Πανσέτες στο γκριλ με βαλσάμικο και πορτοκάλι

Πανσέτες στο γκριλ με βαλσάμικο και πορτοκάλι

Να γλύφεις τα δάκτυλά σου!

Συνήθως η ανάρτηση της Κυριακής περιέχει συνταγή για γλυκό. Όμως σήμερα το γλυκό πήρε αναβολή για αύριο, γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο που είπαμε να το γυρίσουμε μια και καλή και σε video για να διευκολυνθούν και οι λιγότερο έμπειροι και έμπειρες φίλες της σελίδας και να το φτιάξουν οπωσδήποτε! Τόσο πολύ άρεσε σε μας! Μη ξεχάσετε να δείτε αύριο το νέο μας βίντεο.

Σε αναμονή λοιπόν της αυριανής ανάρτησης με το γλυκό, είπα να αρχίσω σιγά σιγά τις γιορτινές προτάσεις. Κι επειδή γιορτές δεν είναι μόνο η παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η πρώτη φετινή γιορτινή συνταγή είναι για τα μεσοβδόμαδα των εορταστικών ημερών, τότε που θέλουμε κάτι νόστιμο αλλά εύκολο, τότε που μπορεί να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι χωρίς καλέσματα και προετοιμασίες!

Κι αυτά τα έκτακτα είναι και τα καλύτερα τελικά έτσι δεν είναι; Κάποιες πιατέλες με τυριά και αλλαντικά, λίγο λουκάνικο, λίγο κρέας στο τηγάνι ή στο γκριλ, άφθονες τηγανητές πατάτες, άφθονη πράσινη σαλάτα και καλό κρασί. Τι άλλο θέλει κανείς για να περάσει όμορφα άμα η παρέα είναι καλή και «εδική» μας; Να μιλήσωμε κιόλας ! Όχι μόνο να μαγεροτσικαλιάζομε!

 

Ε, σ’ αυτή τη κατηγορία είναι και τούτες οι πανσέτες. Στα γρήγορα, χωρίς πολλή προετοιμασία έχουμε ένα μεζέ που θα αρέσει σε όλους! Έχω δώσει συνταγή για πανσέτα στο τηγάνι αλλά τούτη εδώ είναι πιο εύκολη αφού στα φαγητά του φούρνου δεν χρειάζεται να στέκουμε από πάνω. Έτσι μπορούμε ταυτόχρονα να ετοιμάζουμε τις σαλάτες μας!

Υλικά:

Για ένα κιλό πανσέτες από μικρό κατά προτίμηση άγδαρτο χοιρινό, κομμένες λεπτές

 

1/3 κούπας ξύδι βαλσάμικο

2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Επί το έργον:

Πλένουμε τις πανσέτες και στραγγίζουμε το νερό. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε ένα σκεύος κατά προτίμηση κεραμικό ή γυάλινο.  Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Ανακατεύουμε το ξύδι με το χυμό, το ελαιόλαδο  και το μέλι και περιχύνουμε τις πανσέτες.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον. Στο ενδιάμεσο τις γυρίζουμε 1-2 φορές να πάει παντού η μαρινάδα. Τις αραδιάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος σε μια στρώση και τις περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Ανάβουμε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 200 βαθμούς) και βάζουμε τις πανσέτες σε αρκετά ψηλή σχάρα αλλά όχι να ακουμπούν στο γκριλ. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν από τη μια πλευρά.

Γυρίζουμε και αφήνουμε να ροδίσουν και από την άλλη. Αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υγρά του ταψιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο να ροδίσουν καλά οι πανσέτες και να γίνει κριστανιστή η πέτσα.

Ωστόσο βράζουμε τα υγρά που πήραμε από το ταψί μαζί με την πορτοκαλόφλουδα  μέχρι να συμπυκνωθούν και να έχουμε μια ρευστή αλλά σχετικά πηκτή σαλτσούλα.

Σερβίρουμε τις πανσέτες ζεστές, με τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα και δίπλα τη σάλτσα για να την προσθέσει όποιος θέλει στο πιάτο του.

Παρατηρήσεις:

  • Αν τα υγρά είναι πολλά, μπορούμε να τα δέσουμε με 1 κουταλιά κορν φλάουρ που θα διαλύσουμε σε 2 κουταλιές νερό.
  • Αν δεν έχουμε βαλσάμικο μπορούμε να βάλουμε κοινό ξύδι με λίγο πετιμέζι. Τότε δεν είναι απαραίτητο το μέλι.
  • Αν μας αρέσουν τα καυτερά μπορούμε νε προσθέσουμε στη μαρινάδα λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι.
  • Οι δικές μου πανσέτες ήταν 700gr γι αυτό είναι μικρότερες οι ποσότητες που φαίνονται στις φωτογραφίες. Φυσικά η δόση μπορεί να διπλασιαστεί!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email