδι

Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και βράζουμε τα βλίτα όπως συνήθως (δείτε εδώ το δικό μου τρόπο). Λίγο πριν να τα αποσύρουμε προσθέτουμε τις ντομάτες καλοπλυμένες και χαραγμένες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά ΔΕΝ πρέπει να λιώσουν μέσα στα χόρτα. Βγάζουμε πρώτα τις ντομάτες ολόκληρες σε ένα πιάτο και μετά στραγγίζουμε τα βλίτα.

Τα σερβίρουμε ζεστά με την λιωμένη ντομάτα από πάνω , αλάτι ελαιόλαδο, ξύδι και αν θέλουμε ψιλοκομμένο σκόρδο.

 

Παρατηρήσεις:

  • Αν θέλουμε προσθέτουμε πατάτες και κολοκυθάκια. Τα κολοκυθάκια πρέπει να βράσουν λίγη ώρα πριν προσθέσουμε τα βλίτα γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο να μαλακώσουν.
  • Πολύ νόστιμα είναι και όταν κρυώσουν. Προσωπικά, προτιμώ το ξύδι όταν προσθέτω ντομάτα στα βλίτα, αλλά σε πολλούς αρέσουν σερβιρισμένα και με λεμόνι.
  • Τα κολοκύθια στις φωτογραφίες φαίνονται μεγάλα για βραστά, αλλά είναι ντόπια ποικιλία πολύ νόστιμη. Είναι τρυφερά και γίνονται εξαιρετικά ακόμη και βραστά. Αν τα βρείτε, δοκιμάστε τα!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Print Friendly, PDF & Email