Vegan/vegetarian

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Και το καλύτερο υποκατάστατο της αλουσιάς που έχω δοκιμάσει!

Η αλουσιά ή αλυσίβα ή κατασταλαγή είναι ένα από τα συστατικά των παλιών συνταγών αρτοσκευασμάτων που αποτρέπουν τους περισσότερους από το να τα παρασκευάσουν. Μετά από δοκιμές πολλών χρόνων, μετά από αντικαταστάσεις με διάφορα υγρά και στερεά υλικά, φέτος μπορώ να πω πως έχω καταλήξει στην καλύτερη εναλλακτική λύση, το πιο καλό υποκατάστατο. Ως πρώτο δείγμα δοκιμάστε τούτη εδώ τη συνταγή για κριθαρένια (κρίθινα) κουλουράκια!

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Τα τετράδιά μου είναι γεμάτα με συνταγές που περιέχουν αλυσίβα. Η αλυσίβα, για την οποία έχω δώσει και τρόπο παρασκευής, χρησιμοποιείται ως φουσκωτικό σε συνταγές ψωμιών, κουλουριών, κουραμπιέδων, μελομακάρονων, βουτημάτων, και δίνει και μια ιδιαίτερη υφή στις ζύμες μου μπαίνει.

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Δεν σας κρύβω όμως ότι και για μένα είναι πια πολύ δύσκολο να βρίσκω στάχτη με τις προδιαγραφές που χρειάζεται για να γίνει σωστά η αλουσιά. Ξύλα χωρίς συντηρητικά, άναμμα του τζακιού ή της ξυλόσομπας χωρίς χημικά προσανάμματα, καύσιμες ύλες χωρίς μελάνια και άλλες δηλητηριώδεις προσμίξεις.

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Αλλά ακόμη κι αν έχουν εξασφαλιστεί αυτά, θέλει τη διαδικασία της! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να την έχει παρασκευάσει κανείς αρκετή ώρα πριν από την ώρα που θα αρχίσει να ζυμώνει για να έχει κατασταλάξει εντελώς. Κι εδώ λοιπόν αρχίζουν οι προσπάθειες για εύρεση ικανοποιητικού υποκατάστατου! Έχω δοκιμάσει αρκετά: κρασί, σόδα σε χυμούς (σε συνταγές που έχουν ήδη σόδα σκέτη αποτυχία), μπέικιν, αμμωνία, μείγμα φουσκωτικών κλπ κλπ.

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Ξεφυλλίζοντας προ καιρού το τετράδιό μου, ξανάπεσα πάνω στη συνταγή για τα παξιμαδάκια με γκαζόζα που ήδη υπάρχει στο site. Tι μπορεί να αντικατέστησε η γκαζόζα σκέφτηκα; Δεν είναι παλιό υλικό αυτή. Εύκολα κατέληξα συγκρίνοντας τη συνταγή με άλλες συνταγές παξιμαδιών  ότι μάλλον αντικατέστησαν την αλουσιά! Και γιατί γκαζόζα σκέφτηκα και όχι ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ σε συνταγές που δεν θέλω παραπάνω ζάχαρη απ’ όση θέλει η συνταγή;

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Ε, από κει και μετά άρχισαν οι δοκιμές! Έφτιαξα μελομακάρονα, ισλί, ανεβατά κουλουράκια, παξιμαδάκια με ανθρακούχο νερό και όλα είχαν απόλυτη επιτυχία! Το καλύτερο υποκατάστατο της αλουσιάς που έχω δοκιμάσει! Είμαι στη φάση που ψάχνω τη χημική εξήγηση, αλλά για την ώρα περισσότερο με ενδιαφέρει η απόλυτη επιτυχία αυτής της αντικατάστασης!

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Τα κριθαρένια κουλουράκια, άγλυκα, υπόγλυκα και ολόγλυκα, είναι από τα πιο συνηθισμένα κουλουράκια παλιότερων εποχών στην Κρήτη. Τότε που το χάσικο (λευκό) αλεύρι ήταν ακριβό, τότε που υπήρχε ντόπια παραγωγή σταρένιου ολικής άλεσης και κυρίως κριθαρένιου αλευριού, πολλά κρητικά αρτοσκευάσματα φτιαχνόταν με κριθαρένιο αλεύρι, με κορυφαίο τον -πασίγνωστο πια πανελληνίως- ντάγκο.

Κριθαρένια (κρίθινα) γλυκά κουλουράκια

Η σημερινή συνταγή για τα αγαπημένα υγιεινά κρίθινα γλυκά κουλουράκια στην νέα της εκδοχή, πιστεύω ότι θα σας βάλει σε πειρασμό να τη δοκιμάσετε! Προσέξτε μόνο γιατί παρόλο που τα κουλουράκια αυτά είναι μικρά μικρά, είναι σχεδόν αδύνατον να μείνει κανείς μόνο σε ένα! Με τις χούφτες, σαν στραγαλάκια τρώγονται!

Παρατηρήσεις

  • Όπως βλέπετε σε φωτογραφία παραπάνω η συνταγή ήταν σε νεροπότηρα παλιού τύπου. Τα είχα ογκομετρήσει παλιότερα και ήταν 250 ml, όσο η δοσομετρική κούπα. Εγώ έκανα τη μισή δόση.
  • Με τις παραπάνω ποσότητες και με το μέγεθος που προτείνω, έφτιαξα περίπου 110 κουλουράκια, 2,5 ταψιά του φούρνου της κουζίνας μου. Μπορούμε να φτιάξουμε τη μισή δόση.
  • Τα κουλουράκια αυτά είναι τραγανά και πολύ πολύ νόστιμα. Η συνταγή μοιάζει με παλιότερη γλυκών βουτημάτων  με κρίθινο αλεύρι, αλλά ετούτη εδώ είχε και την αλουσιά και γίνονται πιο τραγανά.
  • Επειδή πολλές μαμάδες δεν θέλουν να προσθέτουν οινοπνευματώδη σε βουτήματα για παιδάκια και επειδή τούτα εδώ είναι πολύ υγιεινά λόγω του κρίθινου αλευριού και πρέπει να τα δοκιμάσουν, προτείνω να αντικαταστήσουν τη ρακή με χυμό ή να αυξήσουν το ανθρακούχο νερό κατά 30 ml.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο