Vegan/vegetarian

Σιρόπι και σπιτικό αναψυκτικό ροδάκινο

Σιρόπι και σπιτικό αναψυκτικό ροδάκινο

Ροδακινάδα με ή χωρίς ανθρακικό, για μεγάλους και παιδιά!

Τι πιο δροσερό από ένα αρωματικό σπιτικό σιρόπι πάνω από το παγωτό μας; Κι αν απ’ αυτό το σιρόπι μπορούμε να φτιάξουμε κι ένα υπέροχο αναψυκτικό όποια ώρα το επιθυμήσουμε δεν είναι ακόμα καλύτερα; Δύο σε ένα σήμερα η συνταγή για σιρόπι και αναψυκτικό ροδάκινο από φρέσκα ροδάκινα που διατηρείται 3-4 εβδομάδες στο ψυγείο μας για να το έχουμε όποτε θέλουμε!

Κι ενώ το πιο συχνό τέτοιο σιρόπι που φτιάχνουμε κάθε καλοκαίρι είναι του βύσσινου, η αγαπημένη μας βυσσινάδα,  φέτος δεν είχα την τύχη να βρω βύσσινα. Έτσι έκανα τα πειράματά μου με άλλα φρούτα και κατέληξα ότι το ροδάκινο προσφέρεται για ένα εξίσου νόστιμο σιρόπι και είναι η βάση για ένα υπέροχο αναψυκτικό! Και με σκέτο νερό για τα παιδάκια και με ανθρακούχο για τους ενήλικες, το σιρόπι ροδάκινο είναι τέλειο!

Σιρόπι και σπιτικό αναψυκτικό ροδάκινο

Βέβαια θα μου πείτε δεν ανακάλυψα τον τροχό… Σιρόπια, σερμπέτια, πετιμέζια φτιάχνουμε ανέκαθεν! Με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με διάφορες αναλογίες νερού-φρούτου-ζάχαρης. Τα σπιτικά σιρόπια είναι παλιά συνήθεια, εξάλλου τα σιρόπια από τα γλυκά κουταλιού πάντα χρησιμοποιούνταν για να γαρνίρουμε κρέμες και παγωτά. Δοκίμασα αρκετούς τρόπους κατά καιρούς οπότε θεώρησα καλό να δώσω κι εδώ τη δική μου συνταγή.

Σιρόπι και σπιτικό αναψυκτικό ροδάκινο

Οι αναλογίες στη σημερινή παρασκευή προτείνονται αν θέλουμε να κρατήσουμε το σιρόπι μας για 2-3 εβδομάδες στο ψυγείο. Η αραίωση που προτείνω είναι 1:4 ή 1:5 γιατί είναι αρκετά γλυκό. Με τα παγάκια, θα βάλουμε 2-3 δάκτυλα σιρόπι στο ποτήρι και θα απογεμίσουμε με νερό. Αν θέλουμε να το καταναλώσουμε πιο γρήγορα, μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη ακόμη και στο μισό. Τότε η αραίωση θα είναι 1:2 ή 1:1 αν μας αρέσουν τα γλυκά.

Σιρόπι και σπιτικό αναψυκτικό ροδάκινο

Επειδή το έψαξα πολύ, τα σιρόπια αυτού του τύπου μπορούμε να τα κλείσουμε σε μπουκάλια αποστειρωμένα και να κάνουμε κονσερβοποίηση με βράσιμο των μπουκαλιών όπως στη σάλτσα ντομάτας. Αυτό λένε πολλά αξιόπιστα βιβλία που έχω για την διατήρηση τροφίμων αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη.  Έτσι λένε θα διατηρήσουμε το σιρόπι και θα φτιάχνουμε ροδακινάδες ακόμη και για μήνες!

Σιρόπι και σπιτικό αναψυκτικό ροδάκινο

Εγώ εδώ και με τις ποσότητες που δίνω γέμισα 2 αποστειρωμένα βάζα των 850 ml που τα διατηρήσαμε στο ψυγείο για 3 εβδομάδες!

Παρατηρήσεις

  • Οι διάφορες –άδες (πορτοκαλάδες, λεμονάδες, ροδακινάδες, βυσσινάδες κλπ) δεν υποκαθιστούν τους φυσικούς χυμούς, είναι όμως μια δροσερή απόλαυση που μας αρέσει και ως κέρασμα και για οικογενειακή κατανάλωση! Και οι σπιτικές δεν έχουν ούτε χρωστικές ούτε συντηρητικά!
  • Δεν έχω δοκιμάσει να συντηρήσω αυτό το σιρόπι με βρασμό (όπως προανέφερα το βρήκα σε πολλά βιβλία που αφορούν διατήρηση τροφίμων), θα το κάνω όμως κάποια στιγμή για να μετρήσω διάρκεια ζωής.
  • Οι αναλογίες που δίνονται είναι στην ουσία 1:1:2 (Φρούτο:Ζάχαρη:Νερό) . Άρα προσαρμόζονται σε όποια ποσότητα φρούτου έχουμε. Ίση ποσότητας ζάχαρης, διπλάσια νερού. Το λεμόνι λογαριάστε το 1 κ.σ. ανά μισό κιλό ζάχαρης.
  • Η ελάττωση της ζάχαρης συνιστάται αν πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα το σιρόπι!
  • Όπως έχω ξαναγράψει, για σιρόπια, λικέρ και ζύμες χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό. Δεν τους αρέσει καθόλου το χλωριωμένο νερό του δικτύου! Και η δική μου επιλογή είναι το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο